www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Počelo suđenje Sadamu Huseinu
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*

Godine: 46

Datum registracije: 12 Feb 2003
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 20, 2005 3:07 pm    Naslov poruke: Počelo suđenje Sadamu Huseinu Na vrh strane Na dno strane

Suđenje svrgnutom predsedniku Iraka Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih saradnika počelo je danas u Specijalnom sudu u Bagdadu. Pored Huseina, u specijalnom bagdadskom sudu pojavila su se još sedmorica njegovih bivših saradnika. Oni se terete da su 1982. godine naredili ubistvo 143 šiita u selu Dudžail, severno od Bagdada. Na početku suđenja Sadam Husein je odbio da kaže ime, a u raspravi sa predsedavajućim sudijom, pre nego što je rekao da nije kriv, odbio je da prizna legitimitet suda. Početak suđenja iračkom diktatoru i u Srbiji i svetu mnogi porede sa suđenjem koje se u Hagu vodi Slobodanu Miloševiću.

Sadam Husein ušao je u sudnicu u sivom odelu i beloj košulji kao poslednji, ali najvažniji optuženik u procesu za ubistvo 143 šiita 1982. godine. Prema oceni izveštača iz bagdadskog specijalnog suda, Sadam Husein je oslabio, ostario i bleđi je nego kada se poslednji put pojavio u javnosti. To ga, međutim, nije sprečilo da se odmah na početku procesa posvađa sa predsedavajućim sudijom, odbije da kaže svoje podatke i ospori legitimitet suda.

Sudija : Vaše puno ime, molim Vas.

Husein: Vi me znate.

Sudija: Gospodine Sadam, tražimo od Vas da sada samo kažete puno ime.

Husein: Ako ste Iračanin, znate ko sam. Vi me znate ...

Sudija: Sada je vreme da nam kažete samo Vaše lične podatke ...

Husein: Ja samo komentarišem Vaš zahtev da od mene čujete to što tražite.

Sudija: Čujem Vas i razumem i takođe ćemo kasnije saslušati šta sve imate da kažete kada za to bude bilo vreme. Gospodine, molim Vas, recite mi ko ste i šta ste!

Husein: Neću da odgovaram na pitanja ovog što se zove sud uz sve dužno poštovanje prema Vama i pozivam se na ustavno pravo koje imam kao predsednik Iraka ...

Sudija: Ovo je formalnost suda...

Husein: ... baš zato ništa ne priznajem jer je sve bazirano na lažima.

Ostalih sedam optuženika, bliskih Sadamovih saradnika, sledilo je njegovo ponašanje u sudnici. Proces, koji snimaju televizijske kamere, vodi se u specijalno sagrađenoj sudnici u takozvanoj Zelenoj zoni visoke bezbednosti. Predsednik petočlanog sudskog veća, čije se lice jedino moglo videti na video-snimku, jeste Kurd sa severa Iraka Rizgar Mohammed Amin. Identitet ostalih sudija je tajan.

U svim medijima suđenje koje je danas počelo u Bagdadu poredi se sa haškim procesom koji se vodi Slobodanu Miloševiću.

Gostujući u emisiji Proces TV, glavna urednica Politike Ljiljana Smailović rekla je da su Amerikanci u ovom slučaju izvukli pouke iz suđenja u Hagu. Sadamu Huseinu nisu dozvolili da ima međunarodnu pozornicu počevši od zločina starog više od 20 godina: „Mislim da je pouka bila kod Miloševića da lider neke zemlje kada je uhapšen, izručen stranim vlastima, on uvek dobija na simpatijama u domaćoj javnosti ako uspe da se predstavi kao žrtva strane sile koja ga je pobedila na ratnom poprištu. Mislim da je to htelo da se izbegne i da su zato krenuli iz ’82. i da su tu Amerikanci vešto iskoristili ovu glavnu manu Miloševićevog suđenja, koje je daleko pravičnije od onog koje će imati Sadam Husein”.

Suđenje Sadamu Huseinu biće nastavljeno 28. novembra pošto je sud prihvatio zahteve njegovih advokata za dodatno vreme za pripremu procesa.

Ako bude proglašen krivim, Sadam Husein biće osuđen na smrtnu kaznu. Ovo je tek prvo od 12, a možda i više procesa, koji će se voditi protiv bivšeg iračkog lidera.

Iran prosledio dopunu optužnice

Vlasti Irana su sudu u Bagdadu prosledile dopunu svoje optužnice protiv Sadama Huseina, kojom ga terete za upotrebu hemijskog oružja protiv iranskih civila u iransko-iračkom ratu. Ministar pravde Irana Džamal Karimirad izjavio je da je taj materijal poslat sudu u Bagdadu, a da je tužilac ceo iranski narod. „Iranski narod traži da Husein bude optužen za napad na Iran 1980, upotrebu hemijskog oružja, genocida, zločina protiv čovečnosti”, rekao je on.

Tokom iransko-iračkog rata, od 1980. do 1988, više od 500.000 Iranaca je ubijeno, a na hiljade je povređeno. (B92)

gric202
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Godine: 36

Datum registracije: 13 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 22, 2005 5:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mislim da mu ne vredi da se brani iako mozda nije kriv za nista on je po meni vec osudjen! Shocked

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Počelo suđenje Sadamu Huseinu Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon