www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Francuska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
PILEĆA SUPA SA GRAŠKOM I KRUTONIMA


1 veće pile
100 g graška
krutoni
biber i so



Skuvajte supu od većeg pileta. Supa je gotova kada meso omekša. Posolite. Kada je supa kuvana procedite je. Sa pileta skinite belo meso, i ostavite sa strane, a ostatak mesa upotrebite za neko drugo jelo. U šerpu stavite vodu, pa kad ona provri, dodajte 100 g graška, i odmah dodajte malo sode bikarbone da grašak ostane zelen. Belo meso isecite na kockice. U činiju sipajte supu, dodajte obareni grašak i belo meso. Začinite po ukusu. A na kraju dodajte krutone oji se prave na sledeći način: Oljuštite koru od belog hleba, isecite ga na dugačke štapiće pa ih ispržite na puteru da budu svetle boje ali i jako reš. Krutoni se stavljaju u supu pred samo iznošenje supe na sto.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
SUPA OD RAKOVA

(za 10 osoba)



40 rečnih rakova
maslinovo ulje
glavica crnog luka
2 veze zeleni

vezica peršunovog lišća
1/4 l belog vina
125 g putera
kašika brašna
kašika ruma
biber i so



Uzeti rakove ali pazite da svi rakovi budu živi. Rakove operite u nekoliko voda, i oštrom četkom ih istrljajte da bi uklonili sve sa ljuštura. Iz rakova izvucite srednje pero, a njime ćete izvući i crevo. Ušerpu stavite maslinovo ulje, dodajte sitno sečen crni luk, i na kolutove isečenu zelen. Dodajte i seckan peršunov list. Sve dobro propržite, pa nalijte sa 2 litre vode, i 1/4 l belog vina. Supu posolite po volji, a kada provri spustite rakove. Kuvajte 20 minuta. Tada rakove izvadite iz supe, i smanjite temperaturu na kojoj se supa kuva na najmanju. Kuvanim rakovima ocistite repove i pipke, pa im povadite meso. Istucajte u avanu (ili izmiksirajte u multipraktiku) 8 trupova od rakova. Umutite u činiji puter, pa dodajte pastu od rakova da masa dobije crvenu boju. U tu masu dodajte kašiku brašna, napraviti zapršku, na štednjaku. Nalijte supom u kojoj su se barili rakovi. Sada procedite supu kroz cediljku i vratite je u lonac. Pustite da supa provri, pa dodajte kašiku ruma, dodajte isecene pipke i repove od rakova. Supu prespite u činiju i služite.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
ASPIK


3-4 teleće noge
125 gr svinjske kožurice
1 teleća kolenica
sitnež od dva pileta
razna zelen
2 glavice crnog luka
1 lovorov list

10 zrna bibera
2 ljuske od jajeta
sok od 1 limuna
4 belanceta
čašica madere
so



Aspik se sprema dan ranije. Mora se spremati u novom emajliranom sudu ili u nekom posuđu od rosfraja, jer u suprotnom aspik neće imati niakakvu boju. U lonac veličine 6-7 l, stavite svo pripremljeno meso, nalijte sve sa 4 l vode. Pa kad voda provri odstranite penu i odmah dodajte 1 dl hladne vode. Tako ponavljajte 2-3 puta dok pena ne postane sasvim bela. Sada dodajte, so zelen, luk, lovor, biber, i ljuske od jajeta (koje se stavljaju da bi apik ostao bistar). Kada supa provri, smanjite vatru na najmanje i kuvajte tako oko 5 sati. Za to vreme supa treba da uvri za 1/3 ukupne količine. Supu na kraju skinite sa vatre. Ostavite da se staloži pa je onda procedite kroz gustu cediljku za supu. Ostavite da prenoći. Ujutru svu mast koja se skupila na vrhu lonca skinite. Ucedite u aspik sok od jednog limuna, razbijte belanca, stavite na laganu vatru i miksirajte lagano dok ne počne da vri. Sklonite aspik sa vatre dok se belance ne odvoji. Uzmite kuhinjsku krpu, pokvasite je i dobro ocedite. Aspik mora da se procedi kroz tu krpu, i to tako da se tečnost nalije u krpu i ostavi se da lagano otice u podmetnut lonac. Ako je aspik dobar on je bistar. kada ste na ovaj način procedili aspik dodajte u njega čašicu madere, a tada ga možete upotrebiti za spravljanje raznih jela.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
FILE A La STRAZBUR


goveđi file (biftek)
guščija džigerica
aspik
so i biber
zacini po ukusu



Goveđi file očistite od žilica i masnoća. Dobro ga operite, posušite kuhinjskom krpom, pa ga dobro utrljajte začinima, naka odtoji pola sata. Ispržite goveđi file tako da iznutra ostane roze boje. Prženi file ohladite i isecite na lepe tanke režnjeve. Na svako iseceno parče filea stavite režanj ispržene guščije džigerice. Svaki režanj preliti sapikom. Pa kad se aspik stegne. Isecite tako da svaki komad bude iste veličine. Sada uymite činiju i ređajte parče uz parče filea sa stegnutim aspikom, tako da izgleda da je file u celini a ne seceni. Ostavite da se ponovo malo stegne. Pa ga onda celog prelijte upola stegnutim aspikom, jer će se tek tada podjednako file glazirati. Preostali stegnuti aspik isecite na sitne kocke i njime ukrasite okolo celog filea.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
PUŽEVI


2 kg puževa
krupna so
sirće
1,5 l belog vina
2 l vode
biber u zrnu
2 glavice crnog luka

3 češanja belog luka
250 g putera
1/2 vezice peršunovog lista
so
puter
prezle
čaša belog vina



Puževi su najboli za kuvanje od polovine oktobra pa do polovine marta. Stavite puževe u sud pun vode. Dobro ih operite i istrljajte cetkom da se skine i najmanja trunka zemlje sa njihovih kućica. Ponovite to jedno dva tri puta. Puževe dobro ocedite, pa ako su još zatvoreni otvorite ih vrhom noža. Sada puževe stavite u veliki sud pa ih dobro posolite. Na dve kile staviti dve šake soli i jednu čašu sirćeta. Varjačom dobro izmešajte da so prodre u puževe i ostavite ih da stoje dva sata. Nekoliko puta promešajte sadržaj posude da bi so i sirće što više prodrli u puževe i da izađe što više sluzi. Na ovu količinu puževa u veliku šerpu sa 6 l vode staviti kašiku pepela, spustiti puževe. Kada provri skinuti penu i kuvati deset minuta. Povadite ih kuvane i vrele i stavite u hladnu vodu. Uzmite litar ipo belog vina, dve litre vode so, biber u zrnu, glavicu crnog luka i češanj belog luka. U to spustite puževe. Kuvati na tihoj vatri dva ipo sata. Za to vreme puževi moraju biti kuvani. Ocedite ih kroz sito, a zatim velikom (štikaćom) iglom izvadite puževe iz kućica. Kućice ponovo vratite u vodu i dobro operite. Puževima iseći makazama crne delove, tako da ostanu samo rogovi i beli delovi. U činiju staviti 250 g putera, sitno isečenu glavicu crnog luka, dva sitno isečena češnja belog luka i seckani peršun. Pa sve promešati osoliti i obiberiti, pa ponovo promešati. Staviti u prazne školjke puževa samo malo nadeva, zatim meso puža, pa putera, i dobro palcem nadev pritisnuti. Tako nadevene puževe ostavite na hladnom, da odstoje. Kada puževi zatrebaju, služite ih na ovaj način. U porcelansku činiju poređajte punjene puževe, na svakog puža stavite malo putera, popite prezlama, i nalijte čašom belog vina. Činiju stavite u rernu i peći deset minuta, na 200 stepeni. I vruće ih iznesite na sto.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
RAMSTEK NA PROVANSANSKI NAČIN


1 ramstek
so i biber
ulje

100 g putera
sitno seckani peršun
1/2 češnja belog luka



Ramstek treba da odstoji u ledu najmanje tri dana. Tada ga isecite na komade debljine 2-3 prsta. Meso dobro izlupajte. Posolite, pobiberite i prelijte uljem. Ispecite na roštilju ili grilu. Za vreme pečenja uzmite puter, dodajte mu malo soli, sitno iseckanog peršuna i izgnječeno pola čena belog luka. Pečeno meso stavite na zagrejan porculanski tanjir za posluživanje. Na pečeni ramstek prelijte pripremljeni premaz od putera i služite ga sa mladim krompirom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
TELEĆI FRIKANDO


1,5 kg telećeg buta
1 dl ulja
1 šargarepa
2 dl vina

1 dl vode
1 dl kisele pavlake
sok od jednog limuna



Meso prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji. Posel nekog vremena meso izvadite, obrišite kuhinjskom krpom i usolite. U šerpu stavite decilitar ulja, pa kad se dobro zagreje spustite meso. Dodajte šargarepu isečenu na kolutove. Meso na ulju pržiti a za vreme prženja prelivati ga mešavinom vina i vode koju ste prethodno pripremili. Pazite da vam meso ne zagori. Kada meso omekša, izvadite ga. Pokupite suvišnu mast sa njega, papirnatim ubrusom. šargarepu propasirajte i vratite u šerpu. Dodajte u to jedan decilitar kisele pavlake i sok od limuna. Meso isecite na tanku parčad, poređajte na ovaj, ali tako da izgleda kao celo parče. Okolo stavite obareno povrće preliveno puterom. A umak služite posebno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
PATKA SA POMORANDŽAMA


1 patka
75 g masti
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 dl belog vina
2 dl supe

3 pomorandže
1 parče putera
kašičica brašna
sok od jedne pomorandže
so
biber



Uzmite debelu, mladu patku. Operite je, izbrišite, odsecite joj vrat, ali kožu sačuvajte celu. Patku posolite. U duboku šerpu stavite mast. Kada se mast ugreje dodajte dve glavice sitno isečenog luka, šargarepu sečenu na kolutove. U propržen luk spustite patku i pržite je dok ne porumeni. Tada je nalijte vinom i supom. Kada provri, poklopite pekarskim papirom koji dobro treba namazati puterom. Serpu zaklopite poklopcem i stavite u rernu. Pecite patku dva sata. Oljuštite jednu pomorandžu i sa kore sastružite beli deo. Tako da ostane samo žuta kora. Žutu koru isecite na kockice tankim nožem. U šerpu sipajte vodu, a kad voda provri spustite koru od pomorandže i ostavite da se kuva 10 minuta. Koru procedite i stavite na salvet neka se dobro osuši. Oljuštite dve pomorandže, isecite ih na četvrtine, kojima čete ukrasiti pečenje. Kada je patka pečena izvadite je. Zelen propasirajte i pokupite suvišnu mast. U šerpu u kojoj se patka pekla propržite komad putera, sa kašičicom brašna. Ostavite da porumeni. Tada nalijte sosom od pasirane zeleni. Kada umak provri dodajte mu sok od jedne pomorandže i kockice pomorandže. Patku isecite i poređajte na okrugli oval. Oko mesa poređajte kriške pomorandže. A umak služite u činiji posebno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
KREM RAMVERZE


6 kašika šećera
3 jajeta
1/2 l mleka
1/2 šipke vanile
kompot od kajsija



U šerpu zapremine 1 l, stavite tri kašike šećera. Stavite na laganu vatru i karamelizujte šećer. Čim se šećer istopi šerpu okrećite da karamel pokrije celu šerpu (dno i zidove), pa ostavite da se hladi. Prokuvajte mleko sa parčetom vanile. A tri žumanceta i tri kašike šećera penasto umutite. Od belanaca napravite upola umućeni sneg, pa ih tada sastavite sa žumancima i sve promešajte. Na ovu masu lagano sipajte mleko koje vri, dobro mešajte pazeći da se jaja ne zgrušaju. Sada celu masu sipajte u šerpu sa karamelom, pa stavite u rernu i to u jednu veću šerpu u kojoj vri voda. Pecite pola sata. Ostavite u istoj šerpi da se hladi na ledu. Zatim izručite na stakleni tanjir. Oko krema poređajte polovine kajsija iz kompota. Hladni krem izneti i služiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 6:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

francuska kuhinja
PEŠ A La MELBA


6 žumanaca
6 kašika šećera
3/4 l mleka
šipka vanile
1 dl slatke pavlake

maline (ili šumske jagode, breskve...)
maraskino
2 kašike prah šećera
obaren i oljušten badem



Napravite sladoled od vanile. To je masa žutog krema koja se pravi na sledeći način: Umutite 6 žumanaca i šećer, penasto. Skuvajte mleko, sa šipkom vanile, pa ključalo mleko postepeno sipajte na umućena žumanca. Vratite na štednjak i lagano miksirajte dok krem ne provri. Skinite sa vatre i mešejte dok ne provri. U rem dodajte jedan dl umućene slatke pavlake i to promešajte. Treba da stoji u zamrzivaču dok se stegne. Dok se sladoled steže napravite voćni pire. Njega možete napraviti tako što ćete ispasirati voće i dodati 2 kašike prah šećera, ako je od jagoda ili malina. Od bresaka se pravi tako sto se ukuva gust sirup od šećera, oljušti 10 bresaka, prepolovi, odstrani koštica. Breskve se stave u sirup i preliju čašicom maraskina. Pred služenje smrynuti krem stavite u caše, preko njega breskve, pa pire i na kraju šlag. Ukrasite obarenim, oljuštenim i isečenim bademom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ratatouille



Uživajte u francuskom specijalitetu od povrća, u paprikama, patlidžanima i tikvicama. Ljubitelji mesa ovo jelo mogu obogatiti komadićima svinjetine.

Sastojci:

4 rajčice
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 mali patlidžan
2 male tikvice
2 srednje velika luka
2 češnja češnjaka
3 jušne žlice maslinovog ulja
papar
1-2 jušne žlice nasjeckanih začinskih trava (timijan, ružmarin, origano, bosiljak, peršin)

Upute za pripremu:

Rajčice ogulite, izvadite sjemenke i narežite na velike kocke. Ostalo povrće narežite na trake, odnosno kolutiće. Nasjeckajte luk i češnjak te pirjajte na zagrijanom ulju. Dodajte paprike i patlidžan, pirjajte 10 minuta uz stalno miješanje. Dodajte rajčice i tikvice i pirjajte još 10 minuta bez poklopca da jelo ne bude prerijetko. Posolite, popaprite i umiješajte nasjeckano začinsko bilje. Pustite da kuha još 15 minuta.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dijon odresci



Svinjski odresci i krem umak od francuskog senfa odlična su kombinacija za studen koja steže oko nas, gucnite i malo crvenog vina, a ručak upotpunite nekim od priloženih deserta

Vrijeme pripreme: 15 min

Kalorije: 201
Masnoće: 9 g
Ugljikohidrati: 2,7 g
Proteini: 23,5 g
Kolesterol: 68 mg
Natrij: 567 mg

Sastojci:

100 g svinjetine
1/2 žličice soli
1/2 žličice ulja
1/3 šalice pileće juhe
1 1/2 žlica dijon senfa (ako nemate, onda bar neki sličan)
1/3 šalice mlijeka

Upute za pripremu:

1. Odstranite masnoću sa svinjskih odrezaka. Nasolite i popaprite.

2. Na umjerenoj vatri ugrijte ulje, dodajte odreske i pecite 3 do 4 minute svaku stranu ili dok ne dobiju finu, smeđu boju. Uklonite s vatre i pokrijte aluminij folijom.

3. U tavu u kojoj ste pekli odreske dodajte juhu, miješajte.

4. U zdjeli izmiješajte senf i mlijeko, pa i to dodajte u tavu.

4. Smanjite vatru i pustite da se pirja 7 minuta ili dok se umak pomalo ne zgusne.
Dobiveni umak prelijte po pečenim odrescima.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Francuska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 3 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon