:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KUPUS SA ORASIMA
Uzme se glavica ili dve kiselog kupusa pa se sitno iseckaju i stave u lonac da se skuvaju.Dok se kupus kuva,ociste se orasi i u avanu dobro stucaju,pa se metnu u lonac s kupusom.Sad se u lonac doda malo aleve paprike i soli,pa se dobro kasikom promesa i jos neko vreme kuva, pa je gotovo.Ovo jelo smatra se kao dobra i zdrava hrana.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KROMPIR NA TEPSIJU
Uzme se nekoliko krompira,pa se oljuste i na parcad iseku.Tako iseceni krompiri metnu se na tepsiju pa se jos doda:dobra pregrst krupno isecenog crnog luka,dobra saka pirinca,soli i na kraju se sve to prelije zaprskom od zejtina.To se sad metne na vreo sac da se dobro ukrcka,i posle kratkog vremena jelo je gotovo.Dok se ispod saca kuva,cesto se nadlgleda i doliva vrucom vodom da ne zagori.Ovo se jelo smatra kao zdrava i dobra hrana.
|
_________________
|
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Večera je važan obrok u srpskoj kući. Tada se obicno svi okupe da jedu, jer preko dana svako ponešto prezalogaji za sebe, ali za večerom su svi oko trpeze. I onda se na stolu nađe neka proja ili uštipci, može i neka vruća slana pogača i uz sve to malo sira, kajmaka, ajvara, slanine ili tako nešto "lagano" za veče.
Ručak je, manje-više, neobavezan. Ko šta stigne i kada. Znate već, roditelji rade, deca u školi ili na fakultetu, a pilav-pirinac čeka u rerni da ga se neko seti. Dobro, ne mora pilav, može i neka musaka ili čorbast pasulj ili punjene paprike. A mi dođemo kući i nismo gladni. Zašto? Jeli smo roštilj u gradu, onako s nogu.
Mmmm, roštilj! Sad zvučim kao Homer Simpson, ali obožavam roštilj. Pitam se gde biste probali bolje ćevapčiće, ćulbastije, leskovačku mućkalicu, ražnjiće ili pljeskavice (ne hamburgere) nego kod nas. Dobro, to smo malo pokupili od Turaka, a oni od Arapa, ali ni burek u Turskoj nije ono što je kod nas, a kamoli roštilj. Usput, ako vas put nanese u Tursku, nemojte jesti burek, jer je kod njih to vodena pita i nešto najbezveznije što naš čovek može da proba. Kore poprskane vodom i lojem nije nešto što bismo mi nazvali burek. Mi smo od bureka napravili pitu koju i mala deca obožavaju, a potrudili smo se da je ima u više varijanti i za sve ukuse.
Još jedna lepa stvar koju smo nasledili od naših davnašnjih osvajača su kolači. Baklava je jedan od naših omiljenih kolača, a zapravo je prisvojena. Naravno i tulumbe, kao i većina kolača koji se prelivaju šećernim prelivom. Ali imamo i mi narodnih kolača koje nismo nasledili od Turaka, a bolji su, bar za mene, jer ne volim šećerni preliv, osim u baklavi. Neki od kolača koji su uglavnom svima omiljeni su, u stvari, stari srpski kolači, kao što je pita od jabuka ili višanja, kolači od griza, koh, vanilice, salčići, a i veliki broj torti. Mi smo narod koji voli teške torte sa dosta jaja, putera, čokolade i oraha, jer najbolje "legnu" na hranu koju mi volimo.
Proleće i leto su najbolji periodi za nas; tada je najveći izbor hrane. Preko zime nam dosadi pasulj i kiseo kupus, pa jedva čekamo da pečurkice provire svoje glavice iz snega. Naš narod je oduvek voleo pečurke. Kad god su bila teška vremena ili loše godine, uvek je postojala mogućnost da se nešto sakupi u prirodi. Mi, doduše, danas "ubiramo" na pijaci. Svi koje poznajem ih vole, što se ne može reći za mene. Kad vidim moje najmilije kako se, doslovce, dave u njima, pitam se da li sa mnom nešto nije u redu.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Kačamak sa čvarcima
Potrebno:
projino brašno,
voda,
so,
čvarci,
sir,
kajmak,
Priprema:
Litar vode, malo posoljene, treba da provri. Dok vri rukom dodavati pomalo projinog brašna i mešati drvenom varjačom dok masa ne bude gusta i ukuva se, za šta je potrebno dvadesetak minuta.
Posebno se proprže čvarci, pa se sa tim prelije gotov kačamak i sve zajedno promeša. Kad se iznese na sto, odozgo se dodaju sir i kajmak.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Kačamak sa sirom i kajmakom
Potrebno:
1/2 kg kukuruznog brašna,
250 g sira,
250 g kajmaka,
mleko po želji,
Priprema:
U litar posoljene vode koja vri sipati polako pola kilograma kukuruznog brašna, neprestano mešajući da ne ostanu grudvice. Kad se brašno dobro ukuva na tihoj vatri, a to je za dvadesetak minuta, ostaviti na toplom da se prokrčka još pola sata. Ovako spremljen kačamak sližiti na ovaj način: U zdelu najpre sipati sloj kačamaka, zatim sloj sira i kajmaka, pa opet kačamak i sir i kajmak. Za ovu količinu kačamaka dovoljno je po 250 grama sira i kajmaka. Ko voli drugačije, ukusno je i ako se samo na vrh tanjira sa kačamakom stavi puna kašika kajmaka i sira. Neki pre toga dodaju i mlako. U svakom slučaju, ovo je ukusno i hranljivo jelo.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Taške od sira
Potrebno:
1/2 kilograma ooštrog brašna,
3 jajeta,
mlaka voda,
150 - 200 g mladog sira,
so,
Priprema:
Zamesite tvrđe testo od brašna, 2 cela jajeta i malo mlake vode koliko je potrebno da se testo ne lepi. Dobro ga obraditi rukama sve dok ne počne samo da se odvaja.
Zatim podeliti u dve jufke i svaku razvući oklagijom u tanku koru.
Nadev napraviti od 150 do 200 grama izgnječenog mladog sira i jednog celog jajeta. Na dasci posutoj brašnom, na kraju, na jednakim razmacimaod po desetak santimetara, ređati grudvice pripremljenog nadevasve dok se dok se ne utroši. Odozgo postaviti drugu koru i prstima pritisnuti testo između hrpica sira da se međusobno zalepi.
Kada se testoodmori destak minuta, oštrim nožem seći tačke - četvrtaste ili trouglaste. Spustiti ih u kipuću slanu vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Rešetkastom kašikom izvaditi u drugi sud, isprati hladnom vodom i poređati u činiju.
Taške se mogu preliti raznim prelivima: prezlama proprženim na malo ulja, mladim kajmakom, izgnječenim sirom ili kiselim mlekom.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Knedle od sira
Potrebno:
1/2 kilograma masnog kravljeg sira,
100 g griza,
100 g brašna,
2 jajeta,
ulje,
buter,
kašika prezli,
so,
Priprema:
Viljuškom dobro isitniti sir. Zamesiti grizom i brašnom, jajima, kašičicom butera i malo soli.
Kad se sve dobro sjedini kašičicom vaditi knedle, spuštati ih u sud sa slanom ključalom vodom i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Vaditi rešetkastom kašikom da se voda sa njih iscedi i ređati u činiju.
Za to vreme u dubljem tiganju zagrejati kašiku butera i malo ulja, dodati kašiku prezli i mešati dok ne porumeni. Preliti knedle od sira, ali činija se posle toga ne sme poklopiti, inače će se od pare knedle raspasti.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Popara na mleku
Potrebno:
1/2 litra mleka,
1/2 litra vode,
bajat hleb,
1 - 2 starog kajmaka,
Priprema:
Popara se može praviti i samo na vodi, pa da bude lepa, ali ako se pravi na mleku još je bolja i ukusnija.
Valja je praviti ovako: mleko da provri, sa isto toliko vode. Bajat, stari hleb iseći na kockice, pa staviti da se kuva, ne više od desetak minuta, ali stalno mešati da ne zagori. Dok se popara kuva, zagrejati u posudu stari prevreli kajmak i u to presuti skuvanu poparu. Odmah izneti na sto, jer valja dok je vruće, a ko voli može dodati još sira ili kajmaka po želji.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Testo za rezance
Potrebno:
500 g brašna,
3 jajeta,
2 dcl vode,
Priprema:
Pomešati jaja i vodu, dodavati malo pomalo brašna, mešajući neprestano varjačom. Kada testo dovoljno očvrsne, izručiti ga na dasku dobro poprašenu brašnom, pa mesiti, dodajući ga dok testo ne prestane da se lepi za dasku i ruke.
Gotovo testo preručiti u sud malo posuti brašnom, pokriti čistom krpom, pa ga ostaviti da se odmori bar pola sata, a može i sat.
Odkidati zatim od testa komad po komad, veličine pesnice. Spuštati ga na dasku posutu brašnom, razvući oklagijom dok se ne dobije kotur debljine od prilike dva milimetra. Posuti testo brašnom, pa ga smotati u trubu. Oštrim nožem seći rezance. Isečene rezance rasturiti po stolu ili čaršavu posuti brašnom, pa ih ostaviti da se suše jedan sat. Onda su spremni da ih gotovite za supu ili štagod drugo što vaši ukućani žele.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Čorba od zelja i sira
Potrebno:
700 g očišćenog zelja,
2 struka praziluka,
250 g prevrelog sira,
2 kašike masti,
kašika brašna,
2 jajeta,
ljuta papričica,
aleva paprika,
so,
Priprema:
Na masti propržiti iseckan praziluk, zelje iseci na rezanca, posoliti i prognječiti dok ne pusti sok, pomešati s prazilukom i zajedno propržiti. Naliti sa oko dva litra vode, napraviti zapršku od brašna i aleve paprike sa malo masti, dodati u čorbu, zaljutiti papričicom i kuvati oko 20 minuta. Na kraju dodati prognječen sir i još malo dokuvati...
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Čorba od spanaća, koprive ili zelja
Potrebno:
300 g spanaća, koprive ili zelja,
glavica crnog luka,
kašika brašna,
litar i po vode,
mast ili ulje,
kiselo mleko,
so,
Priprema:
Propržiti na masti ili ulju sitno seckanu glavicu crnog luka, dodati 300 grama svežeg, iseckanog spanaća, a može i mlade koprive ili zelje, kašiku brašna, pa sve zajedno pržiti, osoljeno po ukusu.
Naliti sa litrom i po vode, kuvati ne više od 15 minuta. Pre služenja dodati čašu kiselog mleka i promešati.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
Charmed Malo ~ mače ~
|
Datum registracije: 03 Avg 2004 Poruke: 14625 Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek
|
|
Čorba jajaruša
Potrebno:
litar mleka,
2 - 3 jajeta,
3 kašike projinog brašna,
so,
Priprema:
Litar mleka staviti da provri. Za to vreme umutiti jaja sa brašnom. To polako sipati u vruće mleko i posoliti po ukusu.
Služi se ze doručak.
|
_________________ Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|