www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Kiseli kupus
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Sep 26, 2004 6:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kiseli kupus
Hladniji dani koji su pred nama ujedno su i signal da spremanje zimnice još uvek nije okončano: na red dolazi kiseljenje kupusa.

Kupus za kiseljenje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Bure sa kupusom drži se u podrumu, gde je temperatura vazduha tokom zime ujednačena. Bure treba najpre dobro oprati, zavrnuti i dobro zategnuti slavinu koja služi za pretakanje kupusa. Bure bi trebalo smestiti na mesto u podrumu gde će da stoji i tokom zime, ali ga treba malo podići od poda radi lakšeg pretakanja.

Kupus najpre treba očistiti od spoljnjih listova, zarezati koren glavica, pa stavljati u bure tako da koren bude okrenut nadole, kao što je kupus i rastao. Glavice treba što je moguće snažnije gurati jednu uz drugu i pri tom odabrati komade prikladne veličine kako bi se ostvarilo najgušće pakovanje. Prilikom slaganja prvog reda po dnu bureta treba voditi računa o tome da ulaz u slavinu ostane u sredini između dve glavice. U tako naređano bure treba naliti hladnu vodu. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slaniji kupus, može dodati još 1 kg soli, mada je 3 kilograma sasvim dovoljno.

Na vrh napunjenog bureta ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen (jer je kupus lakši od vode pa pliva i iskače iznad površine vode). Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen pošto ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno (prvih 15 dana neki to čine i svakodnevno), tako što se pod slavinu podmetne lonac, otoči voda iz kupusa, pa se zatim ta ista voda vrati odozgo u kupus. Postupak se ponavlja nekoliko puta. Pretakanje se vrši da bi se so izmešala, da se rasol ne bi otezao i da bi se sam kupus što pre ukiselio.

Glavni pokazatelj uspešnosti kiseljenja kupusa je - pored dobrog ukusa kupusa, što je presudno - i dugotrajna bistrina rasola. Dakle, po površini se ne smeju pojaviti slojevi zgusnute bele pene koja liči na buđ. Ukoliko se prilikom stavljanja kupusa ispoštuje navedeni postupak, sarme i salata sa alevom paprikom biće besprekornog ukusa, a ovako spremljen kupus može da traje i do početka juna meseca.

Recept za brzo kiseljenje malih količina kupusa

Uzeti posudu zapremine 4 litra, koja će biti dovoljna da se ukisele dve glavice kupusa od po 3/4 kg težine. Okrenuti kupus tako da mu koren bude na gornjoj strani. Oštrim nožem obrezati koren i izvaditi ga. U rupu koja je nastala ovim vađenjim uliti jedan litar vrele vode. Cilj ovog postupka je da se listovi kupusa, oslobođeni na ovaj način od veze sa korenom, omekšaju. Omekšali vodom, listovi kupusa će se sami odvojiti. Treba ih takođe stanjiti obrezivanjem žila koje se nalaze na sredini listova, i to na njihovim počecima, pazeći pri tom da se ne pojave rupe u listovima. Tako obrezane listove slagati jedan preko drugog i njima ravnomerno obložiti dno posude.

Naliti vodu preko listova tako da listovi, rukom pritisnuti ka dnu posude, budu potopljeni. Izliti tu vodu, zagrejati je, izmeriti joj zapreminu i u njoj rastvoriti so težine koja iznosi 4% zapremine vode. Na primer, na 2 litara vode treba rastvoriti 80 grama soli. Vratiti vodu u posudu. Preko listova kupusa položiti tanjir, a preko takvog poklopca neki kamen. Na pogodan način zatvoriti posudu nekim poklopcem i ostaviti da se kupus kiseli. Zahvaljujući ovom postupku, kupus bi trebalo da se ukiseli za oko dve nedelje. Za to vreme povremeno treba otvarati posudu i probati stepen kiselosti kupusa.



_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 26, 2005 10:20 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kiseli kupus

Sastojci
kupus
so (3 kg na 100 kg kupusa)

Priprema
Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra, a ako živite u Kanadi ili drugim hladnijim predelima planete onda mesec dana ranije jer će u januaru da se smrzne ako ga držite na balkonu.

Kaca ili bure sa kupusom se drži u podrumu gde je temperatura vazduha ujednačena tokom zime. Kacu ili bure treba najpre dobro oprati, zavrne se i dobro zategne slavina da se kupus prilikom kiseljenja pretače. Kacu smestiti na mesto gde će da stoji ali je podići od poda na tri cigle ili kamena.

Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Kupus se očisti od spoljnjih listova, zareže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole kako je kupus rastao. Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno.

U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen belutak izvađen iz čistog planinskog potoka. Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen jer ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kofa, otoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Pretakanje se vrši da se so izmeša, da se raso ne oteže i da kupus pre stigne. Ovako spremljen kupus može da traje do početka juna meseca.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 26, 2005 10:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kiseli kupus - ribanac - brzo kiseljenje

Sastojci
1 kg kupusa
2 dl sirćeta
200 g šećera
2 lovorova lista

Priprema
Kupusu skinite vanjske listove i izdubite koren, pa ga narežite na četvrtine i naribajte kao za salatu i složite u staklenu ili keramičku posudu. Svaki sloj pažljivo posolite. Na vrhu ga opteretite (najlakše teglom vode) i ostavite da stoji na hladnom 3 dana.

Tada kupus izvadite, dobro ocedite i razdelite u tegle. Sirće prokuvajte sa zrnima bibera, ohladite, zalijte kupus i zavežite tegle. Može stajati do 3 meseca.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jul 31, 2005 9:44 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Brzo kiseljenje kupusa
Ukoliko vam je potreban kiseli kupus van sezone, možete ga ukiseliti za svega 2 do 3 dana.

Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove, pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude plastična kofa ili lonac).

Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen) kako bi se kupus opteretio.

Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime.

Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba.

STANDARDNO KISELJENJE KUPUSA (BEZ KONZERVANASA)
Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol, odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni kupus).

Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus.

Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila.

Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko 60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan konzervans - ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene temperature).

Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja ukus.

Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.

Post ostavila Yasmin

_________________
 
magla 68
~Sremački bećarac~
~Sremački bećarac~





Datum registracije: 26 Nov 2005
Poruke: 4150
Mesto: Sremački BIRCUZ

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Mar 30, 2006 7:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Auuuuuuu sanjice vidi se da si iz lalinskog šora i kad je o Futoškom kupusu reč Very Happy
 
pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 44

Datum registracije: 01 Okt 2004
Poruke: 19325
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 12, 2006 11:31 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KISELJENJE KUPUSA

Poznata je pojava u nasim domacinstvima da se svaki domacin hvali da je njegov kiseli kupus najbolji na svetu. Jedno je tacno, ako se sve uradi kako treba, domaci kiseli kupus bolji je od onog koji se u vakumskom pakovanju prodaje u samoposlugama. Ako se sve uradi kako je ovde zapisano, garantovano dobija se najbolji kupus na svetu, i u jos dva sela vise.

Za dobijanje dobrog kiselog kupusa sledece komponente treba da budu u optimalnom skladu. To su: zapremina bureta koje na dnu treba da ima slavinu za pretakanje rasola; kolicine kupusa, vode i soli; temperaturni rezim u toku procesa kiseljenja; pravilan rezim pretakanja. Sa dovoljnom garancijom da ce proces biti uspesan preporucuju se sledece proporcije. Za bure date zapremine u litrima, pripremi se kupus cija je tezina u kilogramima brojno jednaka polovini zapremine bureta u litrima. Tako napunjeno bure primice za oko 10% vise vode od polovine zapremine praznog bureta. Kolicina soli u kilogramima treba da bude jednaka 4% od kolicine vode izrazene u litrima, kojom se bure naliva do vrha bureta. (Primer: bure 30 litara, kupus 15 kilograma, voda 16 litara, so 650 grama). U nasoj visegodisnjoj praksi koristili smo sledeci postupak.

Odabrano je plasticno bure zapremine 120 litara.Bure se postavi u nekom uglu kuhinje u kojoj se moze sa sigurnoscu ocekivati temperatura od 15-20 stepeni u toku 30 dana od pocetka kiseljenja. Ovih prvih mesec dana je najvazniji period kiseljenja i zahteva najvecu paznju.

U prvoj sedmici novembra kupi se 60 kgr. kupusa. Kupus treba da bude cvrst sa tesno slozenim listovima blago ruzicaste boje. Sa glavica kupusa odstrane se osteceni spoljni listovi ako ih ima. Posle toga u korenu u sredini donjeg dela glavice naprave se dva dublja zareza u obliku krsta dubine oko 2 cm. Sada se pristupa slaganju glavica u bure. Glavice se sto je moguce snaznije guraju jedna uz drugu i pri tome se biraju komadi prikladne velicine kako bi se ostvarilo najgusce pakovanje. U supljine koje se pojavljuju izmedju glavica mogu se ubacivati rasecene polovine i cak cetvrtine glavica. Ovi komadi ce se prvi ukiseliti i odmah biti korisceni za izradu salate. Kod slaganja prvog reda po dnu bureta voditi racuna da ulaz u slavinu ostane u sredini izmedju dve glavice. Ako se to ne uradi, u kasnijem periodu ulaz se zapusi i nastaju problemi kod pretakanja. Na opisani nacin poslagati sve glavice do vrha bureta.

Sada se pristupa punjenju bureta slanom vodom. Odabere se jedna veca posuda na primer od 5 litara. Ulije se u posudu 5 litara tople vode i u nju sipa 200 grama kuhinjske soli. Voda se mesa da se so potpuno rastopi. Dobija se 4% rastvor soli. Ako je posuda manje zapremine, kolicinu soli izracunati prema kolicini vode. Kada se so rastopi uliti vodu iz posude u bure. Ovaj postupak ponavljati sve dok se bure ne napuni slanom vodom. U bure od 120 litara sa 60 kgr. kupusa ulice se oko 65 litara vode sto zahteva 2,6 kgr. soli. Ne slusajte niciji savet da celokupnu kolicinu soli odjednom srucite u bure koje je vec napunjeno vodom. Ovo nije dobro, jer se ni na koji nacin ne moze vise dobiti ujednacena slanost vode, sto je od najvece vaznosti za dalji proces kiseljenja.

Kupus je laksi od vode pa zato pliva i iskace iznad povrsine vode.Zato je potrebno da kupus bude pritisnit i da stalno bude pod vodom. Domacin treba da se doseti kako to da uradi. U pocetku je dovoljno da se dve letvice ukrste i uglave uz rub bureta.

Sada nastaje period urednog pretakanja. Pretakanje je postupak kojim se voda koja istekne sa dna kroz slavinu, vrati u bure. Najprostiji nacin je da se posuda po posuda vode, koja istekne kroz slavinu vrati u bure. Drugi nacin je da se do dna bureta uroni crevo i ustima isisa voda, koja ce se sa dna ulivati u posudu koju treba postaviti ispod gornjeg nivoa vode. Ovo crevo moze da stoji stalno u buretu dok traje potreba za pretakanjem. Vazno je da to crevo na svom kraju, koji dopire do dna bureta, ima nastavak od plastike sa rupicama u koje nece ulaziti komadi kupusa, koji bi mogli da zapuse crevo i onemoguce protok vode. I treci najelegantniji je da se konstruise elektricna pumpa od neke stare opravljene pumpe za vodu iz masine za pranje rublja. Pogodnim spajanjem ove pumpe sa slavinom na dnu i gornjom povrsinom bureta pretakanje tece automatski. U toku jednog pretakanja treba izmesati bar polovinu ukupne vode. Prvih 15 dana pretakati svakog dana. Ponavljamo, svakog dana. Drugih 15 dana to se moze smanjiti na jednom u dva dana. U periodu pretakanja vazdusni prostori izmedju listova kupusa punice se vodom pa ce u prvo nivo vode u buretu opadati. Ovu vodu treba odmah nadoknadjivati ulivanjem odgovarajuce kolicine vode da sav kupus bude pokriven vodom. I ova dodatna voda treba da bude posoljena u istom procentu. Kada se ovaj pocetni period pretakanja zavrsi, bure se moze izneti na terasu. Jedini nacin da se to uradi je da se rasol istoci. Tako olaksano bure dve osobe lako mogu da ga prenesu na novo mesto. Posle toga raso se vrati u bure. Sa pretakanjem treba nastaviti sada u duzim razmacima. Narednih mesec dana jednom nedeljno a potom svake druge nedelje.

Posle 1,5 do 2 meseca, zavisno od potrosnje, u bure se moze dodati i do 10 kgr. novog kupusa. Nove glavice treba smestiti dublje, kako bi na red za trosenje stigle kasnije, kada se budu ukiselile.

Pored ukusa kiselog kupusa, koji je najpresudniji, da li je kiseljenje bilo uspesno ili ne, vazan znak da je sve u redu je da raso skoro do kraja koriscenja ostane bistar. Ne smeju se pojaviti ni slojevi zgusnute bele pene po povrsini, koja lici na budj. Ako se sve radi kako je navedeno, sarme i salate sa alevom paprikom i malo ulja bice besprekornog, vrhunskog kvaliteta.

_________________
Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)
 
tv
Upućeni član
Upućeni član





Datum registracije: 12 Maj 2005
Poruke: 428

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 12, 2006 12:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KISELI KUPUS

Recept za kiseli kupus je sledeći: isitnite nekoliko glavica kupusa (po mogućnosti i jednu glavicu crvenog kupusa) u bure, nalijete vodom i dobro usolite, recimo jedna šaka soli na tri-četiri glavice. Dodate jedan dobro očišćen stručak rena i, veoma bitno - pre nego što zatvorite bure pritisnite kupus nečim teškim, recimo kamenom ili povećim tanjirom koji ćete otežati flašom punom vode.
 
handzic
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 36

Datum registracije: 23 Maj 2007
Poruke: 11
Mesto: tuzla

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 23, 2007 7:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najbolji je rasol od kiselog kupusa za mamurluk... Smile

_________________
ado
 
Nikolicakg
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 43

Datum registracije: 19 Mar 2005
Poruke: 8

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 30, 2008 9:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Imam pitanje, na koji način se bure najbrže očisti?

_________________
Izdrzite jos malo, samo da otkucam 10 poruka da mogu da skidam pesme, ucutacu se ja
 
¤ Fatalusa ¤
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 10 Dec 2008
Poruke: 2

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 10, 2008 1:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa verovatno u vodi, ne? Wink
 
draganafan
Upućeni član
Upućeni član



Godine: 36

Datum registracije: 26 Avg 2009
Poruke: 392

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Pet Sep 11, 2009 11:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Omiljena zimska salata mi je kiseli kupus,a pogotovo uz čorbe i pite,njam njam Laughing Laughing Laughing

_________________
Još te volim još nisam ničija,još je u meni ljubav ko eksplozija...
 
Matzili
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 29 Jan 2009
Poruke: 158
Mesto: Par metara dalje...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Sep 12, 2009 2:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mmm sarme, jedva cekam Very Happy

_________________
To mi radi, to mi radi, jer ti mozes da mi radis sve
To mi radi, to mi radi, jer ja zaljubio sam se...
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Kiseli kupus Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon