:: |
Autor |
Poruka |
maestrale Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 56
Datum registracije: 14 Dec 2005 Poruke: 2
|
|
da li neko zna pravi recept za ceten-alvu? ako moze i da bude dovoljno jednostavan da bih umela ida naoravim
|
_________________ proslost je stena a buducnost glina |
|
|
|
|
BabyG Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 20 Jun 2005 Poruke: 4980 Mesto: ...caught in the heart of an angel...
|
|
Domaca alva
U jednu serpu staviti 1/4kg masla ili 200gr masti da se dobro rastopi. U vrelo maslo ili mast dodati 4 velike kasike brasna, pa brasno neprestano mesati dok ne postane zlatno-zute boje. Za to vreme staviti u jedan cist lonac 1/2kg secera kristala s malo vode da na stednjaku prokuva. Odmah staviti i komad vanile i sve zajedno sa secerom kuvati. U uprzenu zaprsku, neprestano mesajuci, dodavati ukuvani sirup da alva ima gustinu da se kasikom iz nje moze masa vaditi. Skinuti alvu s vatre, umakati kasiku u rastopljeno maslo, vaditi alvu i redjati je na okruglu staklenu zdelu. Posuti je sitnim secerom izmesanim sa vanilom i sluziti hladnu.
|
_________________ ~*Ode noć, još uvijek imam istu moć da do tebe mogu doć, samo pružim dlan od morske vode slan zlatnim prahom začaran, da uđe tiho u tvoj san i nježno te budi kao kad te ljubi...*~
|
|
|
|
|
ivajan73 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 30
|
|
BELA ALVA ZA NOVU GODINU
NAČIN PRIPREME: Umutiti 4 sveza belanceta i postepeno dodavati 1/4kg kristal-secera, mutiti neprestano i dalje dok se secer u snegu ne rastopi. U serpicu, na stednjaku, staviti 100gr meda, rastopiti ga, a zatim usuti u ulupani sneg. Kazance sa masom staviti u vecu serpu kljucale vode i sve zajedno mutiti. Kad je masa gusta, skinuti je s vatre i dodati 200gr krupnije isecenih oraha. Kupiti vecu oblandu i preseci je na polovinu. Na jednu polovinu rastanjiti mokrim nozem ravnomerno masu, a drugom polovinom poklopiti je i pritisnuti odozgo tezim predmetom, da bi se masa slegla. Tek sutradan seci kolac na stanglice.
|
|
|
|
|
|
ivajan73 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 30
|
|
ALVA SA PEKMEZOM
NAČIN PRIPREME: Rastopiti mast ili maslo i napuniti solju za belu kafu. Odmereno maslo ili mast usuti u serpu i polako dodavati brasno, pa prziti kao svaku zaprsku, ali paziti da zaprska ostane bela. U zaprsku najzad sipati solju pekmeza razblazenog s 2 solje vode i brzo izmesati sa zaprskom. Izruciti masu na jednu kamenu plocu, oklagijom razvuci koru, seci na kocke i sluziti.
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
Njam njam Alva jedan od najdivnijih slatkiša na svetu Kao klinka sam je tamanila Nedavno sam se podsetila, kad sam sela, nisam znala kad mi je dosta
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
perakojot013 Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 27 Okt 2005 Poruke: 535
|
|
Meni je najomiljenija alva sa pistacima. Ko je nije probao neka je obavezno proba. Svidja mi se i sa cokoladom, ali alva-pistaci je definitivno najbolja.
|
|
|
|
|
|
olakomeestas Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 41
Datum registracije: 20 Sep 2007 Poruke: 45
|
|
Probajte alvu sa crnom Jacobs kafom ,mmm.njam,njam
Grci i Bliskoistocnjaci su zakon u pravljenju alve
|
_________________ ..and they live happily ever after..
ide maca oko tebe
|
|
|
|
|
Captain Jack Sparrow Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 61
Datum registracije: 06 Jul 2008 Poruke: 1 Mesto: Beograd
|
|
Moja baka mi je pravila kao malom cesto Sudzuk i on ide sjajno uz ceten alvu! a pravi se otprilike ovako( neznam tacno na grame ) u dva litra vode stavite oko 100 grama secera ( treba da bude blago slatko jel je alva jako slatka) i kuvate dok se ne zagreje dobro (oko70c), a pre toga se secer istopi... za to vreme u oko 300-350 grama secera dodajete vodu i mesate dok se smesa ne ujednaci i bude dovoljno retka da je lako sipate u vodu koja je na stednjaku na blagoj vatri ( ne treba da vri) po sipanju rastopljenog brasna vatru pojacate i stalno mesate da ne zagori sve dok se smesa ne stegne. potom sipate u nju saku dve oraha ( po ukusu) i izlijete u sud u kome ce se ohladiti. kad se dobro smlaci stavite u frizider da se dobro ohladi. najbolje je sluziti je posle bar 5-6 sati u frizideru a jos bolje pripremiti je uvece i da onda odlezi do sutra. Uz sudzuk mozete da dodate naknadno orahe i ceten alvu i najbolje je da se ne mesa u tanjiru nego u ustima .
Sudzuk mozete i pripremati na sledeci nacin. kad je smesa jos vruca u serpi prethodno nanizane orahe na koncicu umacite u vise navrata ( kao kada pravite svecu. umocite ostavite na hladjenje i sve tako nekoliko puta) na kraju izvadite konac kada se "slatke kobasice" potpuno ohlade i sluzite ih opet sa komadom ceten alve...
nadam se ce se nekome svideti ovaj recept, a sve varijacije su dozvoljene i dodavanje malo cvrstina i slicno
|
_________________ Srecno ozenjen |
|
|
|
|
Zasne Odomaćeni član
|
Godine: 46
Datum registracije: 05 Maj 2008 Poruke: 1126 Mesto: Bijeljina
|
|
ja najviše volim onu pravu smeđkastobela mmmmm a jeste preslatko ali je dobro
|
_________________ Ti si moj trenutak i moj san
i sjajna moja rec u sumu
i samo si lepota koliko si tajna
i samo istina koliko si zudnja. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|