:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Luk na bolonjski način
sastojci: Za broj osoba: 4
8 glavica luka
1,2 dl bijelog vina
2 mrkve
1/4 celerovog korijena
1 peršinov korijen
1 režanj češnjaka
1/2 l soka od rajčice
1 žlicu pekmeza od rajčice
ulje, papar, sol
kadulja, origano
priprava:
U limu malu zagrijte ulje i popržite očišćene, cijele glavice luka.
Zalijte vinom i pecite u pećnici 40 minuta na temperaturi od 150 Celzijevih stupnjeva.
Očistite korjenasto povrće, naribajte i ispržite na malo ulja. Dodajte sok i pekmez od rajčica, te usitnjeni češnjak.
Začinite i kuhajte da se smjesa zgusne. Prelijte preko luka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nadjevene lignje
sastojci: Za broj osoba: 6
1 kg lignji
10 žlica mrvica
10 žlica maslinovog ulja
5 režnjeva češnjaka
20 dag sira
20 dag prešane šunke
sol, papar
2 dl kiselog vrhnja
priprava:
Lignje očistite.
Krakove iskosajte zajedno sa sirom i šunkom, dodajte mrvice, malo ulja, češnjak, sol i papar.
Dobro izmiješajte i nadjenite lignje. Otvor zatvorite čačkalicama.
Složite ih u vatrostalnu zdjelu i prelijte kiselim vrhnjem pomiješanim sa malo ulja.
Pecite poklopljeno na jakoj vatri 1 sat.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Odresci od šunke
sastojci: Za broj osoba: 4
1/2 kg domaće šunke
3 jaja
2 dl mlijeka
brašno, mrvice
priprava:
Šunku narežite na ploške i potopite preko noći u mlijeko da omekša.
Ploške ocijedite, uvaljajte u brašno, jaja i mrvice.
Pržite na vrućoj masnoći i još toplo poslužite sa zelenom salatom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Palačinke sa šampinjonima
sastojci: Za broj osoba: 6
15 tankih palačinaka
1/2 kg šampinjona
1/2 glavice luka
3 žlice ulja
2 žlice peršinovog lišća
2 dl kiselog vrhnja
3 jaja
papar, sol
10 dag parmezana
2 dl kiselog vrhnja
priprava:
Luk popržite na malo ulja, dodajte narezane šampinjone i pržite da omakšaju.
Dodajte peršin, sol, papar, malo crvene paprike , vrhnje i 3 jaja ispečena u meku kajganu.Sve dobro izmješajte i nadjevajte palačinke.
Posložite ih u lim za pečenje, prelijte sa 2 dl kiselog vrhnja pomiješanog s parmezanom i malo zapecite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohana mozzarela
sastojci: Za broj osoba: 4
30 dag sira mozzarelle
3 jaja
malo mljevene paprike
brašno, jaja, mrvice
Umak:
1 glavica luka
50 dag rajčice
4 žlice ulja
2 žlice škrobnog brašna
1 dl crnog vina
1 žličicu šećera u prahu
vinski ocat, sol, papar
2 režnja češnjaka
nekoliko listića kadulje i bosiljka
priprava:
Sir ocijedite, narežite na ploške debele 1 cm i stavite u zamrzivač na 2 sata.
Posolite i popaprite, posipajte mljevenom paprikom, uvaljajte u brašno, jaja i mrvice i ispržite.
Umak:
Luk nasjeckajte i ispržite na malo masnoće. Dodajte rajčicu narezanu na kockice, usitnjeni češnjak i nasjeckano začinsko bilje. Kratko prokuhajte sa vinom, posolite, popaprite, dodajte šećer i ocat u kojem ste otopili škrobno brašno.
Kuhajte da se zgusne.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohane gljive
sastojci: Za broj osoba: 6
1/2 kg većih gljiva
2 jaja
brašno, mrvice
sol
priprava:
Gljive očistite i izrežite na ploške debljine 1 cm.
Malo ih posolite, uvaljajte u brašno, jaja i mrvice.
Pržite ih na vrućoj masnoći da lijepo porumene.
Poslužite još tople uz tartar.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pržena feta
sastojci: Za broj osoba: 4
50 dag grčkog sira fete
1 svežnjia metvice
2 režnja češnjaka
2 limuna
maslinovo ulje, papar
priprava:
Sir narežite na kockice i poslažite na dobro nauljen lim. Popaprite i posipajte nasjeckanom metvicom i stavite peći.
Očistite češnjak, pomiješajte sa uljem i limunovim sokom. Kad sir dobije boju, prelijte umakom i poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Zapečena palenta
sastojci: Za broj osoba: 4
8 jaja
50 dag instant kukuruzne krupice
35 dag svježeg sira
3 dl kiselog vrhnja
sol, papar
priprava:
Palentu skuhajte prema uputstvu na pakiranju.
Jaja posolite i popaprite i umutite. Na malo masnoće ispecite mekanu kajganu, skinite s vatre i umiješajte sir.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem, složite polovicu palente, smjesu jaja i sira i prekrijte ostatkom palente.
Prelijte kiselim vrhnjem i zapecite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Punjeni luk
sastojci: Za broj osoba: 4
8 glavica luka
25 dag kozjeg sira
3 žlice parmezana
1 jaje
1 žlica mrvica
priprava:
Oljušteni luk spustite u provrelu vodu da malo omekša. Stavite ga u cjedilo i izvadite sredinu koju narežite na rezance.
Pomiješajte kozji sir i parmezan, žumanjak i snijeg od bjelanjka.
Napunite glavice luka i posipajte mrvicama.
Zapecite u pećnici.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CVARCI
Slanina za topljenje se odvoji od koze i isece na manje parcice (2-3 cm). Slanina se topi ili u kazanu ili u serpi na sporetu, U posudu u kojoj se topi slanina se doda voda i slanina se neprestano mesa kako ne bi uhvatila za dno posude (mesa se drvenom varjacom). Cvarci su gotovi kad je mast uprzena i kad dobiju lepu rumenu boju. Mast se polako odliva iz suda kroz cediljku da bi se u njoj zadrzali cvarci. Kad je mast ocedjena cvarci se cede kroz presu za cedjenje cvaraka ili u ih stavite u gazu i priiskajte da se iscede vodeci racuna da ih ne izmrvite. Ocedjene cvarke sipati u posudu i redom soliti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUVI VRAT
Meso sa vrata se odvoji od kostiju svuda uokolo u jednom komadu i isece zavisno od velicine u 3 do 4 komada, debljine otprilike kao za sniclu i ostavi da se ohladi. Meso se usoli i stoji sa ostalim usoljenim mesom oko 21 dan i premesta se svakih 7 dana iz posude u posudu. Pre susenja meso sa vrata se umota u rolnu i oko njega se napravi mrezica od kanapa. Stoji dan da okaplje u susionici. Susi se nekoliko dana vodeci racuna da se ne presusi i kaci se na promaju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUVA CREVA
Za susenje se koriste samo debela creva. Ona se prvo nekoliko puta dobro operu i zatim usole i obare u vodi. Kad se ohlade ostave se da otstoje 1 dan i ako je potrebno jos ih dosoliti i posle nekoliko dana staviti da se suse. Dovoljno je jedan dan i treba paziti da se ne presuse.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|