www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Slatko
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 10:55 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od lubenice
Sastojci:

- 1 kg očišćene kore od lubenice
- 2 kg šećera
- sok od jednog limuna
- kašičica sirćeta

Priprema:

Kore od lubenice dobro očistiti od crvenog "mesa" i zelene korice, iseći na štapiće ili kockice i staviti u hladnu vodu sa kašičicom sirćeta da prenoće. Sutradan vodu odasuti i kore od lubenice naliti čistom vodom, pa kuvati 5 minuta. Proces ponoviti pet puta uvek sa dolivanjem čiste vode. Zatim od šećera i vode ukuvati bistar sirup, dodati pripremljene kore od lubenice i sok od limuna i kuvati na tihoj vatri da se zgusne. Kada je slatko gotovo, prekriti ga vlažnom salvetom i tek sutradan puniti tegle



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 3:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od grožđa
SASTOJCI

1 kg grožđa
1,25 kg šećera
1 limun
1 čaša vode
NAČIN PRIPREME
Slatko od grožđa treba kuvati od sitnog grožđa, posebne vrste koja se zove sultanija. Ovo grožđe nema semenki, a ima vrlo nežnu kožicu, tako da se plod bez ikakve obrade može lepo skuvati. Sultanija koju ste odabrali za slatko ne sme biti prezrela, već poluzrela.

Grožđe pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu za kuvanje slatka sipajte šećer, nalijte čašu vode i kuvajte sirup kao i za svako drugo slatko. Kada sirup bude skuvan, spustite grožđe u njega i kuvajte dalje. Dodajte limun, oljušten i isečen na kolutove. Kuvajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima.

Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na ostavite na prohladno mesto.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 3:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od malina
SASTOJCI

1 kg očišćenih malina
1,5 kg šećera
2 čaše vode (za sirup)
100 grama kreča
2 litra vode (za krečnu vodu)
NAČIN PRIPREME
Ako kuvate slatko od malina na ovaj način, možete biti sigurni da će plodovi u njemu biti celi. Najpre pripremite krečnu vodu. Komad kreča rastvorite u dva litra vode i ostavite da se kreč dobro slegne, a voda sasvim izbistri. Odlijte vodu, spustite očišćene maline u nju i ostavite ih da stoje najmanje jedan sat.

Šećer sipajte u šerpu za kuvanje slatka, dodajte dve čaše vode i skuvajte gust sirup. Maline ocedite od krečne vode, dobro operite i pažljivo pomoću đevđira ocedite, pa spustite u sirup. Kuvajte dalje sve dok sok od slatka ne bude tako gust da pada sa kašike u teškim kapima.

Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na prohladno mesto

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Sep 28, 2004 4:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

3. SLATKO OD TRESANJA

1 kg ociscenih tresanja, 1 kg secera, 2 limuna, sipka vanile

Za slatko su najbolje bele tresnje sa tvrdom ljuskom. Treba ih dobro oprati i ocistiti od kostica.

Na 1 kg ociscenih tresanja staviti 1 secera. Uzeti vecu serpu, sipati secer, naliti ga sa 2 case vode i gusto skuvati. U taj skuvani sirup spustiti tresnje i slatko kuvati brzo na jednoj vatri. Pri kraju kuvanja dodati sipku vanile i 2 limuna isecena na kolutove. Ukoliko su limunovi prskani treba ih oljustiti, a ako su domaci onda ih samo oprati. Kad sok pocne gusto da pada sa kasicice, po 2-3 kapi odjednom, znaci da je slatko dobro kuvano. Sa gotovog slatka skinuti svu penu, pokriti platnenom salvetom i ostaviti u serpi da prenoci. Sutradan sipati u tegle i povezati celofanom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 11:41 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od ruža


Koristite crvene necijepljene ruže.
U posudu stavite 1 l vode i kad zakuha dodajte oko 60 dag latica od ruža. Kuhajte 15 minuta. Voda u kojoj kuhate postat će zelena. Dodajte 1 kg šećera i sok jednog limuna.
Boja će se promijeniti u crvenu. Kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i sa vrha odstranite pjenu. Ostavite do sutra u posudi u kojoj se slatko kuhalo a drugi dan ga ulijte u staklenke.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Okt 10, 2004 1:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatka igra voća i šećera



Najlepši poklon leta je rafinirano sezonsko voće sačuvano u teglama za hladne zimske dane. Zato, upakujte i na taj način sačuvajte divne ukuse koje nam priroda nesebično daje.

Sa prvim voćem počinje i vreme spremanja zimnice, pogotovo slatkog, džemova i kompota. Kažu da je za dobar početak dana neophodan doručak. Parče hleba premazano domaćim džemom naročito prija. Izvrsnim marmeladama i džemovima čiji su sastojci znalački kombinovani egzotične vrste voća mogu dati posebnu notu.

Pored slatkog, želea, kompota i drugih poslastica spremljenih na klasičan način, probajte i poneku novu kombinaciju. Nećete se pokajati. Preporučujemo vam džem od kajsija sa ribizlama, žele od ribizli sa lavandom, slatko od šipurka sa jabukama, džem od krušaka sa đumbirom, slatko od brusnica sa jabukama, džem od jabuka sa brusnicama, žele od ribizli sa vanilom ili džem od bresaka sa likerom. Za one koji vole malo egzotičnije ukuse tu su džem od malina i kokosa, marmelada od kivija i jagoda, džem od dinje sa kivijem ili možda džem od dinje sa pomorandžom.

Jedan savet: džem koji ste skuvali je odlično uspeo, sipali ste ga u tegle, zatvorili ih, ali mu nešto nedostaje. Naravno, to su etikete na kojima ćete napisati šta se nalazi u teglama. Modernog dizajna ili one nalik na starinske, ali tek sa njima zimnica je u potpunosti gotova. Posebnu pažnju možete posvetiti i teglama. Sada ih ima različitih oblika i veličina. Bilo da su male ili velike, okrugle, četvrtaste ili drugih oblika, poslužiće svojoj svrsi.

Kada ste sve završili, možete uistinu da uživate u slatkim plodovima leta u bilo koje godišnje doba. Tegle različitih boja i nijansi kroz koje se naziru obrisi i konture voća. Imaćete pravo leto u tegli!

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 20, 2004 8:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SLATKO OD STRUGANIH DUNJA

3 veće dunje
1 kg šećera
2 čaše vode

Dunje oljuštite i izrendajte na krupno rende. Šećer stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte, malo ređe nego što je uobičajeno za slatko. Dodajte dunje i kuvajte dok se ne zgusne, tako da sirup kaplje sa varjače u gustim kapima a ne u mlazu. Vruće slatko sipajte u zagrejane tegle, jer ovo slatko se lako želatinira pa ga je kasnije teško sipati. Zatvorite dobro tegle i ostavite ih na promajnom mestu.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 43

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od brusnica sa jabukama
Potrebno je:
- limun, 3 kisele jabuke, kilogram brusnica
- 1 kg zelir -secera u srazmeri 1:1

Iscediti sok od limuna. Jabuke oprati, oguliti, prepoloviti i izvaditi kostice. Zatim jabuke iseci na kockice, pomesati sa sokom od limuna i izmiksati. Brusnice oprati, osusiti pa dodati pireu od jabuka.
Voce odmeriti i sa isto toliko zelir-secera sipati u dublji lonac. Kuvati na tihoj vatri, a 4 minuta pred kraj pustiti da se pojavi pena. Skinuti sa vatre i jos dok je vruce slatko sipati u tople tegle i odmah ih hermeticki zatvoriti. Tegle oko 15 minuta drzati prevrnute na poklopcu. Okrenuti ih i ostaviti da se hlade. Skloniti ih na hladno i mracno mesto.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 26, 2005 5:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

slatko od grozdja

Sastojci
Grožđe (belo krupno)
Šećer
Voda
Limun

Priprema
Grožđe oprati, oljuštiti, staviti u krečnu vodu i ostaviti 45 - 50 min. da stoji. Izvaditi iz krečne vode, dobro oprati, izvaditi semenje i još jednom oprati (istuširati). U šerpu staviti šećer, naliti ga vodom (da se prekrije količina šećera) i kuvati oko 10 min. Spustiti grožđe i nastaviti kuvanje. U pola kuvanja dodati opran i na kolutove isečen limun. Kada je slatko kuvano, pokupiti penu, pokriti ga čistom, vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti do narednog dana da stoji. Sipati ga u čiste, sterilisane tegle i zatvoriti celofanom ili hermetičkim zatvaračima.

P. S. na 1 kg oljuštenog grožđa, stavlja se oko 800 - 900 g šećera u zavisnosti od kiselosti grožđa. Isto tako na 1 kg šećera obično se stavi 200 ml vode.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 53

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 20, 2005 6:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od kupina
Sastojci:

- 1 kg kupina
- 1,200 kg šećera
- sok od limuna
- čaša vode


Priprema:

Krupne kupine dobro oprati i ostaviti u cediljku da se ocede. Zatim ih ređati u šerpu i svaki red posipati šećerom i limunovim sokom. Ovako pripremljene kupine pokriti salvetom i ostaviti da prenoće. Sutradan sipati u šerpu čašu vode i kuvati slatko dok sok ne bude gust, openiti i prekriveno vlažnom salvetom ostaviti da se ohladi. Tako ohlađeno sipati u suve tegle.

_________________
 
slatka83
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 35

Datum registracije: 06 Jun 2006
Poruke: 201

austria.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 07, 2006 2:34 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od borovnice

Sastojci:
Borovnice
šećer
vanila

Priprema
Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika (to je korisno jer se tokom kuvanja treba uklanjati pjena) sledećim redosljedom: red borovnica - red šećera - itd.- šećer na vrhu. Ostaviti 24 sata da borovnice puste sok. Poslije 24 sata staviti šerpu na šporet i kuvati 20-tak minuta. Ne dodavati vodu! Dodati vanilu. Hladno sipati u tegle.
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatko od smokava

Sastojci
Smokve
Šećer
Limun
Šipka vanile

Priprema
Smokve, oprati, očistiti vrhove donjeg i gornjeg dela pa ih oštrim nožićem što tanje oljuštiti. Šiljastim metalnim predmetom (kao igla za pletenje) svaku smokvu na dva mesta probušiti. Tako pripremljene smokve naređati u lonac i staviti da se kuva.

Kada voda proključa (tri-četiri ključa) prosuti je i naliti drugu. Naliti vrućom vodom da se postupak ubrza. Ovaj postupak (dolevanja vruće vode) ponoviti 6-7 puta. U poslednju vodu staviti kore limuna. Smokve staviti u đevđir i ostaviti ih da se sacede.

Na 1 kg i 250 g smokvi ide 3 kg šećera. Staviti šećer u šerpu, preliti ga hladnom vodom (onako samo da se pokrije) i staviti da se špinuje. Šećer špinovati manje nego obično tj. sok ne mora mnogo gust da bude pošto je bolje da se smokve sto duže kuvaju. Slatko kuvati na jakoj vatri, odnosno brzo, sve dok se ne zgusne. Da bi bili sigurni kada je postignuta željena gustina, izdvojimo na jednu tacnicu malo soka, rashladimo ga i ako sok pada u gustim kapljicama sa kašičice, onda je gotov. Par minuta pre nego što je slatko gotovo, dodamo mu sok od limuna i šipku vanile.

Skinuti slatko s ringle, pokriti čistom vlažnom salvetom i ostaviti 10 min. da tako pokriveno stoji. Skinuti salvetu i ponovo ga vratiti na ringlu da proključa (4-5 ključa). Skinuti sa šporeta, pokupiti svu penu, poklopiti vlažnom salvetom i ostaviti da prenoći. Hladno slatko, sutradan sipati u tegle i povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima. Pažljivo tegle spolja izbrisati i ostaviti na mesto gde ima promaje. Ovo slatko je bolje kada postoji.

P. S. Smokva je voćka koja upija dosta šećera, zato ne treba uzimati manje šećera od date mere. Ako se i javi u slatku više soka, isti će biti potreban kasnije kada smokve počnu da upijaju šećer – sirup i na kraju ostanu u tegli gornji slojevi skoro suvi tj. bez soka.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Slatko Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon