:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 45
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Jos jedan recept za Princes krofne...
SASTOJCI
Testo
1/8 litra vode
30 grama maslaca (margarina)
malo soli
30 grama gustina
70 grama brašna
2-3 jaja
1/2 kašičice praška za pecivo
Fil
1/2 litra mleka
1 puding od vanile
50 grama šećera
3/8 litra slatke pavlake
NAČIN PRIPREME
Vodu, margarin i so zagrejte u šerpi dok ne provri. Šerpu sklonite sa vatre i dodajte odjednom s gustinom prosejano brašno uz stalno mešanje. Kuvajte dok masa ne počne da se odvaja od lonca (oko 1 minut).
U vruće testo umešajte jaja. Masa mora da bude sjajna i glatka. Testo ohladite i tada umešajte prašak za pecivo. Špricem ili pomoću dve kašičice oblikujte kolače u veličini manjeg oraha. Pecite ih na podmazanom i brašnom posutom plehu, u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 220 stepeni, 25-30 minuta. Rernu ne otvarajte prvih 20 minuta da se testo ne bi spustilo.
Za fil pomešajte prašak za puding sa šećerom i 4 velike kašike mleka. Preostalo mleko zagrejte dok ne provri, onda ga skinite sa ringle, ulijte u njega mleko sa praškom za puding i pustite ga da provri. Ovu masu stavite u jednu činiju da se ohladi. S vremena na vreme je promešajte da se ne bi napravila korica na površini pudinga. Čvrsto umućenu pavlaku pomešajte sa pudingom.
Ovim filom napunite pečene i prepolovljene kolače. Pospite ih šećerom u prahu
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
TULUMBE
Testo:
250 gr brašna
1/2 l vode
150 gr ulja (šolja bele kafe)
prašak za pecivo
4 jaja
Pomešati vodu i ulje i kuvati (ne dozvoliti da ključa). Sipati brašno i kuvati dok voda ne ispari uz stalno mešanje. Umešati prašak za pecivo. Ostaviti da se testo ohladi.
Umititi 4 jaja, pomešati sa testom i dobro umutiti.
Podmazati pleh i malo ga zagrejati u rerni. Sipati testo u špric i istisnuti testo u pleh. Peći u rerni (400 F (200 C), 20-30 minuta).
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Žute štangle
Patišpalj:
4 jaja, 170 gr. šecera, izmutiti kao za patišpanj. Istrugati koru od 1 limuna, iscediti i sok po želji, dodati 2 kafene šoljice zejtina i 170 gr. brašna.
Peci u srednje velicine plehu, podmazanom margarinom i pobrašnjenom, na 200 C.
Fil:
300 gr. šecera preliti vodom da prelije, staviti da prokljuca, iskljuciti ringlu, dodati 300 gr. mlevenih oraha, 300 gr. mlevene plazme-keksa, 250 gr. margarina, malo rum-punca. Izmešati dobro. Patišpanj premazati tankim slojem pekmeza od šipaka i preko toga staviti fil, a preko glazuru.
Glazura:
6 kašika šecera, 6 kašika zejtina, 6 štangle cokolade. Istopiti i preliti kolac.
Prijatno!
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Bele štanglice
Ulupati cvrst sneg od 6 belanaca i u sneg dodati 6 kašika šecera, 3 kašike brašna, 60 grama isecenih oraha i 60 grama ocišcenog suvog grožda. Sve ovo zajedno dobro izmešati. Pleh dobro namazati maslacem, posuti ga brašnom i masu sipati u njega. Peci na umerenoj vatri. Peceno testo izvaditi iz pecnice, istresti ga iz pleha na dasku, pa ga oštrim nožem iseci na male, uzane i 5 santimetara dugacke štanglice.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
BRZE ORMASICE
2 jaja
2 soljice secera
2 soljice ulja
prasak za pecivo
(kokos po zelji)
brasno po potrebi
Sve dobro umutiti .Oblikovati ormasice i peci.Prokuhati 1o soljica secera i
8 soljica vode i zaliti vrele ormasice.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
CUPAVCI
Potrebno je:
ZA TESTO - PATIŠPANJ
- 2 jajeta (lupati prvo belanca u cvrstu penu pa dodati žumanca)
- 2dl mleka
- 250g šecera
- 350g brašna
- kašika masti (puna - vršna)
- prašak za pecivo
ZA FIL:
- 300g šecera
- 3dl mleka
- 3 kašike kakaoa
- 125g margarina
- 100g kokosovog brašna
PRIPREMA TESTA:
Ulupati cvrsto belanca,dodati šecer,lupati još malo. Dodati žumanca izmešati, dodati mast pa dobro izmešati da ne budu grudvice od masti.Brašno prethodno pomešati sa praškom za pecivo pa zatim brašno i mleko naizmenicno dodavati (znaci da ne sipamo odjednom mleko pa odjednom brašno vec dodajemo malo mleka, malo brašna dok ne utrošimo svo mleko i svo brašno).Masu sipati u podmazan brašnom posut pleh i peci da požuti kao i svaki patišpanj.
Dok se pece patišpanj pripremamo fil.
PRIPREMA FILA:
U šerpicu od litre izmešamo 300g šecera i 3 kašike kakaoa pa dodamo 3dl mleka i sve stavimo da vri. Od tacke vrenja samo treba 3-4 minuta da vri i da mešamo dok vri da ne bi masnoca od margarina plivala gore.
Mlak patišpanj - testo obrežemo oko krajeva odbacimo krajeve,i isecemo ga na kocke. Svaku kocku potapamo u vreo fil i stavljamo na veliku tacnu za tortu koju smo posuli sa 50g kokosa.Ako nam ostane fila na svaku kocku kašikicom stavljamo još malo dok ne potrošimo sav fil.Kad se kocke prohlade pospemo ih odozgo sa preostalih 50g kokosa.(Stavljam po 3 kocke u šerpicu i okrecem ih sa dve viljuške pa ih vadim i redam na tacnu).
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
MEDENJACI Strnisa Tonke
1 veca solja mlijeka
2 solje secera
1 solja meda
˝ solje ulja
3 zumanca
1 supena kasika sode bikarbone
kore od limuna
Sve ovo dobro umutiti i onda dodavati brasna po potrebi, tako da tijesto ne bude ni previse tvrdo, a ni mekano.
Ostaviti da stoji najmanje 2 sata, a sto vise stoji bolje je.
Najbolje je uvecer zamijesiti i sutradan peci.
Prave se kuglice i redaju u pleh sa razmakom od najmanje tri prsta.
Peci na temperaturi od 200 C, tako da budu boje cokolade.
Kada su svi medenjaci peceni, stavljati ih u vanglu i prekriti salvetom dok svi ne budu gotovi.
Dok se zadnji pleh pece, treba napraviti snijeg od 3 bjelanca sa 18 kasika cesera i sok od pola limuna.
Napravljeni snijeg preliti preko toplih medenjaka, izmijesati ih i ostaviti da se osuse. Prije snijega, tople medenjake posuti vanilijom i cimetom.
Osusene medenjake spremiti, najbolje u metalnu kutiju da ostanu mekani.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Francuske štanglice
SASTOJCI
Kora
250 grama šećera
250 grama oraha
150 grama suvog grožđa
4 jajeta
2 štangle istopljene čokolade
2 kašike mlevenog keksa
Bela glazura
150 grama šećera
130 grama putera
Crna glazura
100 grama putera
4 štangle crne čokolade
NAČIN PRIPREME
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa u to dodajte ostale sastojke za koru i sve dobro promešajte dok se ne sjedini. Pecite u plehu koji ste prethodno namastili i posuli brašnom.
Za belu glazuru ušpnovati šećer sa malo vode, pa kad se ohladi, dodati puter. Crnu glazuru napravite tako što ćete sjediniti umućen puter sa otopljenom čokoladom. Koru najpre premažite belom, a zatim crnom glazurom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Brazilski kolačići s limunom
SASTOJCI
250 grama brašna
1 kesica praška za pecivo
125 grama maslaca
100 grama šećera
1 jaje
2 kašičice rendane kore limuna
2 kašičice rendane kore pomorandže
2 kašičice rendane kore limete
50 grama šećera u prahu
sok od limuna
žuta, crvena i zelena farba za kolače
so
NAČIN PRIPREME
Zamesite testo od brašna, maslaca, jaja i šećera, pa posolite i dodajte prašak za pecivo. Testo podelite na tri dela, pa jedan zamesite sa korom od limuna i žutom bojom, drugi sa korom od pomorandže i crvenom bojom, a treći sa korom od limete i zelenom bojom. Testa ostavite pola sata da se ohlade. Rastanjite testo oklagijom, pa modlom vadite kolutiće i ređajte ih u prethodno podmazan pleh. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni. Pomešajte sok od limuna sa šećerom u prahu, pa tom smesom, pomoću šprica, išarajte kolačiće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Tulumbe
SASTOJCI
4 jaja
500 grama šećera
350 grama oštrog brašna
6,5 dl vode
3 dl mleka
1 limun
ulje
NAČIN PRIPREME
Mleko i 3 dl vode stavite da kuvaju do ključanja, a zatim polako dodajte brašno, neprestano mešajući. Kada se dobijena masa prohladi, u nju dodajte jedno po jedno celo jaje, opet neprestano mešajući. Dobijeno testo istiskujte kroz špric za tulumbe i pržite u dubokom vrelom ulju dok ne porumeni. Za to vreme napravite sirup tako što ćete šećer prokuvati sa ostatkom vode i dodati mu sok od 1 limuna. Ovim sirupom prelijte tulumbe i kada se ohlade, poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Puslice s bademom
SASTOJCI
4 belanca
200 grama šećera u prahu
2 kašike badema
2 dl mleka
1 vanilin šećer
1 šlag-krem od kakaoa
NAČIN PRIPREME
Dobro mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg, a zatim lagano umešajte kašiku po kašiku badema i šećera u prahu. Od dobijene mase špricom istisnite puslice na namašćen pleh. Sušite puslice u rerni na 50 stepeni oko 2-3 sata. Pečene ohlađene puslice, dve po dve, nadevajte umućenim šlag-kremom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Fondan štanglice
SASTOJCI
250 grama putera
3 štangle čokolade
2 litra mleka
2 oblande
2 vanilin šećera
1 kg šećera
NAČIN PRIPREME
Skuvati mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvati dok se ne zgusne tako da ostane trag kada se prevuče kašikom. U ohlađenu masu dodati umućen puter i mešati dok se masa ne izjednači. Dobijenom masom prekriti prvu oblandu, a zatim je poklopiti drugom, pritiskajući dovoljno da se zalepi za fil.
Rastopiti čokoladu sa 3 kašičice šećera i 3 kašičice vode. Dodati joj kašičicu putera i još malo promešati. Dobijenom glazurom preliti oblandu i ostaviti na hladno da se stegne.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|