www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Jela od soje
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 11:47 am    Naslov poruke: Jela od soje Na vrh strane Na dno strane

Sojino brasno


Mesa se u odredjenoj srazmeri sa psenicnim brasnom: na 900 g psenicnog brasna, doda se 100 g sojinog brasna (za slatka testa), a na 850 g psenicnog brasna doda se 150 g sojinog brasna (za kisela testa). Ako se doda veca kolicina sojinog brasna, testo je previse lepljivo, pa se teze radi sa njime. Da bi ovo testo uskislo potrebno je nesto vise vremena nego kada je testo umeseno samo od psenicnog brasna. Mesanjem sojinog brasna sa psenicnim, dobija se povecana hranljiva vrednost, bolji izgled peciva (testo vise naraste) i duza trajnost proizvoda.




Proja sa sojinim brasnom


Sastojci: 200 g kukuruznog brasna, 100 g sojinog brasna, 100 g psenicnog brasna, 100 g belog sira, 3 jajeta, 80 g ulja, litra mleka, 1 prasak za pecivo, so po ukusu.
Priprema: u suvom stanju izmesati kukuruzno, sojino i psenicno brasno, prasak za pecivo i so. Dodati jaja, sir, ulje i mleko i sve dobro izmesati. Sipati u podmazan sud na debljini od 3-4 cm. Staviti u pecnicu zagrejanu na 200 stepeni i peci 40 minuta.



Proja sa bundevom


Sastojci: 300 g narendane crvene bundeve, 160 g kukuruznog griza, 130 g sojinog brasna, 200 g secera, 2dl slatkog mleka, 2dl kisele pavlake, 1dl ulja, 1 kesica cimeta, 1 kesica vanillin secera, 1 kesica praska za pecivo,1 jaje.
Priprema: u suvom stanju izmesati kukuruzni griz, sojino brasno, secer i ostale zacine. Dodati narendanu bundevu, jaje, ulje, mleko i pavlaku i sve dobro izmesati. Masa mora da je zitka. Sipati u podmazan sud na debljini od 2 cm. Staviti u zagrejanu pecnicu na 200 stepeni i peci oko 40 minuta. Pre sluzenja posuti vanillin secerom.




Potaz od sojinog brasna


Sastojci: 100 g hleba, 60 g sojinog brasna, 30 g psenicnog brasna, 1dl ulja, sok od limuna, so i persunovo lisce po ukusu.
Priprema: na zagrejanom ulju proprziti izmesano sojino i psenicno brasno. Dodati vodu i kuvati. Dodati isprzene kockice hleba. Zaciniti po ukusu.




Pecivo sa sojinim brasnom


Sastojci: 350 g psenicnog brasna, 20 g sojinog brasna, 30 g ulja, 10 g soli, 1 margarin.
Priprema: napraviti testo od psenicnog i sojinog brasna sa vodom, uljem i solju. Kada testo malo odstoji, rastanjiti ga na debljinu od 1,5 cm. Dobro rahnladjen margarin nastrugati preko cele povrsine testa, testo previti i ostaviti u frizideru pola sata. Jos jednom testo razvuci, previti i ostaviti pola sata u frizideru. Zatim ga razvuci na debljinu od oko 2 cm, iseci na kvadratice, posuti kimom ili susamom i peci.




Testo za picu


Sastojici: 300 g psenicnog brasna, 100 g sojinog brasna, 100 g margarina, 3dl mleka, 1 jaje, kvasac, so.
Priprema: u prosejano brasno sipati mleko i kvasac, ostaviti da naraste. Dodati otopljeni margarin, jaje i so i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji 20-25 minuta. Podeliti na 10 komada velicine zemicke, a zatim ih oklagijom razvuci na okrugle oblike za picu.




Hleb sa sojinim i kukuruznim brasnom


Sastojci: 600 g psenicnog brasna, 200 g sojinog brasna, 200 g kukuruznog brasna, kvasac, so, kim.
Priprema: sva tri brasna prosejati u 1 posudu, dodati kvasac i vodu, dodati samleveni kim i umesiti testo. Ostaviti da odstoji, ponovo premesiti testo i podeliti ga na 3 jednaka dela koji se oblikuju u hlebove. U pecnici zagrejanoj na 180-200 stepeni peci 25-30 minuta.




Majonez od soje


Potrebno: 2 soljice sojinog brasna, 4-5 soljice vode, 2 dl ulja, so, limunov sok, 1 kasicica senfa.
Priprema: brasno glatko umutiti sa vodom i kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i postepeno ohladiti, kao kod uobicajenog majoneza, dodavati ulje, uz stalno mesanje, kad je majonez dovoljno gust posoliti i zaciniti. Sojin majnez je pogodan za dijete bez jaja (za jetru i protiv holesterola).




Mleko od sojinog brasna


Potrebno: 1 solja sojinog brasna, 4-5 solje vode, so, 1 kasika livadskog meda.
Priprema: u sojino brasno postepeno uz mesanje dolivati vodu, da se ne bi zgrudvalo. Ostaviti da stoji 2 h, kuvati 40 minuta, u sudu sa debelim dnom. Ako je mleko suvise gusto, doliti jos malo vode, ostaviti da se ohladi, procediti kroz cediljku oblozenu cistim platnom. Pripremljeno mleko moze se posoliti ili zasladiti medom.




Sojine palacinke sa susamom i orasima


Potrebno: 200 g brasna, 50 g sojinog brasna, 6 dl mleka, voda, so. Nadev od oraha i jabuka, 100 g oraha, 2 kasike secera, cimet, dl vrelog mleka (moze sojino), limuna sa sokom 2-3 jabuke.
Priprema: obe vrste brasna izmesati i napraviti testo, kao za obicne palacinke ili malo gusce kad je bez jaja. Testo ostaviti sata da se slegne, zatim peci palacinke, kad je gotova sa jedne strane, drugu stranu posuti susamom i ispeci. Orahe samleti, izmesati sa secerom, cimetom i preliti vrucim mlekom, dodati limunov sok i naribane jabuke. Palacinke puniti nadevom.


 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 1:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SOJA - ZDRAVLJE U TANJIRU

Novi pogled na biljku koja se u nekim dijelovima svijeta koristi vise od hiljadu godina. Biljka s osobinama mesa trebala bi naci mjesto u prehrani svih koji misle na zdravlje. Da bi vam olaksali prve pokusaje pripreme, tu su i recepti.

Veliki pasulj - sveta biljka

Negdje sam procitala kako zemlje Europske zajednice uvoze oko 90% soje koju trose uglavnom za prehranu stoke. Nije li neobicno da se mahunarka daleko bogatija bjelancevinama od bilo kojeg mesa - trosi upravo za uzgoj tog mesa, kojeg i jedemo prvenstveno radi bjelancevina!?

Nije mi namjera pisati o losim stranama mesa kao hrane , vec poticati sebe samu i druge da vjerujemo prirodi kada nam nudi "ta - teou" ili "veliki grah" kako su soju nazivali stari Kinezi tisucama godina prije Krista, svrstavajuci je u red svetih biljaka.

Zasto je posebna?

Ova nevjerojatna biljka sadrzi, ovisno o vrsti (zuta, zelena crna soja), izmedu 37 i 50% proteina, ukljucujuci sve esencijalne aminokiseline! Osim toga, pravi je rudnik minerala, vitamina i vlakana!

Soja u raznim oblicima

U nizu raznovrsnih proizvoda od soje (mozete ih nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili neke od njih i sami pripraviti), u svojoj kuhinji prednost dajem tofu - sojinom siru i mlijeku iz grupe nefermentiranih namirnica, te sojinim klicama kao izuzetno vrijednoj sirovoj namirnici koja je osim esencijalnih aminokiselina prepuna encima, vitamina i oligoelemenata. Povremeno koristim i fermentirane namirnice: tempeh kruscice, tamari sos i miso pastu. Sojin lecitin koristi cijela obitelj u obliku tableta ili perli kao dodatak prehrani, jer sadrzi sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, funkcioniranje zivaca, apsorpciju masti, koagulaciju krvi -Najrjede, iako su najrasireniji u ponudi, koristimo industrijski obradene proizvode: pahuljice, ljuskice, komadice, medaljone. Iako su izuzetno jednostavni za pripremanje i bogati bjelancevinama, temeljita industrijska obrada oduzima im znatan dio hranjive vrijednosti na racun encima i vitamina. Medutim, takva namirnica jos uvijek je bolji izbor od masnog mesa. To, dakako, nije sve. Postoje raznovrsni namazi i umaci, sojina sunka, proizvodi oblikovani kao "fasirana smjesa", razni napitci na bazi soje, sojino brasno u masnom, polumasnom i nemasnom obliku. Ova raznolikost omogucuje oblikovanje jelovnika koji bi uz sezonsko voce i povrce, zitarice, sjemenke, mlijecne proizvode i jaja -mogao sasvim istisnuti meso ili ga svesti na minimalne kolicine, a da budete savrseno zadovoljni raznovrsnoscu okusa.

Kuhanje soje prilicno traje: zrna zute soje kuhaju se 3 sata ili 45 minuta u ekspres loncu (u oba slucaja prethodi najmanje 24 - satno namakanje).

U danasnje vrijeme zurbe i instant obroka, gotovi proizvodi od soje iz trgovina zdrave hrane izvrsna su osnova za oblikovanje jelovnika. To je , dakako, skuplja varijanta kada su u pitanju namazi, dimljeni tofu, tempeh i slicno. Medaljoni, komadici i pahuljice smijesno su jeftini u odnosu na npr. meso a izdasno vas opskrbljuju bjelancevinama. Pozeljno je u tjednom jelovniku planirati i kuhana jela od zrna soje i uzgojiti sojine izdanke. Kuhanje soje prilicno traje: zrna zute soje kuhaju se 3 sata ili 45 minuta u ekspres loncu (u oba slucaja prethodi najmanje 24 - satno namakanje). Zelena soja iziskuje najmanje 8 sati namakanja i kuhanja 45 - 60 minuta na umjerenoj vatri (ili 15 minuta u ekspres loncu). Da biste uzgojili izuzetno vrijedne sojine izdanke do duzine od optimalnih 4 cm, potopite ih preko noci na mracnom mjestu i temperaturi od oko 23 stupnja C.

Slijedeca 3, 4 dana treba ih 3 - 4 puta dnevno ispirati tako da stalno budu vlazna. Za uzgoj izdanaka preporuca se zelena soja. Vec cujem prigovore na temu nedostatka vremena, no neki poslovi poput njegovanja izdanaka soje mogu biti obiteljska obaveza na zadovoljstvo i korist sviju.

Uz nesto osobnog truda ( i prilicnu bakinu pomoc pri kuhanju), te redovnog odlaska u nabavku u trgovine zdrave hrane, soja je postala bitan izvor proteina u jelovniku nase obitelji i smanjila potrebu za mesom (u pravilu, 4 glavna obroka tjedno za rucak ili veceru i 2-3 manja obroka za dorucak ili veceru).

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Soja je poreklom iz Mandzurije i u ishrani coveka koristi se vec blizu 5000 godina. U Evropi se soja prvi put pojavljuje 1740. godine u Botanickoj basti u Parizu. Kod nas se za Soju zna od 1910. godine. a kao ratarska kultura gajila se na manjim povrsinama od 1924. godine. Soja je jednogodisnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 do 5 okruglih zrna, zute, zuto zelene ili smedje boje. Zrno sadrzi 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina.

Nedostatak pojedinih hranljivih sastojaka, kao posledica nedovoljne, ili nepravilne ishrane - kao i svako preterivanje u ishrani - uticu na zdravstveno stanje coveka, psihicku i fizicku aktivnost, na njegov izgled i radnu sposobnost.

Profesor dr Ljubomir Pfaf

Jos pre pet hiljada godina imamo pisane podatke o soji. Nazivana je andjeoskom hranom, isto kao sveze voce i povrce. Ona ovaj laskavi epitet nije dobila slucajno, a mi smo je zanemarili.
O Soji u nasoj sredini prica se tek odnedavno. Stidljivo je u nase kuhinje pocela da ulazi pre nesto vise od decenije. Medjutim na Zapadu soja je rado prihvacena.
- Soja ne moze nista da zameni, ona je samo dopuna za meso, jer sadrzi 40 % proteina, koji su neophodni za razvoj celija, 20 % ugljenih hidrata.
Nekada smo soju upotrebljavali samo za ishranu stoke, zato sto je smatrana namirnicom nize vrednosti, isto kao blitva i spanac. Medjutim vrlo su zanemarene bioloske vrednosti soje, ono sto sadrzi od hranljivih materija. Proizvodi od soje kada se mesaju sa mesom, povrcem ili brasnom imaju izuzetnu biolosku vrednost. Zato se vec pune cetiri godine soja upotrebljava u zvanicnoj dijatelnoj ishrani bolesnika u Klinicko-bolnickom centru "Zemun". Soja ne sadrzi holesterol ili masne kiseline, koje su krivac za artero-sklerozu, zato je treba ukljuciti u ishranu.
Ipak Soja se tesko probija u nase kuhinje. Na zalost, pojam dobrog rucka u nasoj sredini je i dalje "becka" snicla koja se preliva preko tanjira. Nase navike u ishrani su kao zabetonirane, to su jeli nasi dedovi, pa ocevi, pa domacice muku muce da promene te navike, ali zaboravljamo da su se nasi preci hranili bioloski ispravnom i vrednom namirnicom.
Koje bolesti bi mogle da se ublazd ili izbegnu kada bi na nasoj trpezi soja bila redovna namirnica ?
- Prvo bi se smanjile bolesti organa krvotoka i srca, znaci sve kardiovaskularne bolesti. Takodje, smanjio bi se procenat gojaznosti, koja za sobom povlaci potpuni poremecaj metabolizma. A podsecam gojaznih je sve vise, svaka cetvrta osoba ima visak kilograma, a kod dece je to jos izrazenije, jer ne mozemo da se lisimo pogubne, nakaradne izreke da je debelo dete zdravo dete.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Soja za srce i mozak


Vec 3 milenijuma soja je vazna u israni Kineza i Japanaca. Poreklom je iz Mandzurije, rodjaka grasku i pasulju. U Evropi se pojavila u 17-tom veku.
Vrlo je bogata belancevinama, mastima koje nisu stetne, nisko je kaloricna i ne sadrzi holesterol. Sa 40% belancevina, soja pokriva sve potrebe organizma za aminokiselinama, jednako kao mleko i jaja ali bez nepozeljnih zasicenih masnih kiselina. Buduci da ne sadrzi zasicene masne kiseline soja ne samo da ne podstice nastanak arterioskleroze, vec koristi arterijama jer donekle smanjuje kolicinu stetnog holesterola.

Potstice rad mozga. Sojino ulje sadrzi lecitin koji povoljno utice na pamcenje i intelektualne sposobnosti.
Moze da bude zamena za kravlje mleko jer je vrlo lako svarljiva u obliku napitka (tzv. sojino mleko), moze zameniti kravlje mleko osobama koje ne podnose laktozu, pod uslovom da uzimaju dovoljnu dozu kalcijuma.

Buduci da sadrzi biljne ekstrakte soja ublazava tegobe kod menopauze poput mucnine, mapada vrucine a i umanjuje rizik od osteoporoze, povezan sa prestankom lucenja zenskih polnih hormona estrogena u menopauzi.

Soja je prijatelj koze, potstice obnovu celija. Kao sastavni deo preparata za negu koze, ima ucinak zatezanja bora, one postaju manje vidljive. Sojino ulje je bogato masnim etericnim kiselinama koje hidriraju i omeksavaju epiderm. Onemogucava da melanin dodje u gornje slojeve epiderma pa sprecava pojavu tamnih fleka na kozi.
Aminokiseline soje uticu i na zdravlje kose.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 3:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mućkalica od soje
SASTOJCI

300 grama soje u komadićima
500 grama luka
500 grama sitno iseckane paprike
250 grama soka od paradajza
tucana ljuta paprika
ulje
so, biber
NAČIN PRIPREME
U šerpu staviti ulje, sitno iseckan luk i papriku. Poklopljeno na tihoj vatri dinstati 20 minuta. Za to vreme u posebnoj posudi obariti komadiće soje. Sve sjediniti i dodati paradajz sok. Malo posoliti, sipati kafenu kašiku tucane paprike i pobiberiti. Na jačoj vatri lagano mešati oko 10 minuta dok se mućkalica malo ne zgusne.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 3:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gulaš od komadića soje
SASTOJCI

1 kg crnog luka iseckanog na rebarca
2 dl ulja
100 grama komadića soje obarenih u vodi začinjenoj sušenim začinom
2 dl soka od paradajza
1 šargarepa
2 babure isečene na režnjeve
biber
1 ljuta paprika
1 veza peršunovog i celerovog lišća (sitno iseckanog)
NAČIN PRIPREME
Zagrejati ulje, pa dodati luk, baburu i šargarepu. Sve to dobro izdinstati. Dodati jednu kašiku brašna, malo aleve paprike, sušenog začina, soka od paradajza, barene komadiće soje sa vodom u kojoj su se barili i sve to ostaviti da još desetak minuta tiho vri. Dodati malo vode, ako je potrebno, da bi se dobila željena gustina. Kada se skloni sa vatre, dosoliti i dodati seckani peršun i celer. Gulaš potom poklopiti i posle deset minuta služiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 12:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Snicle od soje

Potrebnu kolicinu sniclio od soje potopiti u vrucu vodu i posoliti, da postoje oko pola sata, kuvati dok ne omeksaju u toj istoj vodi. Ocediti, dobro istisnuti vodu. Svaku sniclu posoliti i uvaljati u brasno pa spustatu u vruce ulje da se isprzi sa obe strane. Vaditi na stranu dok se sve ne isprze. Kada su sve snicle isprzene, ulje izmaci sa ringle, u njega staviti 4 - 5 cenova belog iseckanog ili narendisanog luka i odmah sipati 2 - 3 kasike sirceta (u zavisnosti koliko je ulja bilo posle przenja). Na kratko vratiti na ringlu. Skloniti saringle, preko snicli posuti naseckan sitno persunov list i preliti onim uljem sa belim lukom i sircetom. Sluziti uz baren krompir, barenu blitvu, pirinac. Ukusno je i kada se ohladi (kao dodatak za veceru). Prijatno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 07, 2004 6:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

TOFU - sir od soje
Mogućnost upotrebe tofua u kulinarstvu praktično neograničena: od pripreme raznih namaza, preliva, salata i hladnih predjela do kompletnih obroka koji podrazumevaju supe, čorbe, odreske, musake, paprikaše i kao i razne deserte i poslastice. Uz ostale proizvode od soje i žitarica potpuno je adekvatna zamena za meso, mleko i mlečne proizvode životinjskog porekla.

Soja se sve više koristi kao zamena za mleko i meso. U americkim prodavnicama zastupljena je u 2.000 različitih proizvoda. Pored sojinog korn fleksa, hleba ili paštete pojavili su se i takvi proizvodi kao što je sladoled od soje. Pržena zrna soje postala su omiljena grickalica mnogih ljudi širom sveta. Kod nas je ponuda, nažalost, mnogo skromnija, ali to ne bi trebalo da nas spreči da uvrstimo ovu biljku u naš jelovnik.

U Kini, postojbini soje, ova biljka se već pet hiljada godina smatra najlekovitijom. Naime, Kinezi je nisu samo korisiti samo za ishranu, vec i za lečenje mnogih bolesti.

Soja sadrži 37 procenata proteina (poređenja radi, meso ima 12 - 22 procenta), nezasićene masne kiseline, lecitin, izoflavon (izuzetno efikasan u prevenciji raka i osteoporoze) i veoma korisne minerale (gvožde, magnezujum, kalijum) i to u veoma velikim količinama. Važno je napomenuti da ne sadrži holesterol i lakotozu.

50 grama soje namirice skoro u potpunosti dnevnu potrebu za vitaminom E, vitamina B1, folne kiseline i vitamina B6, polovinu dnevne potrebe za kalijumom i trećinu potrebe za magnezijumom.

Tofu je najrasprostrenjeniji sojin proizvod koji se koristi u ljudskoj ishrani. Ukratko to je nefermentisana namirnica dobijena koagulacijom proteina iz sojinog mleka. Već nekoliko hiljada godina je vrlo važan sastavni deo ljudske ishrane, prvenstveno u zemljama istoka, a u poslednjih nekoliko desetina godina sve je više prisutan i na trpezama širom sveta zajedno sa brojnim drugim proizvodima od soje. Upotrebom ovih proizvoda u našoj svakodnevnoj ishrani snabdevamo organizam svim potrebnim gradivnim, energetskim i zaštitnim elementima i ne opterećujemo ga štetnim delovanjem mnogobrojnih nuspojava industrijskog načina proizvodnje hrane.

Bogat lako svarljivim proteinima, tofu sadrži minimalne količine masti i uopšte ne sadrži holesterol. Konzumiranje tofua preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteroporoze. Tofu ima blagi ukus te se lako kombinuje sa drugim namirnicama.

Dobro upija ukuse i mirise ostalih sastojaka sa kojima se priprema pa je stoga mogućnost upotrebe tofua u kulinarstvu praktično neograničena: od pripreme raznih namaza, preliva, salata i hladnih predjela do kompletnih obroka koji podrazumevaju supe, čorbe, odreske, musake, paprikaše i kao i razne deserte i poslastice.

Uz ostale proizvode od soje i žitarica potpuno je adekvatna zamena za meso, mleko i mlečne proizvode životinjskog porekla.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Jela od soje Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon