:: |
Autor |
Poruka |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.

 |
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu

|
|
Koliko je važan doručak?
„Doručak je kralj svih obroka i ni po koju cenu ga ne smete preskakati”. Ovo je savet koji su nam delile naše bake i mame, a danas i mi pokušavamo da ga prenesemo svojoj deci. Međutim, i pored naše svesnosti o važnosti tog obroka, kao i brojnih naučnih istraživanja koja su potvrdila značaj doručka za čovekovo zdravlje, najnovije studije pokazuju da ga, skoro svakodnevno, preskače čak oko 50 odsto stanovništva.
Pravilno izbalansiran doručak predstavlja gorivo za naš organizam. Kao takav, on nam daje energiju i omogućava da budemo aktivni, produktivni i raspoloženi tokom celog dana, dok na duge staze donosi ogromnu blagodat celokupnom organizmu.
Četrdeset godina proučavanja uticaja doručka na zdravlje je pokazalo da započinjanje dana doručkom donosi dobrobit svima, bez obzira na starosnu dob. “Jutarnji obrok je važan za svaki organ. Ko izostavlja doručak, često se oseća umorno, nemirno i razdražljivo”, kaže Gejl Frank, nutricionista iz Los Anđelesa.
Osim što nam daje energiju, doručak dokazano utiče na smanjenje telesne težine, prevenciju dijabetesa, doprinosi boljem funkcionisanju uma i tela i smanjuje apetit tokom dana.
Zašto preskačemo doručak?
Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma, a njemu je hrana isto što i gorivo automobilu - neophodna da bi pravilno funkcionisao. Ankete pokazuju da je većina ljudi svesna značaja doručka, ali da je zbog nedostatka vremena često prinuđena da ga preskoči ili, pak, da “gricne nešto s nogu”. Čini se da vreme prosto leti kada žurimo na posao, fakultet, ili u školu, pa zaobilaženjem doručka pokušavamo da ga “nadoknadimo”. Činjenica je da nam sve brži tempo života ostavlja vrlo malo slobodnog vremena. Ipak, uvek postoji način da se pronađe vreme za stvari koje život znače. Ukoliko ustanete samo dvadeset minuta ranije, možete na miru da obezbedite sebi zdrav početak dana. Uostalom, za kafu, čak i za cigaretu - mnogi uvek imaju vremena!?
Kao drugi, najčešći razlog preskakanja doručka, navodi se potreba za smanjenjem kilograma. Oni koji su “večno” na dijeti, žele da izostavljanjem doručka smanje dnevni unos kalorija, ne shvatajući da je njegovo izbegavanje upravo jedan od uzročnika povećanja telesne težine.
Veza između doručka i zdravlja
Započinjanje dana bez doručka je isto što i vožnja automobila skoro praznog rezervoara. Pojedine osobe dopuštaju da im od večere do sledećeg obroka prođe čak 16 sati!? Takva prehrambena navika može da uzrokuje napade vrtoglavice, malaksalosti i bezvoljnosti, što se često pripisuje promeni vremena, potrebi za kofeinom i slično, a zapravo se radi o pozivu tela u pomoć. Najbolje ćete mu pomoći ako se pobrinete za njegove energetske potrebe ubrzo nakon buđenja.
Gorivo koje organizmu omogućava normalno funkcionisanje, zove se glukoza (šećer u krvi). Ona ga snabdeva energijom za aktivnosti kao što su hodanje, govor, pisanje i ostale svakodnevne radnje. Doručak je prva prilika koju imamo da nakon višečasovnog “gladovanja” povećamo nivo glukoze u krvi. Ona je važna i za mozak, i za mišiće - pa kao takva predstavlja glavni izvor energije.
Ako smo odspavali sedam do devet sati, našem telu je potreban oporavak od tog kratkog razdoblja gladovanja. Preskakanje doručka zadržava telo u stanju gladovanja, jer neaktivnost usporava metabolizam. Ako želimo da izgubimo na težini, usporen metabolizam nam sigurno ne ide u prilog. Zato je kvalitetan jutarnji obrok idealan za ponovno pokretanje metabolizma i osposobljavanje organizma za sagorevanje masti.
Uticaj doručka na vitkost
Izbegavanjem doručka se smanjuje nivo šećera u krvi, što ne samo da ometa naše funkcionisanje i narušava zdravlje, već navodi organizam da posegne za prostim šećerima kao što su kolači, čokolada, industrijski sokovi... Sa druge strane, dobro izbalansiran jutarnji obrok će da stvori dugotrajan osećaj sitosti i smanji potrebu za grickanjem između obroka. Na taj način će se umanjiti i celokupan dnevni unos kalorija.
Osim preskakanja doručka, uzimanje vrlo male količine hrane u okviru jutarnjeg obroka je greška koja se podjednako često pravi. Ako pojedemo jednu kiflu od belog brašna ili jogurt sa malo pahuljica, ubrzo ćemo da ogladnimo, pa ćemo da gricnemo nešto slatko - što će nam brzo podići, ali još brže ponovo spustiti nivo šećera u krvi, a samim tim ćemo opet da osećamo glad.
Ukoliko želimo da smršamo, moramo ujutru da unesemo gorivo u organizam i polako ga trošimo tokom noći. Osim što smanjuje potrebu za hranom u toku dana, kvalitetan doručak obuzdava žudnju za hranom iz emocionalnih pobuda. Pravilna i ravnomerna snabdevenost organizma hranljivim materijama podstiče i normalizaciju hormonalnih procesa koji učestvuju u regulisanju raspoloženja. Istraživanja su pokazala da ljudi, naročito ženski deo populacije, manje grickaju između obroka ako su doručkovali.
Šta kažu naučna istraživanja?
- Odrasli i deca koji redovno i pravilno doručkuju - ređe pate od manjka gvožđa i kalcijuma, pa samim tim imaju manji rizik od anemije, osteoporoze, bolesti zuba i desni.
- Prema studiji sprovedenoj na Oksfordu, deca koja za doručak jedu složene ugljene hidrate - imaju manji apetit tokom dana, pa ređe pate od gojaznosti.
- Škotski istraživači su dokazali pozitivan uticaj složenih ugljenih hidrata iz doručka na kratkoročnu memoriju.
- U prilogu časopisa American Journal of Clinical Nutrition, objavljen je pregled istraživanja koja su se bavila uticajem doručka na mentalne sposobnosti dece. Prema dobijenim rezultatima, deca koja ne doručkuju redovno - slabije funkcionišu ujutru i imaju manje uspeha u rešavanju postavljenih zadataka. Preskakanje doručka je imalo sličan uticaj i na verbalne sposobnosti, kreativnost i sposobnost usvajanja novih znanja.
- Neka naučna istraživanja su dokazala pozitivan uticaj doručka na prevenciju gripa i jačanje imuniteta.
- Istraživanje sprovedeno u Japanu je pokazalo da studentkinje koje povremeno ili uopšte ne doručkuju - imaju znatno učestalije menstrualne bolove od onih koje doručkuju svaki dan. Isto tako, studentkinje koje ne doručkuju - pokazuju tendenciju ka opstipaciji (zatvoru).
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
 |
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.

 |
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu

|
|
Znate li koliko je važan doručak?
Događa li vam se da tokom dana imate glavobolju, vrtoglavicu, opstipaciju, nadutost, pad energije, osjećate se nervozno i kronično umorno? Imate poteškoće s koncentracijom i nesanicom?!
Doručkujete li uopće?!
Znanstvenici su otkrili povezanost između pogrešnog doručka i zdravstvenih problema. Onaj tko preskače doručak riskira debljinu, te ovisnost o cigaretama i alkoholu.
Naše tijelo sastavljeno je od 100 trilijuna stanica koje su svako jutro nakon što se probudimo gladne, dehidrirane, umorne i intoksicirane jer su nas cijelu noć opskrbljivale ostacima onoga što smo im jučer dali. Svako jutro stanice od nas traže vodu, energiju, 114 nutrijenata i dehidraciju!
Što im mi dajemo?! Šećer, a najčešće NIŠTA!
Princip dobrog doručka:
* Donosi tijelu sve važne nutrijente
* Daje energiju
* Rehidrira tijelo
* Pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 70% smrtnosti u Europi uzrokovala su tri faktora: dijabetes, karcinom i kardiovaskularne bolesti. 50% tih bolesti uzrokovano je LOŠOM PREHRANOM!
Vaš idealan doručak:
FORMULA 1
Opskrbljuje Vaše tijelo sa svim esencijalnim nutritivnim sastojcima za održavanje pravilnog metabolizma. Sadrži sojine proteine, biljna vlakna, vitamine i minerale!
BILJNI KONCENTRAT ALOE
Detoksicira, gasi žeđ, ubrzava zaraštavanje ožiljaka, poboljšava probavu, smanjuje kiselost želuca i izvrsno svježava!
BILJNI ČAJ
Sadrži malo kalorija (9 cal!), bogat antioksidantima, podiže nivo energije i održavam nas zdravima! Zdrava je zamjena za kavu!
FORMULA 2 - multivitamin kompleks
Znanstveno uravnotežena kombinacija vitamina i minerala. Otklanja umor, nervozu i depresiju. Jača imunitet organizma.
VLAKNA
Mješavina biljnih vlakana. Regulator probave. Usporava apsorpciju šećera i masti. Detoksicikacija organizma. Otklanja višak kolesterola.
{Zdrava Prehrana}
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Doručkujte omlet od belanaca!
Ukoliko muku mučite s povišenim pritiskom, sledeći put, umesto omleta od celog jajeta, za doručak napravite omlet samo od belanaca. Najnovije istraživanje potvrdilo je da ono veoma efikasno pomaže pri snižavanju krvnog pritiska bez ikakvih negativnih posledica.
- Laboratorijskom analizom došli smo do zaključka da sastojak belanceta - peptid - jedna od materija koja izgrađuje proteine - snižava krvni pritisak podjednako efikasno kao i neki lekovi. Možete pojesti i celo jaje, ali efekat je veći ako mu odstranite žumance - izjavio je jedan od autora studije Zipeng Ju, s kineskog univerziteta Jilin.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
Doručak povezan sa zdravljem srca
Ljudi bi trebalo da redovno jedu doručak da bi im srce bilo zdravo, navode američki istraživači. Istraživanje na 27.000 ljudi pokazalo je da su oni koji preskaču doručak izloženi većem riziku od problema sa srcem.
Naučnici sa Harvardske škole za javno zdravlje saopštili su da izostavljanje ovog obroka tokom dana izlaže naporima čitavo telo.
Britanski naučnici dodali su da doručak pomaže da se izbegnu zašećerene grickalice pre ručka.
Muškarci starosti od 45 do 82 godine bili su proučavani punih 16 godina. Za to vreme, među njima se dogodilo više od 1.500 srčanih udara ili slučajeva fatalnog otkazivanja srca, preneo je Bi-Bi-Si.
Oni koji su preskakali doručak bili su izloženi 27 odsto većem riziku da će doživeti srčane probleme od onih koji su počinjali dan obrokom. Istraživači su u rezultate uračunali ostale faktore, poput pušenja i telesnih aktivnosti.
"Poruka koju bi svi trebalo da uveže je: jedite ujutru kada se probudite, najbolje u roku od sat vremena. Rezultati pokazuju da je bilo šta bolje nego ništa, ali uvek je najbolje pojesti nešto zdravo i uravnoteženo", izjavila je doktor Lia Kejhil, jedan od autora istraživanja.
Ona je dodala da je vreme kada se prvi put jede u toku dana važno i da preskakanje doručka vremenom opterećuje telo.
Kejhilova je rekla da to povećava rizik od visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa, što sve može da naškodi srcu.
DORUČAK je važan: Preskakanje dovodi do srčanog udara?
ATLANTA - Evo još jednog razloga da doručkujete: Preskakanje doručka može da poveća šanse da doživite srčani udar. Studija sprovedena na grupi starijih muškaraca koji su redovno preskakali doručak pokazala je da imaju 27 posto više šansi da dožive srčani udar od onih koji su doručkovali.
Stručnjaci sa Harvarda kažu da ti rezultati mogu da se primene i na druge grupe. Zašto preskakanje doručka predstavlja rizik po srce? Stručnjaci nisu sigurni, ali smatraju da su ljudi koji ne doručkuju gladniji tokom dana i jedu veće obroke. To znači da telo mora da procesuira više kalorija za kraće vreme što može da dovede do porasta nivoa šećera u krvi i zagušenja arterija.
Stručnjaci nisu proučavali šta su učesnici studije jeli za doručak tako da ne mogu da procene da li je mastan ili sladak doručak bolji od nikakvog.
"Ne znamo da li je reč o vremenu ili sadržaju doručka. Verovatno oba", kaže jedan od stručnjaka Endru Odegard. "Generalno, ljudi koji doručkuju zdravije se hrane", dodao je on. Stručnjaci su 1992. počeli da proučavaju grupu od oko 27.000 muškaraca i ispostavilo se da njih 13 posto redovno preskače doručak.
Zanimljivo je da su svi bili medicinski profesionalci poput zubara i veterinara i da su imali oko 45 godina. Tokom narednih 16 godina, 1.527 je doživelo srčani udar uključujući 171 onih koji su redovno izbegavali da doručkuju.
Drugim rečima, prenosi AP, preko sedam procenata onih koji nisu doručkovali imali su srčane udare u odnosu na šest posto onih koji su doručkovali. Stručnjaci su proračunali da se rizik penje na 27 posto uzevši u obzir i faktore poput pušenja, konzumiranja alkohola, zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska i gojaznosti. "Poruka je jednostavna", rekao je jedan od autora studije Erik Rim. "Doručak je važan obrok".
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|