www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Cokolada
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 1:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Priča o čokoladi



Put do čokolade počinje sa zrnom kakaa koji raste u toploj i vlažnoj klimi. Bere se i prži pa mrvi u "čokoladni liker". Termin navodi na krivi zaključak, jer zapravo radi se o krutoj i još uvijek nezaslađenoj tvari. Od ovog trenutka kreće se sa dodavanjem šećera, arome, emulgatora i dodavanjem ili oduzimanjem kakao maslaca, tj. prirodne masnoće kakao biljke.


Svijet čokolade dijeli se u:

Čokolade za kuhanje:


Ako na čokoladi ne stoji uputa da je namijenjena i za direktnu konzumaciju i za kuhanje, ova se vrsta koristi isključivo za izradu kolača. Iako ima intenzivan okus najvjerojatnije ima manje kakao-maslaca i ne tako finu teksturu kao neke druge čokolade. Zato sačuvajte je samo za recepte u kojima će se miješati s drugim sastojcima.

Kako prah:


Ako se radi okusa tretirao lužinom kakao prah se pripremio na nizozemski način. Mnogi kuhari preferiraju upravo ovako pripremljen kakao prah i koriste ga za sve moguće namjene uključujući kuhanje, pečenje, zamrzavanje ili spravljanje čokoladnih napitaka. Prah se može koristiti i umjesto čokolade za kuhanje ali u tom slučaju jedna žlica maslaca i tri žlice kakao praha dolaze na svakih 30 g tražene čokolade. Ako imate samo kakao prah koji nije pomiješan s lužinom majstori kuhinje preporučuju dodavanje male količine sode bikarbone.

Couverture: (za prekrivanje)


Riječ je o jednoj od najkvalitetnijih čokolada. Najboljoj za spravljanje slastice poput bombona i slastica koje se modeliraju jer visok postotak masnoće čini je vrlo podatnom za topljenje i modeliranje. Koristi se za sve namjene uključujući i direktnu konzumaciju, ali visoka cijena čini je ekstravagantnim izborom za jednostavne kolače.

Obogaćena čokolada:


Ponekad je koriste umjesto skupe couverture. Sadrži veliku količinu biljne masti kao dodatak ili nadomjestak kakao maslacu. Može biti jako dobra za prekrivanje, ali prije kupnje radije kušajte jer neke imaju okus sličniji vosku nego čokoladi.

Obična ili čokolada za jelo:


Ona je obično neprikladana za spravljanje kolača, no neke čokolade posebno iz Švicarske i Belgije imaju veći postotak masnoće pa može poslužiti umjesto couverture.




Općenito, što je čokolada tamnija sadrži i više "čokoladnog likera" - od 100 posto u čokoladi za kuhanje do 10 posto u mliječnoj čokoladi. Prava čokolada sadrži kakao maslac, dok inferiorni produkti sadrže druge biljne masti.

Bijela čokolada?


Jer ne sadrži ni jedan dio kakao zrna izuzev masnoće bijela čokolada i nije čokolada. Ali za ljubitelje bijele čokolade argumenti su zanemarivi. Ipak oprez, na etiketi mora pisati da je masnoća unutar slatkiša ipak kakao maslac. U suprotnom, kupit ćete nešto što sadrži šećer, biljna ulja i umjetnu aromu čokolade.

Na koncu pustite neka vas vodi vaš okus i ukus no ako želite potpuni užitak pri izboru čokolade treba upotrijebite i malo mozga.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 1:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jagode i čokolada



Nabavite svježe jagode, pripremite sladoled od čokolade i prepustite se okusu.

Sastojci:

4 velike jagode
100 g sladoleda od čokolade
2 žlice smrvljenih keksa (po mogućnosti od rogača ili đumbira)

Upute za pripremu:

1. Pustite neka se sladoled malo otopi. Umiješajte smrvljene kolačiće.
2. Ukrasite jagodama i odmah poslužite.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 1:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kolač od sira i bijele čokolade



Kombinacija sastojaka maštovita je i iznimno ukusna, a želite li postići bolji vizualni utisak dekorirajte vrh tankim listićima bijele čokolade i malo tko će mu odoljeti. Zanimljivo, ali za pripremu ovog kolača nećete trebati pećnicu.

Vrijeme pripreme: 55 min

Kalorije: 690
Masnoće: 39,98 g
Ugljikohidrati: 79,39 g
Proteini: 7,39 g
Kolesterol: 108,11 mg
Natrij: 308,19 mg

Sastojci:

250 g finih čokoladnih napolitanki, razmrvljenih
1/4 šalice šećera
1/2 šalice maslaca, otopljenog i ohlađenog
340 g bijele čokolade, izmrvljene
1 šalica tučenog vrhnja
600 g svježeg kravljeg sira (na sobnoj temperaturi)
1/4 šalice šećera u prahu
2 žličice ekstrakta od vanilije
dva reda bijele čokolade, stavite na toplo malo omekša

Upute za kuhanje:

1. Za pripremu kore, u mikseru s metalnom oštricom dobro izmiksajte zdrobljene napolitanke i šećer. Prebacite u zdjelu i dodajte maslac, mijesite dok ne dobijete glatku masu. Gotovom smjesom obložite kalup za pečenje. Ostavite po strani.

2. Nad srednje jakom vatrom miješajte čokoladu i vrhnje, neprestano miješajte dok ne dobijete glatku masu. Odmaknite s vatre i kad se malo ohladi stavite u hladnjak. Povremeno izvadite pa promiješajte, neka se tako hladi oko 30 minuta.

3. U velikoj zdjeli miješajte sir, šećer u prahu i ekstrakt od vanilije. Neka mikser radi na srednjoj brzini sve dok se sastojci ne ujednače. Dodajte ohlađenu smjesu i sve zajedno miješajte dvije minute.
Dobivenu smjesu prebacite u obloženi kalup, prekrijte aluminij folijom i ostavite preko noći u hladnjaku.

4. Pri serviranju, odvojite od kalupa i prebacite na pladanj. Posipajte listićima bijele čokolade pa izrežite i servirajte na tanjure.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 1:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koliko je stara čokolada


Otkriće do kojega su došli znanstvenici pokazuje da je ovisnost o čokoladi 1000 godina starija nego što se do sada pretpostavljalo.

LONDON - Ljubav prema čokoladi razbuktala se prije otprilike 2600 godina, kad je drevni narod Maya u glinenim loncima počeo pripremati napitke od kakaa, tvrde američki znanstvenici iz tvrtke Hershey Foods iz Pennsylvanije i teksaškog sveučilišta u Austinu.


"Prisutnost kakaa u posudama pronađenim u Colhi pokazuje da je riječ o dokazima koji su gotovo tisuću godina stariji od onih iz Rio Azula (drevnoga grada Maya)", rekao je Jeffrey Hurst iz tvrtke Hershey Foods za znanstveni časopis "Nature".

Znanstvenici su analizirali talog iz posuda pronađenih na arheološkom nalazištu u Colhi u sjevernom Belizeu i otkrili da sadrži tragove teobromina, spoja kojega ima u biljkama kakaa.

Oni pretpostavljaju da su te posude služile za prelijevanje mješavine kakaa kako bi se stvorila gusta pjena koju su Maye posebno voljele.

"Sad znamo da Maye imaju dugu, neprekinutu povijest pripremanja i konzumiranja tekuće čokolade od vremena prije otkrića Amerike i
kroz cijelo razdoblje španjolskih osvajanja", dodao je Hurst.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 1:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Postoje četiri osnovne vrste čokolade:


Gorka čokolada - mora da sadrži bar 34% kakao mase. Danas se proizvodi i čokolada sa 60, pa i 70-80%.
Čokolada za kuvanje i prelivanje - Ona mora da sadrži bar 34% kakao butera, što je mast, a ne kakao masa. Zahvaljujući tako velikom procentu masti, moguće je preliti kolače jako tankim slojem.
Mlečna čokolada - iako je najpopularnija, nije tako kvalitetna. Dobra će imati 40% kakao mase, a uglavnom je taj procenat negde do 20. Masovno se proizvode, sadrže i do 50% šećera i vrlo često je skup kakao buter zamenjen biljnom mašću, a sadrže i veštačke arome.
Bela čokolada - to u stvari i nije čokolada. To je kakao buter kome je dodat šećer, veštačka aroma i mleko.


Punjene čokolade


Većina ljudi ne zna šta znače natpisi na punjenim čokoladicama - čime je, u stvari, ta čokolada punjena. Evo nekih objašnjenja:


krem i fondan - mešavina kristala šećera u šećernom sirupu sa voćnim ili drugim ukusima;
croquet - istopljeni šećer sa smrvljenim lešnicima, bademima i sl. ganache - čokolada, maslac, kakao prah;
gianduja - fino usitnjeni lešnici i šećer pomešani sa običnom ili mlečnom čokoladom;
marzipan - istopljen šećer pomešan sa usitnjenim bademom, prekriven običnom ili mlečnom čokoladom;
nougat - mešavina ulupanog belanceta, kuvanog šećera, lešnika i/ili kandiranog voća;
praline - slicne gianduji, ali ne tako fine, grublje strukture i prekrivene čokoladom, dok gianduja to nisu.


Čuvanje


Neprijatelji čokolade su vlaga i povišena temperatura.

Na povišenoj temperaturi kakao buter se otopi, pa zatim rekristališe na površini. Ovo ne menja ukus, ali je sa estetske strane jako loše.

Vlaga dovodi do toga da se kristali šećera na površini rastvore, pa zatim rekristališu, što stvara sivkastu prevlaku. Ovo već menja i ukus čokolade i ona više nije tako dobra za jelo.

Idealni uslovi za čokoladicu su temperatura od 10-15 C i vlažnost vazduha od 60-70%.

Čokolada lako apsorbuje mirise - zato je najbolje čuvati je u zatvorenoj posudi.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 1:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najsladja terapija - cokolada



Najizad su naucnici dokazali ono sto smo svi mi vec odavno znali - cokolada je zdrava za nase telo. Iako se cokolada vezuje za devojke i za njihove depresije, nije uopste tajna da i muskarci uzivaju u carima cokolade.
Kada kazem cokolada, ja ustvari vise mislim na crnu cokoladu, jer je upravo ta cokolada bila tema istrazivanja raznih grupa naucnika, ciji su radovi dokazali da je crna cokolada zdrava za nase telo. Kakao u crnoj cokoladi sadrzi fluvanoid, supstancu koja je i zasluzna za pomalo gorak ukus ove crne cokolade, ali kako studije kazu, i za smanjene "loseg" holesterola u nasem telu.
Na osnovu mnogih drugih istrazivanja doslo se do zakljucka da cokolada mozda ima i efekte slicne aspirinu. Doktori sirom sveta preporucuju svojim pacijentima da kada predju svoje kasne cetrdesete pocnu sa uzimanjem po jednog aspirina dnevno, jer aspirin smanjuje rizik od srcanog napada. Zahvaljujuci fluvanoidima mnogi smatraju da i cokolada mozda ima ovakva svojstva. Fluvanoidi smanjuju rizik od formiranja ugrusaka u krvnim sudovima, a samim tim i smanjuju rizik od srcanog napada. Takodje, oni imaju i svojstva anti-oksidanta sto znaci da sitite telo od slobodnih radikala (supstanci koje se svakog dana stvaraju i ostecuju celije u nasem telu), i tako usporavaju starenje. Fluvanoidi se takodje mogu naci i u grozdju(citaj vinu), cajevima, jabukama, jagodama itd.
Naravno, samo je umereno konzumiranje cokolade zdravo. Nemojte misliti da sada mozete da trknete do prve prodavnice i pojedete tonu cokolade, i samim tim izbegnete sve bolesti ovoga sveta.
Ako je ovo tacno onda bi to znacilo da su alkoholicari koji piju karton vina dnevno najzdraviji ljudi na svetu (a ovamo im jetra moli za pomoc). Danasnje cokolade sadrze mali procenat prave cokolade, dok je sve ostalo secer i drugi manje zdraviji sadrzaji. Budite pametni, i ubacite u svoju ishranu malo cokolade, ali uz to i dosta povrca i voca koje takodje sadrzi tonu znanih i neznanih supstanci koje ce vam mozda nekada i spasiti zivot. Naravno, sve te zdrave obroke zalijte casom dobrog vina.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 6:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tajna se krije u ekstratu ljuske kakaovca
COKOLADA JE ZDRAVA ZA ZUBE

Iako je ozloglasena kao najgori neprijatelj zdravih zuba, cokolada bi mogla stititi od karijesa, tvrde naucnici. Tajna se krije u ekstraktu ljuske kakaovca, koju proizvodaci uglavnom - bacaju...

Ekipa istrazivaca na Sveucilistu Osaka u Japanu otkrila je aktivni sastojak u ljusci zrna kakaovca koji ubija bakterije u ustima i sprecava nastanak karijesa. Problem je sto proizvodaci cokolade ljuske uglavnom bacaju.

Karijes nastaje kad bakterije vrste Streptococcus mutans stvore ljepljivu molekulu glukana. Glukan pomaze bakterijama da se zakace za zube i proizvedu naslage plaka. U tim naslagama bakterije pretvaraju secer u kiselinu koja nagriza zubnu caklinu. Kad su istrazivaci stavili ekstrakt ljuske kakaovca u kulturu bakterija Streptococcus mutans, proizvodnja glukana je odmah stala.

Pokusni stakori koji su dobijali ekstrakt za tri su mjeseca imali samo sest karijesa iako su jeli velike kolicine secera. U kontrolnoj skupini stakori su u isto vrijeme dobili prosjecno 14 karijesa.

Naucnici smatraju da bi se ekstrakt ljuske kakaovca mogao upotrebljavati u zubnoj pasti ili vodici za ispiranje usne supljine, i dodavati se cokoladi. No, britanski stomatolozi upozoravaju da je jedini put do zdravih zubi dobra dentalna higijena i redovna posjeta zubaru.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sub Nov 27, 2004 7:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Omiljena hrana - čokolada




U večitoj borbi sa kilogramima mnoge žene se, u manjoj ili većoj meri, odreknu čokolade. To je tako tužno - čokolada je lepa, ukusna, prijatna, ukratko, čokoladna. Teško je i neprijatno odustati od nje (osim, naravno, ako spadate u one koji ionako ne vole slatkiše, ili ne vole čokoladu). Dobra vest: ne morate se odreći čokolade ni njenog božanstvenog ukusa. Ne, nećete se ugojiti od toga, bar ne ako čokoladu budete tretirale s poštovanjem i dodelile joj mesto koje joj zaista pripada: pun obrok, a ne samo usputna grickalica.

Šta to konkretno znači? Nemojte čokoladu jesti na brzinu, krišom - tako ćete em smanjiti uživanje u čokoladi, em ćete uneti jako mnogo kalorija. Umesto toga, tablu čokolade usitnite i poslužite sebi na tanjiru, kao što biste to uradile da je u pitanju pečenje sa krompirićima. Možete je ukrasiti lešnicima, bademima, kikirikijem ili pomešati sa integralnim žitaricama (njihova vlakna će vam pospešiti varenje). Pazite da ovom već visokokaloričnom obroku ne dodate "nevidljive kalorije" - u prevodu, nemojte uzeti sok, već nezaslađen biljni čaj (jasmin ili metvica su dobra ideja, jer čiste organizam). Uživajte! Energetski, poješćete kompletan ručak, plus, čokolada je zaista veoma hranljiva.

Ako ipak prečesto posežete za čokoladom kao za grickalicom, i tome ima leka - i to čokoladnog leka. Radi se o tome da odredite sebi jedan "čokoladni dan", kada ćete jesti samo čokoladu i proizvode od čokolade. Evo predloga za dnevni meni.

Za doručak možete uzeti tablu od sto grama čokolade s pirinčem (ili lešnicima ili bademima), ili jednu "toblerone" od sto grama, plus neki napitak bez šećera (nezaslađen čaj, ili kafa sa veštačkim zaslađivačem, ili "koka-kola lajt"). Za ručak, toplu čokoladu (oko jedan i po decilitar), plus dve kašike integralnog muslija, plus jednu kesicu "M&M" bombona. Topla čokolada podstaći će varenje, musli će podstaći čišćenje, a kikiriki iz bombona će vam obezbediti potrebnu dozu vitamina E.

Što se večere tiče, uzmite pola table (one od 100, a ne od 300 grama) čokolade s bademima, lešnicima ili pirinčem, ili 50 grama čokoladnih dražeja, plus jednu čašu belog vina ili nezaslađen čaj od jasmina. Do kraja dana, vaš organizam biće toliko zasićen čokoladom da vam bar neko vreme neće biti nikakav problem da je ne grickate između obroka. Kad vas ponovo uhvati napast, organizujte još jedan "čokoladni dan" - i tako kad god je potrebno (pod pretpostavkom, naravno, da to ipak ne radite svakog dana).

Uživajte u čokoladi!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 28, 2004 6:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ISTINE I ZABLUDE O NAJOMILJENIJOJ POSLASTICI

Mmmm.... čokolada!

Zbog velikih količina magnezijuma i mikrokoličina serotonina pomaže i u smirivanjuženske nervoze

Čokolada ima dugu istoriju , koja seže čak do drevnih Maja. Oni su prvi koristili plodove drveta Theobroma cacao (u prevodu: hrana bogova), koje raste u kišnim šumama Amazona, za prvoklasan, ukusni napitak - kakao.
Bila je to gusta tečnost bogatog ukusa, a spravljali su je tako što bi kuvali i mleli plodove kakaa i nakon toga tu smesu u vodi mešali sa sojom, vanilom i čilijem. Bila je dostupna samo odabranima i smatrala se hranom bogova. Posredstvom trgovaca, čokolada je dospela i u Meksiko, gde su je Asteci s oduševljenjem prihvatili. U 15. veku, otkrićem Amerike, otkriven je i slastan napitak. U Evropu je vest doneo slavni pomorac Kristofer Kolumbo. No, tek je Don Kortez doneo sirovine, kao i opremu potrebnu za izradu čokolade. Evropa je otkrila božanstveni napitak u kojem su više klase američkih Indijanaca uživale vekovima! Španci su odlučili da stvore svoju verziju napitka, izbacili su ljuti čili i dodali cimet i šećer. Prekretnica u proizvodnji čokolade dogodila se kad je holandski hemičar Konrad Van Houten, osmislio hidrauličnu presu pomoću koje je uspeo da ekstrahuje čak 50% kakao putera, koji je dotad plivao po površini čokolade. Tako je dobio masu koju je mogao da melje u prah. Prah je tretirao alkalnim solima da bi se lakše mešao s vodom.
Kasnije su kakao puter topili i vraćali u kakao prah - na taj je način dobijena glatka pasta kojoj se mogao dodavati šećer bez opasnosti da masa postane zrnasta. I čokolada je postala mnogo ukusnija. Zahvaljujući kakao puteru čokolada se onako slasno topi u ustima. Nutricionistički sadržaj čokolade:
Zbog velikih količina magnezijuma i mikro količina serotonina, čokolada pomaže i u smirivanju ženske nervoze tokom mesečnog ciklusa, a i utiče i na podizanje raspoloženja, što je pored neodoljivog ukusa, još jedan bitan razlog zbog kojeg za čokoladom posežemo kad smo u depresiji ili tužni.
Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta čokolade
Gorka čokolada - sadrži minimalno 35% kakao mase. Danas se mogu naći i čokolade sa 70 pa i 80% kakao mase.
Čokolada za kuvanje - obično je gorka i ne onako fine strukture kao čokolada za jelo. To je zbog manje količine kakao putera.
Koverture (čokolada za prelivanje) - Reč je o najkvalitetnijim vrstama čokolade. Takva čokolada mora da sadrži izrazito visoku koncentraciju kakao putera kako bi smesa bila glatka i kako bi se mogla lako oblikovati.
Mlečna čokolada - ono je što najčešće konzumiramo. Postotak kakao mase u takvoj čokoladi u većini se slučajeva kreće do 20%, iako bolje i skuplje verzije sadrže i do 40% kakao mase. Jeftine, masovne verzije sadrže i do 50% šećera, a kakao puter u njima često je zamenjen biljnom mašću, a tu su, naravno, i veštačke arome.
Bela čokolada - u stvari i nije čokolada. Od čokolade sadrži samo kakao puter, kome je dodat šećer, veštačka aroma i mleko, a ako se on zameni biljnim uljem dobijamo proizvod koji s čokoladom nema nikakve veze.
Slatki greh i nije tako grešan kao što se misli, i tako su sladokusci došli na svoje. Uživajmo u umerenim količinama čokolade, kao i u činjenici da na taj način doprinosimo vlastitom zdravlju. Naravno, kao i kod svake namirnice, vrlo je bitno da pazimo na kvalitet onoga što biramo.

_________________
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 28, 2004 9:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja volim sve cokolade, ne a volim nego obozavam, one sto mi se ne svidjaju to su od lesnika.... Crying or Very sad Embarassed
 
vive
*plavušica*
*plavušica*



Godine: 34

Datum registracije: 15 Maj 2005
Poruke: 6528
Mesto: ''....Med javom i med snom...''

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 12, 2005 12:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma obozava cokoladde..bilo kakve ali moram da priznam da obozavam Milku

_________________

Jer kad ljubav zameni krv u žilama,onda ni svi olujni vetrovi,ni sve nedaće ovog života ne mogu uništiti koren duboko zasađen u našim dušama...
*V*I**V*E*
 
zilika
Banovan!

Veštica sa bičem
Veštica sa bičem



Godine: 40

Datum registracije: 10 Nov 2004
Poruke: 19331
Mesto: na brdovitom balkanu,izmedju istoka i zapada,tamo gdje narod voli da puca i jedan drugog da napada..

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 19, 2005 2:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

meni su milke najdraze...crna s keksom i bijela s kokosom..njami....

_________________
:macka: mos me pljuvat,slobodno pljuj...al pred mnom imas tremu,ja sam broj jedan za tebe pi*** ovdje u svemu
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~ -> Cokolada Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 2 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon