www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Variva
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:03 am    Naslov poruke: Variva Na vrh strane Na dno strane

Varivo od kelja
Ocistiti i oprati 11/2-2 kilograma kelja, iseci glavice na 4 dela i obariti ih u vecoj serpi. Zatim ih ostaviti da se ocede na djevdjiru. Zagrejati u serpi 1 kasiku masti, u nju usuti 1 kasiku brasna i prziti brasno dok lepo ne porumeni, a tada mu dodati 1 glavicu sitno iseckanog crnog luka da se i on isprzi. Gotovoj zaprsci dodati 2-3 cesnja istucanog belog luka, malo aleve paprike i ocedjen kelj, pa ga ostaviti da se malo proprzi. Posle toga naliti kelj supom, posoliti, obiberiti i izmaci jelo na kraj stednjaka da polako vri. Na pola sata pred rucak, u kelj se mogu dodati 2-3 oljustena i krupnije isecena krompira. Kelj sluziti kao varivo, uz kobasice, pohovane telece noge itd.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Varivo od krastavaca
Oljustiti nekoliko krastavaca, iseci ih na deblje koturove pa obariti u slanoj vodi. Izvaditi ih i metnuti na djevdjir da se ocede. U serpu staviti 60 grama maslaca, zagrejati ga, pa usuti 1 kasiku brasna. Zaprsku proprz'iti, ali je ostaviti belu i naliti je sa ? litra mleka. Dobro mesati, da ne bi u zaprsci bilo grudvica, posoliti, dodati malo struganog orascica, a tada spustiti barene krastavce da se na tihoj vatri kuvaju.
- specijalitet je izvanredan ali samo uz dobro pecenje

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:29 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Fino varivo od sušenog povrca
Potrebno je: 3 kasike susenog crnog luka, po 4 kasike susene mrkve, krompira, po 2 kasike susenog celera, pastrmaka, persuna, ulje, brasno, BAG DODATAK JELIMA, 2 dl pavlake. Pripremanje: Kuvati suseno povrce 20min sa 1 kasikom BAG DODATAK JELIMA.. Brasno proprziti na ulju i umutiti u skuvano povrce. Sve zajedno kuvati jos par minuta, a vodom razblaziti po potrebi. Na kraju umesati pavlaku.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:29 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

GRATINIRANI PRAZILUK
Potrebno je: pola kg. praziluka, 40 g margarina, 50 g. brašna, 2 dl. mleka, so, biber, 250g. pavlake, 100 g. slanine, prezle.
Pripremanje: lepe, debele komade praziluka skuvajte u slanoj vodi i ocedite. Pripremite bešamel sos sa buterom, brašnom i zalite mlekom, dodajte soli i bibera i dobro prokuvajte. Ako je potrebno dodajte malo pavlake. Isecite slaninu na tanke kriške. Prelijte sos preko praziluka, pospijte prezlama, složite slaninu preko toga i pecite u pecnici dok se umak dobro ne zapece a slanina porumeni.
Služite sa pireom od krompira.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 11:30 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

MANDŽA
Poterbno je: 2-3 zelena paradajza, 2 struka mladog praziluka, kašika ulja, malo brašna,so.
Ocistiti, oprati i iseckati praziluk pa ga obariti u posoljenoj vodi. Kada omekša ocediti ga, staviti na vrelo ulje, propržiti, poprašiti sa malo brašna, promešati i dodati isecen zeleni paradajz. Ukoliko je potrebno, još malo posoliti i kuvati dok paradaz ne omekša.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 1:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BAILDI
RECEPT=- 6 vecih patlidzana ocistiti od peteljki i obariti u slanoj vodi
- kad omeksaju napraviti nozem 4 uzduzna zareza na svakom patlidzanu
- napuniti ih sa dosta bijelog luka koji mora biti sitno isjeckan
- u serpi sa dosta ulja prodinstati 1kg crnog luka isjecenog na rezance i
posoljenog
- poredati patlidzane na prodinstani luk
-1kg paradajza skuhati, propasirati i preliti preko slozenih patlidzana
- posuti sa dosta pesina i bibera
- krckati na laganoj temperaturi da ne ostane mnogo safta
KOMENTAR=Naziv ovog jela potice od Turske rijeci BAILDISATI = MALAKSATI
jer kad se najedemo - baildisemo tj. malaksamo (budite sigurni da ce Vam
ovo baildisanje biti veoma ugodno)

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 1:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BLITVA NA DALMATINSKI NACIN
Ovako pripremljena blitva servira se uz ribu ili peceno meso.
Jedan kilogram blitve dobro se opere, poseku se vrhovi korenova a onda se razdvoje listovi od belog korena. Korenovi se iseku na komade dužine 2 santimetra, a može i manje, pa se bace u vrujucu slanu vodu, koje nema mnogo a u nju se doda i 1/2 dl maslinovog ulja. Zatim se lišce isece na krupnije rezance, pa se pomesa sa vec kuvanim korenjem, promeša se i kuvanje se nastavlja pod poklopcem u pari. Povremeno se meša dog skoro sva voda ne uvri. Kada je blitva kuvana doda se 2-3 cena istucenog belog luka, malo bibera isveže masliovo ulje pred samo serviranje.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 1:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BLITVA SA PARADAJZOM I KROMPIROM
Potreban je: 1 kg blitve, 300 g krompira i 1/2 litre soka od paradajza, jedna glavica luka, jedna veza peršuna, 2 cena belog luka, 1 dl ulja i zacini po ukusu.
Blitva se ocisti, opere i skuva u malo vode koja je posoljena. Posebno se skuva krompir sa ljuskom koji se zatim oljusti i nareže nakockice. U posudi se najpre ugreje ulje i prodinsta luk, pa se doda seckani peršun i izgnjecen beli luk, zatim se doda paradajz da provri pa se stavi da prokuva narezana blitva i krompir. Sve se dobro promeša i kuva na tihoj vatri dok se jelo ne zgusne. Kao zacine smo dodali bibera, soli a može i malo origana.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 1:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

BLITVA SA SIROM
1 kilogram lisnate blitve se opere i iscedi. Peteljke odrežite pa lišce prelijte kipucom osoljenom vodom i pustite da 5 minuta tiho vri. Onda ga iscedite i naseckajte. U jednoj vatrostalnoj ciniji zagrejte 75 grama maslaca i na njemu propržite jednu glavicu crnog luka, zatim dodajte 1 kašiku brašna i cim pocne da žuti prelijte sa 1/4 l mleka. Sada dodajte soli i bibera po ukusu, zatim narezanu blitvu i kuvajte pod poklopcem još 10 minuta. Sada uzmite drugu vatrostalnu ciniju i namažite je margarinom. U nju istresite blitvu i obilno pospite istruganim tvrdim sirom, najbolje EMENTALEROM, koji možete da prelijete i sa malo istopljenog butera. Vatrostalni sud stavite u zagrejanu pecnicu i pecite 10 do 15 minuta da se odozgo uhvati korica.
Od korenja koje nam je preostalo, posle kuvanja u posebnom sudu, možemo napraviti ukusnu salatu. Dovoljno je hladne korencice preliti blagim sircetom, uljem i belim biberom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 07, 2004 2:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Grasak kao varivo
1 kg graska
1 glavica crnog luka
1 veza mirodjije
2 cesnja belog luka
1 dl ulja
so, biber, persunov list
Grasak ocistiti, oprati i ocediti. Ulje zagrejati, dodati sitno iseckan crni luk, sipati grasak, dodati mirodjiju, naliti vode i dinstati.
Kada omeksa, posuti brasnom, dodati sitno iseckan beli luk, dodati jos vode i prokuvati. Kada je gotovo, posuti persunovim listom, posoliti i pobiberiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 2:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Varivo od paštrnaka i krompira

Potrebno je: 300 grama paštrnaka, 150 grama krompira, kašika brašna, glavica luka, dve kašike ulja, kašika supe od povrća, dva kisela krastavca, decilitar kisele pavlake, majoran, kim, so, senf od estragona, biber.
Paštrnak i krompir oprati, oguliti i naseći na kockice. Luk oljuštiti i iseckati. U činiji ugrejati ulje, propirjaniti na njemu seckani luk s kašikom vode, pa kad se izdinsta, dodati paštrnak, krompir, majoran, kim, zamućenu supu od povrća i zaliti toplom vodom. Kuvati poklopljeno na tihoj vatri dok povrće ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Dok se varivo kuva, naseckati kisele krastavce. Senf pomešati s brašnom, razmutiti vodom pa zajedno s naseckanim krastavcima dodati u varivo. Kratko prokuvati da se varivo zgusne, skloniti s vatre i umešati kiselu pavlaku. Ponuditi toplo uz odreske od soje.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 2:26 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Varivo od karfiolovog lišća

Bujno mlado zeleno lišće karfiola ne treba odbaciti, jer na taj način odbacujete ono što je na karfiolu najvrednije. Evo jednog recepta za dobro varivo. Kilogram lišća karfiola dobro oprati i skuvati u osoljenoj vodi. Naseći ga ili usitniti mikserom i razrediti vodom u kojoj se kuvao. U laganu zapršku od 60 grama maslaca i 40 grama brašna dodati usitnjeno lišće pa ga još malo kuvati. Ukoliko je potrebno, dolivati vodu od lišća da se dobije željena gustina. Osoliti i pobiberiti po ukusu i začiniti s dve kašike pavlake.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Variva Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon