www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

recepti od meda
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompot od grožđa sa medom



400 g meda

1 kg stonog grožđa



Grožđe dobro oprati, ocediti i narezati na male grozdiće sa po 3-4 bobice. U posudi zagrejati med, dodati 4 dl vode, pa kada se med otopi, dodati grožđe i kuvati na laganoj vatri 5 minuta. Zatim posudu pomeriti sa vatre i pustiti da se ohladi, pokriti i držati 2 dana na hladnom mestu. Nakon toga, staviti na vatru da uzavri i kuvati 5 minuta i za vreme kuvanja skidati penu. Ponovo ostaviti da stoji pokriveno na hladnom mestu 2 dana. Još jednom ponoviti raniji postupak kuvanja i skidanja pene. Skloniti sa vatre i stavlajti u zagrejane tegle, prvo grožđe, do visine 2 cm ispod vrha, pa preliti tečnošću tek da prekrije zrna. Ostaviti tegle da se dobro ohlade pa pokriti dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu i ostaviti na hladnom mestu. Može se održati oko 5 meseci.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Medeni kolač sa suvim smokvama i orasima



1 decilitar (šolja) meda

2 decilitara (dve šolje) šećera

1 šolja ulja

2 šolje mleka

6 šolja brašna

1 prašak za pecivo

2 šolje narezanih oraha

2 šolje narezanih suvih smokava

1 kašičica mlevenog cimeta



Izmešati med, šećer, ulje i mleko a zatim dodati orahe, smokve i cimet a na krau brašno u koje je stavljen prašak za pecivo. Izmešati u gusto jednolično testo. Staviti u pleh, namašćen uljem i posut brašnom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na srednjoj vatri oko 35 minuta. Kada se dobro ohladi, iseći na kocke.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pirinač sa medom
200 grama pirinča

50 grama suvog grožđa

150 grama meda

50 grama grčkih oraha

2-3 supene kašike kandiranog voća (može i slatka)

150 grama slatke pavlake

1 supena kašika kristal šećera

1 supena kašika šećera u prahu


Pirinač se pročisti, propere, stavi u vrelu, malo posoljenu vodu i skuva. Kada je kuvan, voda se odlije, pririnač se propere vrelom vodom i ohladi. Oprano suvo grožđe se pomeša sa šećerom u kristalu, zagreva na vatri i meša dok zrna ne nabubre. Zatim se ohladi. Pirinač se pomeša sa suvim grožđem, medom i polovinom isitnjenih grčkih oraha, servira se na tacni u vidu brdašca. Može se preliti pavlakom umućenom sa šećerom u prahu i ukrasiti narezanim kandiranim voćem i isitnjenim orasima.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Domaći medni šampanjac
2 kg meda

5 limuna

2 flaše piva

10 flaša vode

50 zrna grožđa


U emajliranoj posudi kuva se voda da provri, u njoj se rastvori med i sve vreme meša da ne bi zagoreo. Nastavlja se sa kuvanjem i skida se pena. U prokuvanu smesu dodaje se pivo i narezane kriške limuna. Radi boljeg ukusa dodaje se i nastrugana kora limuna, predhodno očišćena sa plodova. Posle ključanja, sadržaj se sipa u čistu veliku posudu, dodaje se 10-15 zrna suvog grožđa, stavlja na toplo mesto, pokriva čistim platnom i čeka početak vrenja. Ono obično počinje trećeg dana. Napitak se zatim odmah sipa u debele boce kao za šampanjac (tanke neće izdržati pritisak ugljen dioksida). Ako se zakasni sa punjenjem - napitak će prekisnuti.

Pre razlivanja, šampanjac se filtrira, tako što se u levak stavlja parče gaze. Posle punjenja u svaku bocu se stavlja po neko zrno suvog grožđa. Boce se zatvaraju pouzdanim zatvaračima, vezuju čvrstim kanapom i katranišu, umačući grliće u rastopljeni katran. Čuvaju se u hladnom podrumu, u pesku, dnom okrenutim nagore. Što više šampanjac odleži, to je ukusniji i jači. Obično se čuva 3-6 meseci. Prvorazredni penušavi napitak prohlađen napitak neće odavati ukus na pivo.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koktel sa jabukama
50 grama meda

1 čaša mleka

3 jabuke

3 čajne kašike soka od jabuka

2 kocke leda


Led se isitni i sipa u mleko, dodaju se očišćene i narezane na kriške jabuke. Med se dobro izmeša sa sokom i mlečnom smesom, muti 2 minuta i poslužuje.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Medni napitak sa polenovim prahom
100 grama meda

50 grama polenovog praha

1 litar vode


Vrela voda se ohladi do 50 stepeni, doda med i polenov prah i dobro razmeša. Posuda se pokriva čistiim platnom i drži na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Sve to vreme teče fermentacija, od čega napitak dobija veoma prijatan ukus, boju i visoka lekovita svojstva. Ne zove se uzalud "napitak zdravlja".

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ovseni kvas sa medom
3 kg ovsenog brašna

3 čaše meda

10 litara vode

50 grama kvasca


Ovas se samelje, neprosejano brašno se prelije vrelom vodom i stavi na vruću peć da prenoći. Sutradan se cedi kroz sito ili gazu, razređuje toplom prokuvanom vodom, razmeša se med i dodaje kvasac. Treba da kisne na toplom oko jedan dan (24 časa) i ostavlja zatim na hladnom. Ovseni kvas je veoma hranljiv, koristan, bogat biološki aktivnim materijama.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 07, 2005 3:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BRZI MEDENI KOLACI
Materijal: 300 gr brasna, 200 gr margarina, kora od jednog limuna, 150 gr meda, 5 gr sode bikarbone.
Zamesite testo od brasna, margarina, meda i soda bikarbone. Masi dodati limunovu koru. Testo razvuci na 2 cm debljine. Peci na umerenoj temperaturi.
 
vip-maca
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 30 Jan 2006
Poruke: 85
Mesto: split

croatia.gif
PorukaPostavljena: Čet Feb 09, 2006 6:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ljek za hemeroidi

2 dcd rakije loze ili šljive
2 dcl meda
pije se ujutro na tašte mali pičerin 0,5
samo 7 dana
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> recepti od meda Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon