www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

stari srpski recepti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paprike nadevene kajmakom

Potrebno:

10 - 15 paprika,
1/2 kg masnog sira,
200 g kajmaka,
5 jaja,
malo masti,




Priprema:

Očistiti paprike, mogu biti i babure, a mogu biti i one iz turšije, ako nisu ljute. U dubokom sudu izmutiti sir, kajmak, pa to izmešati sa jajima. Očišćene i oprane paprike puniti ovim nadevom. Poređati ih u pomašćen đuveč, staviti u vruću rernu, peći na umerenoj vatri dok ne omekšaju i služiti dok su tople.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paprike nadevene sirom i slaninom

Potrebno:

10 - 15 babura,
1/2 kg mladog sira,
100 g slanine,
6 jaja,
kašika brašna,
3 kašike masti,




Priprema:

Babure očistiti od semena, oprati i staviti u đevđir da se ocede od vode. Za to vreme u jedan sud staviti mlad sir, pa ga izgnječiti viljuškom i dodati proprženu slaninu isečenu na kockice. Dodati zatim jaja i kašiku brašna, pa sve zajedno dobro izmešati.
Ovim nadevom napuniti očišćene babure. U šerpu staviti tri kašike masti i kad se mast dobro zagreje, spuštati nadevene paprike da se prže. Paprike treba oretati sa svih strana, da jednako porumene. Kada su pržene, staviti ih na tanjir i služiti kao predjelo.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Suve paprike punjene pirinčom

Potrebno:

suve crvene paprike,
2 glavice crnog luka ili
dva struka praziluka,
200 g pirinča,
iseckan list peršuna i celera,
kolutovi krompira ili paradajza,
ulje,
so,




Priprema:

Da bi suve paprike bile ukusne, valja ih pre gotovljenja preliti vrelom vodom i pustiti da odstoje desetak minuta.
Nadevi mogu biti razni, i posni i mrsni, a najčešće se spremaju od sira i pirinča. Nadev od pirinča: propržiti dve glavice iseckanog crnog luka - najbolje praziluka jer je ukusnije, dodati peršun i celer, so po ukusu i 200 g pirinča. Pirinač može da se prethodno obari ali i ne mora. Kada nadev porumeni, puniti paprike i na kraju zatvoriti kolutovima krompira ili paradajza.
U dublji sud poređati paprike naliti vodom da ogreznu i staviti u vruću rernu da se zapeku. Ako je pirinač prethodno bio obaren, potrebno je dvadesetak minuta, a ko nije, pola sata.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Suve paprike punjene krompirom

Potrebno:

10 suvih paprika,
1/2 kilograma krompira,
3 - 4 čena belog luka,
šaka iseckanog peršunovog lista,
paradajz pire,
so,
ulje,




Priprema:

Suve paprike potopiti u vruću vodu da omekšaju. Za to vreme pripremiti nadev od pola kilograma obarenog i na kockice sečenog krompra, tri do četri čena istucanog belog luka i šaka peršuna, sve izmešati sa uljem. Paprike ocediti, puniti ih i zatvarati krompirom. Ređati u đuvečaru, najbolje zemljanu, naliti vodom pomešanom sa dve - kašike paradajz sosa da ogreznu i peći u rerni na tihoj vatri četrdesetak minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zapečena boranija

Potrebno:

kilogram boranije,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
kašika masti ili ulja,
šolja mleka,
4 jajeta,
svež paradajz ili kašika
paradajz pirea,
peršunov list,
so,




Priprema:

Propržiti na masnoći i malo vode iseckan crni luk, dodati boraniju i dinstati poklopljenu dok ne omekša. Dodati paradajz, svež ili razblažen s vodom. Presuti u vatrostalnu posudu (zemljani đuveč), preliti jajima umućeni s mlekom, posuti seckanim peršunovim listom i staviti u rernu da se zapeče.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janija od koprive

Potrebno:

1/2 kilograma mlade koprive,
100 g pirinča,
2 kašike masti ili ulja,
2 glavice crnog luka,
so,
aleva paprika,
peršunov list,




Priprema:

Sitno iseckan luk propržiti na masnoći, dodati pirinač, promešati minut - dva, ubaciti iseckanu koprivu, posuti alevom paprikom, posoliti, naliti toplom vodom i kuvati oko pola sata. Posuti iseckanim peršunovim listom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Malidžano

Potrebno:

4 plava patlidžana,
4 čena belog luka,
200 g izgnječenog sira,
50 g seckanih oraha,
so,
biber,
50 g ulja,




Priprema:

Ispeći plavi patlidžan, oljuštiti i ostaviti da se ocedi. Očistiti i izgnječiti beli luk, u to dodati izgnječeni sir, seckane orahe, bibera i soli po ukusu i 50 grama ulja. Iseckati plavi patlidžan na kockice, sve sjediniti i služiti uz meso ili kao predjelo.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Piktije

Potrebno:

1 i po kilogram svinjskih papaka,
1 - 2 svinjska uva,
crni i beli biber u zrnu,
koren peršuna,
paškanat,
2 - 3 šargarepe,
2 -3 čeešnja belog luka,
so,




Priprema:

Piktije, kako ih zovu i pihtije, omiljeno su jelo posebno zimi. Začas obogate trpezu, a kada se zgotove, traju nekoliko dana i ne kvare se.
Ima ih raznih: od piletine, od povrća, od pasulja, od ribe, od teleće glave i nogu, ali kod nas se svinjske piktije najčešće gotove, i to ovako: U lonac staviti papke i uši, naliti hladnom vodom da dobro ogreznu, pa ga metnuti na vatru da polako provri. Kad izbije pena, pažljivo je skidati i prosipati. Kad je prestala da izbija, staviti list lovora, nekoliko zrna belog i crnog bibera, koren peršuna, paškanata, šargarepe, dva češnja bela luka i soli po ukusu.
Kuvanje će trajati četiri do pet sati uz dodavanje vode, dok se meso ne raskuva toliko da se kosti same odvajaju. Pred kraj voda treba da se smanji na polovinu. Skinuti lonac sa vatre i pustiti da se malo sve ohladi.
Pažljivo pokupiti masnoću koja se nakupila na površini, procediti čorbu kroz sito. Meso izvaditi, ostaviti da se prohladi, pa ga odvajati od kostiju i stavljati u suv pleh ili stakleni sud Šargarepu iseći na kolutiće a po želji i dva tvrdo skuvana jajeta na kolutove. Sve to poređate kao šare po tanjirima, oko mesa, pa preko toga usuti srazmeran deo čorbe. Ostavite na nekom hladnom mestu da se "spihtija", to jest da se čorba stvrdne i zgusne.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tučeni prebranac

Potrebno:

kilogram tetovca,
3 - 4 glavice crnog luka,
nekoliko čena belog luka,
list lorbera,
zrna bibera,
Zaprška:

300 g crnog luka ili praziluka,
kašika masti ili ulja,
aleva paprika,
so,
biber,



Priprema:

Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom. Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pasulj sa kiselim mlekom

Potrebno:

300 g pasulja krupnijeg zrna,
2 čena bela luka,
100 g ulja,
2 čaše kiselog mleka (najbolje ovčijeg),
aleva paprika i so po ukusu,




Priprema:

Prebrani pasulj oprati i skuvati u dve vode. Kad bude potpuno mekan ocediti. U posudu koja može u rernu zagrejati ulje, dodati alevu papriku i oceđeni pasulj. Malo pirjaniti, posoliti po potrebi. U posebnom sudu pomešati kiselo mleko sa seckanim belim lukom, pa preliti po pasulju, promešati i zapeći petnaestak minuta u zagrejanoj rerni.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čorbast pasulj

Potrebno:

300 g pasulja,
750 g goveđeg mesa,
200 g suvih svinjskih rebara,
veza zeleni,
po struk celera i peršuna,
3 glavice crnog luka,
biber u zrnu,
so,



Priprema:

Na prste možete kod nas izbrojati ljude koji ne vole pasulj. On je u mnogim našim krajevima i najomiljenije i najčešće povrće. Zato će se svaka domaćica pobrinuti - čim nađe dobar pasulj, ali nikako lanjski - da kupi koliko joj treba do novog roda.
Iseći govedinu na komade, staviti u lonac i naliti tri litra hladne vode, pa kuvati. Kad voda počne dobro da vri, spustiti u lonac očišćenu zelen, biber, so i sitno iseckan luk, pa kuvati četiri sata.
Čim je meso počelo da se kuva, potopiti pasulj u tek mlaku vodu, neka postoji sat i po. Prosuti vodu, a pasulj spustiti u drugi lonac u kome već vri dva - tri litra vode. U toj vodi neka pasulj vri 45 minuta.
Prosuti i tu vodu, a pasulj spustiti u lonac sa mesom i zeleni. Ostaviti da krčka. Pred kraj kuvanja izvaditi poveću kašiku pasulja izgnječiti ga i procediti kroz rešetku, sipajući na njega čorbu od pasulja. Dodati u taj proceđeni pasulj kašičicu slatke, ako voli ljute aleve paprike, pa izručiti u pasulj i dobro promešati.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prebranac sa koprivom

Potrebno:

1/2 kilograma tetovca,
300 g crnog luka,
300 g mlade koprive,
kašičica aleve paprike,
so,
biber,
ulje,



Priprema:

Skuvati pasulj iz dve vode, prvu prosuti, kuvan ocediti. Luk iseckati i propržiti na ulju, dodati alevu papriku. Obariti koprivu, ocediti i iseckati. U zemljani đuveč sipati pasulj, koprivu i luk, izmešati, posoliti i pobiberiti, naliti vodom i staviti u pećnicu da se zapeče.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> stari srpski recepti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 5 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon