:: |
Autor |
Poruka |
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Čalabrca
Potrebno:
300 - 400 g kora za pitu,
litar vode,
kašika masti ili ulja,
čaša mleka,
kašika kajmaka,
Priprema:
U litar proključale vode sipati kašiku masti ili ulja. Dobro osušene kore za pitu izlomiti malo krupnije. Treba ih staviti u poseban lonac, najbolje zemljani, pa preliti proključalom vodom i kuvati pet do šest minuta. Skloniti sa vatre, dodati mleko u kome je razmućen kajmak. Od ovog jela ne može se mnogo zasititi. Tek toliko da se čalabrcne.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Pita od praziluka
Potrebno:
1/2 kilograma kora,
1/2 kilograma praziluka,
200 g ulja,
so i biber po ukusu,
Priprema:
Praziluk se isecka i obari, procedi, pa se malo proprži na ulju, doda se bibera i soli. U pleh se ređa red kora, red nadeva, a završi sa korama. Peče se u toploj rerni petnaestak minuta.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Pita od krompira
Potrebno:
pola kilograma kora,
3 glavice crnog luka,
kilogram krompira,
šaka peršunovog lista,
so i biber po ukusu,
aleva paprika,
Priprema:
Luk sitno iseckati, propržiti i dodati izrendan krompir. Sve zajedno malo propržiti, posoliti i pobiberiti, staviti aleve paprike da dobije rumenu boju i iseckan peršun. Ređati u podmazan pleh najpre trećinu kora (svaku poprskati uljem), nadev, pa opet kore dok se sve ne utroši. Na vrhu treba da bude kora premazana uljem. Peći u dobro zagrejanoj rerni oko četrdeset minuta. Služiti toplo.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
SRPSKA KUHINJA NA SVEČANIM TRPEZAMA O PRAZNICIMA
Češće u dijaspori nego u domovini!
Naziv nacionalna kuhinja kod Srba može biti samo uslovan, jer sve kuhinje imaju običaje pojedinih krajeva, nikako čitave države. - Vojvođanski Srbi preuzeli austrougarsku recepturu: mnogo testa s kvascem ili bez njega ( od rezanaca do buhtli), a i među njima drugačije se jede u Sremu nego u Bačkoj ili Banatu!
Tradicionalna srpska kuhinja danas se češće na svečanim trpezama o praznicima nalazi u rasejanju nego u matičnoj zemlji! Daleko od zavičaja srpske domaćice se utrkuju koja će da spremi neko nacionalno, gotovo zaboravljeno, a veoma ukusno jelo. U dijaspori, to najbolje znaju oni koji godinama žive i rade u inostranstvu, nacionalni identitet se čuva i pripremanjem i jedenjem jela iz rodnog kraja ! U menijima restorana koje drže Srbi u raznim krajevima sveta mogu se naći brojni srpski specijaliteti koje vlasnici nude većinskom stanovništvu, upoznajući ih tako s nacionalnom kuhinjom zemlje iz koje su došli. Od kuvanih srpskih jela potpisnik ovih redova se uverio da stanovnici Budimpešte i Bratislave najviše vole da jedu srpski pasulj ( pod tim imenom se prodaju i gotova jela u samoposlugama), a od pečenih - roštilj.
U većim gradovima u Srbiji „u trendu su recepti iz sveta, naročito iz Kine, Japana i Indije, kao i italijanski, grčki ili francuski specijaliteti. Srpsko selo još gaji tradicionalno nacionalno kulinarstvo, ali sve teže odoleva novim, uvezenim „finesama!
Svaki kraj ima svoje specijalitete
Šta je uopšte nacionalna kuhinja? Kad su u pitanju Srbi, odgovor može da bude samo uslovan, što mogu da potvrde i etnolozi i sociolozi, jer, sve kuhinje kod Srba imaju običaje pojedinih krajeva, nikako čitave države! Tako se jela vojvođanskih Srba razlikuju od onih pored Morave ili Drine, a i u samoj Vojvodini drugačije jedu Sremci nego Bačvani ili Banaćani!
Čućemo veoma često da se u Srbiji u srednjem veku već jelo zlatnom kašikom i viljuškom, dok su Evropljani jeli rukama. To je tačno, bar što se tiče cara Dušana, mada je običan narod znao samo za kašiku, i to drvenu. Kašika je, možda, jedino pravo obeležje srpske kuhinje. Obroci su do sredine prošlog veka bili čorbasti, viljuška i nož su se upotrebljavali za praznike, kad se jelo pečenje. U narodu se znalo samo za dva obroka - jedan u 11 časova i drugi pre smrkavanja. Ko je radio u polju ili čuvao stoku, nosio je užinu. Doručak je uveden mnogo kasnije.
Da li postoji neko jelo koje je samo srpsko? Da. To je kajmak! Zaista, kajmak je jedno od najstarijih i specifičnih specijaliteta vezanih samo za taj deo Balkana. Kad u Hrvatskoj poručite kajmak, dobijete mileram, na sve ostale četiri strane sveta možete da putujete i degustirate, nigde nećete naći kajmak. Reč je turska, ali ga u Turskoj nema, a pre nego što se zvao kajmak, imenovali su ga skorup. Jedino se kajmak od mlečnih proizvoda ne može industrijski proizvoditi!
Inače, najbolji je kajmak iz okoline Čačka, a oko Gornjeg Milanovca je najbolje praseće pečenje, jagnjetina u Raškoj oblasti, u južnoj Srbiji paprika i sva jela od paprike, desno od Morave sir. Oštri začini nalaze se u Nišu i Vranju, ali i u Sremu, pite se najčešće prave kod Srba u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na Kosovu, kao i jela koja su stigla iz turske kuhinje, dok vojvođanski Srbi preuzimaju austrougarsku recepturu: mnogo testa s kvascem ili bez njega od rezanaca do buhtli.
...Loša strana - višak masti i jake zaprške
Gde je roštilj? Nema ga u kuvarima do sredine prošlog veka, tek tada masovno ulazi u kuhinje raznih restorana. Mleveno meso stiglo je s Orijenta, zajedno s različitim začinima.
Sušeno meso zastupljeno je u svim krajevima, a kobasice, čvarke i ostale svinjske prerađevine, Srbi iz Vojvodine naučili su da prave od Austrijanaca.
Dobra strana nacionalne kuhinje Srba, jeste što ima dosta mlečnih proizvoda, pšenice i kukuruza, a loše strane su višak masti i jake zaprške. Najzastupljenije je svinjsko meso ( ima ga 80 odsto više nego drugih vrsta mesa), a najmanje je na trpezi zastupljeno povrće, iako ga ima u svakoj seoskoj bašti i na svakoj pijačnoj tezgi!? Verovatno je u pitanju naša loša navika.
U tradicionalnoj nacionalnoj kuhinji zastupljeno je sve od mleka do ljute papričice. Svaki kraj Srbije nudi svoje specijalitete, od kojih su mnogi na trpezama restorana poznatih evropskih i svetskih metropola. Neka od jela su i novijeg datuma. Zato i ne treba zaboraviti početke nacionalnog kulinarstva. Podsetimo se ( s tim mišljenjem se slažu i istoričari kulinarstva), srpska kuhinja je nastala pod uticajem siromaštva i stranaca, prevashodno. Kasnije, dobijeni veliki broj takozvanih izvedenih jela, specifičnih za pojedina područja u Srbiji, samo je nova karakteristika i bogatstvo više. Takođe i prilika da se ta nova jela probaju i - zavole.
|
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Uh sto bi meni sad dobro dosao jedan rostilj...mljac,mljac,mljac....
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Srpska kajgana
Potrebno:
8 - 10 jaja,
glavica crnog luka,
dve sveže paprike,
dva paradajza,
100 g kajmaka,
peršunov list,
50 g ulja,
so i ljute papričice po ukusu,
Priprema:
U zagrejano ulje dodati sitno seckan luk. Malo pirjaniti, dodati na kocke isečenu papriku, kada luk i paprika omekšaju dodati i paradajz sečen na kocke.
Na kraju umešati kajmak i biber po ukusu. Preliti umućenim i posoljenim jajima i peći na umerenoj vatri dok se ne stegne . Po želji, u gotovu kajganu dodati i seckane ljute papričice.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kajgana sa čvarcima
Potrebno:
6 jaja,
2 - 3 glavice crnog luka,
šaka seckanih čvaraka,
2 babure iz turšije,
biber,
so,
Priprema:
Na malo masti propržiti sitno seckane glavice crnog luka, još bolje praziluka, dodati iseckane čvarke. Kada se malo proprže, dodati malo vode da bi čvarci omekšali.
Sve mešati varjačom dok voda ne ispari. Iseći kisele babure iz turšije, a ko voli može staviti i ljutu papriku. Kad se paprika sa čvarcima dobro proprže, u to se stave jaja, sve se malo posoli i pobiberi, pa zajedno prži pet - šest minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Šumarska kajgana
Potrebno:
8 jaja,
50 g kiselog mleka,
50 g ulja ili masti,
50 g suve slanine isečene na kocke,
100 g pečuraka,
Priprema:
Dobro očišćene pečurke iseći na kolutove i naglo propržiti na masnoći, usuti jaja izmešana sa mlekom i slaninom. Mešati polako dok se ne ispeče . Na kraju se može posuti usitnjenim peršunom.
Sve mešati varjačom dok voda ne ispari. Iseći kisele babure iz turšije, a ko voli može staviti i ljutu papriku. Kad se paprika sa čvarcima dobro proprže, u to se stave jaja, sve se malo posoli i pobiberi, pa zajedno prži pet - šest minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od pasulja
Potrebno:
3 šolje tetovca,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
veza peršunovog lista,
so,
biber,
ulje,
sirće,
kim,
Priprema:
Skuvati pasulj prvu vodu prosuti, u drugu dodati soli i malo kima, paziti da zrna ostanu cela, ocediti.
Crni luk iseći na tanka rebarca, beli sitno iseckati kao i list peršuna. Pomešati s pasuljem, preliti uljem, sirćetom, dosoliti ako treba, posuti biberom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata od bele rotkve
Potrebno:
2 struka praziluka ili veza
mladog crnog luka,
2 bele rotkve,
2 čena belog luka,
so,
biber,
ulje,
sirće,
Priprema:
Očišćen praziluk iseći na tanke kolutove, oljuštenu rotkvu nastrugati, sitno iseckati beli luk.
Sve izmešati, preliti mešavinom soli, bibera, sirćeta i ulja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Srpski ajvar
Potrebno:
6 - 8 mesnatih babura,
2 plava patlidžana,
3 - 4 čena belog luka,
ulje,
so,
sirće,
Priprema:
Ispeći paprike i patlidžane, na plotni ili u pećnici, oljuštiti, sitno iseckati.
Dodati so, biber, iseckan ili zgnječen beli luk. Zakiseliti po ukusu, uliti ulje i dobro izmešati.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sladak kupus bez mesa
Potrebno:
glavica kupusa od 1,5 do 2 kg,
mast,
2 struka praziluka,
kašika brašna,
kašičica aleve paprike,
so,
voda,
Priprema:
Iseći na sitniju parčad tvrđu glavicu kupusa od kilogram i po do dva, kuvati desetak minuta u slanoj vodi. Vodu prosuti, kupus ocediti. Ako je od nekog pečenja ostala mast, kupus dinstati u njoj, a ako nije, dobra je i obična mast. Kupus dinstati na tihoj vatri dok sasvim ne omekša, na malo vode da bude skoro suv. Zapržiti dinstanim prazilukom, kašikom brašna i kašikom aleve paprike, dodati mlake vode da kupus ogrezne i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|