:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
SLATKA PITA OD VUKOVOG MESA
Ovaj recept dolazi ravno iz Beograda i vrlo je orginalan.Naime, naša prijateljica i jedan od najboljih srpskih gljivara Mirjana Davidović na izložbi gljiva u Sarajevu pričala je o ovom nesvakidašnjem receptu.Na našu zamolbu dozvolila je da ga objavimo.Recept potiče iz Srema od njene prabake.
Sastojci:
500g brašna
250g šećera
250g mekog margarina ( u orginalu je svinjska mast isprana u nekoliko voda)
Cijelo jaje + žumanjak
Gljiva vukovo meso Fistulina hepatica
Šećer
Prezle
Rum
Vanilin šećer
Umješaju se brašno, šećer,jaje,žumanjak.Kada masa postane glatka podjeli se na tri dijela.Dva dijela se spoje i rasporede po plehu.Na njih se rasprostre slijedeći nadjev:Gljive se isjeku u tanke trake, a zatim se trake sijeku na listiće.Smjesa se izmješa sašećerom,prezlama i žlicom ruma.Važno je sačuvati sok od gljiva jer on daje posebnu aromu jer je bogat šećerima i kiselinama.Debljina fila ne bi trebala biti deblja od jednog prsta.Trećinom tjesta smjesa se pokrije.Pita se peče na temperaturi od 200 stupnjeva C oko 20 minuta.Ispečena se pospe vanilinim šeećerom i pokrivena ostavi da se ohladi. Sječe se na kocke i servira.Recept smo isprobali kao jedan od rijetkih slatkih kojom je temelj gljiva.Vrijedi probati kada ima vukova mesa.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
VRGANJI U LAĐICAMA TE S NJOKAMA
VRGANJI U LAĐICAMA
Oguliti dvije glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice te popržiti na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodati sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete, te jedan češanj češnjaka i sve to pržiti 15-tak minuta. Nakon 15-tak minuta dodati 1 vrhnje za kuhanje ili obično creno vrhnje i lagano pirjati još 5 minuta.
Oguliti 5-6 večih krumpira, prepoloviti ih uzdužno, te žlicom izdubiti i takve izdubljene staviti da se kuhaju 5 minuta. Kad su krumpiri polukuhani ( ne smiju se skuhati do kraja jer bi se raspali ) napuniti ih vrganjima, naribati malo sira po njima, staviti u pečnicu još 5-10 minuta da se zapeče.
VRGANJI S NJOKAMA
Oguliti dvije glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice te popržiti na ulju 5-6 minuta da malo uvene. Dodati sitno izrezane vrganje, sol, malo papra i vegete, te jedan češanj češnjaka i sve to pržiti 15-tak minuta. Nakon 15-tak minuta dodati 1 vrhnje za kuhanje ili obično creno vrhnje i lagano pirjati još 5 minuta.
Skuhati njoke, procjediti ih te preliti s umakom od vrganja UZ JELO SE PO ŽELJI MOŽE POSLUŽITI I KOMAD MESA
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
KISELI KUPUS S VRGANJIMA
Sastojci:
kg kiselog kupusa
kg vrganja
4 glavice luka
10 dag masti
malo peršinovog lista
sol, papar i vrhnje
Priprema:
Skuhajte kiseli kupus. Očišćene i oprane gljive pirjajte s lukom prženim na masti.
Dodajte skuhani i ocijeđeni kiseli kupus, te sve zajedno još malo pirjajte.
Posolite, popaprite, dodajte nasjeckani zeleni peršin i prelijte vrhnjem.
PEČENE RUJNICE
Sastojci:
50 dag pravih rujnica
sol, papar, fine mrvice
5 dag sušene slanine
l mala glavica luka
Priprema:
Rujnice očistimo i pažljivo ih operemo da sačuvaju mliječni sok. Narežemo ih na veće komade, posipamo paprom i solju, te ih uvaljamo u fine mrvice. Zatim ih pečemo na proprženim kockama slanine i luka oko 20 minuta. Ne smijemo ih peći suviše dugo, jer postanu tvrde i neprobavljive.
Po istom receptu možemo pripremiti i vrganje i veće šampinjone.
MARTINČICE SA SLANINOM
Sastojci:
kg gljiva martinčica
10 dag slanine
3 dag maslaca
2 glavice sitno narezanog luka
sol, papar i sjeckan peršin
Priprema:
Suhu slaninu narežemo na kocke i propržimo na maslacu, zatim dodamo luk i cijele očišćene martinčice. Pirjamo ih u vlastitom soku dok ne postanu mekane. Na kraju martinčice posolimo, dodamo papar, obilno pospemo peršinom i složimo za serviranje.
Uz njih serviramo salatu i slani krumpir.MH
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
PIZZA NA TETA RUŽICIN NAČIN
Jedan vrlo interesantan recept došao je iz kuhinje naše teta Ružice Ivanković iz dječjih vrtića.Objavljujemo ga iz razloga što je originalan i čini mi se i vrlo kvalitetan.Čim nam vremenske prilike dozvole da uberemo po neku sunčanicu (barem u Slavoniji) ovo ćemo probati.
Sastojci:
-Dva velika klobuka sunčanice
-Sir
-Šunka
-Masline
-Peršunov list
-Kečap
-Tijesto za pizzu
Dvije velike sunčanice se po listićima pospu maslinovim uljem, solju,paprom, nasjeckanim češnjakom,peršunovim listom,kečapom, a po tom se na njih slažu elementi koje volite:sir ,šunka, druge vrste gljiva, masline itd.Kada je filovanje završeno preklopite ih , stavite u tijesto za pizu i stavite peći.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
VRGANJI NA ITALIJANSKI NAčIN
(vreme pripreme 5 minuta)
za 6 osoba: 1,5kg vrganja
6 češnja bijelog luka
4dl maslinovog ulja
2 žlice sitno sjeckanog peršuna
sol, biber
Vrganje ogulimo, operemo, ocijedimo i narežemo na tanke ploške.
Na zagrijanom ulju (2dl), pržimo 3 češnja bijelog luka dok ne požuti, pa ga izbacimo iz tave. Na tom ulju pržimo vrganje 2 minuta na jakoj vatri, uz stalno meješanje; istresemo vrganje na sito da se ocijede, a ulje bacimo.
Ponovimo postupak.
Vrganje posolimo, pobiberimo i malo pospemo peršunom. Pečemo ih u tave iz koje smo prosuli ulje , na jakoj vatri, još 2 minuta.
Služimo posuto sitno sjeckanim peršunom .
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
TELEĆE SRCE U UMAKU OD RAJČICE S GLJIVAMA
450 g telećih srca
1 l kiselog mlijeka ili vode s octom
50 g putra
soli, bibera
Za umak:
400 g gljiva
30 g koncentrata od rajčice
1 dl juhe
dosta peršinovog lišća
soli, bibera
Srce pažljivo očistimo, operemo, stavimo u zdjelu, prelijemo kiselim mlijekom i stavmo preko noći u hladnjak.
Prvo pripremimo umak:
Oprane, narezane gljive ispržimo na malo putra sa sitno sjeckanim peršinom, posolimo, dodamo malo bibera, juhom razblažen koncentrat od rajčice, te na laganoj vatri poklopljeno kuhamo 20 min., i držimo na toplom.
Srce ocijedimo, narežemo na režnje veličine 1 cm, solimo, dodamo biber i pirjamo na putru 15 min., i onda pojačamo vatru i ispržimo. Tada dodamo umak, prokuhamo i služimo odmah, dok je vrelo.
Odgovaraju prilozi neutralnog okusa:
Kuhana riža, pire od krumpira.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
PUNJENA DIVLJA GUSKA S GLJIVAMA I MASLINAMA
1 mlada divlja guska
100 g dimljene slanine
500 g šumskih pečuraka (i sl.)
50 maslinki bez koštica
50 g putra
30 g masti ili ulja
guščija jetra
1 mala glavica luka
1 češanj bijelog luka
1 vezica peršinovog lista
1/2 limuna
1 zemička
2 dcl mlijeka
1 jaje
1 dcl juhe
sol, papra
Očišćenu, opranu i ocijedjenu gusku izvana i iznutra posolimo, posipamo grubo mljevenim paprom.
Sitno nasjeckan luk blago izdinstamo na malo ulja, dodamo očišćene, izrezane pečurke, malo ih propržimo, zatim ih poklopljene u vlastitom soku izdinstamo. Kada se ohlade, dodamo zemičku potopljenu u mlakom mlijeku i dodamo iscijedjenu, nasjeckanu jetru, masline, nasjeckani peršinov list, izgniječeni bijeli luk, jaje, papar po ukusu, omekšanu grudvicu putra (velicine oraha) i sve dobro izmiješamo.
Buduci da su masline slane, nadjev treba posolite po potrebi na kraju!
Napunimo divlju gusku, zasijemo otvor, vežemo joj noge, podvijemo krila.Grudi i batake prekrijemo tankim režnjevima slanine.
Pečemo gusku u dubljoj tepsiji, prelijemo vrućom mješavinom putra i masti, podlijemo s malo juhe i često polivajući pečemo na 180 C ( oko 2 1/2 sata).
Na kraju skinemo režnjeve slanine i pustimo da se peče jos do zlatno smedje boje.
Izvadimo iz rerne i osatvimo 10-15 min. da odstoji i nakon toga serviramo.
Sa soka od pečenja skinemo masnoću, procijedimo, dodamo preostalu juhu, kuhamo na jakoj vatri i na kraju dodamo nekoliko kapi limunova soka.
Gusku malo prelijemo umakom, a ostalo iznesemo toplo na stol. Vratimo režnjeve slanine na gusku. Guska se radi efekta reže na stolu.
Za prilog je dovoljan vlastiti nadjev, ali ponudu mozemo obogatiti pečenim krumpirima, dinstanom rižom ili nekim kiselim voćnim kompotom.
Pripremanje jela od gljiva i divljači zahtijeva malo više vremena i truda, ali su jela izuzetno ukusna i zanimljiva i onima koji tek uče pripremati vrhunske specijalitete i onima koji to već izuzetno dobro rade.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
LOVAČKA JUHA SA ŠUMSKIM PEČURKAMA
1 fazan (divlja patka, divlja guska)
500 g goveđih ili telećih kostiju
250 g zeleni (mrkva, peršin, celer)
1 luk
2 zrna karanfilića
1 češanj bijelog luka
8-10 zrna papra
100 g pečuraka (šumskih)
1 dcl crnog vina
1 dcl vrhnja
30 g putra
30 g brašna
limuna
mljevenih oraščića
1 žlica nasjeckanog peršina
1-2 suhe žemičke
Očišćenu perad izrežemo na komade. Na dno velike posude položimo oprane kosti, nalijemo
2-2 1/2 l vode i kada provri, dodamo meso. Kada ponovo provri, smanjivo vatru, dodamo karanfiliće, luk, bijeli luk i papar, na kolutiće narezano zeleno povrće i pečurke, malo soli i nepoklopljeno polako kuhamo dok se meso ne odvaja od kostiju.
Tada skinemo suvišnu masnoću, juhu pažljivo procijedimo, izvadimo meso, odvojimo kožicu i kosti i čisto meso dva puta sameljemo. Propržimo brašno na putru postepeno ga razblažimo juhom, dodamo mljeveno meso, vino, vrhnje, malo mljevenih orahčića i vratimo na vatru da zavri. Na kraju posolimo po potrebi, začinimo limunovim sokom i dodamo nasjeckani peršin.
Juha ne smije biti ni previše gusta, niti kisela.
Serviramo vruću juhu s prženim kockicama od žemički.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
ZEČJI ODRESCI SA ŠAMPINJONIMA
1,2-1,5 kg zečje pečenice ili buta
250 g šampinjona
100 g dimljene slanine
11/2 dcl ulja
30 g paradajz - pirea
1 vezica peršina
1 češanj bijelog luka
3 dcl juhe
1 dcl suhog bijelog vina
malo senfa
soli, papra
Odvojimo meso od kostiju, narežemo šnicle, blago ih izlupamo, nadjenemo ih tankim režnjevima slanine, posolimo, popaprimo, i ostavimo da odstoje pola sata.
U tavi zagrijemo ulje, naglo popržimo šnicle s obje strane i stavimo u drugu posudu.
Na masnoći od pečenja izdinstamo tanko izrezane šampinjone, dodamo izgniječeni bijeli luk, nasjeckan peršin, paradajz-pire, juhu, vino, senf, pustimo sve da načas provri ( preljev za odreske).
Poklopljeno na laganoj vatri, na meko izdinstamo meso, na kraju ga posolimo, dodamo papar.
Posudu u kojoj serviramo zagrijemo, složimo meso, prelijemo preljevom, ukrasimo kriškama limuna, rajčice, peršinovim lišćem. Za prilog krumpir pire ili kroketi od krumpira, artičoke na maslacu ili mahune.
Iako je pripremanje ovog specijaliteta dugotrajnije, vrijedi upustiti se u poduhvat, jer je izuzetno ukusan i atraktivan.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
LUK PUNJEN GLJIVAMA
8 glavica luka srednje veličine
400 g gljiva
30 g gustog soka rajčice
50 g dimljene slanine
1 češanj bijelog luka
1 lovorov list
sol, papar, ulje
50 g riže
50 g ribanog sira
sok od limuna
peršinov list
0,5 dcl crnog vina
putar
Luk očistimo, kuhamo na laganoj vatri 10 minuta u blago slanoj vodi sa limunom, ohladimo u hladnoj vodi, te oštrim nožem izvadimo sredinu, tako da ostane 2-3 listića.
Sredinu sitno isjeckamo. Složimo glavice rubom na dolje u tepsiju namazanu putrom, naglo propečemo nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici, zatim ohladimo.
U medjuvremenu pripremino nadjev:
staklasto prepržimo kockice slanine, dodamo sitno sjeckanu sredinu luka, peršin, rajčicu razblaženu crnim vinom, usitnjene gljive, bijeli lik, lovor, sol i papar po ukusu, i pirjamo na laganoj vatri. U slanoj vodi obarimo rižu dopola, dodamo masi, prosušimo i napunimo glavice luka. Poslažemo u vatrostalnu posudu namazanu uljem, posipamo ribanim sirom i na umjerenom temp. pečemo ( oko 25 min) do tamnozlatne boje.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
LUK PUNJEN GLJIVAMA
8 glavica luka srednje veličine
400 g gljiva
30 g gustog soka rajčice
50 g dimljene slanine
1 češanj bijelog luka
1 lovorov list
sol, papar, ulje
50 g riže
50 g ribanog sira
sok od limuna
peršinov list
0,5 dcl crnog vina
putar
Luk očistimo, kuhamo na laganoj vatri 10 minuta u blago slanoj vodi sa limunom, ohladimo u hladnoj vodi, te oštrim nožem izvadimo sredinu, tako da ostane 2-3 listića.
Sredinu sitno isjeckamo. Složimo glavice rubom na dolje u tepsiju namazanu putrom, naglo propečemo nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici, zatim ohladimo.
U medjuvremenu pripremino nadjev:
staklasto prepržimo kockice slanine, dodamo sitno sjeckanu sredinu luka, peršin, rajčicu razblaženu crnim vinom, usitnjene gljive, bijeli lik, lovor, sol i papar po ukusu, i pirjamo na laganoj vatri. U slanoj vodi obarimo rižu dopola, dodamo masi, prosušimo i napunimo glavice luka. Poslažemo u vatrostalnu posudu namazanu uljem, posipamo ribanim sirom i na umjerenom temp. pečemo ( oko 25 min) do tamnozlatne boje.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
JAJA S GLJIVAMA (VRGANJE)
Po osobi
1-2 velike gljive
isto toliko jaja
putar, brašno, slatko vrhnje,limunov sok, ribani sir, ulje, sol, umak od rajčice (rp. na kraju), 2 vezice peršinovog lista.
Gljive operemo, ostavimo samo glave, koje izdubimo. Poprskamo sokom od limuna i pirjamo na malo putra poklopljeno oko 5 minuta.U preostali sok umiješamo malo brašna, nekoliko žlica slatkog vrhnja, tako da dobijemo dosta gustu kremu, kojom ispunimo gljive i drzimo na toplom iznad pare.
U medjuvremenu pirjamo na malo putra ostale dijelove gljive sitno isjeckane, sa peršinom dok ne omekšaju.
Dok se hladi odvojimo bjelanjke, a žumanjke uz pomoć žlice spustimo u blago slanu kipucu vodu sa limunovim sokom, tako da ostanu cijela.Kuhamo 2 min. Izvadimo cjediljkom i stavimo u gljive.
Napravimo čvrst snijeg od bjelanjaka, umjesamo ribani sir ( na dva bjelanjka 50 g sira) i veoma pažljivo masu od gljiva sa peršinom. Napravimo male kuglice, uvaljamo u brašno i ispržimo reš u puno vrelog ulja.
Kuglice stavimo u sredinu posude, okolo poslažemo gljive sa jajima. U posebnoj posudi služimo umak od rajčice.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|