:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*

|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

|
|
Jedini automobil koji je ikada posedovao pokojni papa Jovan Pavle Drugi prodat je na aukciji u Las Vegasu. Jovan Pavle Drugi, koji je umro u aprilu ove godine, jedini je poglavar Rimokatoličke crkve koji je ikada posedovao automobil, bar tokom trajanja svog papstva. Pontif je za života „obrnuo” svega 96.560 kilometara svojim svetloplavim eskortom, proizvedenim 1975. godine. Uglavnom je odlazio na izlete u planinu, gde je voleo da šeta i meditira. Pre desetak godina, 1996, on je zamolio aukcijsku kuću Kruz internešnel da automobil proda, s tim da sav novac ode u dobrotvorne svrhe. Trgovac starim automobilima Džim Rič iz Čikaga kupio je tada papinu „limuzinu”, u ne naročito reprezentativnom stanju, za 102.000 dolara, i tokom protekle decenije restaurirao je do najsitnijih detalja. Svetloplavi eskort sada je, za 690.000 dolara, prešao u ruke advokata i kolekcionara automobila iz Hjustona Džona O´Kvina.
On je rekao da namerava da u svom rodnom gradu sagradi „muzej” u kome će automobil biti smešten. „Za mene ovaj ford predstavlja veoma bitan deo istorije”, rekao je 62-godišnji advokat. „Automobil se ionako više nikada neće voziti, tako da mi se čini da je poseban muzej za njega baš dobra ideja”, dodao je on.
„Ja se nadam da ću do kraja svog života moći da s vremena na vreme odem do ovog automobila, dodirnem ga i na na taj način osetim duh pokojnog pape”, rekao je O´Kvin.
Neprijatno iznenađenje
Eskort je 1975. godine sklapan u Fordovoj fabrici u Kelnu, u Nemačkoj. Aukcijska kuća Kruz očekivala je da će se automobil prodati za između dva i pet milona dolara, pa ih je, s obzirom na to, niska cena postignuta na aukciji, čini se, neprijatno iznenadila. U propratnoj dokumentaciji koja je učesnicima aukcije dostavljena, automobil je opisan kao „jedan od najneverovatnijih i najvažnijih ford eskorta na svetu”. (Bi-Bi-Si)
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|