www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

peciva
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice „Izlapitis”

Sastojci za 6 porcija

1/2 l jogurta
1 jaje
3 kašičice soli
4 kašičice praška za pecivo
125 g hladnog grubo rendanog putera
800 g brašna

Priprema
Sve sastojke izradite u fino glatko testo. Pokrijte salvetom, stavite u frižider najmanje 1 sat da odstoji. Rernu zagrejati na 180°C. Sa blago nabrašnjenim dlanovima praviti pogačice, pa ih malo zapeći na ugrejanom tiganju da samo malo porumene sa obe strane, po samo minut, minut-i po sa svake strane. Složiti ih na pleh (malo podmazan puterom) i peći oko 30 minuta. Kada su gotove, prekrijti ih čistom salvetom.


 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice od heljde

Sastojci

750 g integralnog brašna
1/2 l sojinog mleka
300 ml mlake vode
14 g suvog kvasca
3 kafene kašičice soli
100 g semenki od tikve (pečene)

Priprema

Pomešati brašna sa kvascem, dodati so (promešati), pa zatim dodati pečene, oljuštene i isitnjene semenke, sojino mleko, vodu i zamesiti glatko testo. Oblikovati kao poluloptu, premazati mlakom vodom, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da testo naraste. Testo razviti debljine 1–1,5 cm i čašom ili modlicom vaditi pogačice. Ređati ih u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati mlakom vodom i peći. Peći na 220°C 15 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti sa pečenjem još 1 minut. Smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 5-8 minuta u zavisnosti od šporeta. Pečene pogačice poprskati sa hladnom vodom, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohlade.

P.S. Pri mešanju brašna prvo pomešati 650 g integralnog sa heljdinim, dodati ostale sastojke, pa onda zamesiti testo s ostalom količinom integralnog brašna. Testo je pri mešenju lepljivo, upotrebiti navedenu količinu (ne više), a za dasku za mesenje i nanošenje na ruke dodati drugo brašno (integralno). Pored načina vađenja pogačica modlicom, može se oblikovati valjak od testa, iseći na manje delove i od svakog dela umesiti tj. oblikovati pogačica. Svaku pogačicu zaseći vrhom noža (napraviti krst).
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice od integralnog brašna

Sastojci
Za testo:

900 g integralnog brašna
600 ml mlake vode
50 ml maslinovog ulja
2 kes. suvog kvasca (2x7 g)
1 kašika vinskog sirćeta (belog)
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Ostali materijal:

250 g margarina
250 g krem sira
100 g semenke od tikve (oljuštene)
3 kašike integralnog brašna
1 kašičica soli
2 kašike sojinog mleka

Priprema
Brašno pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, ulje, sirće, mlaku vodu i zamesiti glatko testo. Testo razviti debljine 1 cm i premazati 1/3 mešavinom umućenog margarina, soli (1 kašičica), brašna (3 kašike) i pripremljenim semenkama od tikve. Saviti testo kao knjigu, posuti brašnom (malo) pokriti folijom, staviti na tanjir i na sobnoj temperaturi ostaviti 20 min da stoji. Testo premesiti i postupak ponoviti još dva puta na isti način kao prvi put.

Razviti koru debljine 1 cm, čašom vaditi testo – pogačice i ređati u tepsiju premazanu uljem. Pogačice premazati sojinim mlekom i staviti da se peku. Peći na 200°C oko 20 –25 min u zavisnosti od šporeta. Pečene pogačice poprskati hladnom vodom, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohlade.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice od krompira i raženog brašna

Sastojci

1 kg krompira
600 g raženog brašna
2 kašičice praška za pecivo
350 ml mleka
100 ml slatke pavlake
300 g pečuraka (po izboru)
1 kašika iseckanog peršuna
1 glavica crnog luka
1 kašika iseckanog majorana
1 kašika butera
2 kom. jaja
1-2 češnja belog luka
3 kašike belog vina
50 ml bujona od povrća
3 kašike izrendisanog kačkavalja
morski orah (na vrh noža)
1 kašičica soli
So, biber (po ukusu)

Priprema
Pečurke oprati (ili četkicom očistiti) i iseći na listiće. Crni luk sitno iseckati i sa peršunom karatko propržiti na buteru. Dodati pečurke, majoran i ispresovan beli luk, promešati i pržiti 2-3 min. Naliti vino i bujon, dodati majoran, so, biber i kuvati dok sva tečnost ne ispari.
Pečeni krompir oljuštiti i ispresovati. U još vruć krompir dodati umućena žumanca, morski orah, so, biber, pavlaku, mlako mleko, dobro umućena belanca i brašno pomešano s praškom za pecivo. Zamesiti glatko – meko testo, pokriti čistom salvetom i ostaviti na sobnoj temperaturu 15 min. da stoji.

Od testa kidati manje parčiće (veličine manje jabuke) premesiti, oblikovati pogačice i staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Testo – pogačice premazati mlakom vodom, po sredini pogačice raseći vrhom oštrog noža (u obliku krsta) i staviti da se peku. Peći na 200°C stepeni 10 min. smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 20-25 min. u zavisnosti do šporeta. Pečene pogačice poprskati hladnom vodom, saviti u salvetu i ostaviti da se ohlade.

P. S. Pored pleha u rernu staviti jedno lonče s vodom.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice od kukuruznog brašna

Sastojci za 6 porcija

300 g kukuruznog brašna (sitnog)
200 g brašna belog (tipa 405)
1/2 praška za pecivo
3 jajeta
200 g margarina
1 kašičica soli
250 g sira (quark, fidelfia ili neki drugi krem-sir)
2 dl kisele vode
1 dl mleka (1,5% masnoće)
50 g sitno seckane šunke (kuvane)

Priprema

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati kukuruzno brašno i izmešati.
Ulupati čvrst sneg od 3 belanceta, a u drugoj posudi izraditi mikserom 3 žumanceta, 200 g margarina i kašičicu soli.
Dodati belanca, pa dobro izraditi mikserom.
Tome dodati sir i 1 dl mleka.
Izjednačiti masu i postepeno dodavati brašno i kiselu vodu.
Kad je masa dobro umućena, na kraju dodati seckanu šunku. Tepsiju sa 12 kalupa podmazati margarinom i u svaki kalup usuti jednu dobro-punu kašiku mase.
To taman ispadne malo više od pola (mase ima za 24 kalupa tj. 2 tepsije).
Prvih 15 minuta peći na 200ºC, a zatim pojačati na 250ºC i peći još oko 10 minuta da porumene.
Isto ponoviti i sa drugom tepsijom.
Prijatno.
Napomena: izuzetno su lepe tople.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa kajmakom

Sastojci

700 g brašna
10 g suvog kvasca
½ kg kajmaka (mladi)
200 ml mleka
250 ml slatke pavlake
3 kafene kašičice soli (ravne)
2 kašike masti (otopljene)

Priprema

Prosejano brašno (600 g) pomešati sa kvascem, dodati so, pavlaku, kajmak, mleko i zamesiti testo (drvenom kašikom). Dodati ostalo brašno, umesiti ga u testo (rukom), oblikovati polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste.

Razvući koru debljine 2 cm, poprskati rastopljenom mašću, presaviti na četiri dela (kao knjigu) i ostaviti 30 min. da stoji. Razviti koru debljine 1 cm, čašom ili modlicama vaditi krugove – pogačice i ređati u pleh postavljen papirom za pečenje. Premazati hladnim mlekom i staviti da se peku. Peći na 220°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 200°C –180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 10 –15 min. u zavisnosti od šporeta. Ostaviti da se prohlade i služiti.

P. S. Pogačice se mogu oblikovati i na taj način što se od testa odkidaju manji parčići, premese i oblikuju u krug – pogačicu. Takođe od istog testa mogu se napraviti i lepinjice.

Umesto drvene kašike, može se upotrebiti i mikser.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa kimom

Sastojci

250 g pšeničnog integralnog brašna
250 g heljdinog brašna
250 g pšeničnog belog brašna
4 kašicice praška za pecivo
2 kašičice soli
1 kašika kima
250 g krem sira
250 ml jogurta
200 ml hladne vode
1 belance

Priprema

Pomešati pšenično integralno brašno sa heljdinim i 150 g belog brašna. Dodati prašak za pecivo, so, kim (promešati) i mešavinu sira, jogurta i belanca. Testo mesiti 10 min., dodati ostalo belo brašno (100 g) i zamesiti glatko – meko testo. Razviti testo u obliku valjka, kidati male delove i oblikovati pogačice. Pogačice ređati u pleh postavljen papirom za pečenje, premazati mlakom vodom i ostaviti 15 min. na sobnoj temperaturi da stoje.

Pogačice peći na 200°C 15 min. smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti sa pečenjem još 15-17 min. u zavisnosti od šporeta. Pečene pogačice poprskati hladnom vodom, zaviti u čistu salvetu i ostaviti da se ohlade.

P.S. Ispod pleha sa pogačicama staviti sud sa hladnom vodom.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa orasima

Sastojci

300 g pšeničnog brašna
300 g raženog brašna
150 g oraha (iseckanih)
2 kašičice suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika ulja
1 čajna kašičica libera
550 ml vode (mlake)

Ostali materijal:

4 kašike rastopljenog margarina
2 kašike brašna

Priprema
Pomešati pšenično i raženo brašno, dodati kvasac, so, šećer, biber, ulje i mlaku vodu. Testo mesiti 6-7 min., dodati 2 kašike brašna, oblikovati polu loptu, pokriti čistom salvetom i na sobnoj temperaturi ostaviti da naraste. Razviti koru 2-2,5 cm debljine premazati s 2 kašike margarina, preklopiti kao knjigu i 20 min. na sobnoj temperaturi ostaviti da stoji. Postupak na isti način ponoviti još jednom.

Razviti testo u obliku valjka seći komade željene veličine. Svaki komad premesiti, oblikovati pogačicu i staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Premazati mlakom vodom i ostaviti 20 min. da stoji u plehu. Pogačice peći na 200°C stepeni 30 min., smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 10-12 min. u zavisnosti od šporeta. Pečene poprskati hladnom vodom, zaviti u čistu salvetu i ostaviti da se ohlade.

P. S. Po želji na svaku pogačicu utisnuti polovinu oraha.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa povrćem

Sastojci

400 g zelene tikvice (cukini)
300 g šargarepe
150 g svežeg krastavca
275 g pšeničnog integralnog brašna
1,225 g pšeničnog belog brašna
3 kom. jaja
1 kašika žutog šećera
1 limun (kora)
½ čajne kašičice cimeta
2 kašičice soli
4 kašičice suvog kvasca
1 čajna kašičica đumbira
1 čajna kašičica morskog oraha
50 ml maslinovog ulja
300 ml mlake vode
250 ml jogurta

Ostali materijal:
2 kašike maslinovog ulja

Priprema
Povrće oprati, izrendisati (krupno) i na 2 kašike maslinovog ulja izdinstat. Dinstano povrće ostaviti da se ohladi i dodati ostalim sastojcima. Belo brašna (1 kg) pomešati sa integralnim, dodati kvasac, so, šećer (promešati) izrendisanu koru limuna, začine, ohlađeno povrće, umućena jaja, jogurt, ulje, vodu i testo mutiti – mesiti 6-7 min. Dodati ostalo brašno i zamesiti glatko – meko testo.

Oblikovati u polu loptu, pokriti čistom salvetom i na sobnoj temperaturi ostaviti 1 h da stoji. Premesiti testo, oblikovati u valjak i kidati – rezati željene komade. Svaki komad premesiti i staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Premazati hladnom vodom i staviti da se peče. Peći na 200°C stepeni 20 min., smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 15-17 min. u zavisnosti od šporeta. Pečene pogačice poprskati hladnom vodom, zaviti u čistu salvetu i ostaviti da se ohlade.

P. S.U rerni ispod pleha staviti sud sa hladnom vodom.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa ribizlama

Sastojci

400 g brašna
200 g butera
4 kašike šećera
4 kašičice vanilin šećera
5 komada jaja
100 g mlevenih badema
2 kašičice praška za pecivo
so (na vrh noža)

Ostali materijal:

1/2 kg ribizli
5 kašika šećera
buter

Priprema

Ribizle oprati, kuhinjskim papirom prosušiti, pomešati sa šećerom i ostaviti u frižider 30 minuta da stoje.
Umutiti žumanca sa kristal i vanilin šećerom i buterom (sobne temperature). Dodati so, brašno pomešano sa praškom za pecivo, bademe i dobro umućena belanca. Masu izjednačiti, dodati ribizle, pažljivo izmešati i kašikom nanositi testo u pleh postavljen papirom za pečenje. Pripremljene pogačice peći na 200°C oko 20-23 minuta. u zavisnosti od šporeta. Pogačice preliti rastopljenim buterom, posuti šećerom u prahu i služiti uz kompot, sveže voće sa šlagom itd.

P.S. Umućena belanca dodavati kašiku po kašiku i pažljivo sjediniti sa ostalom masom.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa sirom

Sastojci

250 gr margarina
250 gr sira
300 gr brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo

Priprema

Dobro umutiti margarin, dodati isitnjen sir, jedno celo jaje i brašno promešano sa praškom za pecivo.

Čašicom vaditi pogačice, premazati žumancetom, posuti susamom i peći.
 
Ivankamaza
~Ljubav i Snovi~
<font color='blue'><b>~Ljubav i Snovi~</b></font>



Godine: 38

Datum registracije: 19 Okt 2004
Poruke: 53570
Mesto: ~ Paris je t'aime ~

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Jun 04, 2009 1:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice sa spanaćem

Sastojci

1 kg brašna
2 kes. suvog kvasca (7 g x 2)
200 g spanaća
250 ml kisele pavlake
100 g izrendisanog kačkavalja
200 ml vode (mlake)
100 g butera (otopljen)
2 kom. jaja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Ostali materijal:

1 belance

Priprema
Prosejano brašno pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, umućena jaja, rastopljen buter, kiselu pavlaku, izrendisan kačkavalj, spanać (kratko blanširan, izmiksan i malo posoljen) i vodu. Zamesiti glatko testo, oblikovati u polu loptu, staviti u vanglicu (ili sud za narastanje testa) pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.

Testo premesiti, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti još jednom da naraste. Razviti koru 1 cm debljine, čašom ili okruglom modlicom vaditi krugove – pogačice i ređati u tepsiju postavljenu papirom za pečenje.
Svaku pogačicu premazati belancem koje malo umutite i staviti da se peku. Peći na 200°C 10 min., smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 6-7 min. u zavisnosti od šporeta. Pečene ostaviti da se malo prohlade i uz kiselo mleko, jogurt, sir itd. služiti.

P. S. Navedenu količinu brašna upotrebiti za testo tj. tačno koliko je navedeno (ni više ni manje). Za posipanje daske za mesenje uzeti još 100 g.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> peciva Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 5 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon