:: |
Autor |
Poruka |
cezar1071944 Glas mog anđela

 |
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

|
|
6 zdravih tajni koje krije tamna čokolada
Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna čokolada je pravi rudnik antioksidansa.
Zanimljivo, čokolada s visokim udelom kakaa (barem 70 odsto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino. U čemu je tajna? Tamna čokolada sadrži flavonoide koji se ubrajaju među antioksidanse. Oni pozitivno utiču na zdravlje celog organizma.
1. SPF
Ako želite da zaštitite svoju kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV-zracima, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glađu kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Pored toga, čokoladom možete sprečiti diskoloraciju kože koja je uzrokovana starenjem.
2. Tamna čokolada čuva srce
Harvardski stručnjaci su analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa sa ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da smanji krvni pritisak i da poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno se povećao nivo dobrog holesterola.
3. Visok pritisak
Čokolada može da snizi krvni pritisak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska kao i opsežne dijetetske mere koje su pokazale učinkovitost u rešavanju ovog zdravstvenog problema.
4. S čokoladom nema bora
Uz tamnu čokoladu bore će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži da održi elastičnost i tako sprječavaju bore. Takođe, oni olakšavaju regeneraciju ćelija, a to znači mlađa koža!
5. Detoks za kožu
Imate osećaj da je vaša koža masna, previše znojavana i nema lep ten? U pomoć vam stiže čokolada! Kada se kombinuje s kofeinom, tamna čokolada je idealna za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i neguje kožu, deluje kao piling i uklanja mrtve ćelije kože i olakšava disanje kože.
6. Zaštita za zube
Pokazalo se da je 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno za očuvanje zdravlja zubne gleđi – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.
Izvor: Ordinacija.hr
Crna čokolada u službi zdravlja
Čokoholičari, evo razloga za radost! Sve brojnija naučna istraživanja potvrđuju da ova slatka poslastica može blagotvorno da deluje na naše zdravlje i izgled.
Ipak, stručnjaci naglašavaju da se to ne odnosi na sve vrste čokolade, već samo na crnu (sa najvećim procentom kakaoa) i podvlače da čak i ona mora da se konzumira u umerenim količinama.
Tajna je u antioksidantima
Kakao i crna čokolada veoma su bogati antioksidantima, naročito flavanolom. Većina ljudi ne zna da šolja kakaoa sadrži daleko više antioksidanata od iste količine čaja ili crnog vina koji su inače nadaleko poznati po svom pozitivnom dejstvu na zdravlje čoveka.
Neutrališući dejstvo slobodnih radikala na ljudske ćelije, antioksidanti doprinose suzbijanju raka i srčanih obolenja. Takođe usporavaju starenje organizma.
Stručnjaci univerziteta Witten-Herdecke i Heinrich-Heine iz Nemačke
utvrdili su da dugotrajni unos kakaoa bogatog antioksidantom
flavanolom, znatno poboljšava opšte stanje kože i čini je otpornijom
na delovanje UV zraka . U jednoj od svojih zajedničkih studija pokazali su
da je kod žena koje su tokom tri meseca dnevno pile po pola šolje
kakaoa obogaćenog flavanolom došlo do poboljšanja stanja kože - postala
je glatka, vlažnija i manje osetljiva na sunce.
“Ove količine slične su onim sadržanim u 100 grama crne čokolade,”
naveli su tom prilikom nemački naučnici.
Slična istraživanja pokazala su da jedna šoljica kvalitetnog kakaoa dnevno može usporiti slabljenje funkcija mozga kod starijih ljudi, pošto flavanol podstiče protok krvi u mozgu i smanjuje rizik od demencije.
Nedavne studije navele su stručnjake na zaključak da crna čokolada bogata flavanolom sa dodatkom biljnih sterola smanjuje holesterol i krvni pritisak, što opet doprinosi unapređenju zdravlja srca.
Ostale karakteristike crne čokolade
Mi bismo listi pozitivnih karakteristika crne čokolade dodali još nekoliko stavki:
Podstiče lučenje endorfina koji stvara osećaj dobrobiti i zadovoljstva
Sadrži serotonin koji otklanja loše raspoloženje i služi kao antidepresant
Sadrži teobromin, kafein i druge supstance koje deluju stimulativno na organizam
I najzad, ima taaako dobar ukus
Uživajte u svojoj omiljenoj poslastici i ona će vam uzvratiti svojim blagodatnim dejstvom. Samo, budite umereni.
Čokolada - stimulator dobrog raspoloženja
Pored toga što je veoma ukusan, a za neke stvari i veoma zdrav, ovaj slatkiš odlično utiče na psihičko zdravlje jer veoma brzo i lako podiže raspoloženje
Kao smesa od prženog kakaovog ploda, šećera i vanile, čokolada se dobija tako što zrna kakaoa fermentiraju, prže se, ljušti im se ljuska, i često se kombinuju sa zaslađivačima ili poboljšivačima ukusa. Inače, ova namirnica donosi jedinstven osećaj dok se topi u ustima, ima svojstvenu aromu, slatkog je ukusa i predstavlja vredan izvor energije.
Energrtska vrednost
Ono što čini svaku čokoladu, uz kakao masu, kakao maslac i šećer, jeste aroma vanile kao i emulgator lecitin koji povezuje sve sastojke. Ona je veoma bogata fosforom i magnezijem, a sadrži i veće količine gvožđa, cinka i kalijuma. U 100 g čiste čokolade s visokim udelom kakaa ima 400 mg kalijuma, 300 mg magnezijuma, 280 mg fosfora, 100 mg kalcijuma, 12 mg natrijuma, 3 mg gvožđa, bakra u tragovima, 500 mg teobromina, 68 g kofeina, 54 g ugljenohidrata, 30 g masti, kao i 9 g dijetalnih vlakana i 6 g belančevina. Osim toga ova poslastica sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, te vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP. Čokolada sa više od 50 posto kakaa sadrži 560 kcal, a 100 g mlečne čokolade ima 550 kcal.
Lekovitost
Ovaj slatkiš pomaže i kao podsticaj za dobro raspoloženje. Kad se konzumira nakon obroka, u nama izaziva osećaj zadovoljstva što je posledica oslobađanja endorfina koji se još nazivaju i unutrašnjim ili endogenim opijatima jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak. Poželjno je izbegavati čokoladu pre odlaska na spavanje jer može uzrokovati pojavu nesanice. Uprkos činjenici da je bogata masnoćama, čokolada se vrlo brzo vari. Najnovija istraživanja pokazuju da tamna čokolada, kao i kakao u prahu, za oko 10 odsto povećavaju proizvodnju dobrog holesterola koji štiti krvne sudove i na taj način doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Čokolada u kozmetici
Izumom jakih presa iz ploda kakaa uspešno se izoluje takozvani kakao maslac - prirodna mast koja ima široku primenu u prirodnoj kozmetici. Na sobnoj temperaturi je svetložuta i sadrži znatnu količinu vitamina E. Dobro prodire u kožu, zaceljuje je, vlaži, omekšava i čini je svilenkastom. Služi kao zaštita jer odbija vlagu.
Tajne crne čokolade
1. Štiti kožu
Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju nežniju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava vlažnost. Isto tako, čokoladom možete da sprečite diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.
2. Crna čokolada čuva srce
Harvardski stručnjaci su analizirali dvadesetjednu prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da snizi krvni pritisak i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola, a istovremeno se povećava nivo dobrog holesterola.
3. Ako ste uzrujani, pojedite kockicu crne čokolade
Mnogim istraživanjima potvrđeno je da crna čokolada može da snizi krvni pritisak. Tako je istraživanje Univerziteta u Kelnu pokazalo da čak i male količine crne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska kao i dijetetske merame koje su se dokazale kao uspešne u smanjivanje kardiovaskularnih problema.
Čokolada "leči" kašalj?
Čokolada može biti lek za uporan kašalj, pokazalo je novo istraživanje. Naime, naučnici su u kakau pronašli sastojke za koje se zna da ublažavaju simtome akutnog i hroničnog kašlja.
Naučnici su u kakau pronašli sastojke za koje se zna da ublažavaju simtome akutnog i hroničnog kašlja
Oko 300 ljudi sa upornim kašljem učestvovalo je u kliničkom ispitivanju u Velikoj Britaniji gde su dobijali prirodne hemikalije teobromine dobijene iz kakaa dva puta dnevno tokom dve nedelje. Čak 60 odsto pacijenata prijavilo je određen stepen poboljšanja zdravstvenog stanja.
Ipak, naučnici upozoravaju da kakao nije lek – simptomi su se vratili čim je tretman okončan.
Ranija studija sprovedena na britanskom Nacionalnom institutu za bolesti srca i pluća pokazala je da teobromin blokira aktivnost senzornih nerava, što znači da parališe refleks kašljanja.
Čak je bio efikasniji od kodeina koji je u širokoj upotrebi u lečenju kašlja.
U novom istraživanju ispitanici su dobijali dozu od 1.000 miligrama teobromina.
Ovaj sastojak nalazi se u nezaslađenoj tamnoj čokoladi u količini od oko 16 mg na svaki gram ove namirnice, zaslađenoj tamnoj čokoladi pet miligrama po gramu i mlečnoj čokoladi u količini od dva miligrama po gramu.
Glavni istraživač, profesor Elin Moris, načelnik Hal klinike za lečenje kašlja kaže: "Kapsule na bazi ovog sastojka kakaa su veoma efikasne. Ipak, možete pojesti štanglu čokolade dnevno i takođe olakšati simptome upornog kašlja. Vodite računa da pritom ne prekoračite dnevni kalorijski unos".
Crna čokolada dobra za vid
Konzumiranje crne čokolade povoljno utiče na vid, pokazala je najnovija studija naučnika sa britanskog univerziteta ''Riding''.
Crna čokolada dobra je i za vid
Autori studije testirali su vid 30 muškaraca i žena između 18 i 35 godina, nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu normalne veličine.
Test je urađen dva puta, prvi put učesnici u istraživanju su jeli crnu čokoladu, a drugi put belu. Razlika između ove dve čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau.
Ovog sastojka ima još u grejpfrutu, crnom vinu, zelenom čaju i jabukama.
Da bi izbegli netačne rezultate naučnici su ispitanicima rekli da im mere količinu masti u krvi nakon unošenja čokolade u organizam.
Nakon što su pojeli crnu čokoladu, učesnici u studiji su pokazali najbolje rezultate na testovima za proveru vida i mentalnih sposobnosti.
Naučnici tvrde da je ishod istraživanja ovakav, jer flavanol, koga u beloj čokoladi ima samo u tragovima, poboljšava dotok krvi u mozak i u mrežnjaču oka.
U prethodnim studijama, naučnici su otkrili da crna čokolada smanjuje holesterol i dobro utiče na trombocite i da bi kakao mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima.
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|