www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pecurke....njamiiiiii...
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 8:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

UMAK OD RAJČICE (uz jaja s gljivama)

1 kg svježih rajčica
1 velika glavica luka
2-3 struka celera
peršin
1- 2 srednje mrkve
bosiljak
sol, papar
Operemo i očistimo rajčicu i stavimo da se kuha zajedno sa sitno sjeckanim lukom, mrkvom, celerom bez zelenih dijelova i peršinom. Na laganoj vatri kuhamo oko 45 min., često miješamo i na kraju propasiramo. Ako je suviše rijetko, nastavimo kuhati do gustine umaka.


Ovo su recepti iz madjarske kuhinje, odnosno kuhinje mojih predaka, od kojih sam i ja nasljedila ove recepte i po kojima i pripremam jela od gljiva.
Ako vam se dopadaju i ima interesa da ih objavite imam ih još par, rado ću Vam poslati.
Voljela bih da ovo potakne i ostale čitateljice i čitatelje Vaše kolumne iz raznih krajeva lijepe naše da napišu par recepata. Ima nas puno koji volimo naučiti nesto novo.
A koliko ljudi toliko običaja...i puno načina pripremanja gljiva!


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 8:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BUKOVAČE NA ŽARU

Sastojci:
1 kg bukovača
maslinovo ulje, sol, papar, češnjak, sitno kosani peršin
Priprema:
Gljive operite i posusite. Prije pečenja na žaru (grilu, tavici)
potopite ih u maslinovo ulje, češnjak, sol, papar i peršin. Ocijedite ih i pecite dok ne porumene.
Vrijeme pripreme oko 15 min.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 8:40 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

RIŽOTO OD BUKOVAČE

Sastojci:
500 gr bukovača
200 gr riže
maslaca, peršinov list, 2 češnja češnjaka, sol, papar, vegeta, ribani sir
Priprema:
Rižu pirjajte dok ne omekša.U drugoj posudi pirjajte na maslacu na listiće izrezane gljive dok ne postanu mekane.U gljive umješajte rižu, dodajte sol, vegetu, papar, te sitno nasjeckani peršinov list i češnjak. Sve zajedno izmiješajte i stavite u maslacem podmazanu vatrostalnu posudu. Posipajte ribanim sirom i pecite na temp. od 220 C oko 10 minuta.
Vrijeme pripreme: oko 25 min.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 12:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Divovski ravioli s nadjevom od gljiva








Sastojci:

Tijesto za raviole:
280 g brašna, 2 jaja
50 g maslaca
1 češanj češnjaka
5 iglica ružmarina
1 žličica listića majčine dušice
sol i papar

Nadjev od gljiva:
po 50 g šest vrsta gljiva (npr. lisičica, vrganja, bukovača, šampinjona, mrke trubače, shi-take)
maslinovo ulje za prženje
1 žlica sjeckanog peršina
sol i papar
1 žumanjak
0,5 dl punomasnog kiselog vrhnja

bjelanjak za mazanje
začinsko bilje za ukras








Priprema:

Zgnječite oguljeni češnjak, a začinsko bilje operite, osušite i sitno nasjeckajte. Na radnu površinu prosijte brašno. Oblikujte jamicu pa u nju stavite jaja i omekšani maslac. Dodajte češnjak i začine, začinite solju i paprom te brzo umijesite podatno, glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i 1 sat odložite u hladnjaku. U međuvremenu pripremite nadjev: oprane i očišćene gljive usitnite. Svaku vrstu gljiva zasebno popržite na maslinovom ulju, začinite peršinom, solju i paprom pa odložite. U svaki nadjev dodajte i žlicu mješavine kiselog vrhnja i žumanjka.






Postupak:

Tijesto istanjite u pravilan pravokutnik. Po polovici tijesta pravilno rasporedite hrpice različitih nadjeva od gljiva (prva slika). List tijesta prepolovite, a rubove i prostor između nadjeva premažite bjelanjkom. Preklopite prazni dio tijesta preko onog s nadjevima i dobro ga utisnite da se slijepi. Isto ponovite i s drugim komadom tijesta. Pomoću nazubljenog kotačića izrežite samo vanjske rubove obaju ploča nadjevene tjestenine (druga slika). U blago posoljenoj, vrućoj vodi kuhajte oba velika raviola 8 do 10 minuta. Oprezno ih izvadite šupljom žlicom, ocijedite i poslužite uz začinsko bilje.




Savjet: Uz ovo zanimljivo jelo možete poslužiti umak od maslaca sa začinskim biljem.



ZA 2 OSOBE
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 1:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gljive na slavonski način

Vrijeme pripreme: 35 min.

Sastojci:

1/2 kg svježih gljiva
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
list peršina
maslac
mlijeko
brašno
kriška limuna
1/2 kiselog vrhnja


Priprema:
Gljive očistiti i narezati na tanke ploške.
Luk nasijeckati na sitne kockice i pirjati na ulju dok ne omekša te dodati gljive, sitno narezan list peršina i češnjak.

Gljive će pustiti vodu te ih treba pirjati dok se količina tekućine vidno ne smanji.
Zatim dodati mlijeko po potrebi kako se gljive ne bi slijepile i maslac (1 jušnu žlicu).

Smjesu pirjati nekih 20-tak minuta dok gljive ne omekšaju, a u međuvremenu napraviti gustu smjesu od 1/2 kiselog vrhnja i par žličica brašna.

Mlijeko se po potrebi može neprestalno dodavati gljivama.

Kada je pirjanje pri kraju, gljivama dodati smjesu vrhnja i brašna te razrijediti po potrebi s mlijekom, ovisno o tome koliko gusto jelo želimo.

Na kraju začiniti sa malo soli, papra i limunovog soka!!

Ovako spravljene gljive mogu se poslužiti uz šnicle, pečenu piletinu, a ukusno je i s kukuruznim ili raženim kruhom.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 1:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gljive punjene povrćem

Vrijeme pripreme: 45 min.

Sastojci:

30 velikih gljiva
1 srednji patlidžan narezan na kocke
2 zelene paprike narezane na kocke
1 nasjeckani luk
nasjeskani češanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 dl gustog umaka od rajčice
2 žlice vode
1 žlica vinskog octa
žličica timijana ili sl.
sol
papar


Priprema:
Gljivama skinite "nožice" pa nasjeckajte 1 šalicu, ostatak upotrijebite za nešto drugo. Povrće lagano pirjajte na ulju. Kad postane mekano dodajte začine. Tom smjesom punite klobuke gljiva pa ih pecite u pećnici oko pola sata.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 1:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gljive s parmezanom

Vrijeme pripreme: 45 min.

Sastojci:

50 dag gljiva
2 žlice nasjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
3 žlice parmezana
1 žličica origana
1/2 šalice krušnih mrvica
1/2 šalice maslinovog ulja
sol, papar


Priprema:
Zagrijte pećnicu. Očistite gljive i skinite im stapke. Nasjeckajte stapke i češnjak pa ih pomiješajte s peršinom, origanom, krušnim mrvicama, parmezanom, solju i paprom. Time napumite klobuke gljiva, pa ih složite u vatrostalnu posudu. Nalijte 1 cm vode. Gljive poškropite uljem i pecite pećnici oko pola sata.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 1:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gljive sa špekom

Vrijeme pripreme: 30 min.

Sastojci:

50 dag gljiva
0.5 dl ulja
0.7 dl vode
25 dag mesnatog špeka
zgnječeni češanj češnjaka
pola šalice krušnih mrvica
sol i papar po potrebi


Priprema:
Gljivama skinite stapke, klobuke premažite uljem pa ih složite u vatrostalnu posudu. Narežite stapke i slaninu. U tavi ispržite špek tako da postane hrskav. Maknite s vatre, odlijte suvišnu masnoću pa umiješajte stapke i mrvice. Dodajte začine po ukusu. Tom smjesom napunite klobuke, nalijte vodu, pa pecite oko 20 minuta u vrućoj pećnici.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 1:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gljive u bijelom vinu

Vrijeme pripreme: 30 min.

Sastojci:

800 g gljiva
2 šalice ulja
2 manje glavice luka
2 dl bijelog vina
1 limun
sol
papar
peršinov list


Priprema:
Očistiti i dobro oprati gljive. Ocijediti ih i narezati.

Ulje zagrijati, dodati sitno nasjeckani luk, dodati gljive i sve prepržiti. Dodati sok od limuna, nasjeckani peršinov list, papar i sol.

Na kraju dodati bijelo vino i lagano prokuhati još nekoliko minuta.

Maknuti sa štednjaka, ohladiti i poslužiti.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Maj 30, 2005 1:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gljive u gnijezdima

Vrijeme pripreme: 75 min.

Sastojci:

50 dag gljiva
10 dag pšenične krupice
litre mlijeka
2 žutanjka
bijelo vino
1 žlica sjeckanog peršina
1 rajčica
maslac
sol
papar


Priprema:
Gljive očistite i narežite na tanke listiće. Mlijeko s malo soli pustiti da zavri i tada postupno dodavati krupicu te uz miješanje kuhati 10 minuta. Maknite krupicu s vatre, dodajte joj 1,5 dag maslaca i pomiješajte, a zatim postupno umiješajte 2 žutanjka. Ovako pripremljenu krupicu razvuči po navlaženoj podlozi i pustiti da se ohladi.

U međuvremenu popržite gljive na malo maslaca, dodajte malo vina, soli i papra i oguljenu i na kriške narezanu rajčicu. Pirjajte 30 minuta i pred sam kraj pirjanja umiješajte peršin.

Ohlađenu krupicu izrežemo pomoću oblika za kekse ili pomoću čaše 8 centimetara na kolačiće kojima u sredini napravimo udubinu. Zatim ih premažemo maslacem, punimo pirjanim gljivama i slažemo u maslacem premazan limeni oblik za pečenje.

Gnijezda pečemo 15 minuta na srednjoj temperaturi i odmah poslužimo.
 
nenad23
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 51

Datum registracije: 16 Jun 2005
Poruke: 15
Mesto: Kragujevac

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 02, 2005 5:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

super da sam nasao ovu sobu obozavam pecurke a ovde ima dobrih recepata bravo bravo

_________________
Atila_bend
 
gal62
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 41

Datum registracije: 15 Jun 2005
Poruke: 10
Mesto: Ljubljana

slovenia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jul 19, 2005 7:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Danas sam donio iz sume puno korpo predivnih pečurki,
Pečurke sa svežom paprikom budu prava stvar.... Embarassed
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Pecurke....njamiiiiii... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  sledeća
Strana 6 od 8

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon