www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

stari srpski recepti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pasulj sa zeljem i kajmakom

Potrebno:

250 g pasulja,
200 g zelja (ili koprive),
200 g kajmaka,
mleko,
so,



Priprema:

Kuvati pasulj, prvu vodu prosuti, dok se kuva u drugoj dodati isečeno zelje ili koprivu, posoliti. Kad pasulj omekša skloniti s vatre, začiniti kajmakom i mlekom tako da bude tečno.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janija od suvih šljiva

Potrebno:

pile težine oko 1,250 kg,
kilogram suvih šljiva,
150 g masti,
2 jajeta,
kašika brašna,
4 kašike prezli,
malo šećera,
glavica crnog luka,
so,



Priprema:

Pile skuvati u vodi, iseći na komade. Na kašiki masti ispržiti crni luk, dodati skuvane šljive, naliti supom u kojom se kuvalo pile i dalje kuvati dok sok ne uvri. Na kraju dodati malo šećera. Komade piletine uvaljati u brašno umućena jaja i prezle i pržiti na masti. Izneti na sto sa skuvanim šljivama.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Suvi ćevap u šerpi

Potrebno:

1/2 kg crnog luka,
2-3 paprike babure,
1/2 kg goveđeg mesa,
1/2 kg svinjskog mesa,
so,
biber,
malo masti,



Priprema:

Očistiti crni luk, sitno ga iseći, pa mu dodati isečene babure. Oprati i iseći na komade po pola kilograma goveđe i svinjske krtine. Spustiti meso u luk, posoliti po ukusu, ostaviti da stoji dva sata. U šerpu staviti kašiku masti, pa kad se zagreje otresti luk sa mesa i spustiti meso da se proprži. Kad bude mekano, dodati mu onaj luk u kome je stajalo.
Sve zajedno pržiti na tihoj vatri, stalno mešajući da nebi zagorelo. Jelo je gotovo kada meso upije sav sok, a luk postane potpuno upržen jelo se služi sa raznim varivima i salatama, kako ko voli.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pile na kajmaku

Potrebno:

jedno pile,
300 g kajmaka,
3 kafene šoljice mleka,
2-3 čena belog luka,
so,



Priprema:

Mlado ugojeno pile oprati i staviti u lonac da se kuva. Kad bude mekano, ali se ne sme raspadati, izvaditi ga iz lonca i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme u šerpu staviti kajmak i to malo zrelijeg, pa usuti mleko i staviti na tihu vatru da se kajmak rastopi. Dodati beli luk. Pile iseći na komade i spustiti ga u kajmak. Sve zajedno pirjaniti dok meso potpuno ne omekša.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uštipci od mlevenog mesa

Potrebno:

1/2 kilograma mlevenog mesa,
200 g masti ili ulja,
glavica crnog i dva-tri čena belog luka,
pet kašika brašna,
2 jajeta,
aleva paprika i so po ukusu,




Priprema:

Svi sastojci se dobro zamese i ostave na hladnom da odstoje jedan sat.
Ulje dobro zagrejati, meso vaditi velikom kašikom i staviti u zagrejano ulje. Uštipci se okrećuda bi se ispržilisa obe strane. Služe se hladni ili vrući, uz salatu od kiselog kupusa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pastirski lonac

Potrebno:

1/2 kilograma ovčetine bez kosti,
4 glavice crnog luka,
2-3 čena belog luka,
2 paprike babure (sveže ili iz turšije),
4 krompira,
so,
aleva paprika,
čaša brašna,
čaša kiselog mleka,




Priprema:

Dinstati na masti četiri glavice na kocke isečena crna luka, dodati aleve paprike i pola kilograma na kocke sečene ovčetine.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati dva-tri čena iseckanog belog luka, dve paprike babure, sveže ili iz turšije, isečene na rezance i četiri krompira isečena na kocke. Naliti vodom da ogrezne, poklopiti istaviti da se kuva na tihoj vatri. Kad je voda uvrela jelo je gotovo. Umešati čašu kiselog mleka i jednu kašiku brašna, time preliti "lonac", sve izmešati drvenom kašikom i skloniti sa toplote.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pileći červiš

Potrebno:

pile težine oko 1,5 kg,
200 g masti,
6 kašika brašna,
4 čena belog luka,
2 jajeta,
4 kašike prezle,
sirće,
so,




Priprema:

Pile skuvati, iseći na komade, belo mesorukom odvajati po dužini vlakana. Na 2 kašike masti propržiti 4 kašike brašna, dodati iseckan beli luk i iseckano belo meso.
Posoliti, naliti vodom u kome se pile kuvalo, prokuvati, dodati malo sirćeta. Ostale komade mesa uvaljati u brašno, jaja i prezle i pržiti na vreloj masti. Červiš sipati u činiju, okolo poređati pohovano meso.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Starinske vanilice

Potrebno:

250 grama masti ili masla,
1/2 kilograma brašna,
4 jajeta,
100 g oraha,
4 kašike šećera,
limun,
malo džema od kajsije
ili nekog drugog voća,
prah šećer za posipanje,



Priprema:

I deca i odrasli vole ovu poslasticu koja se može spremati i od masti i od masla.
Penasto umutiti mast ili maslo. Tome dodati jedno žumance i jedno celo jaje, šećer i sok od celog limuna. Zatim sipati brašno, zamesiti testo i razvući koru od pola santimetra debljine.
Vanilice vaditi kalupom ili nekom malom čašicom kao naprstak. Svaku umočiti u ulupani sneg od dva belanceta, pa posuti mlevenim orasima. Ređati ih u namazan pleh, staviti u vruću rernu da se peku, ali paziti da ostanu bele. Kada su pečene, spajati ih po dve premazujući između džemom. Još tople ih uvaljati u prah šećer, ostaviti da se ohlade i služiti hladne.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uštipci sa jabukama

Potrebno:

1/2 litre mleka,
2 jajeta,
kvasac,
velika kašika šećera,
brašno,
nekoliko nakiselih jabuka,
mast,
šećer u prahu,



Priprema:

U zdelu razbiti jaja, dodati mleko u koje je stavljen razdrobljeni kvasac, malo soli, šećera i brašna onoliko koliko da se zamesi testo nešto gušće nego za palačinke. Staviti ga na toplo mesto, pokriti ga čistom salvetom i ostaviti da kisne jedan sat. Za to vreme oljuštiti nakisele jabuke, na krupnom rendetu istrugati i dobro ocediti.
Dodati ih ukislom testu i ostaviti još da sve tako odstoji petnaestak minuta. U posudu za pečenje uštipaka staviti dosta masti, dobro je zagrejati. Kašiku zamočiti u vrelu mast pa njome polako uštipke spuštati u mast da se prže. Vaditi ih rupičastom kašikom kada porumene, posuti prah šećerom i služiti tople.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sut pita

Potrebno:

8 jaja,
8 kašika brašna,
litar mleka,
230 g šećera,
2 vanilin šećera,
2,5 dl vode za sirup,




Priprema:

Jaja i brašno dobro umutiti, naliti mlekom, izmešati. Sipati u pleh dobro podmazan mašću, ispeći. U 2,5 dl vode rastvoriti šećer, dodati vanilin šećer, skuvati sirup. Pečeni kolač preliti sirupom, pustiti da upije.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Posna pita od suvih šljiva

Potrebno:

1/2 kilograma tankih kora,
750 g suvih šljiva,
250 g oraha,
2 šolje šećera i ulja,




Priprema:

Šljive oprati, očistiti od koštica i izdinstati sa šećerom na tihoj vatri, pazeći da se ne pretvore u pekmez. U podmazan pleh ređeti naizmenično po tri kore i pripremljenu masu dok se sve ne potroši.
Po vrhu posuti mlevenim orasima i peći na umerenoj tempereturi 25 minuta. Pečenu pitu zaliti sirupom koji je ostao od dinstanja šljiva i iseći na komade.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 17, 2004 3:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kiflice od sala

Potrebno:

250 g svinjskog sala,
300 g brašna,
100 g prah šećera,
50 g oraha,
3 žumanca,
10 g kvasca,
1 dl mleka,
kora od limuna,
vanilin šećer,

Za nadev:

200 g mlevenih oraha,
100 g šećera,
vanilin šećer,
1 dl mleka,



Priprema:

Salo očistiti od žilica, samleti i zamesiti sa 175 g brašna, podeliti na tri dela i ostaviti na hladnom. Preostalo brašno zamesiti sa dva žumanca, kvascem rastvorenim u malo toplog mleka, nastruganom korom od limuna, i 70 g šećera i ostaviti oko pola sata.
Razvući testo oklagijom u pravougaonik debljine 1/2 cm, premazati trećinom sala, presaviti kao knjigu i ostaviti da stoji pola sata. Postupak ponoviti još dvaputa. Razviti testo debljine 1 cm i seći u trouglove. Za nadev, popariti orahe u mleku, dodati šećer i vanilin šećer, na svaki trougao stavljati po malo, uviti kao kiflicu.
Ređati u pleh, svaku kiflicu premazati razmućenim žumancetom i posuti orasima. U zagrejanoj rerni peći oko pola sata.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> stari srpski recepti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 6 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon