:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Cuvanje pecurki
Sobzirom na vreme rasta pečuraka i vašeg raspoloživog vremena, dogodiće vam se da u jednom periodu imate i više pečuraka koje ne možete odmah upotrebiti a dobro bi vam došle u nekom drugom periodu. Zato ne treba dopustiti da već sakupljene pečurke propadnu, već ih treba na adekvatan način sačuvati.
Treba znati koji je najpogodniji način čuvanja svake vrste pečuraka i koje su vam metode trenutno na raspolaganju. U svakom slučaju za čuvanje treba izabrati najkvalitetnije primerke.
Evo nekoliko saveta kako da konzervirate pečurke:
1, SUŠENJE
Sušenje je najstariji i najjednostavniji način konzervisanja gljiva. Sušenje se može vršiti na suncu, u zagrejanoj prostoriji u kojoj je obezbeđeno provetravanje i, u specijalnoj komori-sušari. Podloga na kojoj se gljive suše može biti različita, od nizanja na konac, pri čemu gljive ne smeju da se dodiruju, do polaganja na tkaninu, hartiju, drvenu dasku ili mrežu zategnutu na ramu. Nedovoljno sušene gljive lako se kvare. Nije dobro ni presušiti gljive. Tada se mrve pri laganom pritisku i pretvaraju u prah. Suše se sve jestive i uslovno jestive vrste, sem onih koje sadrže mlečni sok.
Generalno gledano, sušenjem se delimično gubi ukus i miris gljiva. Izuzetak su neke vrste kojima se miris pojačava, kao što su vilin karanfilić, đurđevača, vrganj i šampinjoni. Na primer, supa od sušenih gljiva ima bolju aromu nego od svežih, iako je u pitanju ista masa. Gljive se pre sušenja čiste (retko peru), odstranjuju im se oštećeni delovi i režu na kriške od 5 -10 mm . Neki autori smatraju da je gljive bolje sušiti u senci nego na suncu, da bi što bolje sačuvale boju, ukus i miris. Drugi opet savetuju da sušenje započne u senci, a završi na suncu. U svakom slučaju ne smete ih ostaviti na otvorenom u toku noći jer će povući vlagu i ubuđati se. Ujedno ih treba zaštiti od napada insekata.
2, HLAĐENJE I ZAMRZAVANJE
Mogu se zamrznuti čvrste sveže gljive ili blanširane, pa i kao gotova jela-dinstane. Upakovane gljive stavljaju se prvo na hladnije mesto u zamrzivaču. Zamrznuta pakovanja razmestiti u posebne fioke, ali tek posle 24 sata zamrzavanja. Obavezno na pakovanjima napisati sadržaj, kao i datum zamrzavanja, da bismo se pri upotrebi lakše snalazili. Gotovo za sve gljive rok trajanja ili čuvanja u zamrzivaču je isti. Sveže gljive, kao i blanširane bilo koje vrste mogu se čuvati od 8-10 meseci, a dinstane do 3 meseca.
3, KISELJENJE GLJIVA
Razne kiseline mogu da konzervišu gljive a od svih najčešće se koristi alkoholno sirće. Sirćetna kiselina u jačini od 4 do 5% više je nego dovoljna da spreči razvoj bakterija i drugih mikroorganizama u gljivama. Ovakvo dejstvo sirćetna kiselina ima već pri koncentraciji od 1%.
Očistiti 1 kg gljiva i sipati u posudu sa ključalom vodom. Dodati kašiku soli. Gljive kuvati do 7 minuta , a zatim ih izvaditi i staviti da se ocede. Pripremiti naliv: u 1 litar vode dodati 1 dl 9% alkoholnog sirćeta i lovorov list, 5-6 zrna bibera, karanfilić i kašiku soli. Kiseli naliv prokuvati i ohladiti. Oceđene gljive staviti u tegle i preliti nalivom do vrha. Dobro zatvoriti. Poželjno je izvršiti pasterizaciju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pečurke sa svežom paprikom
SASTOJCI
2 glavice crnog luka
400 grama svežih pečuraka
2 zelene i 2 crvene sveže paprike
so, mleveni biber, tucani kim
ulje
2 kašike zobenih pahuljica
sitno iseckan vlašac
NAČIN PRIPREME
Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati očišćene pečurke isečene na listiće, poklopiti i dinstati 10 minuta uz povremeno mešanje, da pečurke ne bi zagorele. Sveže paprike očišćene od semenki iseći na tanke rezance i dodati pečurkama. Posoliti, pobiberiti mlevenim biberom, začiniti tucanim kimom, zaliti s malo vode, sipati zobene pahuljice, poklopiti i kuvati dok ne omekša. Gotovo jelo posuti sitno iseckanim vlašcem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Paprike punjene pečurkama
SASTOJCI
10 crvenih suvih paprika
500 grama pečuraka
2 šoljice pirinča
3 glavice crnog luka
1/2 litra kuvanog paradajza
2 šoljice ulja
peršunov list
biber, so
NAČIN PRIPREME
Suve paprike ostaviti oko jedan sat u vreloj vodi da nabubre. Iseckani luk propržiti na ulju, dodati oprane i sitno iseckane pečurke, propržiti ih, pa dodati bareni pirinač i seckani peršunov list. Sve izmešati, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se prohladi. Paprike pažljivo ocediti od vode, puniti ih ovim nadevom i ređati u podmazan zemljani đuveč ili odgovarajući vatrostalni sud. Preliti ih kuvanim paradajzom da bi ogrezle. Po potrebi, dodati malo mlake vode i ulja. Peći u zagrejanoj rerni na jakoj temperaturi sve dok tečnost ne provri, a zatim na laganoj vatri zapeći jelo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjene pohovane pečurke
SASTOJCI
šeširići svežih šampinjona (8 šampinjona po osobi)
150 grama suve slanine (iseckane na kockice)
150 grama narendanog kačkavalja
3 jaja
brašno (za pohovanje)
prezle
so
ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Pečurke srednje veličine očistiti i oprati pod mlazom hladne vode. Odvojiti šeširiće, posoliti ih i puniti filom od slanine i kačkavalja. Punjene šeširiće pečuraka spajati u kuglice i uvaljati najpre u brašno, pa u jaja, pa u prezle, i pržiti na puno ulja u fritezi, na umerenoj temperaturi, sve dok ne dobiju zlatnožutu boju. Uz punjene pohovane šampinjone poslužiti tartar sos ili majonez.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Čorba od pečuraka
SASTOJCI
1 pakovanje pečuraka
1 šaka pirinča
1 pavlaka
1 žumance
beli luk
biber
biozačin
provansalska mešavina začina
začin za pice
2 velike kašike brašna
so
mirođija
NAČIN PRIPREME
Pečurke iseći i dinstati ih na ulju, malo posoliti, pa dodati sitno isekcana 2 čena belog luka, posuti sa 2 kašike brašna i naliti 1 litrom vode. Kad provri, dodati očišćen i opran pirinač. Ostaviti da se pirinač skuva, zatim dodati biber, biozačin, pica začin, provansalske mešavine i mirođiju (po ukusu). Potom dodati pavlaku umućenu s jednim žumancetom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Preliv od šampinjona
SASTOJCI
1/2 kg šampinjona
1 manja glavica crnog luka
50 grama putera
2 dl pavlake
list peršuna
1 dl suvog belog vina
so ili začin C
NAČIN PRIPREME
Sitno iseckan luk dinstati 3-4 minuta na puteru, a zatim dodati tanko isečene šampinjone i sve dinstati još oko 10 minuta uz stalno mešanje. Nakon toga, dodati peršun i pavlaku, a posle 2 minuta i belo vino. Ako je masa retka, može se na kraju dodati i jedna kašika brašna. Posoliti i začiniti po ukusu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Smesa od pečuraka i pirinča s paradajzom
SASTOJCI
1 glavica crnog luka
ulje
150 grama svežih pečuraka
so, kim
150 grama skuvanog pirinča
5 paradajza
3 čena belog luka
supa od povrća (na 0,25 l vode 1 kašika biozačina)
NAČIN PRIPREME
Crni luk oljuštiti, sitno iseckati, propržiti na zagrejanom ulju, dodati očišćene i isečene pečurke, so, kim i kratko dinstati. Nakon toga, sve samleti na mašini za meso, umešati u skuvani pirinač i staviti u nauljen pleh. Odozgo poređati isečen paradajz i iseckan beli luk, preliti odgovarajućom količinom supe od povrća i zapeći.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CORBA OD KROMPIRA I GLJIVA
200 gr. Gljiva; 500 gr. krompira; 1 sargarepa; 3 kasike ulja; 1 glavica crnog luka; 1/2 dl. kisele pavlake; 1/2 veze pers. lista; so, biber
Krompir i sargarepu oljustimo, operemo i presecemo na pola, odnosno na kolutove; stavimo u vrelu vodu, posolimo i kuvamo da omeksaju, pa sve propasiramo. Na zagrejanom ulju dinstamo seckani luk, dodamo gljive isecene na listice, pa jos dinstamo da omeksaju. Dodamo pasirani krompir, posolimo, pobiberimo i ostavimo da jos jednom prokljuca. Na kraju, dodamo pavlaku i seckani persunov list.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KREM-CORBA OD GLJIVA
250 gr. gljiva; 150 gr. paradajza; 100 gr. Hleba; 1 glavica crnog luka; 2 dl. kisele pavlake; 3 zumanceta; pola veze mirodjije; so, biber, ulje
Na ulju proprzimo seckani luk; kada postane staklast, dodamo isecen paradajz i dinstamo uz mesanje. Gljive operemo, isecemo na listice i dodamo paradajzu. Nalijemo toplom vodom, po ukusu posolimo i pobiberimo, pa kuvamo oko pola sata. Posebno umutimo pavlaku, zumanca i mirodjiju i kada je corba gotova, izmaknemo je sa vatre i zacinimo Hleb isecemo na kockice, proprzimo na ulju i u svaki tanjir stavimo po krisku przenog hleba, prelijemo corbom i sluzimo odmah.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUPA OD GLJIVA
500 gr. gljiva; 10 dl. supe od mesa; 50 gr. slanine; 1 dl. Ulja; kasicica seck. persuna; 2 kasicice maslaca; ribani parmezan; 1 jaje; so, biber
Gljive ocistimo i izrezemo na rezance. Na polovini ulja i maslaca proprzimo iseckanu slaninu i persun, dodamo gljive, so, biber, pa dinstamo na tihoj vatri dok ne uvri. Zatim dodamo vrucu supu od mesa i kuvamo sve jos nekoliko minuta. Na kraju, jaje pomesamo sa dosta parmezana i uz stalno mesanje, dodamo u supu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
HLADNO PREDJELO OD GLJIVA
250 gr. gljiva; 2 cena belog luka; 2 jajeta; persunov list; so, biber, ulje, sirce
Gljive ocistimo, operemo i isecemo na krupne komade. Sav luk sitno isecemo i zajedno sa gljivama kuvamo na pari. Kada sve omeksa, sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi. Jaja tvrdo skuvamo i oljustimo. U ciniju stavimo gljive sa lukom, jedno jaje isecemo na kriske, a drugo izgnjecimo i dodamo ga gljivama. Zacinimo uljem, sircetom, posolimo pobiberimo i dodamo seckani persunov list. Jelo ukrasimo kriskama jajeta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SVEDSKA SALATA OD GLJIVA
500 gr. gljiva; 200 gr. sunke; 4 kisele jabuke; 100 gr. crnih maslinki; 3 kisela krastavcica; 1 kasicica secera; so, beli biber, majonez
Oprane gljive kuvamo da omeksaju. Ociscene jabuke narendamo, a sunku, krastavcice i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslinki. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmesamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinkama i ostavimo u hladnjaku do sluzenja.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|