:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MLADO PILENCE
Moze se umociti u rastopljeni maslac, uvaljati u mrvice i lagano peci. Prilog: tartarski umak.
PILECA PRSA NA ROSTILJU
Pilece grudi (belo meso pilece) se umoce u rastopljeni maslac i peku na rostilju, te sluze vruca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PILE NA RAZNJU
Za pecenje na raznju najbolje je pile staro 3 - 6 meseci, tezine izmedju 400 - 1 200 grama. Kao obrok se tada obicno daje po pola pileta. Pile se pazljivo ocisti, izvade iznutrice i prsna supljina ocisti cistom krpom. Zatim izmesamo 75 gr maslaca sa solju, biberom i sokom od cetvrtine limunai tom mesavinom napunimo grudnu supljinu pileta. Posle toga pile nataknemo na razanj i pecemo. Za vreme pecenje posoli se samo malo. Kada se pile ispeceno, skine sa s raznja i iscedi sadrzaj u posudu za umak. Kozica pileta treba da bude hrskava, pa se zbog toga ne sme previse polivati maslacem.
PILE NA ROSTILJU
Pile se pazljivo ocisti, izvade iznutrice i grudna supljina obrise cistom krpom. Zatim se ledja pileta razrezu po duzini, a bataci stave pod kozu i pile lagano pritisne, posoli i pobiberi, umoci u ulje i pece na rostilju polagano dok se lepo ne ispece.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
OSTALE NAMIRNICE NA ROSTILJU I PEPELU
KROMPIR NA PEPELU
Izabere se krompir duguljastog oblika. Ako imate vatru od drva, pecite krompir na ivici ognjista tako da mozete krompir zagrnuti pepelom. Posle 40 - tak minuta, kada je pecen posluzite ga sa maslacem.
LUK NA PEPELU
Za svaku osobu se izabere po jedna velika i zdrava glavica crnog luka. Luk se ukopa u pepeo na ivici ognjista. Spoljni listovi luka ce pocrneti ali ce se unutrasnji pariti.Luk treba okretati hvataljkom ili klestima.U roku od 40 - tak minuta luk ce biti gotov i vrlo ukusan.Zagoreli listovi se oljuste i bacaju. Luk mozete peci i na rostilju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KROMPIR I LUK U PEPELU
Sirovi se krompir oljusti i razreze na komade od oko 2,5 cm.Parcici se namazu maslacem, posole a zatim vrate u prvobitan oblik, tj, spoje, ali tako da se izmedju svakog sastava stavi deblji komad crnog luka.Tako slozen krompir sa lukom umota se u staniol od cokolade ili aluminijumsku foliju i pece u pepelu oko 45 minuta. Moze se peci i u rerni, kao i na rostilju.
PAPRIKE NA ROSTILJU
Izaberu se lepe crvene i cvrste paprike, odstrane im se peteljke nozem, posole se, pobibere, namazu uljem i oprezno peku na rostilju, na bas ne jakoj vatri.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KUKURUZ NA ROSTILJU
Uzme se ako je moguce mladi, mekani kukuruz.Spoljna komusina i svilenica se odbace, kukuruz se namaze maslacem, pa se unutrasnja komusina vrati natrag preko kukuruza i obmota tankom zicom. Kukuruz se pece na umerenoj vatri 20 - 30 minuta. Ne soli se ni pre a ni za vreme pecenja. Soli se tek pri jelu.
PLAVI PATLIDZAN NA ROSTILJU
Plavi patlidzan se rasece po polovini i po duzini na dve polovine, stavi se u posudu, posoli, zabiberi i prelije finim uljem i tako odstoji oko pola sata. Zatim se pece na rostilju. Posluzuje se obicno sa sunkom ili telecom sniclom, takodje pecenom na rostilju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ribe na rostilju
STUKA NA ROSTILJU
Stuka se ocisti na uobicajen nacin i zareze po duzini ledja. Ako je veci komad zareze se vise puta da bi se riba brze i bolje isprzila. Zatim se riba posoli i stavi na rostilj. Stuke do 400 gr mogu se peci cele a vece se rezu na komade. Maze se rafiniranim uljem. Kada je pecena stavi se na tanjir i pospe sitno seckanim persunom. Prilog: limun, rastopljeni maslac, zelena salata.
PASTRMKA NA ROSTILJU
Postupak je isti kao sa stukom (gore). Ako je riba veca nareze se na komade 2 -4 cm. Soli se prema ukusu i pospe biberom. Prilog: kao i za stuku, limun, zelena salata, sitni persun, rastopljeni maslac.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SARAN NA ROSTILJU
Saran se ocisti i opere, izreze na komade, posoli i pobiberi, ili se biber stavi u ulje i njime riba maze dok je na rostilju. Komad od 1-2 cm se pece u proseku oko 10 - 12 minuta. Kada je riba pecena stavi se na tanjir i posipa sitno istucanim belim lukom, ili zelenim persunom.
PUNJENI SARAN NA ROSTILJU
Za 4 - 6 osoba dovoljan je saran od 1 kg tezine. Riba se ocisti, opere, obrise i zabiberi, te odstoji dok se priprema nadev. Nadev se pravi ovako: 200 gr hleba izreze se na sitne komade i pomesa sa 2 kasike ulja, doda sol, biber, istucani beli luk i iseckani persun, te sve dobro izmesamo. Time se napuni saran i sveze tankom zicom da nadev ne ispadne. Zatim se saran premaze uljem i pece s obe strane. Dok se pece uvek stranu koja je gornja mozete mazati sa uljem kome je dodato malo sitno seckanog persuna. Na ovaj nacin mozete puniti i druge ribe.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PASTRMKA NA RAZNJU
Pastrmka se ocisti a utroba im se izvadi kroz skrzne otvore. Zatim se posoli i obesi kroz skrge na stap duzine oko 45 cm i krpicom maze sa uljem. Stap sa pastrmkom drzi se nad vatrom 10 - 12 minuta a kada je ova pecena stavi se na tanjir a u trbusnu supljinu metne se malo sveze samlevenog bibera i komadic maslaca.
SKUSA NA RAZNJU
Skusama se ocisti utroba i one se obrisu cistom krpom, posole i nataknu na stapice (45 cm otprilike). Dok se peku, mazu se maslinovim uljem i prskaju limunovim sokom. Kada su pecene skinu se sa raznja, stave u tanjir i malo pobibere.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
VESALICE
Vesalice se mogu praviti od svinjetine ili teletine.
Karakteristika vesalica je njihov oblik.
Meso se (najbolje je buta-sol) ocisti od masnoce i isece
na deblje odreske. Svako se parce rasece po polovini,
ali ne do kraja. Meso se istuce, posoli i pece na zaru.
SVINJSKA VESALICA NA ZARU
Posluzuje se na podlozi od sitno seckanog luka. Kao ukras upotrebljava se salata, persun, zelena paprika i komad paradajza.
TELECA VESALICA NA ZARU
Meso se priprema kako je gore napisano ali se pre pecenja namaze uljem, Ukrasava se isto kao i svinjska muckalica
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
MADJARSKA VESALICA NA ZARU
Posebno se pece svinjsko meso, a posebno suva sunka.Za vreme pecenja meso se stalno okrece da bi bilo podjednako peceno sa obe strane. Isecena sveza paprika dinsta se na maslacu ili ulju, prelije preko mesa i doda jedno jaje na oko.
BOSANSKA VESALICA NA ZARU
Isti postupak kao za madjarsku vesalicu samo se koristi jegnjece meso od buta. Za prilog se sluzi sargarepa s maslacom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
EGIPATSKA VESALICA NA ZARU
Pod ovim nazivom podrazumeva se teleca ili jagnjeca jetra kojoj se doda iseckani crni luk dinstan na ulju ili maslacu, s dodatkom crnog vina, persuna i belog luka. Ukras: kriske limuna.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Muckalice
LESKOVACKA MUCKALICA
Svinjsko meso pripremi se kao za raznjice i ispece na zaru. U tiganju se proprzi sitno seckani luk, ljuta paprika (aleva) i malo svezeg paradajza, posoli se i pobiberi, pospe iseckanim persunom, na to stavi peceno meso i dinsta jos oko pet minuta.
SREMSKA MUCKALICA
Priprema se na isti nacin kao i leskovacka, samo se dodaje jos 20 gr sitno seckane slanine i 10 gr sremske kobasice, a na sredinu se stavi jaje na oko.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|