www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zimnica
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:56 pm    Naslov poruke: Zimnica Na vrh strane Na dno strane

Zimnica (1)
Zimnica je, kako joj i ime kaže, zaliha hrane od drevnih vremena ostavljana za zimu kako bi se ona mogla preživeti. Danas je ponuda svežeg voća, voćnih prerađevina i drugih sličnih namirnica i obilna i pristupačna tokom cele godine, pa se postavlja pitanje zašto uopšte samostalno pripremati zimnicu. Neki zimnicu pripremaju iz čisto ekonomskih razloga, da bi uštedeli, drugi imaju višak plodova koje su sami uzgojili, dok treći imaju kulinarske razloge jer su iz opredeljenja ili iz zdravstvenih razloga pobornici hrane s manje hemijskih ili drugih dodataka, bilo u uzgoju bilo u pripremi. Ma kakvi bili vaši motivi, potrudićemo se da vam budemo pri ruci i u pripremi zimnice, te ćemo vas podsetiti na neke dobre stare savete u vezi sa tim.

Površina voća uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama - mikroorganizama - od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato voće treba vrlo pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre treba potopiti 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro oprati pod mlazom vode. Osetljivo i sitno voće treba staviti u sito i nekoliko puta ga uroniti u posve čistu vodu, pomerajući sito tako da voda dopre do svake bobice. Voće treba prati brzo, da se ne bi raskvasilo i počelo da pušta sok. Zatim ga treba osušiti na krpi, pa tek onda očistiti.


Voće treba razvrstati: najlepše plodove treba odvojiti za kompote, a one manje lepe za marmelade i drugo. Oštećeno voće ne dolazi u obzir za ukuvavanje. Odaberite posve zrelo voće, ali ne prezrelo. Voće za zimnicu ne sme biti vlažno - zato ne pravite zimnicu nakon kiše.


Boja očišćenog voća na vazduhu se, pod uticajem kiseonika, menja, a i vitamini se delimično raspadaju. Zato je voće najbolje čistiti neposredno pre pripremanja zimnice.


Kiselina iz voća može se spojiti s metalom posude, pa bi zato voće trebalo da kuvate u emajliranim posudama (kojima emajl nije okrnjen!) ili u onima od nerđajućeg čelika. Ako takvo posuđe nemate, onda voće brzo skuvajte i smesta izvadite iz metalne posude. Nipošto ne upotrebljavajte bakarne posude!


Stavljajte propisane količine šećera. Ako stavite premalo šećera, moraćete duže da kuvate, a time voće gubi na kvalitetu, ukusu i boji. Voće i šećer merite na vagi, ne u posudicama za merenje.


Kada za zimnicu koristite skuvani sirup, pazite da se šećer do kraja otopi.


Voće koje nema dovoljno pektina (jagode, trešnje, dinje) teže se zgrušava, pa mu dodajte sok od ribizli, jabuka, naranadži ili limuna i kuvajte na jakoj vatri.


Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.


Namirnice nikada nemojte kuvati predugo, ali ni prekratko. Nemojte ih mešati prejako, ali ni preslabo.


Gotovu zimnicu stavljajte u tegle čija veličina zavisi od broja ukućana, tako da se odmah potroši cela količina. Otvoreni pekmezi, marmelada i slatko mogu stajati 2-3 nedelje ako su dobro poklopljeni, ali su mnogo bolji dok su sveži. Zimnica priređena s alkoholom može se otvoriti, pa opet zatvoriti, a da se ne pokvari.


Za spremanje zimnice najbolje su posude od stakla, ali u obzir dolaze i glinene, ako su iznutra ocakljene, drvene, pa i metalne, ako im je emajl potpuno neoštećen. Trebalo bi da imaju široko grlo (osim za sokove) kako bi se sastojci u njih lakše stavljali i vadili u toku zime.


Ako vam ostava (špajz) nije posve suva, na površinu pekmeza i marmelada stavite sloj (3-4 cm) šećera u prahu.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 2:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zimnica (2)
Iako se bez zamrzivača više ne može zamisliti nijedan dom, neretko se ipak greši pri zamrzavanju, odmrzavanju ili držanju namirnica u zamrzivaču.

U zamrzivaču se izvrsno održavaju grašak, mahunasto povrće, paprika, spanać, blitva, voćni sokovi, borovnice, ribizle, maline, jagode i sl.

Malo lošije se održavaju tikve, pečurke, kukuruz, patlidžan, paradajz, peršun, celer, kupine, višnje i trešnje, šljive, marelice, jabuke, kruške, dunje, dinje i sl, dok tikvice, krastavce i žute šljive treba zamrzavati samo ako je to baš neophodno.

Bobičasto, jagodičasto i drugo voće ili papriku možete zamrzavati sirovo, sa šećerom ili bez šećera, dok pečurke, grašak, kukuruz, mahunasto povrće, spanać, blitvu i korenasto povrće za supu morate najpre blanširati.

Podrazumeva se da pre zamrzavanja voće i povrće - zrelo, zdravo i sveže - treba očistiti i dobro oprati, podeliti na količine dovoljne za jednu upotrebu, a na pakovanjima, tj. kesicama za zamrzavanje, napisati sadržaj i datum zamrzavanja.

Jednom odmrznute namirnice nemojte zamrzavati ponovo a, ako imate vremena, neka jela skuvajte dopola, jer će vam skratiti vreme kuvanja kasnije. No, time će se osetno skratiti i trajnost namirnica.

O trajnosti uvek treba voditi računa. Na primer, na temperaturi od -18 stepeni tikvice mogu izdržati 4-6 meseci; jabuke, kruške, dunje, dinje, pečurke, krastavci, paprika, patlidžan i povrće za supu 6-8 meseci; peršunovo i celerovo lišće, mahune, kukuruz, kelj, voćni sokovi, višnje, trešnje, jagode, maline, kupine, ribizle i borovnice 8-12 meseci; spanać, blitva i paradajz 10-12 meseci...

Nudimo vam nekoliko recepata za zimnicu.

DŽEM OD KUPINA I JABUKA
Potrebno je 1 kg kupina, 1 kg jabuka, 1,5 kg šećera, 2 dl vode i limunov sok. Očišćene i oprane kupine pospite polovinom šećera i nakapajte limunovim sokom, pa ih ostavite da odstoje na hladnom 2-3 sata. Oljuštene jabuke narežite na kriške i kuvajte u vodi. Kad omekšaju, odlijte vodu, a jabuke zgnječite, pa im dodajte kupine i drugu polovinu šećera i kuvajte oko 15 minuta. Vrućim džemom napunite tegle i zatvorite ih. Ovako pripremljen džem može stajati do 12 meseci.

DŽEM OD BRESAKA
Na isti način možete napraviti i džem od marelica, ribizli, borovnica i drugog voća. Potrebno je 1 kg bresaka, 1 kg šećera, limunov sok i voćna rakija. Breskve operite, ocedite ih, prepolovite, izvadite im koštice, pa stavite u lonac s pola šećera. Izmešajte i ostavite poklopljeno da odstoji preko noći ili dok ne pusti sok. Zakuvajte brzo na jakoj vatri, pa mešajući kuvajte oko 15 minuta. Kad pena nestane, pustite da džem još jednom prokuva. Dodajte limunov sok po ukusu a, ako volite, možete dodati i nekoliko kašika voćne rakije, pa još vruć džem sipajte u zagrejane suve tegle i odmah ih zatvorite celofanom namočenim u alkohol. Ovaj džem može stajati do 12 meseci.

KOMPOT OD ŠLJIVA
Potrebno je 1 kg šljiva i 150 grama šećera. Zrele i probrane šljive operite, ocedite i prepolovite. Složite ih u tegle, pa svaki sloj pospite šećerom. Zatvorite i pasterizujte na 80 stepeni 30 minuta. Ovako pripremljen kompot može stajati do 12 meseci. Upotrebite ga kao kompot, džem ili voćni krem.

MEŠANI PEKMEZ
Ovaj pekmez možete pripremiti i od drugih vrsta voća. Potrebno je 1 kg krušaka, 1 kg jabuka, 1 kg šljiva, 1 kg paradajza i 2 kg šećera. Kruške, jabuke i šljive operite i očistite, pa sameljite. Paradajz prokuvajte i propasirajte. Sve zajedno kuvajte oko 20 minuta, pa dodajte šećer i kuvajte sve dok se pekmez dovoljno ne zgusne. Dok je još vruć, sipajte ga u tegle. Može stajati do 12 meseci.

SLATKO OD KESTENA
Potrebno je 1 kg kestena, 1 kg šećera i 5 dl vode. Ako nemate oguljene kestene, sirove zarežite, stavite ih u hladnu vodu i skuvajte; kad voda proključa, kuvajte ih 2-3 minuta. Potom ih oljuštite i kuvajte u vrućoj vodi još 10 minuta. Skuvajte sirup od 3 dl vode i 1 kg šećera i spustite u njega kestene, kuvajte ih još 15 minuta, pa ostavite da se ohlade. Ponovo ih kuvajte u istom sirupu još 15 minuta. Ostavite ih da odstoje do sutradan, pa opet kuvajte još 15 minuta. Kestene izvadite iz sirupa i složite u tegle, a sirup kuvajte sve dok se ne zgusne i njime zalijte kestene. Ovako pripremljeno slatko od kestena može stajati do 24 meseca.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 3:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Da li volite zimnicu..???
Sta najvise volite od zimnice i da li je i sami spremate????
Imate li neki zanimljiv recept????
podelite ga sa nama.....

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 10:54 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paprike punjene sirom
Sastojci:

- 1 kg paprika babura
- 1 kg mladog ovčijeg sira
- 200 g kajmaka


Priprema:

Oprane paprike babure očistiti od semena i žilica, pa ih puniti izmešanim ovčijim sirom i kajmakom, pa ređati u tegle. Zatim povezati celofanom i ostaviti na hladnom mestu nekoliko dana. Sir i paprika će pustiti sok. Ukoliko ne bude dovoljno soka, skuvati presolac od vode, sirćeta i soli. Ohladiti i dopuniti tegle.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 10:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pečurke u sirćetu sa povrćem
Sastojci:

- 500 g pečurki
- malo karfiola
- 2 šargarepe
- so
- biber u zrnu i lorber


Priprema:

Očistiti pečurke, karfiol i šargarepu i oprati, pa kuvati 5 minuta u blagom rastvoru sirćeta kome je dodato malo soli. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Pažljivo ređati u tegle pečurke, cvetove karfiola i kolutove šargarepe, staviti nekoliko zrna bibera i list lorbera, pa preliti rastvorom u kome su se kuvale. Po ukusu dodati još malo sirćeta. Na kraju tegle povezati celofanom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 10:57 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Usoljen paradajz
Sastojci:

- zreo paradajz
- so


Priprema:

Opran paradajz izdubiti pažljivo oko drške i na nekoliko mesta izbosti ga iglom. Tako pripremljen paradajz ređati u tegle, ali paziti da se paradajz ne gnječi. Presolac napraviti na sledeći način: na 1l vode sipati 25 g soli i prokuvati. Kad se presolac ohladi, preliti po paradajzu. Tegle povezati i ostaviti da stoje za zimu. Ovako pripremljen paradajz se upotrbljava za čorbe, variva, đuveč, gulaš.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 10:59 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kečap od paradajza
Sastojci:

- 5 kg paradajza
- 250 g crnog luka
- 2,5 dl alkoholnog sirćeta
- so i biber
- 10 mesnatih paprika
- 1 veza celerovog lista
- šoljica soli
- 2 šoljice šećera
- šoljica sirćeta
- kašičica mlevenog bibera
- kesice cimeta
- konzervans

Priprema:

Sve povrće očistiti, dobro oprati i iseći, a zatim malo bariti i propasirati. Ispasiranoj masi dodati začine i kuvati uz neprestano mešanje dok se masa ne zgusne kao pekmez. Masu skloniti sa šporeta, dodati konzervans i sipati u zagrejane tegle. Svaku teglu povezati i uviti u novine, staviti u sud s vodom i kuvati oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi i čuvati za zimu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:34 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krastavci u octu


Mlade i zdrave krastavce s peteljkom dobro operite i ocijedite. Slažite ih u čiste i sterilizirane staklenke. Posebno prokuhajte vodu i ocat u omjeru 2:1 (na dvije litre vode stavite jednu litru octa). Na tu količinu dodajte jednu žlicu soli.
Ohladite i prelijte krastavce. Staklenke zatvorite i ostavite na zračnom i hladnom mjestu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:35 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kisela paprika


Dugačke i šiljate paprike operite i osušite. Skratite im peteljke i na par mjesta probodite iglom. U staklenke ih slažite okomito a između njih stavite malo papra u zrnu.
Paprike zalijte prokuhanim octom koji ste prema ukusu malo razblažili s vodom i osolili.
Staklenke zatvorite i ostavite na suhom i hladnom mjestu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:35 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pržene paprike


Dugačke ljute paprike operite i na par mjesta probodite iglom. Dno velike tave prekrijte uljem i stavljajte paprike. Pržite ih da lijepo porumene s obje strane i slažite u staklenke široka grla u redove. Između stavite malo češnjaka, papar u zrnu i soli prema ukusu.
Kad napunite staklenke prelijte paprike onim uljem u kojem su se pržile.
Drugi dan ih prelijte razblaženim vinskim octom, zatvorite staklenke i ostavite na hladnom i suhom mjestu

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:35 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Vrganji u octu


Male i tvrde vrganje očistite i operite. Kuhajte ih u slanoj vodi oko 15 minuta i ocijedite.
Posebno skuhajte razrijeđeni ocat (u omjeru 2:1), malo soli i papar u zrnu.
Vrganje kratko prokuhajte u toj smjesi i ohladite. Ulijte u čiste staklenke, zatvorite i ostavite na suhom i hladnom mjestu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mahune u soli


Mahune koje još nemaju zrna operite i slažite u malu bačvicu. Svaki red mahuna posolite i tako redom dok ne potrošite sve mahune.
Otvor bačvice prekrijte bijelom krpom, pritisnite daščicom i teškim kamenom.
Kroz mjesec dana bit će kisele. Prije korištenja ostavite ih jedan dan u vodi jer su jako slane

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Zimnica Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 1 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon