:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
SIRIJSKI SOS ZA RIBU
(Bliski istok)
šolja prezli
60 g pinjola ili oraha
sok od 1 limuna
so
Prezle ovlažite u vodi a zatim iscedite. U avanu istucite pinjole (orahe) i pomešajte sa prezlom, solju i limunovim sokom. Služiti uz hladnu pečenu ribu. Ako je sos gust dodati koju kap vode ili riblje čorbe.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*

 |
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

|
|
Alo Jacooooooooooo ,ne konstatujes ti mene?
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
ARAPSKI HUMUS
(Bliski istok)
za 4 osobe:
50 g kikirikija
čaša ulja od kikirikija
4 plava patlidžana
3 kašike maslinovog ulja
4 čena belog luka
sok jednog limuna
so i biber
Kikiriki dobro isitnite (istucajte u avanu ili sameljite), sipajte ga u činiju i dodajte mu ulje od kikirikija (ili bundevinog semena ili neko slično ulje). Sve dobro izmešajte. Oprani patlidžan presecite na pola po dužini, dobro ga premažite maslinovim uljem, posolite i pecite 20 minuta u rerni na 200 stepeni. Ispečene patlidžane oljuštite, ostavite da se ohlade, a zatim propasirajte. Beli luk sitno iseckajte i umešajte u pire od patlidžana. Dodati limunov sok, smesu od kikirikija, so i biber. Mešajte dok ne dobijete homogenu masu, koju treba pre služenja dobro ohladiti u frižideru.
Sos se služi uz ovčije, jagnjeće ili neko drugo pečenje.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
PIRE OD BOBA
(Bliski istok)
za 4 osobe:
175 g boba
5 kašika susamovog ulja
sok od tri limuna
3 čena belog luka
kašika iseckanog peršuna
maslinovo ulje
so
Bob nalijte hladnom vodom i ostavite ga da odstoji 10 sati. Ocediti, sipati u šerpu, maliti hladnom vodom, poklopiti i kuvati oko dva ipo sata dok bob ne omekša. Zatim ga ocedite i odvojte nekoliko zrana za ukrašavanje. Ostatak propasirajte na pasirki za povrće, pire mora da bude gust.
Očišćen beli luk, izgnječite ga i izmešajte sa 1/2 kašičice soli. Limunov sok izmešajte sa susamovim uljem, dodati u to beli luk. Sve sjediniti sa pireom. Probati da li je dovoljno slano i ostaviti da se ohladi. Neposredno pre služenja poprskati sa nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti seckanim peršunom i zrnima boba.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
SALATA OD POMORANDŽE SA ORASIMA I URMAMA
(Maroko)
za 6 osobe:
1 zelena salata
3 pomorandže
50 g urmi
50 g oraha
1/2 kašičice cimeta
za preliv:
sok jednog limuna
kašičica šećera
Salatu očistite, operite i dobro ocedite pa je isecite na trake (rezance). Stavite salatu u činiju. Pomorandže očistite tankim nožem tako da se potpuno ukloni beli deo. Isecite ih na tanke režnjeve i rasporedite po zelenoj salati u krug. Urme očistite od koštica, pa njih i orahe sitno iseckajte. Pospite time salatu. Sastojke za umak izmešajte pa prelijte salatu i pospite je cimetom u prahu.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
SLATKI MAK IZ KAIRA
(Egipat)
za 4 osobe:
100 g putera
100 g meda
100 g šećera
100 g iseckanih oraha
100 g maka
malo muskat oraščića
mala čaša voćnog likera
čećer u prahu
Umutite puter sa medom i šećerom. Dodajte u njega seckane orahe, mak koji ste poparili u sa kašikom vrelog mleka i muškatni oraščić. Sad mešajte i dodajte kap po kap likera. Smesa mora da bude čvrsta. Tada je oblikujte u tanku salamu, pa kad se ohladi u frižideru isecite na kolutove. Svaki kolut uvaljajte u šećer u prahu.
U Egiptu se ovi kolači služe uz vino ili napitak agras, napravljen od soka od grožđa, vode, šećera i sitno iseckanih badema.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
LOKUMAS NA ARAPSKI NAČIN
(Tunis)
za 4 osobe:
čaša vode
50 g putera
mrva soli
100 g brašna
2 jajeta
1 žumance
150 g šećera
ulje
za preliv:
250 g šećera
sok od dva limuna
čašica jakog likera po izboru
Vodu sa puterom i mrvom soli pustiti da vri, pa kad provri odjednom izručiti u nju brašno i snažno mešati drvenom varjačom dok se ne napravi lopta. Tada smešu skinite sa vatre i dodajte jedno po jedno aje, zatim žumance i na kraju šećer. Mesiti testo sve dok se na površini ne pojave mehurići. U šerpi zagrejte dosta ulje i kašičicom vadite testo pa pržite male loptice. Pržene lokumuse stavljati na upijajuću hartiju da se ocede od viška ulja. A tad ih stavite na veliki tanjir.
Kuvajte šećer u vodi da ogrezne, sok od limuna i liker dok ne potamni i ne zgusne se tako da u teškim kapima pada sa varjače. Ovim sirupom prelijte lokumase. Pre služenja držite ih nekoliko sati u frižideru.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
SULTANOV KOLAČ
(Bliski istok)
za 4 osobe:
400 g pistaća
8 belanaca
8 žumanaca
rendanu koru pomorandže
200 g šećera
20 g putera
kašika brašna
prah šećer
Pistaće potopite nekoliko trenutaka u kipuću vodu, pa ih procedite, odstranite im ljuske i sameljite ih. Samlevene pistaće pomešajte sa dva belanceta, pa snažno mešajući dodajte rendanu koru pomorandže, šečer i žumance. Od preostalih belanaca umutite čvrst šne od belanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca. Kalup poremažite puterom, pospite ovlaš brašnom. U kalup sipajte masu. Pecite oko jedan sat u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 60 minuta.
Kada se kolač ispeče, ohladite ga, istresite na poslužavnik i pospite prah šećerom.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Arapska kuhinja
PUNJENE URME
(Bliski istok)
500 g urmi
175 g mlevenog badema
75 g prah šećera
3-4 kašike vode
pomorandžin cvet ili ružina vodica
Ovu poslasticu je lako napraviti a može se dugo održati u kutiji. U činiji pomešajte mlevene bademe i šećer, malo po malo ih kvasiti vodom od pomorandž ili ružinom vodicom. Oštrim nožem zasecite urme uzduž, izvadite košticu vodeći računa da ne pocepate urmu. Svaku urmu filovati pripremljenom smesom, preklopiti eli ne i sasvim zatvoriti. Urme složiti u redovima u kutiju i staviti u frižider.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Morocco janjetina
Pripremite li kus-kus, u janjetini ćete uživati kao pravi Marokanci - neka bude bogato začinjena, hrskava i topla.
Sastojci:
1/2 žličice mljevenog šafrana
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
1/2 žličice mljevenog kima
1 žličica slatke paprike
1 žlica mljevenog češnjaka
1 žlica soli
3 žlice maslinova ulja
1500 g janjeće lopatice, prepolovite na dva komada
1 šalica nasjeckanog luka
3 šalice teleće ili pileće juhe
2/3 šalice nasjeckanog svježeg peršina + za dekoraciju 1/3 šalice nasjeckanog korijandra
450 g zelenih maslina, bez koštica
3 do 5 žlica svježeg soka od limuna
Upute za pripremu:
1. U malom mikseru kombinirajte šafran, đumbir, papar, kim, papriku, češnjak, sol i 2 žlice ulja. Miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
2. Dobivenom smjesom prelijte meso koje ste stavili u zdjelu. Dobro utrljajte.
3. Na žlici zagrijanog maslinovog ulja zapecite meso. Pecite 2-3 minute pa dodajte luk. Pustite neka se kuha još 2 minute. Dodajte juhu i preostale začine pa pustite da prokuha.
4. Smanjite temperaturu i pustite da se lagano kuha nepoklopljeno, sve dok meso ne postane vrlo mekano, oko 2 sata.
5. Uklonite meso i stavite na pladanj. Iz tekućine uklonite grube čestice. Dodajte masline, pojačajte vatru i kuhajte oko 10 minuta.
6. Dodajte sok od limuna. (Ako želite, i grožđice.)
7. Trideset minuta prije nego mislite poslužiti, ugrijte pećnicu na 200 C. Poslažite meso u plitki kalup i zapecite ga dok ne postane lagano hrskavo, 15 do 20 minuta.
8. Ukrasite peršinom i poslužite uz
.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Tuna i kus-kus
Gotovo sirova tuna začinjena kiselim voćnim umakom i kus-kus kao dodatak - ručak u kojem ćete sigurno uživati!
Sastojci:
kus-kus
odrezak tune za svakog gosta
2 žlice maslinova ulja
2 žlice rižina octa
1 1/2 žlica sojina umaka
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1/3 šalice narančina soka
2 žlice svježeg limunova soka
1 žlica prženog usitnjenog kumina
2 žlice maslinova ulja
4 naranče, narezane na ploške
malo metvice
sol i papar
Upute za pripremu:
1. U porculansku ili staklenu zdjelu stavite tunu.
2. Mikserom miješajte 2 žlice maslinova ulja, rižin ocat, soja umak i đumbir.
3. Prelijte preko tune i marinirajte što je duže moguće.
4. U međuvremenu, pomiješajte sok od naranče i limuna, kumin, 2 žlice maslinova ulja i narezane naranče.
5. Pržite ili grilajte tunu, 3 minute sa svake strane, tako da još uvijek bude sirova.
6. Narežite na tanke trake i pospite po kus-kusu. Ukrasite narančama i svježom mentom. Začinite umakom od limuna i naranče.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Uštipci od karfiola (Egipat)
testo:
100 grama brašna
malo soli
2 kašike maslinovog ulja
175 ml. tekuće vode
1 belance
Testo napraviti sat pre prženja uštipaka. Karfiol razdvojiti na cvetove, delimično ga obariti i dobro osušiti. Svaki cvet umočiti u testo i pržiti na vrelom ulju. Uz ove uštipke uvek se služe kriške limuna.
Za 1 kg. karfiola ovo je obrok za 4-5 osoba.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|