:: |
Autor |
Poruka |
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Meksičke tortilje
Sastojci za više od 10 porcija
3 šolje namenskog brašna (za kukuruzne tortilje koristite kukuruzno brašno)
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice soli
3/4 šolje margarina ili masti
3/4 šolje vruće vode
Priprema
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Naseckajte margarin i umešajte sa brašnom da dobijete testo koje se mrvi. Dodajte 3/4 šolje vruće vode ili koliko je potrebno da napravite glatko testo. Radite testo dok ne počne da se odvaja od ivica suda.
Ako se testo lepi za ivice suda, dodajte još malo brašna. Gotovo testo ostavite da se odmara oko 1 sat. Podelite testo na 10 do 12 loptica. Nabrašnite radnu površinu i oklagijom razvucite svaku lopticu na oko 4 mm debljine. Stavite svaku tortilju u gvozdeni tiganj (kalup) i pecite sa obe strane 1-2 minuta.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Pekarska štrudla
Sastojci
500 g brašna
300 ml mlijeka
1 umućeno jaje
2 kašike putera neslanog
4 kašike šećera
na vrh noža soli
1 1/2 kašičica suvog kvasca
malo narendane limunove korice (po želji)
Za premazivanje štrudle:
2 kašike omekšalog putera
3 kašike brašna
2 kašike smeđeg šećera
Za filovanje možete koristiti mljeveni mak ili džem od suvih šljiva.
Priprema
U jednu manju šerpu staviti mlijeko i puter da se malo umlači. Pomiješati suve sastojke brašno, šećer, so i kvasac i sa mlakim mlijekom zakuvati tijesto. Tijesto dobro izraditi na radnoj površini i premjestiti u dublju činiju premazanu sa malo ulja. Pokriti činiju providnom folijom i ostaviti da nadolazi oko 2 sata na sobnoj temp.
Nadošlo tijesto pritisnuti lagano dlanovima i izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna. Razvući tijesto u veći pravougaonik
onoliko koliko se može razvući pomoću oklagije. Na sredinu staviti fil, a desni i lijevi dio isjeći na malo šire trake pod sasvim malim uglom.
Prebacivati trake preko fila tako da budu jedna uz drugu. Svaka traka je jedna kriška. Tako spremljenu štrudlu staviti u pleh prekriven papirom za pečenje i podmazan sa malo hladnog putera. Ostaviti da nadolazi oko 30 min.
U međuvremenu napraviti premaz na ovaj način: omekšali puter dobro umutiti, dodati brašno i smeđi šećer i dobro izmiješati da se masa izjednači. Nadošlu štrudlu premazati sa ovim premazom i
staviti u zagrijanu rernu (350°F) da se peče oko 40 min. Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se prohladi 5 min., a zatim
strudlu izručiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se skroz ohladi.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Bagel
Sastojci za 4 porcije
3 šalice (od 2,5 dl) brašna i još 3 žlice za radnu površinu.
1,5 žličica soli
2 žlice šećera
1 kesica kvasca
2/3 šalice mlake vode
3 žlice ulja
1 jaje
4,5 l vrele vode sa 2 žlice šećera
Za posipanje : mak, sezamove sjemenke ili krupna sol
Priprema
Namrvite kvasac u pet žlica mlake vode. Primiješajte ulje i preostalu mlaku vodu, te miješajte da se kvasac potpuno otopi. U dubokoj velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i dvije žlice šećera. U sredini načinite udubinu, ulijte polovicu pripremljene tekućine, zatim pomalo primiješajte stučeno jaje, te preostalu tekućinu.
Dobro izmiješajte da se sastojci povežu. Pobrašnite radnu površinu, pa na njoj rukama mijesite tijesto dvije min.
Umiješeno tijesto vratite u zdjelu, izravnajte površinu i tri puta lupite.
Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi 15-20 min. da tijesto naraste. Premijesite u zdjeli da tijesto postane glatko i elastično. Zatim ga podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki razvaljajte u kobasice ne tanje od 2 cm. Stisnite im krajeve u krug. Poslažite ih na pobrašnjen lim i pecite tri min.u pećnici. Izvadite ih.
Pristavite 4,5 l vode sa dvije žlice šećera. Kad provrije, dodajte pecivo. Čim opet provrije, smanjite temperaturu i kuhajte 15-20 min. Izvadite rupičastom žlicom i poslažite na lim. Pecite 10 min.u pećnici zagrijanoj na 190°C, a zatim povisite na 200°C. Pecite da pecivo postane smećkasto, a korica hrskava, za što je potrebno 10-15 min.
Preporuka: pecivo pospite makom, sezamovim sjemenkama ili krupnom solju prije posljednjeg pečenja.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Bakini uštipci
Sastojci za 8 porcija
1/2 kg brašna
1/2 l vode
3 jaja
1 kašičica soli
Priprema
Umutiti posebno tri žumanca, a posebno tri belanca.
U žumanca lagano dolivati pola litra mlake vode sa kašičicom soli uz stalno mešanje. U dobijenu masu polako usipati brašno uz stalno mešanje varjačom.
Na kraju dodati sneg od belanaca dok se ne sjedini, a
testo počne da dobija mehuriće.
U vrelu mast kašikom vaditi testo i pržiti dok ne
porumeni.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Zlatiborska pita
Sastojci za 5 porcija
10 srednjih kora, ili kora za pitu (to je oko 500 g)
1 čaša (od jogurta) brašna
1 čaša (od jogurta) ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
3 jaja
200 g sira
Priprema
Najpre se napravi smesa tako što se od 3 belanca umuti šne, kome se dodaju brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo.
Ta smesa treba da odstoji oko 30 minuta.
Za to vreme izmeša se sir sa 3 žumanca, i uključi se rerna da se greje na 200°C.
Kore se odvoje jedna od druge, pa se prva kora položi na radnu površinu i cela premaže smesom, naročito paziti da i ivice kore budu dobro premazane. Na tako premazanu koru stavlja se sledeća, koja se opet maže smesom i tako se redom ređaju i premažuju sve kore. Na svaku koru ide otprilike jedna kutlača smese.
Kada je i poslednja premazana, na nju se stavlja smesa od sira i žumanca.
Onda se sve to lepo urola u rolat, koji se premaže ostatkom smese (ili mešavinom jajeta i ulja), pospe susamom i peče na 200° C, pa se tokom pečenja smanji na 150°C.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Zeljanica
Sastojci
½ kg kore
350 g mlađeg sira (kravlji)
250 g kisele pavlake
1 kg spanaća (ili zelja)
150 ml mleka
100 ml slatke pavlake (umućene)
3 kom. jaja
so (po ukusu)
Ostali materijal:
100 ml maslinovog ulja
Priprema
Kiselu pavlaku pomešati sa umućenom slatkom, dodati isceđen i izmrvljen sir, umućena jaja, mleko i so. Spanać oprati, očistiti i kratko (da prebaci dva – tri ključa) u slanoj vodi kuvati. Iscediti dobro spanać, iseckati ga i pomešati sa gore navedenom mešavinom. Tepsiju podmazati uljem, staviti jednu koru, istu takođe malo premazati uljem i na nju naneti drugu koru. Poprskati je (ovu drugu) s malo ulja i naneti jedan deo pripremljenog fila.
Staviti preko koru, poprskati s malo ulja, naneti deo fila i tako redom dok ima materijala. Zadnji red je dupla kora tj. dve koje takođe poprskati s malo ulja i staviti da se peče.
Peći na 220°C 15 min. smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti s pečenjem još 20 –25 min. u zavisnosti od šporeta. Pečenu zeljanicu preliti sa mešavinom 1 kašike maslinovog ulja, 5 kašika mleka i 1 kašikom umućene slatke pavlake. Vratiti zeljanicu u rernu i ostaviti još 10 min. na 200°C da se peče.
Vruću iseći na željene parčiće i služiti uz kiselo mleko.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Zeka sa korpom
Sastojci
750 g brašna
10 g suvog kvasca
250 ml mlakog mleka
100 g putera
3 kašike šećera
1 kašičica soli
Ostali materijal:
ofarbana jaja
1 žumance
2 kašike hladnog mleka
suvo grožđe
Priprema
Prosejano brašno (700 g) pomešati sa kvascem, dodati šećer, so, puter u tečnom stanju, mleko i testo dobro izraditi. Dodati ostalo brašno i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u polu loptu, premazati mlakom vodom, pokriti providnom folijom i ostaviti da odstoji 30 min na sobnoj temperaturi.
Testo premesiti, razviti debljine 0,5 cm i šablonom izrezati zeke. Zeke staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Od testa napraviti korpe, u svaku staviti ofarbano jaje i prisloniti na leđa zeke (malo mlakom vodom premazati deo koji se spaja s leđima). Od suvog grožđa staviti oko, premazati mešavinom mleka i umućenog žumanca i staviti da se peče. Peći na 180°C oko 20-25 min u zavisnosti do šporeta.
PS. Korpe napraviti od testa koje ostane - oblikovati tanke, dugačke delove koje ukrstiti kao kada se korpa plete. Jednu malo dužu traku od testa, naneti na kraj mreže tj. korpe, kada korpu postavamo na leđa zeke. Šablon za zeke iseći od papira ili kartona (nacrtati).
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Testo za knedle sa grizom
Sastojci za 5 porcija
200 gr. brašna
3 kašike griza
2 jajeta
40 gr. putera ili margarina
so
Priprema
Margarin ili puter penasto umutiti dodajući jedno po jedno žumance. U masu umešati so, brašno i griz i na kraju sneg od belanaca. Od mase se oblikuju knedle koje se kuvaju u ključaloj, posoljenoj vodi.
Oceđene, služe se kao dodatak čorbastim jelima ili dinstanom mesu.
Od istog testa mogu se kašičicom vaditi knedlice i zakuvavati u bistre supe.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Testo za noklice
Sastojci za 5 porcija
200 gr. brašna
1 jaje
so
Priprema
Od sastojaka, uz minimalno dodavanje vode zamesiti čvrsto testo. Zamešano testo, da bi noklice što bolje uspele, treba dobro "izlupati" varjačom. Testo pokriti i ostaviti da odstoji pola sata.
Kašičicom vaditi testo i spuštati u dosta posoljone, kipuće vode i kuvati oko 15min.
Oceđene, služe se kao dodatak dinstanim mesima i čorbastim jelima. Za gulaše ili čorbe noklice se ne kuvaju posebno, već se kašičicom spuštaju u već gotovo jelo i zajedno kuvaju.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Testo za picu
Sastojci za 4 porcije
4 čaše od 2 dl brašna
2 čaše od 2 dl jogurta
1 prašak za pecivo
Priprema
Sjediniti sastojke i odmah razvući u tepsiju.
Testo se malo teže razvlači, zato je dobro nauljiti ruke i polako razvlačiti.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Uljevak (kljukuša)
Sastojci za 4 porcije
brašno (500 g)
voda
prstohvat soli
pola šolje ulja
glavica belog luka
1/5 litre kiselog mleka (jogurta)
Priprema
Zamesi se hlebno testo (bez kvasca), ali meko, da se "ulije" u tepsiju.
Beli luk se očisti i isecka (izgnječi), pa se stavi u šolju i doda malo vode, koliko da ogrezne.
Kad je testo pečeno, izvadi se iz rerne i dok je još vruće iskida se na komade koji se poslažu u činiju.
Ulje se zagreje u lončetu da počne da ključa, pa se prelije preko vrućeg testa. Prelije se zatim beli luk i kiselo mleko. Izmeša se i servira.
Ako niste vični mesenju, može da se iskoristi i bajat hleb koji se malo zagreje u rerni, a potom rasparča i prelije...
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 38
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Urnebes proja
Sastojci za 4 porcije
1 čaša kiselog mleka
1 čaša ulja
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša kukuruznog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
sol
150g šunke (ili parizera...)
150g sira
2-3 krastavca
1 kaf. kašika origana
Priprema
Umutiti ulje, brašno, jaja i prašak za pecivo i dodati šunku, sir, krastavce i origano.
Dobro podmazan pleh zagrejati, sipati masu, peći do rumeno-zlatne boje pa jesti.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|