:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Plata "Otok ljubavi" (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
0,20 kg žaba
0,20 kg jegulja
0,20 kg riječnih rakova
0,30 kg pastrve
0,1 l maslinova ulja
3 dg češnjaka
3 dg peršina
sol, papar po želji
2 dg pršuta
2 dg badema
0,3 l bijelog vina
Opis:
Jegulje i pastrve očistiti, posoliti, pouljiti, pa ispeći na gradelama. Riječne rakove žive prokuhati u slanoj kipućoj vodi dok ne porumene. Dovršiti ih u umaku.
Polovicu količine žaba pohati, a drugu polovicu s pršutom ispeći na gradelama.
Serviramo žabe u omiškoj gajeti, jegulje na špici, pastrvu sa zapečenim bademima, a rakove na cetinski način. Dekoriramo zelenom salatom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Kapetanovi valjušci (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
400 g bijelog brašna
200 g kukuruznog brašna
sirela 150 g sira Pekorelo,
2 jaja
10 - 12 inćuna
režanj češnjaka
kadulja
bijelo suho vino
60 g maslaca
Opis:
Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnju kost. Miksajte ih dok ne dobijete kremastu smjesu.
Umijesite brašno i jaja te dodajte 100 g ribanog sira, polovinu kreme od inćuna i malo soli. Mijesite polako ali odlučno, stalno dodajući po nekoliko kapi vode ili juhe od povrća.
Kada tijesto postane čvrsto, napravite loptu i zamotajte je u ubrus pa pustite da odstoji sat vremena na suhom mjestu.
Premijesite tijesto u duguljasti oblik i narežite ga na komade od 1,5 cm, izvaljajte u štapiće široke jedan prst te ih narežite na komadiće od 2 - 3 cm.
Skuhajte valjuške (njoke, knedle) u puno osoljene vode. U međuvremenu rastopite maslac u kojem zažutite češnjak i listiće kadulje te polako rastopite s prstom vina ostatak kreme od inćuna. Kuhane valjuške izvadite pjenjačom čim se pojave na površini vode, dobro ocijedite i premjestite u zdjelu. Začinite ih umakom od inćuna i ostatkom sira.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sladoled sa smokvama (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
12 malih zrelih smokava
36 dg šećera
10 dg badema
20 dg malina
sok od jednog limuna
1 štapić vanilije
5 dl mlijeka
6 žutanjaka
4 žlice likera
malo badema narezanih na štapiće
1 dl slatkog vrhnja
Opis:
Bademe preliti kipućom vodom kako bi se lakše gulili. Oguljenim bademima dodati 2 dg šećera i sve dobro izmiksati. Za sirup treba 25 minuta kuhati 14 dg šećera i 1,2 dl vode. Maline usitniti u kašu, procijediti, dodati im šećerni sirup i limunov sok, te ohladiti. Štapić vanilije razrezati po dužini i sastrugati mekani dio. Dodati ga u mlijeko i prokuhati. Žutanjke dobro izmiješati sa šećerom i primiješati im mlijeko točeći ga u tankom mlazu. Sve zajedno miješati na pari kako bi se krema zgusnula, ali ne smije provrijeti. Dodati izmiksane bademe i kad se ohladi, zamrznuti u sladoled. Oprane i osušene smokve preliti likerom. Popržiti bademe narezane na štapiće. Na svaki tanjur rasporediti sladoled, 3 žlice tučenog slatkog vrhnja i smokve. Sve zaliti umakom od malina i posuti štapićima badema.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Smokve s medom i vinom (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
4,5 dl suhog bijelog vina
75 g meda
50 g šećera u prahu
1 mala naranča
8 cijelih klinčića
450 g svježih smokava
1 štapić cimeta
svježi listići mente ili lovora za ukrašavanje
Krema
300 ml slatkog vrhnja
Štapić vanilije
5 ml šećera u prahu
Opis:
Vino med i šećer staviti u posudu i lagano kuhati na pari dok se šećer ne rastopi. Utaknuti klinčiće u naranču i posložiti u sirup zajedno sa smokvama i štapićem cimeta. Pokriti posudu i lagano kuhati 5-10 minuta dok smokve ne omekšaju. Prebaciti u posudu za posluživanje.
U 150 ml slatkog vrhnja dodati štapić vanilije i pustiti ga 30 minuta. Izvaditi vaniliju, doliti ostatak slatkog vrhnja i šećer te napraviti šlag. Dekorirati smokve i priložiti im šlag. Odmah poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Smokve zapečene u medu (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
4 velike smokve
3 žlice meda
10 dg maslaca
7 dg naribanih badema
malo ruma
Opis:
U plitkoj posudi zagrijati maslac i staviti prepolovljene smokve. Popržiti smokve sa svih strana. Sve zaliti tekućim medom pomiješanim s malo ruma i lagano sve prokuhati tako da se smokve stalno podlijevaju dobivenom smjesom . Kad je gotovo posuti bademima. Poslužiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Smokvenjak (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg osušenih smokava
25 dg badema
grančica koromača
rakije po potrebi
Opis:
Osušene smokve dobro samljeti. Dodati krupnije rezane popržene bademe i rakije toliko da se može umijesiti smjesa. Smjesu formirati u oblik okruglog peciva i posušiti u pećnici. Kada se ohladi na vrh staviti grančicu koromača, zamotati u pergament papir i spremiti. Ovaj se kolač poslužuje uz rakiju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Suhe smokve s bademima (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
25 dg suhih smokava
10 dg badema
kora vanilije
1 vanili šećer
žlica meda
Opis:
Suhe smokve narezati na manje komade i preko noći ih potopiti u vodi u koju se stavi kora vanilije. Bademe samljeti i metnuti u smjesu smokava i vode iz koje je izvađena kora vanilije. Dodati žlicu meda, vanili šećer i sve dobro izmiješati.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dalmatinska rožata 1 (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 6 osoba:
4 jaja
4 žlice šećera
1 l mlijeka
1 čašica kruškovca
Opis:
Karamelom (8 žlica šećera) obliti posudu u kojoj će se rožata kuhati. Sastojke izlupati, izliti u posudu i kuhati na pari 1 sat. Ohladiti, lagano okrenuti u posudu za posluživanje i tako poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dalmatinska rožata (desert),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 8 osoba
1 l mlijeka
8 jaja
16 žlica šećer
0,03 l ruma
korica limuna
8 žlica šećera za karamel
Opis:
Cijela jaja izmiješati sa šećerom. Dodati mlijeko, rum i ribanu koricu limuna.
Napraviti karamel. Preliti dno šalice karamelom i dodati masu. Peći u plehu u koji smo prethodno stavili vodu do pola šalice. Peći oko 4 sata na temperaturi od 100C. Ostaviti hladiti u vodi. Servirati sa šlagom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Trogirska juha od cvjetače (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
40 dg cvjetače
1 dl maslinova ulja
1 žlica brašna
5 režnjeva češnjaka
10 dg pršuta
2 grančice peršina
1 dl bijelog vina
sol i papar
Opis:
Cvjetaču razrezati na cvjetiće i ubaciti u vrelu vodu. Kuhati pazeći da se cvjetača suviše ne raskuha. Na maslinovom ulju popržiti brašno, dodati isjeckani češnjak i preliti vodom u kojoj se kuhala cvjetača. Pršut narezati na kockice i zajedno s cvjetačom dodati juhi. Kuhati jedan sat. Pri kraju dodati papar, sjeckani peršin i vino. Prokuhati, skinuti s vatre i poslužiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tikvice sa začinskim biljem (prilog),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
za 4 osobe:
1 kg mladih tikvica
4 žlice suhog začinskog bilja
sol
papar
Opis:
Oprane tikvice narezati na 0,5 cm debele ploške. Pustiti da malo odstoje i osušiti ih ubrusom. Posoliti, popapriti i posuti ih začinskim biljem. Peći ih na ugrijanoj teflonskoj tavi bez dodavanja masnoće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tikvice nadjevene (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
8 mladih tikvica
Za nadjev
50 dg mljevenog goveđeg mesa
malo slanine i suhe svinjetine
1 luk
2 žlice ulja
2 režnja češnjaka
malo peršina
1 jaje
voda
1 žlica koncentrata od rajčice
sol
papar
malo brašna
Opis:
Opranim tikvicama odrezati vrh i izvaditi sredinu. Napraviti nadjev od posoljenog i popaprenog mljevenog mesa, mljevene slanine i suhe svinjetine. Na ulju lagano popržiti isjeckani luk, dodati meso, još malo popržiti i ostaviti da se ohladi. Dodati isjeckani češnjak, malo peršina, cijelo sirovo jaje, pa sve dobro izmiješati te napuniti tikvice. Napunjene tikvice staviti u posudu, poklopiti i lagano pirjati sa svih strana. Podliti vodom u koju je prethodno umiješan koncentrat rajčice. Lagano pirjati 1 sat i po potrebi podlijevati vodom. Za gušći sok, malo pri kraju pobrašniti.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|