:: |
Autor |
Poruka |
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
SPECIJALNE PALAČINKE POHOVANE NA PARISKI NAČIN
(poslao Miloš Petrik, Beograd)
Potrebno je:
10-12 palačinki
Za nadev:
100 g praške šunke (može i kuvane šunke)
100 g trapista
50 g slanine ili neke pikantne kobasice
1 mala glavica crnog luka
300 g paradajza
1 kisela pavlaka
nekoliko listova salate
bosiljak
biber
jaja i brašno za pohovanje
Način pripreme:
Oljuštiti paradajz i odstraniti koščice. Na ulju prodinstati sitno seckan luk, dodati očišćen i iseckan paradajz i bosiljak. Dinstati dok se ne dobije kompaktna masa, a zatim skinuti sa vatre.
Sitno iseckati šunku ili samleti u mašini za mlevenje mesa i narendati sir. Ako koristite slaninu, iseckajte je i ispržite, a zatim pomešajte sa šunkom i sirom. Palačinke mazati sosom od paradajza (utrošiti otprilike jednu polovinu sosa na ovo), zatim filovati smesom šunke, sira i slanine (kobasice), zamotati, i saviti krajeve na unutra, da se ne bi raspale prilikom pohovanja.
Ovlažiti nakvašenom krpom, pa pohovati najpre brašnom, zatim jajima, pa opet brašnom. Pržiti kratko u dubokom ulju. Služiti u grupama po dve-tri, tako što ćete ih poređati jednu do druge, namazati odozgo ostatkom sosa, preko čega ide list zelene salate a zatim kašika pavlake.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
Slatke palačinke
ČOKOLADNE PALAČINKE
Potrebno je:
200 g brašna
5 jaja
1/2 l mleka
2 kašike likera od pomorandže
1 kašika šećera
2 kašike instant kakaoa
so
Za nadev:
40 g čokolade u prahu
1 dl likera od pomorandže
Za fil:
4 belanca
10 g šećera u prahu
Način pripreme:
Mikserom umutite sve sastojke za palačinke i pecite ih na tiganju sa malo masnoće. Na pari otopite čokoladu sa likerom i složite palačinke u tortu. Istucite čvrsti šam od belanaca i šećera i premažite tortu. Zapecite kratko u rerni i poslužite.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
PALAČINKE SA JABUKAMA
Potrebno je:
6 jaja
100 g brašna
1,5 dl mleka
2 jabuke
Način pripreme:
Izmešajte mikserom jaja, brašno i mleko i ostavite da odstoji 10 minuta. Jabuke oljuštite, izvadite im sredinu i isecite na kolutiće debljine 1 cm.
U tiganju zagrejte malo maslaca, sipajte testo i rasporedite jabuke. Ispržite sa obe strane i pospite cimetom.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
PALAČINKE SA BANANAMA
Potrebno je:
12 palačinki
Za nadev:
6 tvrdih banana
2 kašike šećera
2 dl sveže isceđenog soka od pomorandže
3 kašike ruma
maslac
Način pripreme:
Sa jedne pomorandže ogulite koru (žuti deo) i nasecite na rezančiće. Kuvajte 3 minuta i ocedite. Šećer karamelizujte, zalijte sokom od pomorandže i mešajte dok se ne otopi. Dodajte rum i banane isečene na kriške debljine 1 cm i kratko ispirjajte. Nafilujte palačinke i dvaput ih preklopite. Ukrasite rezancima pomorandžine kore i poslužite.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
TORTA OD PALAČINKI
Potrebno je:
8 jaja
8 kašik a brašna
1/2 l mleka
Način pripreme:
Umutiti žumanca sa brašnom. Postepeno dodavati hladno mleko, i mešati dok se masa ne izjednači. Posebno umutiti belanca i pažljivo ih umešati u smesu. Palačinke peći samo sa jedne strane, ređati na tanjir i posipati prah-šećerom i mlevenim orasima. Premazati šlagom i služiti.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
CRNOGORSKE PALAČINKE SA ŠLJIVOVICOM
Potrebno je (za 6 osoba):
1 dl mleka
25 g margarina
25 g kukuruznog brašna
4-5 jaja
150 g pekmeza od šljiva
30 suvih šljiva
3 klinčića
kora od pola limuna
mali komad cimeta
malo cimeta u prahu
150 g šećera
4 cl vinjaka
5 cl šljivovice
1 dl pavlake
Način pripreme:
Od mleka, margarina i kukuruznog brašna umesite testo i postepeno mu dodajte 4-5 jaja. Od te mase ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na rešo da bi ostale tople.
Od 1/2 l vode, 120 g šećera, klinčića, cimeta i limunove kore skuvajte šećerni sirup, procedite ga, pa u njemu prokuvajte suve šljive koje ste već pre toga namočili, ocedite ih i izvadite im koštice. Sirup ponovo procedite, ukuvajte i aromatizujte s vinjakom i 4 cl šljivovice.
Serviranje:
U bakarnom tiganju sa drškom zagrejte 50 g putera, položite nafilovane palačinke, dodajte šljive iz kojih ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrejte do ključanja. Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2 palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašičicom soka, ukrasite kašikom pavlake i pospite sa malo šećera i cimeta.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
NORMANDIJSKE PALAČINKE
Potrebno je:
250 g brašna
3 g soli
20 g šećera
5 jaja
75 ml mleka
25 g putera
25 ml ulja
Za fil:
3 cl vode
600 g jabuka
30 g putera
2 cl kalvadosa
30 g suvog grožđa
100 g nugat smese
20 g šećera
Za prsten (debljine 1 cm):
400 g jabuka
50 g šećera
petlja od 1 limuna
Način pripreme:
Pripremiti testo i ispeći što tanje palačinke.
Za fil oljuštiti jabuke, odstraniti im semenke i iseći ih napola, a zatim isitniti na kockice veličine 5 mm. Dodati puter i vodu i skuvati. Dovoljno je da se kuvaju nekoliko minuta. Promešati, dodati kalvados, flambirati, a zatim dodati suvo grožđe, isitnjenu nugat smesu i šećer.
Pripremiti petlje. Lep i svež limun oljuštiti nožicem za ljuštenje jabuka. Tracice prokuvati u 3/4 litra kljucale vode i ohladiti. Ponoviti postupak još jednom kako bi limunova kora izgubila gorcinu. Zatim istu koru kuvati u retkom sirupu (50 grama šecera i 1 dl vode) 5-10 minuta na tihoj vatri. U vodu se može dodati i nekoliko kapi sirupa od šipka kako bi limun dobio boju.
Za prsten od jabuka izabrati dve lepe jabuke precnika 8 cm, oljuštiti ih i iseci na prstenove debljine 1 cm. Poprskati sa malo limuna i vode, dodati 50 grama šecera i pustiti da provri. Izvaditi kolutove jabuka na tanjir.
palačinke okrenuti tako da jace pecena strana bude unutra i filovati ih. Za svaku palačinku treba predvideti punu kašiku mlakog fila. Podici krajeve palačinke kako bi se dobio oblik kese. Krajeve pricvrstiti omcom od korice limuna ili provuci kroz prsten od jabuka. Dobijene "kese" poslagati na tanjir premazan puterom, posuti šecerom u prahu i staviti u vrucu rernu da krajevi porumene. Oko palačinki staviti mlaku kašu od kajsija.
|
|
|
|
|
|
SrebrnaTresnjica011 Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 4277
|
|
AMERIČKE PALAČINKE
Potrebno je:
3 jaja
250 g brašna
1,5 dl jogurta ili kiselog mleka
2,5 dl mleka
2 kašike šećera
1 kašičica soli
2 kašičice praška za pecivo
4 kašike rastopljenog maslaca
Način pripreme:
Masu umutiti a zatim ostaviti da odstoji 10 minuta pa peći u zagrejanom tiganju manje palačinke (otprilike dve u manji tiganj, tri u veći). Služiti vruće premazane maslacom i sirupom, medom, džemom ili bilo kojim nadevom koji vam se dopada.
|
|
|
|
|
|
Little_dress ~50% angel & 50% devil~
|
Godine: 43
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 3035 Mesto: Dream world
|
|
Palacinke obozavam, bilo slatke ili slatne. Mmmmmm
|
_________________
|
|
|
|
|
dj_car Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 19 Apr 2004 Poruke: 12 Mesto: Mengeš =)
|
|
A uuuu palačinke njammmmmmm ... obožavam am slane nisam nikad jeo probaču ja to ...
|
|
|
|
|
|
sstiv Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 01 Apr 2005 Poruke: 7
|
|
PROBACEMO
|
_________________ dokle bre!?dokle!? |
|
|
|
|
freeman9 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Feb 2004 Poruke: 14
|
|
Najjace palacinke su u Pinokiju u Zemunu. Probajte kombinaciju kikiriki, plazma, eurokrem... Mnooogo su dobre. Njam, njam, vec mi ide voda na usta :happy1:
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|