:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sokovi od voća i povrća
Kako se pripremaju
Za povrće je potreban multipraktik. Ako pripremate jagode, maline, šljive ili kajsije, možete koristiti i aparat za pripremanje frapea, a onda dobijenu smesu procediti kroz cediljku ili gazu. Kada pravite sok od jabuka, prethodno ih isecite na komade, potopite u vodu koja je prethodno proključala i ostavite tako nekoliko sati, a zatim procedite.
Recept
Sok od zelenog povrća
Za 2 osobe:
200 g krastavaca
200 g spanaća
sredina celera
zelene jabuke
vezica peršuna
Operite povrće. Oljuštite jabuku i krastavce, očistite celer. Stavite sve sastojke u multupraktik. Po želji, sok možete razrediti dodavanjem mineralne vode.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mešani sok
Za 2 osobe
kg krušaka
kg bresaka
1 pomorandža
kg kajsija
2 žute šljive
Operite i oljuštite voće. Izvadite koštice iz breskvi, kajsija i šljiva. Izmiksajte voće u multipraktiku, a zatim dobijen sok prespite u čaše i po želji razredite mineralnom vodom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sok od lubenice
Za 2 osobe
kg dinja
1 kg lubenica
1 limun
Očistite dinju i lubenicu od semenki. Stavite u multipraktik i mutite nekoliko sekundi, prespite u čaše i dodajte sok od limuna. Ako vam se sok čini suviše opor, možete dodati kašičicu bagremovog meda.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pikantni paradajz
Za 2 osobe
2 paradajza
1 crvena paprika
malo tabasko sosa
4 lista zelene salate
veza bosiljka
Izmiksajte u multipraktiku paradajz i papriku, dodajte tabasko. Prespite u posudu za pravljenje leda i ostavite da se zamrzne. Izmiksajte salatu. Prelijte ovaj sok preko soka od paradajza i paprike i ukrasite bosiljkom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Energija iz čaše
Da biste dobili napitak visoke energetske vrednosti, možete mu dodati i ove sastojke
Matični mleč. Pčelinji proizvod, želatinaste konzistencije, bogat belančevinama, aminokiselinama i vitaminima. Pomaže u održavanju fizičke i mentalnekondicije. Dodajte po jednu kašičicu u frapee koje pripremate na bazi mleka.
Ženšen. Koren istoimene biljke, poznat po svom stimulativnom i tonizirajućem dejstvu. Dodajte po jednu ampulu u vaš napitak.
Lecitin soje. Čisti organizam od toksina i otpadnih materija. Nalazi se u granulama. Dodajte po jednu kašičicu na čašu napitka.
Šta možete kombinovati, a šta ne
Šta možete da stavite u čašu, a da ne pogrešite ? Otkrijte najbolje mešavine sokova, kojima ćete zadiviti svoje goste
Ovo može da bude prilika da konzumirate povrće koje, inače, ne jedete u sirovom stanju. Ali, budite oprezni, jer nisu dobre sve kombinacije. Ne zaboravite da se za varenje različitih vrsta povrća i voća ne luče isti želudačni sokovi, pa vodite računa kada pravite njihovu mešavinu: citrusi, u prvom redu limun se slažu sa drugim voćem i povrćem, kao i jabuke i ananas, koji sadrže enzime koji poboljšavaju varenje.
Da biste dobili napitak koji će sadržati odgovarajuću mešavinu, vodite računa o sledećem: voće slatkastog ukusa se može međusobno mešati, što važi i za kiselo-slatko voće. Kiselo voće se međusobno slaže, a može se kombinovati sa kiselo-slatkim, po sledećoj šemi:
kiselo voće: citrusi, jagode, maline, ananas, ribilize
kiselo-slatko voće: smokve, trešnje, kajsije, šljive, jabuke, breskve, kruške
slatko voće: banane, slatke jabuke, grožđe, lubenice, dinje, urme, suvo grožđe, kaki
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bola od ruza
8 - 10 svežih i mirišljavih žutih i crvenih ruža
2 - 3 l belog vina (koje malo reži)
2 - 3 flađe penušavog vina
8 kapi ekstrakta ružine vodice (iz apoteke)
Pripremanje: Oprane latice ruža preliti vinom i ostaviti poklopljene nekoliko sati. Pre upotrebe mogu se ocediti. Dodati ružinu vodicu i penušavo vino i služiti dobro rashlađeno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bola sa jabukama
1 kg slatkih jabuka
po malo višanja i jagoda
3 čaše višnjevače
1/2 l belog vina
flaša penušavog vina
5 kašika šećera u prahu
kašičica cimeta
kockice leda
Pripremanje: Jabuke dobro oprati, očistiti od peteljki i koštica i zajedno sa korom iseći na komadiće. Staviti u duboku činiju, posuti šečerom i cimetom, preliti višnjevačom i staviti u frižider da stoji 2 - 3 sata. Pre služenja, preliti vinom i šampanjcem i sipati u široke čaše. U svaku čašu dodati po nekoliko višanja i jagoda.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bola od bresaka
4 breskve srednje veličine
150 g šećera u prahu
2 čašice konjaka
1/2 l belog vina
nekoliko kockica leda
1 flaša suvog vina
Pripremanje: Popariti breskve, oljuštiti koru, prepoloviti, izvaditi košticu, iseči na kriške, dodati šećera, belog vina i konjaka, kockice leda i ostaviti oko 2 sata u frižideru. Pre serviranja dodati dobro ohlađeno suvo vino i služiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Prirodan sok od grapefruita, limuna i naranče
Potrebno za 6 litara soka
1 poveći grapefruit
2 naranče
2 limuna (može i limeta, vrlo su ukusne)
3-4 vrećice limunske kiseline
1 kg šećera
5 litara vode
Priprema:
Voće dobro oprati nekoliko puta, narezati na kocke i samljeti u mašini (npr. mašina za mljevenje mesa).
U 5 litara vode rastopiti šećer i dodati limunsku kiselinu. Nakon toga dodati samljeveno voće.
Ostaviti da odstoji 24 sata.
Nakon toga, tekućinu procijediti kroz gazu ili kroz cjedilo za tjesteninu. Sok staviti u boce i držati u hladnjaku.
Nekoliko savjeta:
izaberite naranče s tanjom korom. Takve naranče imaju više soka, a Vaš napitak će biti slađi;
nakon što sok procijedite, s kašom od voća možete dobiti još 6 litara soka ako dodate 5 litara vode, 1 kg šećera i limunski kiselinu kao i prije. Sok neće ovaj put biti tako gust, ali će i dalje biti vrlo ukusan.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Praznično piće
Pravo piće za romantične zimske večeri je punč. Punč su u šesnaestom veku doneli iz Indije u Evropu engleski moreplovci. Sam naziv punč potiče od indijske reči "panch", što znači "pet". Verovatno se pitate kakvo je to čudno ime za piće i šta zapravo označava to pet. Naime, broj pet označava pet obaveznih sastojaka koji se stavljaju u ovo piće, a to su: voda, vino, sok od limuna, začini i voće.
S vremenom je u vodu dodat i šećer, čaj, ararak (rakija), limun i sok od pomorandže. Sve vrste punča spadaju u prave koktele i često se flambiraju. Trenutno je u modi Batida punch sa brendijem, rumom i sokom od guave i manga. U neku vrstu punča spada i kuvano vino kada mu se dodaju svi začini. Danas postoji i ekstrakt punča, koji se dodaje u kolače i kremove.
Punč je pravo piće koje može da nas zagreje i razveseli. Kada je napolju hladno i kada pada sneg, veoma lepo možemo da se osećamo u svom domu. Zato uživajte u ovim danima uoči Nove godine i dopunite svoje praznične dane čašicom punča. Evo nekih predloga, na primer: Tropska bola, Čarolija sa amaretom, Vatrena bola ili Punč sa pivom.
Za Čaroliju sa amaretom potrebni su čaj od šumskog voća, sok od pomorandže, kesica začina za kuvano vino, crno vino, amareto liker, belance, smeđi šećer i režnjevi pomorandže i limuna. Priprema ovog pića je jako jednostavna. Treba skuvati čaj, sok, limun, pomorandžu i začine. Zatim se sve to ostavi na pola sata. Procedi se, doda se vino i amareto i ponovo zagreje. Ulupano belance i šećer sipaju se u posebne posude. Čaše prvo treba umočiti u belance, a zatim u šećer. Na kraju, punč sa amaretom sipa se u čaše, dodatno ukrasi po želji, posluži - i kao što kažu: "Daj mi samo još jedan gutljaj tog mirisnog napitka."
|
_________________
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Topli napitak od čokolade
Sastojci za 6 osoba
1 Puding čokolada
1,2 l mlijeka
2 žlice kakaa
1 Vanilin šećer
1 Šlag hit
80 g smeđeg šećera
Postupak
1. Pomiješajte prašak za puding sa šećerom, vanilin šećerom i kakaom. Od 1,2 l hladnog mlijeka oduzmite 100 ml i pomiješajte sa smjesom od pudinga, šećera i kakaa.
2. Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre, umiješajte razmućeni prašak za puding i stalno miješajući kuhajte još 1 do 2 minute.
3. Pripremljeni napitak izlijte u odgovarajuće čaše.
Posluživanje
Topli napitak ukrasite šlagom i strugotinama čokolade.
Savjet
U napitak možete dodati nasjeckane lješnjake, bademe ili kokosovo brašno.
|
|
|
|
|
|
bububu Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 19 Jun 2005 Poruke: 135 Mesto: Zagreb
|
|
Jogurt s džemom od borovnice
Sastojci za 4 osobe
800 ml tekućeg jogurta
4 žlice Džema borovnica light (150 g)
50 ml vode
2 žlice ruma
Za ukrašavanje:
listići mente
Postupak
1. Džem pomiješajte s vodom te ga kratko prokuhajte na laganoj vatri.
2. Maknite s vatre, dodajte rum, pa uz povremeno miješanje ohladite.
3. Jogurt rasporedite u 4 visoke staklene čaše. U svaku čašu umiješajte po žlicu ohlađenog, rastopljenog džema.
Posluživanje
Jogurt s džemom ukrasite listićima mente. Poslužite rashlađeno.
Savjet
Pripremu ovog deserta ubrzat ćete ako prethodno jogurt i čaše dobro rashladite.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|