www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

peciva
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meksičke tortilje

Sastojci za više od 10 porcija

3 šolje namenskog brašna (za kukuruzne tortilje koristite kukuruzno brašno)
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice soli
3/4 šolje margarina ili masti
3/4 šolje vruće vode

Priprema

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Naseckajte margarin i umešajte sa brašnom da dobijete testo koje se mrvi. Dodajte 3/4 šolje vruće vode ili koliko je potrebno da napravite glatko testo. Radite testo dok ne počne da se odvaja od ivica suda.

Ako se testo lepi za ivice suda, dodajte još malo brašna. Gotovo testo ostavite da se odmara oko 1 sat. Podelite testo na 10 do 12 loptica. Nabrašnite radnu površinu i oklagijom razvucite svaku lopticu na oko 4 mm debljine. Stavite svaku tortilju u gvozdeni tiganj (kalup) i pecite sa obe strane 1-2 minuta.


 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pekarska štrudla

Sastojci

500 g brašna
300 ml mlijeka
1 umućeno jaje
2 kašike putera neslanog
4 kašike šećera
na vrh noža soli
1 1/2 kašičica suvog kvasca
malo narendane limunove korice (po želji)

Za premazivanje štrudle:
2 kašike omekšalog putera
3 kašike brašna
2 kašike smeđeg šećera

Za filovanje možete koristiti mljeveni mak ili džem od suvih šljiva.

Priprema
U jednu manju šerpu staviti mlijeko i puter da se malo umlači. Pomiješati suve sastojke brašno, šećer, so i kvasac i sa mlakim mlijekom zakuvati tijesto. Tijesto dobro izraditi na radnoj površini i premjestiti u dublju činiju premazanu sa malo ulja. Pokriti činiju providnom folijom i ostaviti da nadolazi oko 2 sata na sobnoj temp.

Nadošlo tijesto pritisnuti lagano dlanovima i izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna. Razvući tijesto u veći pravougaonik
onoliko koliko se može razvući pomoću oklagije. Na sredinu staviti fil, a desni i lijevi dio isjeći na malo šire trake pod sasvim malim uglom.
Prebacivati trake preko fila tako da budu jedna uz drugu. Svaka traka je jedna kriška. Tako spremljenu štrudlu staviti u pleh prekriven papirom za pečenje i podmazan sa malo hladnog putera. Ostaviti da nadolazi oko 30 min.

U međuvremenu napraviti premaz na ovaj način: omekšali puter dobro umutiti, dodati brašno i smeđi šećer i dobro izmiješati da se masa izjednači. Nadošlu štrudlu premazati sa ovim premazom i
staviti u zagrijanu rernu (350°F) da se peče oko 40 min. Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se prohladi 5 min., a zatim
strudlu izručiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se skroz ohladi.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bagel

Sastojci za 4 porcije

3 šalice (od 2,5 dl) brašna i još 3 žlice za radnu površinu.
1,5 žličica soli
2 žlice šećera
1 kesica kvasca
2/3 šalice mlake vode
3 žlice ulja
1 jaje
4,5 l vrele vode sa 2 žlice šećera
Za posipanje : mak, sezamove sjemenke ili krupna sol

Priprema
Namrvite kvasac u pet žlica mlake vode. Primiješajte ulje i preostalu mlaku vodu, te miješajte da se kvasac potpuno otopi. U dubokoj velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i dvije žlice šećera. U sredini načinite udubinu, ulijte polovicu pripremljene tekućine, zatim pomalo primiješajte stučeno jaje, te preostalu tekućinu.

Dobro izmiješajte da se sastojci povežu. Pobrašnite radnu površinu, pa na njoj rukama mijesite tijesto dvije min.
Umiješeno tijesto vratite u zdjelu, izravnajte površinu i tri puta lupite.
Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi 15-20 min. da tijesto naraste. Premijesite u zdjeli da tijesto postane glatko i elastično. Zatim ga podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki razvaljajte u kobasice ne tanje od 2 cm. Stisnite im krajeve u krug. Poslažite ih na pobrašnjen lim i pecite tri min.u pećnici. Izvadite ih.

Pristavite 4,5 l vode sa dvije žlice šećera. Kad provrije, dodajte pecivo. Čim opet provrije, smanjite temperaturu i kuhajte 15-20 min. Izvadite rupičastom žlicom i poslažite na lim. Pecite 10 min.u pećnici zagrijanoj na 190°C, a zatim povisite na 200°C. Pecite da pecivo postane smećkasto, a korica hrskava, za što je potrebno 10-15 min.
Preporuka: pecivo pospite makom, sezamovim sjemenkama ili krupnom solju prije posljednjeg pečenja.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bakini uštipci

Sastojci za 8 porcija

1/2 kg brašna
1/2 l vode
3 jaja
1 kašičica soli

Priprema
Umutiti posebno tri žumanca, a posebno tri belanca.
U žumanca lagano dolivati pola litra mlake vode sa kašičicom soli uz stalno mešanje. U dobijenu masu polako usipati brašno uz stalno mešanje varjačom.
Na kraju dodati sneg od belanaca dok se ne sjedini, a
testo počne da dobija mehuriće.

U vrelu mast kašikom vaditi testo i pržiti dok ne
porumeni.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zlatiborska pita

Sastojci za 5 porcija

10 srednjih kora, ili kora za pitu (to je oko 500 g)
1 čaša (od jogurta) brašna
1 čaša (od jogurta) ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
3 jaja
200 g sira

Priprema

Najpre se napravi smesa tako što se od 3 belanca umuti šne, kome se dodaju brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo.
Ta smesa treba da odstoji oko 30 minuta.
Za to vreme izmeša se sir sa 3 žumanca, i uključi se rerna da se greje na 200°C.
Kore se odvoje jedna od druge, pa se prva kora položi na radnu površinu i cela premaže smesom, naročito paziti da i ivice kore budu dobro premazane. Na tako premazanu koru stavlja se sledeća, koja se opet maže smesom i tako se redom ređaju i premažuju sve kore. Na svaku koru ide otprilike jedna kutlača smese.
Kada je i poslednja premazana, na nju se stavlja smesa od sira i žumanca.

Onda se sve to lepo urola u rolat, koji se premaže ostatkom smese (ili mešavinom jajeta i ulja), pospe susamom i peče na 200° C, pa se tokom pečenja smanji na 150°C.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeljanica

Sastojci
½ kg kore
350 g mlađeg sira (kravlji)
250 g kisele pavlake
1 kg spanaća (ili zelja)
150 ml mleka
100 ml slatke pavlake (umućene)
3 kom. jaja
so (po ukusu)

Ostali materijal:
100 ml maslinovog ulja

Priprema

Kiselu pavlaku pomešati sa umućenom slatkom, dodati isceđen i izmrvljen sir, umućena jaja, mleko i so. Spanać oprati, očistiti i kratko (da prebaci dva – tri ključa) u slanoj vodi kuvati. Iscediti dobro spanać, iseckati ga i pomešati sa gore navedenom mešavinom. Tepsiju podmazati uljem, staviti jednu koru, istu takođe malo premazati uljem i na nju naneti drugu koru. Poprskati je (ovu drugu) s malo ulja i naneti jedan deo pripremljenog fila.
Staviti preko koru, poprskati s malo ulja, naneti deo fila i tako redom dok ima materijala. Zadnji red je dupla kora tj. dve koje takođe poprskati s malo ulja i staviti da se peče.

Peći na 220°C 15 min. smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti s pečenjem još 20 –25 min. u zavisnosti od šporeta. Pečenu zeljanicu preliti sa mešavinom 1 kašike maslinovog ulja, 5 kašika mleka i 1 kašikom umućene slatke pavlake. Vratiti zeljanicu u rernu i ostaviti još 10 min. na 200°C da se peče.

Vruću iseći na željene parčiće i služiti uz kiselo mleko.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zeka sa korpom

Sastojci

750 g brašna
10 g suvog kvasca
250 ml mlakog mleka
100 g putera
3 kašike šećera
1 kašičica soli

Ostali materijal:

ofarbana jaja
1 žumance
2 kašike hladnog mleka
suvo grožđe

Priprema
Prosejano brašno (700 g) pomešati sa kvascem, dodati šećer, so, puter u tečnom stanju, mleko i testo dobro izraditi. Dodati ostalo brašno i zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u polu loptu, premazati mlakom vodom, pokriti providnom folijom i ostaviti da odstoji 30 min na sobnoj temperaturi.

Testo premesiti, razviti debljine 0,5 cm i šablonom izrezati zeke. Zeke staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Od testa napraviti korpe, u svaku staviti ofarbano jaje i prisloniti na leđa zeke (malo mlakom vodom premazati deo koji se spaja s leđima). Od suvog grožđa staviti oko, premazati mešavinom mleka i umućenog žumanca i staviti da se peče. Peći na 180°C oko 20-25 min u zavisnosti do šporeta.

PS. Korpe napraviti od testa koje ostane - oblikovati tanke, dugačke delove koje ukrstiti kao kada se korpa plete. Jednu malo dužu traku od testa, naneti na kraj mreže tj. korpe, kada korpu postavamo na leđa zeke. Šablon za zeke iseći od papira ili kartona (nacrtati).
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Testo za knedle sa grizom

Sastojci za 5 porcija

200 gr. brašna
3 kašike griza
2 jajeta
40 gr. putera ili margarina
so

Priprema
Margarin ili puter penasto umutiti dodajući jedno po jedno žumance. U masu umešati so, brašno i griz i na kraju sneg od belanaca. Od mase se oblikuju knedle koje se kuvaju u ključaloj, posoljenoj vodi.

Oceđene, služe se kao dodatak čorbastim jelima ili dinstanom mesu.

Od istog testa mogu se kašičicom vaditi knedlice i zakuvavati u bistre supe.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Testo za noklice

Sastojci za 5 porcija

200 gr. brašna
1 jaje
so

Priprema

Od sastojaka, uz minimalno dodavanje vode zamesiti čvrsto testo. Zamešano testo, da bi noklice što bolje uspele, treba dobro "izlupati" varjačom. Testo pokriti i ostaviti da odstoji pola sata.

Kašičicom vaditi testo i spuštati u dosta posoljone, kipuće vode i kuvati oko 15min.

Oceđene, služe se kao dodatak dinstanim mesima i čorbastim jelima. Za gulaše ili čorbe noklice se ne kuvaju posebno, već se kašičicom spuštaju u već gotovo jelo i zajedno kuvaju.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Testo za picu

Sastojci za 4 porcije

4 čaše od 2 dl brašna
2 čaše od 2 dl jogurta
1 prašak za pecivo

Priprema

Sjediniti sastojke i odmah razvući u tepsiju.
Testo se malo teže razvlači, zato je dobro nauljiti ruke i polako razvlačiti.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uljevak (kljukuša)

Sastojci za 4 porcije

brašno (500 g)
voda
prstohvat soli
pola šolje ulja
glavica belog luka
1/5 litre kiselog mleka (jogurta)

Priprema

Zamesi se hlebno testo (bez kvasca), ali meko, da se "ulije" u tepsiju.
Beli luk se očisti i isecka (izgnječi), pa se stavi u šolju i doda malo vode, koliko da ogrezne.
Kad je testo pečeno, izvadi se iz rerne i dok je još vruće iskida se na komade koji se poslažu u činiju.
Ulje se zagreje u lončetu da počne da ključa, pa se prelije preko vrućeg testa. Prelije se zatim beli luk i kiselo mleko. Izmeša se i servira.

Ako niste vični mesenju, može da se iskoristi i bajat hleb koji se malo zagreje u rerni, a potom rasparča i prelije...
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Urnebes proja

Sastojci za 4 porcije

1 čaša kiselog mleka
1 čaša ulja
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša kukuruznog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
sol
150g šunke (ili parizera...)
150g sira
2-3 krastavca
1 kaf. kašika origana

Priprema
Umutiti ulje, brašno, jaja i prašak za pecivo i dodati šunku, sir, krastavce i origano.

Dobro podmazan pleh zagrejati, sipati masu, peći do rumeno-zlatne boje pa jesti.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> peciva Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 3 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon