www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Cokolada
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~
::  
Autor Poruka
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 14, 2005 10:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čokolada

Riječ čokolada potječe od astetske riječi xocolatl , što znači «gorka voda». Astetski je vladar Montezuma, vjerujući da djeluje kao afrodizijak, svaki dan pio velike količine nezaslađenog, vrlo gorkog napitka dobivenog iz plodova kakaa. O vrijednosti tog, tada ne baš ukusnog napitka, govori i činjenica da se servirao isključivo u zlatnim pokalima. Čokolada je tradicionalan dar u ljubavi, zamotana sa ružama predstavlja najromantičniji dar koji osoba može dobiti. No je li doista afrodizijak?

Čokolada sadrži tri supstance koje se bi se eventualno mogle povezati sa afrodizijačkim djelovanjem, to su: kofein, teobomin, feniletilamin. Kofein djeluje kao stimulans, teobromin stimulira srčani mišić i živčani sustav, a feniletilamin ima reputaciju - nije potvrđena znanstvenim dokazima - da djeluje kao antidepresiv i utječe na dobro raspoloženje. Kombinacija ove tri supstance potiče Vaše srce da lupa jače, čini Vas poletnim i pomalo nastabilnim na nogama...Možete li ove osjećaje povezati sa onima u ljubavi?

Dar za srce

U posljednje vrijeme često se može čuti o blagotvornom djelovanju čokolade, i to na zdravlje srca. Čokolada - posebice tamna - sadrži antioksidanse i neke flavonoide za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, oleinska kiselina, mononezasićena masna kiselina koju nalazimo u maslinovom ulju, čini 1/3 masti iz čokolade i zna se da je ta kiselina povoljna za zdravlje srca. U Europi su u sedamnaestom stoljeću čokoladi pripisivali ljekovita svojstva i koristili je za liječenje tuberkuloze, vrućice i gihta, i naravno, za jačanje srca. Rezulatati studije provedene na Sveučilištu u Londonu pokazuju da čokolada može pomoći u borbi protiv različith srčanih i karcinogenih bolesti, te, što je zapravo ironija, može djelovati kao supresor apetita. Istraživači s Odsjeka za biokemiju i molekularnu biologiju, londonskog sveučilišta, pokazali su da bioaktivni nutrijenti u čokoladi mogu zaustaviti rast stanica raka te spriječiti grušanje krvi, čestog uzroka srčanih bolesti. Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa imaju snažno supresivno djelovanje na apetit, djelujući na centralni živčani sustav tako da smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti kod osobe. Tamnija čokolada pri tome je bolja jer sadržava veću količinu kakaa, a samim time i više bioaktivnih nutrijenata. Iz navedenog razloga neki dijetetičari smatraju da je čokolada savršeno rješenje za osobe koje provode dijetu reducirajući broj i količinu obroka, a koje pri tome ne uspijevaju postići osjećaj sitosti.



_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 14, 2005 10:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da li su istiniti mitovi o čokoladi?

Čokolada uzrokuje akne
Ovaj mit je dugo vremena zabrinjavao adolescente, međutim, hormonalne promjene u adolescentskoj dobi su uzrokom akni, a ne čokolada.

Čokolada ima velike količine kofeina
Čokolada sadrži kofein, ali u jako malim količinama. Npr. jedna šalica čokoladnog mlijeka ima oko 5 miligrama kofeina, dok 150 mililitara kave sadrži oko 115 miligrama kofeina.

Neki ljudi su ovisni o čokoladi
Netočno - iako neki ljudi imaju jače izražen apetit za čokoladu od drugih. Često konzumiranje čokolade može postati navika koja osigurava užitak i mnogo energije, ali samo jedenje čokolade ne može postati ovisnost.

Vrste čokolade

Ovisno o tome što se dodaje u čokoladnu otopinu (ili se iz nje uklanja), dobivaju se čokolade različite vrste i okusa.

- Gorka čolokada je ohlađena, stvrdnuta čokoladna otopina. Nema nikakvih dodataka, a najčešće se koristi kao dodatak kolačima ili ukras. Gorka čokolada mora sadržavati, prema američkim standardima, 50 - 58% kakao maslaca i do 35 % čokoladne otopine

- Slatka čokolada nastaje dodatkom šećera, vanilije, lecitina u gorku čokoladu i mora sadržavati 15 - 35% čokoladne otopine.

- Mliječna čokolada se dobiva dodatkom mlijeka u prahu u slatku čokoladu. Mliječna čokolada trebala bi imati do 12 % mliječne otopine i do 10% čokoladne otopine. Mliječna čokolada je konzumna čokolada i ne koristi su kod pripremanja jela i slastica zbog prisustva mliječnog proteina.

- Kakao se dobiva uklanjanjem kakao maslaca iz čokoladne otopine pri čemu ostaje fini prah. Koristi se i u kulinarstvu, kao dodatak jelima, a pogodan je i za konzumaciju (priprava napitaka na bazi mlijeka). Ovisno o dodanom šećeru, može biti sladak i gorak. Zbog velike sposobnosti upijanja vlage, preporuča se čuvanje na suhom mjestu.

- Tekuća čokolada je komercijalna čokolada pripravljena za potrebe kulinarstva, zbog toga što se ne treba topiti, vrlo je praktična kod priprave različitih jela ili slastica sa čokoladom, no jer je pravljena uz dodatak biljnih ulja umjesto s kakao maslacem, nema karakterističan okus i teksturu čokolade.

- Bijela čokolada nije čokolada u pravom smislu riječi jer ne sadržava čokoladnu otopinu, pa tako nema ni okus čokolade. Umjesto čokoladne otopine i kakaa, bijela čokolada napravljena je iz kakao maslaca, mlijeka, vanilije uz dodatak lecitina i šećera.

I na kraju nekoliko savjeta kako uživati u dobroj čokoladi:

- Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac. Idealna temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20 C. Nikada ne pohranjujte čokoladu u fižider - to će uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića

- Ukoliko kušate nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite sa onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mliječna čokolada (izuzev bijele čokolade koja uopće ne sadrži kakao)

- Kada jedete tamnu čokoladu, pustite da Vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prožvačite kako bi se otpustila sekunadarna aroma. Potom pustite da još malo «odleži» u ustima. Na ovaj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra čokolada.



_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Anna-Dada
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 35

Datum registracije: 01 Jul 2005
Poruke: 227

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 15, 2005 7:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

s ledenim punjenjem i s čokoladom...mmmm.....nema mi boljih, al i sve druge (osim s grožđicama) mogu bez problema pojest... Razz

_________________
Don't worry, be in love!
 
andrejica
Tico & Ada
Tico & Ada



Godine: 39

Datum registracije: 04 Jan 2005
Poruke: 12591
Mesto: Subotica

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 27, 2005 1:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Parfe od čokolade
SASTOJCI

150 grama čokolade za kuvanje
2 čašice kisele punomasne pavlake
2 žumanca
čokoladne mrvice
NAČIN PRIPREME

Razlomite čokoladu na kockice, pa je stavite sa 1,25 dl pavlake da se kuva jedan minut. Sklonite je sa vatre i nastavite da mešate dok krem ne postane gladak. Ostavite da se ohladi, pa umešajte žumanca. Ostatak pavlake umutite i dodajte čokoladu. Ovu masu prelijte u okrugao kalup. Pokriveno hladite 3 sata, pa prevrnite na tanjir. Pospite čokoladnim mrvicama.
 
andrejica
Tico & Ada
Tico & Ada



Godine: 39

Datum registracije: 04 Jan 2005
Poruke: 12591
Mesto: Subotica

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 27, 2005 1:58 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Brzi rolat od čokolade


SASTOJCI

80 grama čokolade za kuvanje
5 jaja
80 grama šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 dl slatke pavlake
NAČIN PRIPREME

Belanca umutite u čvrst sneg. Žumancima dodajte šećer u prahu i penasto umutite. Pri kraju dodajte istopljenu čokoladu za kuvanje. Promešajte pa dodajte kašiku po kašiku snega od belanaca. Ovu masu sipajte u pleh obložen flis-papirom i stavite da se peče. Dok je još vruća, koru (s papirom) urolajte i ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom. Kad se kora ohladi, razmotajte je, premažite umućenom slatkom pavlakom i ponovo urolajte. Ostatkom slatke pavlake možete ukrasiti ovu poslasticu i spolja
 
andrejica
Tico & Ada
Tico & Ada



Godine: 39

Datum registracije: 04 Jan 2005
Poruke: 12591
Mesto: Subotica

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 27, 2005 2:00 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čokoladne kruške
SASTOJCI

4 kruške
100 grama čokolade
1 šoljica vode
40 grama šećera
malo maslaca
NAČIN PRIPREME

Oljuštite kruške i stavite ih cele (sa peteljkama) da se kuvaju u šoljici vode kojoj ste dodali šećer. Kuvajte oko pola sata, izvadite kruške i poslažite ih u činije za kompot. Sirup u kome su se kruške kuvale ostavite da se kuva dok se ne zgusne, a tada mu dodajte čokoladu i maslac. Ovim prelijte kruške i ostavite ih da se ohlade i da se čokolada stegne
 
andrejica
Tico & Ada
Tico & Ada



Godine: 39

Datum registracije: 04 Jan 2005
Poruke: 12591
Mesto: Subotica

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 27, 2005 2:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čokoladne puslice
SASTOJCI

250 grama šećera u prahu
250 grama mlevenih oraha
80 grama čokolade
50 grama badema
2 belanca
sok od pola limuna
NAČIN PRIPREME

Zamesiti mlevene orahe, šećer, belanca, sok od limuna i dodati čokoladu. Testo izmešati, pa od njega napraviti loptice. Pleh namazati mašću, posuti brašnom i naređati puslice. Oljuštiti bademe, pa u svaku puslicu zabosti po jedan. Puslice ispeći u umereno zagrejanoj rerni i izvaditi kada im se po površini obrazuje tanka skrama.
 
andrejica
Tico & Ada
Tico & Ada



Godine: 39

Datum registracije: 04 Jan 2005
Poruke: 12591
Mesto: Subotica

blank.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 27, 2005 3:13 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čokoladne bombice


SASTOJCI (za 40 bombica)

100 grama čokolade za kuvanje
100 grama mlečne čokolade
100 grama bele čokolade
100 ml slatke pavlake
20 ml ruma
30 grama omekšalog maslaca
NAČIN PRIPREME

Otopite po 60 grama od svake čokolade i smestite u posebne činijice. Zagrejte i slatku pavlaku, pa po trećinu količine izlijte u svaku činijicu, dobro promešajte, te u malo prohlađenu smesu dodajte i rum i maslac. Sadržaj svake činijice dobro promešajte, pa kašičicom vadite gomilice na namašćeni papir. Oblikujte svaku gomilicu u kuglicu, pa naizmenično uvaljajte u narendane ostatke crne, mlečne i bele čokolade.
 
banelazic
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 42

Datum registracije: 02 Mar 2005
Poruke: 167
Mesto: Belgrade

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Dec 26, 2005 12:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

najbolja čokolada je EUROKREM BLOK i CIPIRIOPI! pa tek ostale vrste

_________________
mislim, dakle postojim
 
miskopisko
~Dream-Maker~
~Dream-Maker~



Godine: 38

Datum registracije: 03 Sep 2005
Poruke: 4446

neth_antilles.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 04, 2006 2:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pazite ljudi:najbolja cokolada je bela Milka,ili bela milka sa sumskim vocem ili krupnim lesnicima :smilecolros: :hotsun:
 
perakojot013
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član





Datum registracije: 27 Okt 2005
Poruke: 535

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 28, 2006 6:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kad bih krenula da nabrajam koje sve cokolade volim mislim da bih narednih par dana sedela za racunarom i kuckala, i sigurna sam da bih neku i zaboravila. Zato je najbolje da kazem da ne volim samo one bugarske nazovi cokolade, sto su ustvari secerne table.
 
mostarka_78
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 26 Sep 2005
Poruke: 49
Mesto: Mostar

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sub Jan 28, 2006 6:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Volim svaku cokoladu ali najdraze su mi milka sa ljesnjacima i to jos ako je bijela to je cudo dobra stara mikado i jos puno njih Smile Rolling Eyes
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~ -> Cokolada Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 3 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon