www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pite
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:54 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita od začinjenog sira

Potrebno je :

1. 250 g brašna,
2. so, 4 jajeta,
3. 125 g maslaca,
4. po 1 veza bosiljka, peršuna i mirođije,
5. 10 listova zelja, biber,
6. 400 g polumasnog sira,
7. kašika limunovog soka,
8. slatka paprika u prahu.

Sipati brašno na radnu površinu, dodati mu malo soli i u sredini napraviti udubljenje.Hladan maslac iseckati na manje komade i staviti ga na ivicu udubljenja. U sredinu staviti jaje, umešajte sve varjačom, tako da se naprave mrvice. Zatim rukama zamesiti glatko testo, napraviti od njega loptu, uviti je u foliju i ostaviti na hladnom mestu oko 30 minuta. Rernu zagrejati na 175 stepeni. Začine oprati, otresti od vode, a listove pokidati pa sve sitno iseći. Kod preostalih jaja odvojiti belance od žumanaca. Belanca čvrsto ulupati a žumanca izmešati sa sirom i sokom od limuna. Na kraju dodati začine i umućena belanca.Masu posoliti, pobiberiti i posuti paprikom u prahu. Radnu površinu posuti brašnom, pa razviti testo u krug. Zatim ga staviti u podmazan pleh. Odozgo rasporediti masu sa začinima i sirom. Ivice testa blago podići uz ivicu pleha i peći otprilike 30 minuta. Potom pitu izvaditi iz pleha i ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Ukrasiti i servirati. Vreme pripremanja oko 50 minuta.



_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita sa brokolima

Potrebno je :

1. 125 g posnog sremskog sira,
2. 5 kašika ulja, so, 2 jajeta,
3. 250 g brašna, 250 ml pavlake,
4. 1/2 kašikice praška za pecivo,
5. 250 g brokola,
6. 100 g koktel paradaza,
7. 250 g malih šampinjona,
8. žumance, biber,
9. 100 g rendanog ementalera,
10. 250 g pavlake.

Dobro umutiti sir sa uljem, solju i jednim jajetom. U to dodati brašno i prašak za pecivo i ostaviti testo da se hladi oko 30 minuta. Očistiti brokole, oprati i podeliti na manje komade. Kuvati oko 4 minuta u slanoj vodi i ocediti. Paradajz oprati, a pečurke obrisati i očistiti. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Podmazati kalup (prečnika 26 cm) i obložiti ga testom. Izbosti viljuškom na nekoliko mesta i staviti odozgo povrće. Umutiti jaje, žumance, pavlaku i sir. Začiniti, preliti time testo i peći 45 minuta.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
ss
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 12 Dec 2003
Poruke: 3

PorukaPostavljena: Čet Sep 01, 2005 11:56 pm    Naslov poruke: Pite Na vrh strane Na dno strane

PITA OD PEČURAKA BEZ KORA
Za 4 osobe



- pečurke (300 g)

- jaja (4 kom.)

- jogurt (1 čaša)

- brašno (10 kašika)

- prašak za pecivo (1 kesica)

- peršun - sitno seckan (1 veza)

- crni luk - sitno seckan (1 glavica)

- ulje

- so

- biber

- aleva paprika

Način pripreme:
Pečurke prodinstati na ulju sa malo luka, posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku po ukusu. Umutiti jaja, jogurt i brašno, dodati prašak za pecivo i sekani peršun. U tu masu dodati prohlađene pečurke. Sve izliti u pleh sa visokom ivicom i peći na 175 stepeni oko 40 min.
Prijatno!


PITA OD KROMPIRA "LOKI"
Za 4 osobe

Sastojci:

- krompir (500 g)

- celer (1 veza)

- peršun - sitno seckan (1 veza)

- so

- biber

- origano

- ulje

- kore za pitu

Način pripreme:
Ređati po 2 kore, pouljiti ih i filovati sa kockicama krompira preko kojih se dodaju po ukusu biber, celer, origano, peršun. Kore za pitu se ne moraju ređati, već se mogu i savijati. Složenu pitu staviti u rernu, kad počne da rumeni preliti je sa prelivom koji sledi i vratiti da se dobro ispeče. Preliv: voda, 1 šoljica ulja, soli (da bude dosta slano) - sve staviti da provri i onda preliti polupečenu pitu.
Prijatno!

LENJA PITA SA JABUKAMA
Za 4 osobe

Sastojci:

- margarin (200 g)

- mast (100 g)

- šećer (400 g)

- jaja (4 kom.)

- mleko (2 šoljice)

- brašno (600 g)

- prašak za pecivo (1 kesica)

- vanilin šećer

- kisele jabuke (1 kg)

Način pripreme:
200 gr margarina i 100 gr masti umutiti, dodati 10 kašika šećera i 4 žumanaca. To dalje dobro mutiti pa dodati 2 šoljice mleka, 600 gr brašna pomešanog sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Zamesite testo. Više od pola testa staviti u podmazan pleh, 4 belanceta dobro umutiti sa 6 kašika šećera i to staviti na testo u plehu.
Fil: Staviti 1 kg kiselih jabuka u to sve. Ostalo testo razviti u koru i staviti preko fila. Pitu peći na umerenoj vatri dok ne porumeni. Toplu pitu posuti prah šećerom.
Prijatno!

LENJA PITA SA VIŠNJAMA
Za 4 osobe

Sastojci:

- margarin (200 g)

- mast (100 g)

- šećer (400 g)

- jaja (4 kom.)

- mleko (2 šoljice)

- brašno (600 g)

- prašak za pecivo (1 kesica)

- vanilin šećer

- višnje (1 kg)

Način pripreme:
200 gr margarina i 100 gr masti umutiti, dodati 10 kašika šećera i 4 žumanaca. To dalje dobro mutiti pa dodati 2 šoljice mleka, 600 gr brašna pomešanog sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Zamesite testo. Više od pola testa staviti u podmazan pleh, 4 belanceta dobro umutiti sa 6 kašika šećera i to staviti na testo u plehu.
Fil: Staviti 1 kg višanja u to sve. Ostalo testo razviti u koru i staviti preko fila. Pitu peći na umerenoj vatri dok ne porumeni. Toplu pitu posuti prah šećerom.


LENJA PITA SA ORASIMA
Za 4 osobe

Sastojci:

- margarin (200 g)

- mast (100 g)

- šećer (400 g)

- jaja (4 kom.)

- mleko (2 šoljice)

- brašno (600 g)

- prašak za pecivo (1 kesica)

- vanilin šećer

- orasi (1 kg)

Način pripreme:

200 gr margarina i 100 gr masti umutiti, dodati 10 kašika šećera i 4 žumanaca. To dalje dobro mutiti pa dodati 2 šoljice mleka, 600 gr brašna pomešanog sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Zamesite testo. Više od pola testa staviti u podmazan pleh, 4 belanceta dobro umutiti sa 6 kašika šećera i to staviti na testo u plehu.
Fil: Staviti 1 kg oraha u to sve. Ostalo testo razviti u koru i staviti preko fila. Pitu peći na umerenoj vatri dok ne porumeni. Toplu pitu posuti prah šećerom.
Prijatno!

PITA SA MESOM "TANJA"
Za 4 osobe

Sastojci:

- kore za pitu (500 g)

- crni luk (1 glavica)

- mleveno meso (500 g)

- kisela pavlaka (2 dl)

- jaja (4 kom.)

- brašno (200 g)

- ulje (2 dl)

- so

- biber

- origano


Način pripreme:
Prvo izdinstati luka i mleveno meso dodati so, biber i origano. Prpipremiti nadev od pavlake, jaja, brašna i ulja. Od nadeva malo odvojiti i dodati u dinstano meso da se masa sjedini. Podeliti kore na tri dela, svaku drugu premazati nadevom, a smesu od mesa i nadeva staviti dva puta. Odozgo premazati sa drugim nadevom i peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Prijatno!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 15, 2005 1:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mama Angelinina pita sa makom

Umututi:
2 jaja
1 čašu (zapremine 200 ml) šećera
1 čašu ulja
1 čašu kiselog mleka (može kisela, ili čak i obična voda, ako nemata kiselo mleko)
1 prašak za pecivo

Potrebno vam je još i 500 gr tankih kora i 200 gr mlevenog maka.

U malo nauljenu posudu stavite 2 kore, poprskajte onom smesom, stavite mak, ponovo kore, ponovo tečnost, ponovo mak.....
Pre pečenja isecitei na kocke željene veličine.
Ako preostane malo preliva, sipajte ga preko pite.
Peče se na umerenoj temperaturi.
Vreo kolač preliva se vrelim sirupom*,
napravljenim od 500 gr šećera i 700 ml vode.

Sačekati da se sirup upije.

Pozvati drage ljude na degustaciju Wink

PS. pleh u kome ja pečem ovaj kolač je dimenzija 26x36 cm,
nije bitno, ali eto da imate orijentaciju koliko vam "materijala" treba za koliku posudu.
Ako vam je pleh veći ili manji,
količine potrebnih sastojaka, jasno je, možete proporcionalno promeniti.

* Za one koji ne znaju,
sirup se pravi tako što u dublju posudu stavite šećer i vodu,
na srednje jakoj vatri polako kuvate i povremeno promešate,
dok se ne postigne srednja gustina sirupa, kao za bilo koju baklavu ( ređe nego za slatko ili za šampite, npr.)

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vlada1
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 31 Okt 2005
Poruke: 31

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Nov 02, 2005 10:06 pm    Naslov poruke: TESTO ZA JUFKU Na vrh strane Na dno strane

Tijesto za jufku
Sastojci Priprema
1/2 kg finog bijelog brasna
2 dcl mlake vode
1 kasika ulja
malo masla
malo soli
Nasuti brasno na sto u obliku kupe. Kupu izdubiti i nasuti u nju so i ulje. Uz dodatak mlake vode mijesiti tijesto sve dok se ne pojave jedva primjetni mjehurici. Ne bi trebalo biti ni suvise mekano, a ni pretvrdo. Izradjeno tijesto podijeliti na 3 – 4 dijela, a svaki dio oblikovati u lopticu. Loptice premazati maslom i ostaviti na nabrasnjenu povrsinu da odstoje 20 – 30 minuta. Nakon toga tijesto se razvlaci rukama, oklagijom ili drvenim valjkom. Kad se dovoljno istanje, jufke se ostavljaju da se malo osuse.
Ako se prave jufke za slatku pitu, u tijesto se dodaje jos i jedno jaje.
 
PEPPO
Upućeni član
Upućeni član





Datum registracije: 23 Jul 2005
Poruke: 462
Mesto: ...

germany.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 10, 2006 9:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

To mi je omiljena pita, moja mama je iz bosne i
super je pravi, najbolja je kad je vruca.
steta sto neznam kako se pravi, gladan sam
 
puslica
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 23 Dec 2003
Poruke: 5

PorukaPostavljena: Ned Feb 19, 2006 7:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PITA SA POVRCEM


Potrebno je :

za tijesto :
1. 10 dag margarina,
2. 3 dl brašna,
3. 2 žlice sjeckanog zelenog peršuna,
4. sol, papar,
5. 1 dl naribanog sira.
za nadjev :
1. velike glavice luka,
2. 2 velike paprike,
3. 1 tikvica ili krastavac,
4. 6-7 rajčica,
5. 3-4 žlice ukuhane rajčice,
6. 3-4 režnja češnjaka,
7. 2 dl juhe,
8. sol, papar, zeleni peršun,
9. majčina dušica, 5 dag margarina,
10. 2-3 žlice škrobnog brašna,
11. 1 dl naribanog sira.

Zamijesite tijesto od svih sastojaka i 3 žlice hladne vode. Neka stoji u hladioniku 1 sat, onda razvaljajte, stavite u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. U međuvremenu na margarinu ispržite luk, dodajte ostalo nasjeckano povrće i pirjajte zalijevajući juhom. Škrobno brašno razmutite sa 2-3 žlice vode i dodajte povrću da se zgusne. Prelijte preko ispečenog tijesta, pospite sirom i zapecite još 20 minuta.
 
puslica
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 23 Dec 2003
Poruke: 5

PorukaPostavljena: Ned Feb 19, 2006 7:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

AMERICKA PITA

Potrebno je:

1. 4 dl brašna
2. 2 kašike šećera
3. 200 g margarina
4. 250-400 g voća
(ribizle, borovnice, maline,
kupine, breskve itd.)
Fil:
5. 3 žumanjceta
6. 2 kašike šećera
7. 1 kašika vanila šećera
8. 2 dl slatkog vrhnja

Izmešati margarin, šećer i brašno. Mešati prstima dosta dugo, dok se margarin sasvim ne otopi u brašno. Ostaviti testo da odstoji 30 min u hladnjaku. Istisnuti pola testa u okruglu tepsiju široku oko 30 cm. Staviti da se peče oko 10 minuta na 225 stepeni. Voće pošećerite po volji i uliti u koru od testa. Prekriti s ostatkom testa. Peći na 225 stepeni cca 20-30 min, dok pita nije dobila boje. Fil : Mešaj žumanjce i šećer penasto. Mikserom mešati vrhnje penasto. Dodati vrhnje u drugu smesu. Dobro izmešati i servirati uz pitu.
 
puslica
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 23 Dec 2003
Poruke: 5

PorukaPostavljena: Ned Feb 19, 2006 7:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PITA SA JABUKAMA I CIMETOM


Potrebno je za 12 parčadi :

1. 250 g brašna,
2. 200 g maslaca,
3. jaje, kašika ruma,
4. so, 600 g jabuka,
5. 75 g šećera,
6. 1/2 kašikice cimeta,
7. 2 kašike suvog grožđa,
8. žumance.

Izručiti pažljivo brašno na podlogu za mešanje kolača i u sredini formirati udubljenje. Iseckati hladan maslac na sitne kockice i staviti u udubljenje. Dodati jaje, kašiku vode, rum i malo soli. Dobro umesiti testo.Napraviti loptu od testa, zaviti je u providnu foliju i ostaviti u frižider oko 60 minuta da se ohladi. Zagrejati rernu (200 stepeni ).Prepoloviti ohlađeno testo. Jednom polovinom testa temeljno obložiti kalup za tortu (prečnika oko 24 cm) i staviti na donju rešetku u rerni oko 15 -20 minuta da se kratko ispeče i dobije blagu zlatnožutu boju. Za fil oljuštiti jabuke, odstraniti semenke i preseći ih na četvrtine, a zatim iseći na tanke listiće. Pomešati sa šećerom, cimetom i suvim grožđem i poređati ravnomerno na blago prepečenoj podlozi. Od ostatka testa napraviti tanke prutiće i poređati ih preko kolača tako da se dobije neka vrsta rešetke. Zatim formirati pletenicu od koje treba napraviti ram kolača. Krajeve testa malo pritisnuti, kako bi se testo dobro spojilo i sjedinilo. Umutiti žumance i kašiku mlake vode i time premazati testo kako bi tokom pečenja dobilo lepu rumenu boju. Peći kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta. Izvaditi, prohladiti i služiti.
 
tascha
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 26 Mar 2006
Poruke: 72

nepal.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 28, 2006 9:25 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nego moje dame, znate li vi razvlaciti kore? evo jednostavan recept, uspjeva 100%

375 g brasna,
sol
2 jajeta,
1 jogurt
Sastojke izmjesas i dodas dovoljno vode (mlake, ne vruce) dok ne dobijes jednu glatku masu, ali pazi da se odvaja od posude. Podjeli ovo tjesto na 5-6 komada, stavi na brasnom poprskanu tacnu, premazi tanko uljem i prekrij sa prozirnom folijom (ovo da se ne bi skorilo za vrijeme stajanja). Ovako spravljeno tjesto staviti na mlakom (ne vrucem) mjestu da odstoji, oko pola sata. Onda ravlaciti jedan po jedan komad i nadjevate...

nadjevom od jabuka, rendane jabuke, malo oraha, cimta, vanilin secera, grozdjica prethodno namocenih u rum, secer i ulje...
nadjevom od sira
Nadjev od sira dobijes tako sto uzmes friski sir (kod nas se to zove hurda), koji nije previse masan i koji nije u komadu, nego je onako kako bih rekla prhak, brasnast (u Njemackoj se on jednostavno zove Frischkäse), dodas tome dva jajeta, malo soli i nadjev je vec gotov.

Burek mjesano mljeveno meso, mao bibera, soli, papra, vegete, sitno sjeckanog luka, i kasiku vode (rekla mi jedna bosanka)..

od tikve
izrendas tikvu i dodas malo ulja i secera
 
Daca
~Žena Sanjicinog švalera~
~Žena Sanjicinog švalera~



Godine: 51

Datum registracije: 16 Apr 2004
Poruke: 2617
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 28, 2006 7:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nikada nisam razvlacila kore,a ovaj tvoj recept mi deluje jednostavno...
Iskreno,nisam ni probala,lakse mi je da kupim kore i napravim pitu na brzaka,ali znam da nije to ono pravo...i svi smo iz kuce,slatko jeli savijacu koju je spremala muzevljeva pokojna baka Very Happy
Obecavam,da cu za vikend probati da je napravim...pa cu javiti da li je bilo uspesno Wink
 
tascha
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 26 Mar 2006
Poruke: 72

nepal.gif
PorukaPostavljena: Uto Mar 28, 2006 9:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nije to tako strasno, uzmi neki stariji stoljnjak, pobrasni ga, stavi tjesto, pobrasni ga, naravno oklagiju i razvlaci
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Pite Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Strana 5 od 7

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon