:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Fino predjelo
Sastojci:
- 150 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- malo soli
- 1 jaje
- 80 g putera
Za fil:
- 150 g mladog sira
- malo soli i bibera
- 2 kašike mleka
- 4 kašike pavlake
- iseckan peršun
- glavica crnog luka
- kašičica crvene paprike
Priprema:
Umesiti glatko testo i razvaljajte ga debljine 1,5 cm. Isecite razne oblike sa modlicama i pecite 15 minuta na 220 stepeni.
Priprema fila:
Izmešajte sir, so, biber, mleko i pavlaku. Masu podelite na tri dela. U prvi deo stavite peršun, u drugi luk a u treći kašičicu aleve paprike. U špric za dekoraciju stavite fil i ukrasite ohlađene kolačiće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Vekna od tunjevine i krompira
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 1 konzerva tunjevine
- malo majoneza
- so i biber
Priprema:
Skuvati i ispasirati krompir. Zatim ga izmešati sa jednom konzervom tunjevine. Posoliti, pobiberiti i umešati malo majoneza. Dobro izmesiti i masu oblikovati u veknu. Premazati majonezom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rolat od tunjevine
Priprema:
Skuvati 400 dl mleka, dodati 6 kašika brašna (kao puding). Kad se ohladi dodati 5 jaja i mutiti mikserom (jedno po jedno). Razliti u pleh i ispeći kao rolat da porumeni.
FIL:
Iscediti 2 konzerve tunjevine i izmrviti, sitno iseckati nekoliko (3-4) krastavčića. Dodati malo majoneza i malo senfa da se fil izjednači. Isfilovati i uviti rolat. Odozgo premazati pavlakom i ukrasiti rendanim kačkavaljem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rolat od šargarepe
Priprema:
Umutiti 5 jaja, posebno žumanca - posebno belanca, kada je umućeno sjediniti, u to dodati 1 pavlaku, odprilike 5 kašika brašna, na vrh noža praška za pecivo, 2 šargarepe sitno izrendane i 1 kafenu šoljicu ulja. Peći u podmazanom plehu.
Fil:
Krem sir, 250 gr. kačkavalja i naseckane šunke preko toga. Izrendati 3 cela kuvana jaja i namazati malo majoneza.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rolat sa jajima
Potrebno je:
- 3 crvene parike, 3 kasike ulja, so, biber
- glavica luka, cen belog luka, 6 jaja
- 2 kasike brasna, 3 kasike krem sira
- veza mirodjije ili nekog drugog zacinskog bilja
Zagrejati rernu na 200 stepeni, ispeci paprike kako za ajvar, izvaditi ih i pokriti krpom. Oljustiti parike, iseci ih poredjati u pleh i preliti sa dve kasike ulja, iseckati crni i beli luk i posuti po paprikama i peci sve oko 10 minuta. Iseckati mirodjiju, jaja pomesati sa brasnom i krem sirom i dodati mirodjiju. Masu posoliti i pobiberiti, zagrejati kasiku ulja u teflonskom tiganju i izruciti pripremljenu masu. Peci debelu palacinku na srednjoj temepraturi oko 7 minuta, sve dok donja strana ne porumeni. Pokriti tiganj plitkim tanjirom, okrenuti palacinku i vratiti je u tiganj i peci oko 7 minuta. Po ohladjenoj palacinki poredjati predhodno pripremljene komade paprike i uviti je. Kada se rolat ohladi, iseci ga na parcice i servirati ga uz salatu, paradajz i zacinsko bilje.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kuglice sa kikirikijem
Potrebno:
150 gr. kikiriki,
400 gr. brašna,
250 gr. margarina,
2 žumanca,
prašak za pecivo,
4 kašike kisele vode.
Praviti kuglice, uvaljati u belance i u susam.
Peci na 200 C.
Prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KUPUS KIFLE
SASTOJCI:
šoljica ulja
brašno
3 kašicice šecera
1/2 l mleka
1 kvasac
1 margarin
3 jaja
3 kašicice soli
sir
PRIPREMA
Zamesiti testo od ulja, kvasca rastopljenog u mleku, šecera i brašna.Treba da bude meko zamešeno.Rastanjiti oklagijom što je moguce više.U medjuvremenu dobro izmešati (može mikserom) margarin, 3 žumanca i so.Time premazati testo i preklopiti.Raseci na pola po dužini, a onda na trouglove, stavljati sir, uvijati kao kifle i peci u podmazanom plehu.Pri kraju pecenja umutiti cvrsto preostala belanca, staviti po malo na svaku kiflicu i još malo peci.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MUSAKA OD KISELOG KUPUSA
Na vrelom ulju malo prodinstajte seceni luk, slaninu i krupno mleveno svinjsko i govedje meso. Na kraju dodajte pradajz, lovor, vegetu, so i biber, pa sve zajedno izmesajte. U duboku vatrostalnu posudu stavite polovinu isecenog kiselog kupusa (prekiseli kupus operite), stavite nadev od mesa, pospite pirincem i prekrijte drugom polovinom kupusa. Sve prelijte mesavinom od mleka i jaja, poklopite poklopcem i stavite u vrucu rernu da se pece 40-50 minuta. Servirajte uz kuvani slani krompir.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pasteta od patlidzana (predjelo ili salata)
Tri patlidzana sa korom peci u toploj pecnici 1 sat.Ohladjene patlidzane oljustiti i ispasirati (plasticnim nozem i varjacom jer u dodiru sa metalom patlidzan dobija gorak ukus).
U dubljoj ciniji izraditi 3 zumanceta, malo soli, secera,1 kasicicu senfa; mutiti mikserom i dodavati ulje dok se nedobije gusta masa kao majonez.U tu masu dodati sitno rendanu manju glavicu crnog luka , 1 cesanj belog luka i ispasirani patlidzan.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pasteta od pecuraka
RECEPT=
2 kasike maslinovog ulja
1 cen belog luka
1 kasicica persuna
1 kasika limunovog soka
kasicice belog bibera - i ovde nesto nije u redu sa tastaturom, verovatno 189kg bibera
1 manji crni luk, sitno iseckan
1 1/2 solja iseckanih pecuraka
1 solja izblansiranih i oljustenih badema, samlevenih
1 kasicica soja sosa
1/2 solje
povrce za ukras
U srednje zagrejano maslinovo ulje, dodati crni i beli luk i pecurke. Dinstati dok ne omekšaju sastojci, ali da ne potamne.Ostaviti da se ohladi, dodati persun i promesati. Sipati mesavinu u blender i izmiksirati. Dodati preostale sastojke i opet miksirati dok smesa ne postane ujednacena.Posebno umesati mlevene bademe. Sipati u posudu za serviranje i ukrasiti listovima persuna i stapicima badema.
Sluziti sa razanim ili integralnim hlebom, zelenim maslinama i Italijanskim rizlingom.
KOMENTAR=Moze umesto mlevenih badema i mlevene leblebije
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pasteta od ribe
3-4kg sitne rijecne ribe (ocistiti, odstraniti glave peraje i isjeci na komade) podmazati dno exspres lonca, staviti podlozak i na njega sloziti ribu kad je riba slozena, sipati vodu i ulje sve do iznad ribe u srazmjeri 1:2 (1 casa vode, 2 ulja) po vrhu staviti isjecene 2 glavice crnog i bijelog luka, 1/2kesice mljevenog bibera i 10 zrna bibera, 2 kasike bio zacina i 2-3 lista lorbera. Zatvoriti lonac i kuhati 45 minuta
od momenta kad prosisti.Lonac otvoriti tek kad se potpuno ohladi. Mikserom sve dobro izmijesati i po ukusu jos posoliti.
Gotovu pastetu staviti u manje teglice i cuvati u frizideru.
KOMENTAR=Savjetujem vam da odlijete ulje prije nego sto pocnete mikserom mutiti skuhanu ribu pa da ga postepeno dodajete. Tako cete sami odrediti gustocu pastete koju zelite.Vodite racuna da riba ne moze dugo stajati, pa vam savjetujem da za pocetak napravite pola mjere.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PICLE (KROKETI OD KUKURUZNOG BRAŠNA)
Za 4 osobe potrebno je: 2 jajeta, so (po potrebi), kukuruzno brašno (griz) i jedna šolja mleka.
Priprema: umutiti jaja, a zatim dodati so, mleko i kukuruzni griz da masa ne bude mnogo gusta. Na vrelo ulje spuštati kašikom i peci tanke krokete dok ne porumene. Mogu se jesti sa sirom, kajmakom, džemom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|