:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*

|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

|
|
Izraelska policija uhapsila je dve sestre iz bivše Jugoslavije, od kojih jedna ilegalno živi u Izraelu čitave tri decenije, a druga 15 godina, javili su svi vodeći izraelski listovi. Nikada dosad izraelska policija nije uhvatila imigrante s tako dugim nelegalnim useljeničkim stažom. Julijana Viliačik (67) uhapšena je prošle sedmice, dok je išla na posao u Tel Avivu. Njena sestra Ana Topolski (60) uhapšena je u nedelju. Obe su radile kao kućne pomoćnice. Ana je došla prva u Izrael kao turista, a njen primer je sledila i Julijana. Policiji su rekle da su obe pobegle od muževa alkoholičara koji su ih maltretirali. „Pobegle smo kao par golubica na kraj sveta, kazala je Julijana. Sestre su od dolaska u Izrael posetile otadžbinu samo jednom, kratko, da vide koji rođaci su im još živi. Roditelji su im u međuvremenu umrli, a prijatelja više nemaju.
„Samo smo mi ostale, mi i Bog, rekla je Julijana. Izraelska štampa navodi da obe odlično govore hebrejski i poznaju izraelski mentalitet. Najtiražniji izraelski list „Jediot ahronot piše da su sestre rekle da su stigle iz komunističke Jugoslavije, da nemaju važeće pasoše i da mole da im se omogući da ostanu u Izraelu jer njihova zemlja više ne postoji.
Dve sestre se nisu puno trudile da legalizuju boravak i samo su jednom, pre tri godine, zamolile jednog čoveka, koji se predstavio kao advokat i naplatio im oko 1.000 dolara za usluge, da im sredi boravak, ali je taj pokušaj propao.
Sestre se nisu udavale ni rađale decu i tvrde da imaju samo jedna drugu i one Izraelce kod kojih su radile. Sestre su sada u pritvoru.
„Ona ima mene i ja imam nju. Sviđa nam se ovde. Živele smo u Izraelu pola našeg života. Nemamo porodicu u Jugoslaviji, nemamo ništa tamo. Kud sad da idemo? upitala je Julijana.
Izraelska štampa nije navela odakle su sestre, koje su, navodno, živele u okolini Holona, kraj Tel Aviva, gde inače ima dosta imigranata iz vojvođanskih gradova i sela, najviše iz Beočina. (Glas javnosti, Tanjug)
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|