www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bozicna trpeza :)
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:50 pm    Naslov poruke: Bozicna trpeza :) Na vrh strane Na dno strane

posto ce uskoro bozic evo da se Ovom praznovanju posvecena su tri crkvena slova u crkvenom kalendaru, pa i cetvrti dan, Badnji dan, jer mu prirodno predhodi. Velikom prazniku predhodila je i velika priprema olicena u cetrdesetodnevnom Bozicnom postu. Badnji dan i Bozic su u srpskoj tradiciji najradosniji praznici posveceni Rozdenstvu Hristovu, ali i domu i porodici. Jedno s drugim ocuvalo je citavo mnostvo obicaja koji su izuzetno obelezje velikog praznika.

Prepoznatljivo tradicionalnim srpskim bozicnjim obicajima pripada sledece: cesnica, polazenik, badnjak, bozicna jelka, bozicnja slama, badnja vecera, obredne povorke, obicaji pre rucka, bozicnji rucak i bozicnja sveca.

Cesnica - Ona se smatra izuzetno vaznim obrednim kolacom. Spravljanja je od belog brasna, sa vodom i mascu, bez kvasca u koju domacica stavlja metalnu paru, zrno zita, grancicu badnjaka. Cesnica se mesila prvog dana Bozica kad prvo zvono zazvoni u crkvi. Sam naziv je zanimljiv sto potice od reci "cest", "deo", "sreca", jer se lomila na delove, prema broju ukucana, da bi se po tim delovima proricala sreca.

Polazajnik- Tim nazivom oznacena je prva osoba koja simbolicno ulazi u kucu uobicajeno na Bozic. Dolazak polazajnika trebalo je da donese srecu u kuci i ukucanima. Najcesci polazajnici su deca jer se smatralo da ce bas ona doneti najvise srece. Dolazak polazajnika, ogrtanje, posadjivanje na zemlju, zatim drzaranje vatre uz simbolicne reci, pa i darivanje, sve to pripada velikom korpusu narodnih obicaja. Smisao im je zajednicki: da se obezbedi dobra letina, zdravlje i sreca ukucana.

Badnjak - Od kad se podje u sumu da se donese badnjak pa sve dok se ne spali na Badnje vece postoji citav redosled obicajnih radnji. Interesantan je i njegov naziv koji potice od staroslovenskog glagola "bdeti", a to opet znacava da se za badnji dan bdelo u ocekivanju srecnog dogadjaja "Rozdenstva Hristova". Negovo spaljivanje je imalo magijsku i zastitnu moc.

Bozicna slama - Nekadasnje unosenje slame u kucu na Badnje vece oznacavalo je pocetak praznovanja. Prema narodnom verovanju slama se unosila zato sto se i Hristos rodio na slami.

Badnja vecera - Vazan smisao Badnje veceri, kao praznika koji je posvecen porodici, bilo je sto se okupljala sva celjad na posnu trpezu, najcesce na podu. Trpeza se spustala na pod jer se smatralo da ce tako biti najbliza dusama pokojnika. Zato je vecera proticala u miru i tisini.

Na Badnje vece se ranije leze, a ujutro, sem domacice i sasvim male dece svi idu na jutrenje na pricesce posle cetrdesetodnevnog posta. Sa jutrenja u kucu prvi ulazi domacin. Docekuje ga domacica: Hristos se rodi, Vaistinu se rodi odgovara domacin i tada zapocinje Bozicno slavlje. Uoci rucka obavezno je lomljenje cesnice, rezanje bozicnog kolaca, bozicna pecenica i paljenje bozicnje svece. U vreme predvidjeno za rucak svi ukucani morali su biti u kuci po cemu je, dakle, Bozic naglaseno porodicni praznik. Posle rucka muska deca jasu konje ulucama - prate Bozic. Ostali ostaju u kuci, jer se prvog dana ne ide u posete. Drugog i treceg dana Bozica se odlazi u posete ili docekuju kumovi, rodbina, prijatelji.



polako pripremimo


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Trpeza za Badnje vece
Badnja vecera je poslednji posni obrok pred bozicne praznike. Iako posna, badnja vecera je bogata. Glavno obicno jelo je postan pasulj prebranac. Vecera se zavrsava suvim vocem, kompotima i posnim kolacima.


Corbica sa sargarepom
Potrebno je:
- 750 g sargarepe, koren celera
- 3 glavice luka, cen belog luka,
- 4 kasike maslinovog ulja, 750 ml bujona
- konzerva belog pasulja (oko 450 ml), so, biber
- veza persuna

Povrce oprati i ocistiti. Iseckati sargarepu i celer na prutice, crni i beli luk ocistiti i sitno iseci. Zagrejati u tiganju 2 kasike ulja i proprziti crni i beli luk, sargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan persun i malo prodinstati. Kada je gotovo sipati u lonac u kojem je provrila voda sa biberom i vegetom (bujon), jos malo prokuvati. Sluziti dok je topla.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita sa prazilukom
Potrebno je:
- 750 g kora za gibanicu, 5 strukova praziluka, 2 veze blitve
- solja pirinca, soljica ulja, solja kisele vode
- zacin C, biber, so

Ocistiti, oprati paraziluk i iseci ga na sitne kolutove. Proprziti na ulju malo posoliti, dodati opranu i malo prokuvanu blitvu i dodati zacin. Pirinac skuvati, ocediti i dodati praziluk sa blitvom, malo pobiberiti i promesati. Svaku koru poprskati kiselom vodom i mazati nadevom po celoj kori. Redjati kore u podmazanom plehu i tako dok se sve ne potrose. Na kraju poslednju koru ne mazati nadevom nego samo porskati uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejanu rernu i peci na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Przeni saran
Potrebno je:
- veci saran, so, ulje, limun

Sarana iseci na komade, poprskati sa limunovim sokom, posoliti i prziti na ulju. Kada je przen staviti na oval i poslagati isecen limun. Uz sarana moze se sluziti baren krompir sa blitvom ili bareni pirinac
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pastrmke sa bademom
Potrebno je:
- 3 pastrmke, 2 veca limuna
kasika zacina od povrca, 150 oljustenih badema
- 150 g margarina, 2 kasike ulja, kasika brasna
- malo persuna

Ociscene pastrmke preliti sokom od limuna i ostaviti da postoje dvadesetak minuta. Zatim ih staviti u sud za pecenje, utrobu posoliti zacinom od povrca, preliti uljem i odozgo poredjati isecen margarin. Staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni i ispeci. Za to vreme iseckati badem na listice, spustiti na malo margarina zagrejnog, dodati brasno i sve proprziti, zatim umesati sok od drugog limuna i dve kasike vode, pa preliti pecenu i na oval poredjanu ribu. Ukrasiti persunom, a po zelji i kolutovima limuna i isckanim paradajzom
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pirinac sa prazilukom i pecurkama
Potrebno je:
-200 g pirinca, so, biber, 4 srednja luka
- 400 g sampinjona, praziluka 150 g, 2 kasike ulja
- 150 g smrznutog graska, 150 ml vode

Skuvati pirinac u slanoj vodi, osediti ga. Luk ocistiti i iseci na kocke. Sampinjone oprati, iseci na polovine. Praziluk oprati i iseci na kolutove. Dobro zagrejati ulje u vecoj serpi. Na njemu prvo proprziti luk i sampinjone i dodati vodu sa vegetom i biberom. Dodati pirinac, grasak i praziluk. Jelo pikantno zaciniti sa solju i biberom ako je potrebno. Zatim sve zajedno promesati i ostaviti da se prokrcka na tihoj vatri.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sarmice od kupusa sa smudjem
Potrebno je:
-1 kg mladog kupusa, so, veza bosiljka
- 500 g fileta smudja, kasika limunovog soka
- biber, 3 kasike ajvara ili paradajz pirea, 200 ml instant supe, kasika gustina

Ocistiti kupus, odvojiti 12 listova kupus izblansirati u 2 l posoljene i provrele vode. Izvaditi i staviti pod mlaz hladne vode i ocediti. Oprati bosiljak i sitno iseci. Oprati i ocediti filete smudja, iseci na trake sirine 2 cm, poprskati ih sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Na zagrejanom ulju proprziti sa obe strane da porumene. Premazivati liske kupusa sa ajvarom ili paradajz pireom staviti ribu i bosiljak i uvijati u sarme i vezati kuhinjskim koncem. Zagrejati malo ulja kratko proprziti sarmice, preliti instant supom i dinstati oko 10 minuta. Izvaditi sarmice i u tu masnocu sipati kasiku gustina i malo ajvara, promesati i malo prokrckati i sipati preko sarmica.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bundevara
Poterbno je:
- 800 g bundeve, 600 g tankih kora
- 150 g secera, vanilin secer, secer u prahu
- malo ulja i vode, na vrh noza praska za pecivo

Bundevu ocistit, iseci i izrendati na krupno. Staviit secer, vanilin secer i malo ulja pa to sve zajedno proprziti. Redjati jednu po jednu koru (3 komada) prskati sa smesom od malo ulja, vode i praska za pecivo filovati i uviti u koru i sve tako dok se ne potrose sve kore. Peci u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Kada je gotova posuti sa secerom u prahu i vanilom.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Trpeza za bozic
Cesnica
- 1/2 l mlake vode, malo sode bikarbone ili praska za pecivo
- soli po potrebi,
- oko 1 kg belog brasna, 2 kasike masti, novcic


Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brasno, zatim dodati so, rastopljenu mast i malo sode bikarbone ili praska za pecivo. Zamesiti teso i ostavit da stoji. Zatim oblikovati cesnicu kao pogacu, staviti novcic, tako da se spolja ne vidi gde je i ukrasiti po zelji.Cesnicu peci najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok lepo ne porumeni. Kada je pecena cesnica se uvije u krpu da malo stoji i jos topla iznese na trpezu.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ladjice od testa
Potrebno je:
- 400 g brasna, so, 100 g svinjske masti
- 500 g mesanog povrca, 300 g majoneza
- sok od limuna, biber, zacin za garniranje

Brasno, dva prstohvata soli i mast sipati u posudu i sa dovoljno vode, koliko je potrebno zamesiti testo da bude glatko. Hladiti ga oko 30 minuta. Rernu zagrejati na 190 stepeni. Testo rastanjiti , pa praviti ladjice, probosti ih na par mesta i peci oko 15 minuta. Skuvano povrce sitno iseckati, pomesati ga sa majonezom i zaciniti solju, biberom kao i sokom od limuna. Ovako napravljenim nadevom puniti ladjice od testa i pre serviranja ukrasiti ih grancicama zacinskog bilja.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pilece rolnice
Potrebno je:
- meso sa 12 pilecih bataka
- so, mlevena paprika, plod pola avokada
- crvena paprika, 4 mlada crna luka
- 3 kasike maslinovog ulja

Meso oprati, prosusiti i istrljati ga solju i paprikom, meso poredjati na pleh. Avokado fino izgnjeciti viljuskom, pa time premazati pilece meso. Papriku oprati, ocisti i iseci na trake. Mladi crni luk oprati, ocistii i iseci na kolutove. Luk i papriku poredjati preko mesa. Meso urolati i vezati kuhinjskim koncem. Maslinovo ulje zagrejati u velikom tiganju pa u njemu ravnomerno prziti meso oko 15 minuta
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prsuta sa pilecom salatom
Potrebno je:
- jedno belo pilece meso, 200 g majoneza
- 200 ml kisele pavlake, 100 g prepecenog susama
- soli i bibera po zelji
- 200 g prsute ili praske sunke, limun za dekoraciju

Obariti jedno belo pilece meso (oko 400 g), iseci ga na kocke, u to dodati pavlaku, majonez i malo prepecen susam u teflonskom tiganju bez masnoce. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Na listove prsute ili praske sunke stavljati salatu, urolati i iseci ostrim nozem na manje rolnice kao male zalogajcice. Tako iseceno poredjati na ukrasni tanjir preko kolutova limuna.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Bozicna trpeza :) Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon