www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

stari srpski recepti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 9:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čalabrca

Potrebno:
300 - 400 g kora za pitu,
litar vode,
kašika masti ili ulja,
čaša mleka,
kašika kajmaka,

Priprema:
U litar proključale vode sipati kašiku masti ili ulja. Dobro osušene kore za pitu izlomiti malo krupnije. Treba ih staviti u poseban lonac, najbolje zemljani, pa preliti proključalom vodom i kuvati pet do šest minuta. Skloniti sa vatre, dodati mleko u kome je razmućen kajmak. Od ovog jela ne može se mnogo zasititi. Tek toliko da se čalabrcne.



_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 9:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita od praziluka

Potrebno:
1/2 kilograma kora,
1/2 kilograma praziluka,
200 g ulja,
so i biber po ukusu,

Priprema:
Praziluk se isecka i obari, procedi, pa se malo proprži na ulju, doda se bibera i soli. U pleh se ređa red kora, red nadeva, a završi sa korama. Peče se u toploj rerni petnaestak minuta.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 9:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita od krompira

Potrebno:
pola kilograma kora,
3 glavice crnog luka,
kilogram krompira,
šaka peršunovog lista,
so i biber po ukusu,
aleva paprika,

Priprema:
Luk sitno iseckati, propržiti i dodati izrendan krompir. Sve zajedno malo propržiti, posoliti i pobiberiti, staviti aleve paprike da dobije rumenu boju i iseckan peršun. Ređati u podmazan pleh najpre trećinu kora (svaku poprskati uljem), nadev, pa opet kore dok se sve ne utroši. Na vrhu treba da bude kora premazana uljem. Peći u dobro zagrejanoj rerni oko četrdeset minuta. Služiti toplo.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 09, 2004 2:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SRPSKA KUHINJA NA SVEČANIM TRPEZAMA O PRAZNICIMA
Češće u dijaspori nego u domovini!
Naziv nacionalna kuhinja kod Srba može biti samo uslovan, jer sve kuhinje imaju običaje pojedinih krajeva, nikako čitave države. - Vojvođanski Srbi preuzeli austrougarsku recepturu: mnogo testa s kvascem ili bez njega ( od rezanaca do buhtli), a i među njima drugačije se jede u Sremu nego u Bačkoj ili Banatu!

Tradicionalna srpska kuhinja danas se češće na svečanim trpezama o praznicima nalazi u rasejanju nego u matičnoj zemlji! Daleko od zavičaja srpske domaćice se utrkuju koja će da spremi neko nacionalno, gotovo zaboravljeno, a veoma ukusno jelo. U dijaspori, to najbolje znaju oni koji godinama žive i rade u inostranstvu, nacionalni identitet se čuva i pripremanjem i jedenjem jela iz rodnog kraja ! U menijima restorana koje drže Srbi u raznim krajevima sveta mogu se naći brojni srpski specijaliteti koje vlasnici nude većinskom stanovništvu, upoznajući ih tako s nacionalnom kuhinjom zemlje iz koje su došli. Od kuvanih srpskih jela potpisnik ovih redova se uverio da stanovnici Budimpešte i Bratislave najviše vole da jedu srpski pasulj ( pod tim imenom se prodaju i gotova jela u samoposlugama), a od pečenih - roštilj.
U većim gradovima u Srbiji „u trendu su recepti iz sveta, naročito iz Kine, Japana i Indije, kao i italijanski, grčki ili francuski specijaliteti. Srpsko selo još gaji tradicionalno nacionalno kulinarstvo, ali sve teže odoleva novim, uvezenim „finesama!

Svaki kraj ima svoje specijalitete

Šta je uopšte nacionalna kuhinja? Kad su u pitanju Srbi, odgovor može da bude samo uslovan, što mogu da potvrde i etnolozi i sociolozi, jer, sve kuhinje kod Srba imaju običaje pojedinih krajeva, nikako čitave države! Tako se jela vojvođanskih Srba razlikuju od onih pored Morave ili Drine, a i u samoj Vojvodini drugačije jedu Sremci nego Bačvani ili Banaćani!
Čućemo veoma često da se u Srbiji u srednjem veku već jelo zlatnom kašikom i viljuškom, dok su Evropljani jeli rukama. To je tačno, bar što se tiče cara Dušana, mada je običan narod znao samo za kašiku, i to drvenu. Kašika je, možda, jedino pravo obeležje srpske kuhinje. Obroci su do sredine prošlog veka bili čorbasti, viljuška i nož su se upotrebljavali za praznike, kad se jelo pečenje. U narodu se znalo samo za dva obroka - jedan u 11 časova i drugi pre smrkavanja. Ko je radio u polju ili čuvao stoku, nosio je užinu. Doručak je uveden mnogo kasnije.
Da li postoji neko jelo koje je samo srpsko? Da. To je kajmak! Zaista, kajmak je jedno od najstarijih i specifičnih specijaliteta vezanih samo za taj deo Balkana. Kad u Hrvatskoj poručite kajmak, dobijete mileram, na sve ostale četiri strane sveta možete da putujete i degustirate, nigde nećete naći kajmak. Reč je turska, ali ga u Turskoj nema, a pre nego što se zvao kajmak, imenovali su ga skorup. Jedino se kajmak od mlečnih proizvoda ne može industrijski proizvoditi!
Inače, najbolji je kajmak iz okoline Čačka, a oko Gornjeg Milanovca je najbolje praseće pečenje, jagnjetina u Raškoj oblasti, u južnoj Srbiji paprika i sva jela od paprike, desno od Morave sir. Oštri začini nalaze se u Nišu i Vranju, ali i u Sremu, pite se najčešće prave kod Srba u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na Kosovu, kao i jela koja su stigla iz turske kuhinje, dok vojvođanski Srbi preuzimaju austrougarsku recepturu: mnogo testa s kvascem ili bez njega od rezanaca do buhtli.

...Loša strana - višak masti i jake zaprške

Gde je roštilj? Nema ga u kuvarima do sredine prošlog veka, tek tada masovno ulazi u kuhinje raznih restorana. Mleveno meso stiglo je s Orijenta, zajedno s različitim začinima.
Sušeno meso zastupljeno je u svim krajevima, a kobasice, čvarke i ostale svinjske prerađevine, Srbi iz Vojvodine naučili su da prave od Austrijanaca.
Dobra strana nacionalne kuhinje Srba, jeste što ima dosta mlečnih proizvoda, pšenice i kukuruza, a loše strane su višak masti i jake zaprške. Najzastupljenije je svinjsko meso ( ima ga 80 odsto više nego drugih vrsta mesa), a najmanje je na trpezi zastupljeno povrće, iako ga ima u svakoj seoskoj bašti i na svakoj pijačnoj tezgi!? Verovatno je u pitanju naša loša navika.
U tradicionalnoj nacionalnoj kuhinji zastupljeno je sve od mleka do ljute papričice. Svaki kraj Srbije nudi svoje specijalitete, od kojih su mnogi na trpezama restorana poznatih evropskih i svetskih metropola. Neka od jela su i novijeg datuma. Zato i ne treba zaboraviti početke nacionalnog kulinarstva. Podsetimo se ( s tim mišljenjem se slažu i istoričari kulinarstva), srpska kuhinja je nastala pod uticajem siromaštva i stranaca, prevashodno. Kasnije, dobijeni veliki broj takozvanih izvedenih jela, specifičnih za pojedina područja u Srbiji, samo je nova karakteristika i bogatstvo više. Takođe i prilika da se ta nova jela probaju i - zavole.
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 09, 2004 5:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uh sto bi meni sad dobro dosao jedan rostilj...mljac,mljac,mljac....

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Srpska kajgana

Potrebno:

8 - 10 jaja,
glavica crnog luka,
dve sveže paprike,
dva paradajza,
100 g kajmaka,
peršunov list,
50 g ulja,
so i ljute papričice po ukusu,




Priprema:

U zagrejano ulje dodati sitno seckan luk. Malo pirjaniti, dodati na kocke isečenu papriku, kada luk i paprika omekšaju dodati i paradajz sečen na kocke.
Na kraju umešati kajmak i biber po ukusu. Preliti umućenim i posoljenim jajima i peći na umerenoj vatri dok se ne stegne . Po želji, u gotovu kajganu dodati i seckane ljute papričice.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kajgana sa čvarcima

Potrebno:

6 jaja,
2 - 3 glavice crnog luka,
šaka seckanih čvaraka,
2 babure iz turšije,
biber,
so,





Priprema:

Na malo masti propržiti sitno seckane glavice crnog luka, još bolje praziluka, dodati iseckane čvarke. Kada se malo proprže, dodati malo vode da bi čvarci omekšali.
Sve mešati varjačom dok voda ne ispari. Iseći kisele babure iz turšije, a ko voli može staviti i ljutu papriku. Kad se paprika sa čvarcima dobro proprže, u to se stave jaja, sve se malo posoli i pobiberi, pa zajedno prži pet - šest minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šumarska kajgana

Potrebno:

8 jaja,
50 g kiselog mleka,
50 g ulja ili masti,
50 g suve slanine isečene na kocke,
100 g pečuraka,





Priprema:

Dobro očišćene pečurke iseći na kolutove i naglo propržiti na masnoći, usuti jaja izmešana sa mlekom i slaninom. Mešati polako dok se ne ispeče . Na kraju se može posuti usitnjenim peršunom.
Sve mešati varjačom dok voda ne ispari. Iseći kisele babure iz turšije, a ko voli može staviti i ljutu papriku. Kad se paprika sa čvarcima dobro proprže, u to se stave jaja, sve se malo posoli i pobiberi, pa zajedno prži pet - šest minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od pasulja

Potrebno:

3 šolje tetovca,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
veza peršunovog lista,
so,
biber,
ulje,
sirće,
kim,




Priprema:

Skuvati pasulj prvu vodu prosuti, u drugu dodati soli i malo kima, paziti da zrna ostanu cela, ocediti.
Crni luk iseći na tanka rebarca, beli sitno iseckati kao i list peršuna. Pomešati s pasuljem, preliti uljem, sirćetom, dosoliti ako treba, posuti biberom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od bele rotkve

Potrebno:

2 struka praziluka ili veza
mladog crnog luka,
2 bele rotkve,
2 čena belog luka,
so,
biber,
ulje,
sirće,




Priprema:

Očišćen praziluk iseći na tanke kolutove, oljuštenu rotkvu nastrugati, sitno iseckati beli luk.
Sve izmešati, preliti mešavinom soli, bibera, sirćeta i ulja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Srpski ajvar

Potrebno:

6 - 8 mesnatih babura,
2 plava patlidžana,
3 - 4 čena belog luka,
ulje,
so,
sirće,



Priprema:

Ispeći paprike i patlidžane, na plotni ili u pećnici, oljuštiti, sitno iseckati.
Dodati so, biber, iseckan ili zgnječen beli luk. Zakiseliti po ukusu, uliti ulje i dobro izmešati.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sladak kupus bez mesa

Potrebno:

glavica kupusa od 1,5 do 2 kg,
mast,
2 struka praziluka,
kašika brašna,
kašičica aleve paprike,
so,
voda,





Priprema:

Iseći na sitniju parčad tvrđu glavicu kupusa od kilogram i po do dva, kuvati desetak minuta u slanoj vodi. Vodu prosuti, kupus ocediti. Ako je od nekog pečenja ostala mast, kupus dinstati u njoj, a ako nije, dobra je i obična mast. Kupus dinstati na tihoj vatri dok sasvim ne omekša, na malo vode da bude skoro suv. Zapržiti dinstanim prazilukom, kašikom brašna i kašikom aleve paprike, dodati mlake vode da kupus ogrezne i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> stari srpski recepti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 3 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon