www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ljutenica
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 43

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 3:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ljutenica

--------------------------------------------------------------------------------
Potrebno vam je:

500 g ljutih papricica (iseckati na tanke kolutove)
3-4 kg sargarepe (ocistiti i iseckati sitno na kolutove)
7-9 glavica belog luka (iseckati sitno)
2 veze persunovog lista (iseckati sitno)

Priprema:


Celu masu staviti u vecu serpu i dobro promesati. Posoliti po ukusu. Dodati 15 supenih kasika alkoholnog sirceta, 2 supene kasike jestivog ulja i pola kesice konzervansa (kesica je od 5 grama).

Ponovo sve izmesati i ostaviti da stoji oko 10 sati uz povremeno mesanje. Sipati u ciste tegle do vrha. Kad se tegle napune obavezno staviti plasticne pritiskivace. Tegle dobro zatvoriti zatvaracima i ostaviti na hladno mesto (podrum ili hladan spajz) oko 30 dana. Nakon toga upotrebljavati uz razna jela i predjela. Prijatno


 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 40

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 26, 2005 10:22 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ljutenica

Sastojci
Materijal:
5 kg crvenog paradajza
200 g šećera
300 ml zejtina
200 ml sirćeta (vinovo)
4 lista lorbera
4 glavice belog luka
1 kašičica (kafena) bibera u zrnu
30 crvenih paprika
250 g ljutih papričica (baburica)

Priprema
Paradajz, oprati, samleti i staviti u jedan veći sud, gde će da se kuva. Dodati: šećer, zejtin, lorber, sirće, biber i iseckani beli luk. To kuvati oko 45 minuta. Posle 45 minuta kuvanja, dodati crvene paprike (samlevene na mašini za meso) i 250 g ljutih baburica (njih stavimo cele) i još 20 minuta kuvamo. Po želji posoliti i dodati celerov list. Odmah, tako vruće, sipati u zagrejane tegle.

P. S. Sok koji se dobije nije kao ajvar, ali tokom stajanja baburice ga upiju i ko voli ljuto predivno je.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 40

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 26, 2005 10:22 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ljutenica II

Sastojci
7 kg crvenog paradajza
40 crvenih paprika (slatkih)
10 crvenih paprika (ljutih)
kg šećera
l sirćeta (vinsko)
400 ml ulja
6-7 lista lorbera
100 g feferona
7 glavica belog luka
1 kašika bibera u zrnu
1 kg ljutih baburica (malih)
so

Priprema
Paradajz oprati, obrisati, iseći na komade i samleti na vodenici za meso. Mleveni paradajz staviti u veću i širu šerpu, dodati, šećer, lorber, iseckan na listiće beli luk, ulje, biber i na kolutove iseckane feferone. Dobro promešati i kuvati na jačoj temperaturi oko 50 min.
Ispečene, oljuštene, od peteljki i semena očišćene paprike (slatke i ljute) samleti na vodenici za meso i posle navedenog vremena kuvanja paradajza, dodati mu iste. Promešati, oprane i izbrisane ljute baburice pažljivo spustiti u masu i nastaviti kuvanje još 30 min. Pomeriti s šporeta - ringle, posoliti po ukusu, promešati i sipati još vruće u čiste, sterilisane (na 100 C oko 30 min.) tegle.

Zatvoriti hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana pripremljenu ljuticu ostaviti na hladno, mračno mesto do upotrebe.

P. S. Po želji dodati na kraju kuvanja iseckan celerov list, a ko želi i konzervans po uputstvu sa kesice. Kada se otvori tegla, tj. počne sa upotrebom ovako pripremljene ljutice, ostavi se u frižider, a ne vraća se na predhodno mesto.

_________________
 
pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 39

Datum registracije: 01 Okt 2004
Poruke: 19325
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 12, 2006 11:29 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ljutenica

Nacionalna kuhinja: Srpska
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Salata
Obrok: Dodatak jelu

Sastojci
1 kg paradajza
5 pečenih paprika
20 pečenih papričica
5-6 kašika ulja
vegeta, so
Priprema
Oljuštite paradajz i isecite ga krupno, pa stavite na ulje u širi sud da se tiho krčka, da ne pršti. Povremeno promešajte. Kad se masa zgusne isecite pečenu papriku jednom po širini, a onda tanko po dužini, a papričice iscepkajte (bez semenki) po dužini i stavite u paradajz da se dobro zgusne. Kad masa ostane bez vode, dodajte 1 kašičicu soli i 2 kašičice vegete. Paprike treba da budu crvene zbog boje ljutenice, a papričice zelene, dobro se ljušte.

_________________
Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)
 
Lane86
~The last lady~
<b>~The last lady~</b>





Datum registracije: 02 Okt 2006
Poruke: 24294
Mesto: Nedostižno...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 22, 2008 5:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MAKEDONSKA LJUTENICA


Potrebno je:

*Ljute šilje
*Ulje za prženje
*So
*Lorber
*Krupno mleveni biber
*Celi čenovi belog luka
*Seckani peršun i mirodjija
*Vinsko sirće


Priprema:


*Svaku papriku izbockati, pa pržiti na ulju. Ispržene paprike slagati u teglu, a izmedju svakog reda paprika posipati predvidjene začine. Pune tegle zaliti uljem od prženja, posle 24 sata dopuniti tegle do vrha vinskim sirćetom, zatvoriti i sačekati mesec dana da budu spremne za jelo....

_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće:
ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare... Razz
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... Wink

 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Ljutenica Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon