www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Roštilj
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 29, 2004 3:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

HADZIJSKI CEVAP
(za 4 osobe)


Sastojci:750 gr krte teletine, 250 gr crnog luka, 100 gr putera, 500 gr paradajza,250 gr sampinjona, so, biber, list persuna, pergament papir za pakovanje cevapa. Meso iseci na kocke i naglo preprziti na puteru. Sitno iseckati paradajz, luk i sampinjone, Luk izdinstati na puteru, dodati sampinjone, a posle 5 minuta i paradajz. Zaciniti, prokuvati i dodati meso. Kuvati 20 minuta.Usuti u pergament papir, dobro umotati i staviti u rernu predhodno zagrejanu na 200 stepeni, 10 - 15 minuta. Krajeve papira najlakse je zalepiti zumancetom. Posluziti toplo tako sto se papir rasece i sluzi direktno iz njega.

LOVACKI CEVAPCICI


400 gr srnetine (but ili vrat), 120 gr mesa od zeca (but ili plecka), 80 gr luka, 10 gr belog luka, 80 gr prsute, 10 gr soli, 4 gr celera i 2 gr bibera. Po pecenju preliva se kuvanim crnim vinom.



_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 02, 2004 6:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vesalice se mogu praviti od svinjetine ili teletine.
Karakteristika vesalica je njihov oblik.
Meso se (najbolje je buta-sol) ocisti od masnoce i isece
na deblje odreske. Svako se parce rasece po polovini,
ali ne do kraja. Meso se istuce, posoli i pece na zaru.



SVINJSKA VESALICA NA ZARU


Posluzuje se na podlozi od sitno seckanog luka. Kao ukras upotrebljava se salata, persun, zelena paprika i komad paradajza.


TELECA VESALICA NA ZARU


Meso se priprema kako je gore napisano ali se pre pecenja namaze uljem, Ukrasava se isto kao i svinjska muckalica.


MADJARSKA VESALICA NA ZARU


Posebno se pece svinjsko meso, a posebno suva sunka.Za vreme pecenja meso se stalno okrece da bi bilo podjednako peceno sa obe strane. Isecena sveza paprika dinsta se na maslacu ili ulju, prelije preko mesa i doda jedno jaje na oko.


BOSANSKA VESALICA NA ZARU


Isti postupak kao za madjarsku vesalicu samo se koristi jegnjece meso od buta. Za prilog se sluzi sargarepa s maslacom.


EGIPATSKA VESALICA NA ZARU


Pod ovim nazivom podrazumeva se teleca ili jagnjeca jetra kojoj se doda iseckani crni luk dinstan na ulju ili maslacu, s dodatkom crnog vina, persuna i belog luka. Ukras: kriske limuna.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 02, 2004 6:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pljeskavice su pogacice od mlevenog mesa i raznih zacina.
Meso se samelje u masini (br.5 ili meso treba dva puta samleti).
Samleveno meso se posoli, dodaju odgovarajuci zacini prema receptu,
dobro izmesa i pusti da odstoji 20 - tak minuta.
Od te smese se oblikuju pogacice velicine dlana.
Rostilj se namaze uljem i na njemu se peku
pogacice od mesa (pljeskavice) 8 - 10 minuta.
Dole navedeni recepti predvidjeni su za 4 osobe (porcije).


PLJESKAVICA OD GOVEDINE


600 gr govedjeg vrata, 12 gr soli, 120 gr zelene paprike (isecene i samlevene), 40 gr ulja, 10 gr belog luka, 80 gr seckanog luka, 2 gr bibera.


PLJESKAVICA OD TELETINE
(Dijetalna hrana)


600 gr telece plecke, 3 gr soli, 20 gr ulja, 10 gr sitno seckanog luka, 1 sitno seckani zeleni persun.


BOSANSKA PLJESKAVICA


600 gr jagnjetine, 12 gr soli, 120 gr sitno seckanog luka, 10 gr istucanog belog luka, 2 gr bibera.


SRPSKA PLJESKAVICA


400 gr govedine, 200 gr svinjetine (plecka), 120 gr sitno secene ljute papricice, 12 gr soli, 80 gr sitno seckanog luka, 10 gr istucanog belog luka, 40 gr ulja.


PIROCANSKA PLJESKAVICA


U smesu za pljeskavicu od govedine (vidi recept gore) umesa se sitno izmesan kackavalj i doda jos malo luka.


PLJESKAVICA NA MASLACU


Priprema se kao i dijetalna pljeskavica od teletine (vidi recept gore). Kada se stavi na tanjir, preliva se rastopljenim maslacem.
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 03, 2004 3:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prilozi za jela sa rostilja

TARTARSKI UMAK


Umutiti 3 dkg butera sa 2 zumanceta, dodati 2 kasike ulja (kap po kap), 1/4 kafene kasike senfa, posoliti i dodati malo iseckanog persunovog lisca i soka od limuna. Sve se dobro izmesa i stavi da odstoji oko pola sata na ledu.



TARTARSKI UMAK 2


Cetiri jajeta tvrdo skuvati, pa izvaditi zumanca i propasirati ih kroz sito. Dodati 2-3 kasike kajmaka (milerama), malo secera i, uz stalno mesanje, 5 malih kasika senfa. Na kraju dodati i soljicu finog ulja (kap po kap - dok mesate). Posoliti po ukusu. Drzati na hladnom mestu.



HLADAN UMAK OD RENA


Izmesati 2 kasike struganog rena sa 200 gr kajmaka (milerama) i ostaviti da odstoji dva sata. Dodati zatim 1 zumance, malu kasiku senfa, malo secera i limunovog soka, posoliti i dobro promesati. Sluzi se uz hladno meso ili kuvanu ribu.



UMAK OD BELOG LUKA


Jedna varjaca masti zagreje se u serpi, doda se 1 varjaca brasna, pa se przi dok ne porumeni. Zatim se doda 5-6 cenova belog luka, sitno iseckanog, sve se prelije govedjom supom (ili vodom), posoli i pokiseli po ukusu. Moze se dodati i 1-2 kasike kajmaka. Dobro se prokuva i toplo sluzi uz govedje pecenje ili meso sa rostilja.



BESAMEL SA PECURKAMA


.Napraviti besamel od 30 gr maslaca, 20 gr brasna, pola litre mleka, pa kuvati umak 15 minuta na kraju sporeta. Posle toga, dodati u umak 125 gr svezih isecenih pecuraka i kuvati umak sada sa pecurkama, jos oko 10 minuta. Zatim se dodaje 200 gr kisele pavlake, sok od limuna. Dobro zagrejan umak sluziti uz razna mesa i variva.



UMAK OD VINA


.U serpicu staviti masti i jednu, na koturove isecenu, sargarepu, jedan list lovora, malo bibera i 20 gr brasna. Naliti sve sa 2 dcl belog vina i ostaviti da se dobro prokuva. Zatim ovaj umak propasirati, dodati 2-3 kasike kisele pavlake, pa umak razrediti sa jos malo vina, ako je mnogo gust. Kada umak bude gotov, preliti ga preko mesa uz koje se obicno i sluzi.



SOS OD SENFA


Potrebno je: 200 gr senfa, 200 gr kisele pavlake, 1 dcl ulja, 2 korena rena, 2 jaja, sok od 1 limuna, so i biber po ukusu. Umutiti senf sa uljem, ali dodavajuci ulje kap po kap. Dodajte kiselu pavlaku, strugani ren, izgnjecena tvrdo kuvana jaja, limunov sok, so i biber. Sve dobro umutiti. Sluziti hladno, najbolje uz rostiljske kobasice i virsle.



SOS BERNES


Potrebno je: 2 dcl majonez sosa, 2 veze persuna, 2 veze mirodjije, 200 gr kisele pavlake. Umutiti majonez sa kiselom pavlakom, dodajte sitno seckani persun i mirodjiju.Sve dobro izmesajte i sluzite hladno.





SOS ANDALUZ


Potrebno je: 2 dcl majoneza, 3 glavice luka, 2 kasike kapra, sok od 1 limuna. Sitno iseckajte luk i kapar. Izmesajte sa majonezom, dodajte limunov sok. Sluziti hladno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 03, 2004 5:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Leskovački roštilj

Leskovački roštilj, jedinstven i prepoznatljiv, ime je pod zaštitom pa se epitet "leskovački" ne može pripisati svakom cvrčećem specijalitetu. Propisima je utvrđeno ko može da koristi ovo pravo.

Roštilj potiče sa Kavkaza, u Leskovac je stigao preko Turske, Grčke i Makedonije. Iz Leskovca u ostale krajeve naše zemlje. Na ovom putu je postepeno gubio ovčije i jagnjeće meso, kako se pod uticajem islama na Kavkazu pripremao, a sve više uključivao svinjsko meso pečeno u komadima. Do 20. veka nisu postojale mašine za mlevenje mesa, pa je ono seckano na panju. Tradicionalisti i danas smatraju da je to najbolji način pripreme, jer meso ostaje sočno i ne može da pregori. Oni ne priznaju šajbne i levke, kao ni pečenje na plinskim i električnim pećima već samo skare /roštilje/ sa žarom od drvenog ćumura uz okretanje mesa isključivo golim rukama.

Leskovčani su postigli vrhunsko majstorstvo u izboru mesa za roštilj, pripremanju i pečenju. Kažu da je za roštilj najvažnije dobro pripremiti meso. To se po njima ovako radi...

Prednja četvrt junećeg mesa se odvoji od kostiju, sitno iseče i posoli. Treba da odstoji pola sata do sat, a ako je meso posno dodaje mu se bubrežni loj. Potom se meso samelje na rešetki / šajbni mašine za mlevenje mesa / broj 8, stavi u širu posudu, pa u hladnjak na temperaturu do 4C.

Tu bi trebalo da "odleži" 24 časa, pa se još jednom samelje na šajbni broj 3 i dobro umesi. Od ovako pripremljenog mesa prave se mnogi specijaliteti...

ĆEVAPČIĆI

Pripremaju se neposredno pre pečenja. Za oblikovanje se koristi poseban levak (kupuje se kod limara). Ćevapi su dugački oko pet, a prečnika dva centimetra. Peku se na dobro očišćenom roštilju, na ćumuru od bukovog ili hrastovog drveta. Za vreme pečenja trebalo bi ih okretati i paziti da se ne prepeku. Pečeni su kada dobiju svetlu, oker boju, kada postanu kompaktni i elastični.

PLjESKAVICA

Priprema se od istog mesa. Oblikuje se najpre lopta, a zatim se "spljeska" dlanovima. Po želji se dodaje sitno seckan crni luk, tucana ljuta paprika ili sveži feferoni. Dodaci se dobro umese sa mesom. / U Nišu peku pljeskavicu tako da je ne obrću na roštilju. Trenutak kada gornja površina počinje da "vri" je znak da je pečenje završeno. Primedba urednika teksta. /

MUĆKALICA

Za jednu porciju potrebno je 160 gr svinjskog mesa, 80 gr crnog luka, 30 gr paprike, 20 gr svežeg paradajza ili kafena kašičica koncentrata, so, biber, aleva paprika i listovi peršuna. Luk se proprži "staklasto", doda se naseckana, očišćena, na roštilju pečena paprika. Posudu pomeriti na stranu roštilja sa slabijom vatrom, dodati alevu papriku i paradajz isečen na kockice.

Iseći meso od vrata u obliku filea ili vešalice i ispeći ga na roštilju. Pečeno meso iseći na komadiće i izmešati sa pripremljenim povrćem. Promešati i služiti u vatrostalnoj posudi (tavče, glineno).

UŠTIPCI

Koristi se meso pripremljeno za ćevapčiće. Potrebno je: 70% mesa, 15% tvrdog kačkavalja, 15% odimljene, mesnate slanine ili dimljenog svinjskog vrata, beli luk kao začin. Sve se dobro umeša, a uštipci se oblikuju tako što se masa uzme jednom rukom i malo pritisne, a drugom se kidaju kidaju komadići od 25-30 grama ili /150 grama / u obliku nepravilne lopte. Roštilj za pečenje se dobro očisti i podmaže masnoćom, vatra se pojača, uštipci se premažu biljnim uljem i okreću tokom pečenja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 12:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

CRNOGORSKI ROŠTILJ
Svinjsko meso (vrat i krmenadle) staviti u pac da stoji bar nekolko sati, i peci na roštilju.

Pac:
so, vegeta, ulje, beli luk, peršun i belo vino.

# ovaj roštilj zaista ima drugaciji ukus od onog na koji smo navikli.
To je nešto izmedu roštilja i ribe, kao da ponovo imamo Panonsko more.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:09 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Biftek s roštilja
sastojci: Za broj osoba: 4



60 dag govedskog bifteka
4 jaja
4 kriške kruha
2 dl crnog vina
2 žlice senfa
ulje, papar, sol

priprava:

Biftek očistite od žilica i premažite senfom. Stavite u posudu i prelijte mješavinom vina i ulja. Ostavite na hladnom mjestu 24 sata uz povremeno okretanje.
Narežite na 4 komada, istucite batom za meso, začinite i stavite na roštilj.
Pečeni biftek poslužite na kriškama kruha i prekrijte jajem pečenim "na oko".

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:09 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ovčetina na pastirski
sastojci: Za broj osoba: 6



80 dag ovčetine od buta
2 režnja češnjaka
3 glavice luka
ulje, sol, papar

priprava:

Ovčetinu očistite od kože i žilice, narežite na odreske i dobro natucite batom.
Odreske premažite smjesom ulja i usitnjenog češnjaka.
Složite na roštilj i pecite. Istovremeno na rub roštilja složite luk narezan na kolutiće i malo zapecite. Poslužite na odrescima.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Punjene lignje na žaru
sastojci: Za broj osoba: 4



12 većih liganja
15 dag gaude
15 dag prešane šunke
15 dag šamponjona
sol, ulje

priprava:

Lignje očistite i operite.
Sur, šunku, šampinjone i krakove sitno nasjeckajte i punite lignje. Otvor zatvorite čačkalicama, posolite i pecite na žaru uz stalno okretanje i premazivanje uljem.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Punjene pljeskavice
sastojci: Za broj osoba: 5



60 dag mljevenog miješanog mesa
15 dag naribanog tvrdog sira
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
2 jaja
2 kisela krastavca
2 žlice senfa
papar, sol

priprava:

Polovicu češnjaka usitnite i pomiješajte s mesom. Dodajte usitnjeni luk, jaja, začinite i dobro promiješajte. Od smjese oblikujte 10 pljeskavica.
Naribani sir pomiješajte sa ostatkom češnjaka, krastavac narezan na sitne kockice i senf i izmješajte.
Polovicu pljeskavica premažite smjesom sira i preklopite drugom polovicom. Rubove čvrsto stisnite i pecite na roštilju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:11 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pureći odresci na žaru
sastojci: Za broj osoba: 6



12 purećih odrezaka
sol, papar
ulje

priprava:

Pureće odreske lagano istucite batom za meso, posolite i popaprite i stavite na žar. Za vrijeme pečenja premazujte uljem da ostanu sočni.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:11 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pureći ražnjići
sastojci: Za broj osoba: 4



60 dag purećeg bijelog mesa
20 dag šunke u komadu
sol, papar, ulje

priprava:

Puretinu i šunku narežite na jednake komade (2x2 cm) i nabodite na štapiće. Posolite, popaprite i nakapajte uljem. Ostavite na hladnom da upije začine. Pecite na žaru oko 15 minuta uz stalno okretanje.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Sve od i sa mesom ~ -> Roštilj Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  sledeća
Strana 4 od 9

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon