www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Istarska kuhinja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 7:42 pm    Naslov poruke: Istarska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Pršut (predjelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
1 svinjski but
10 režnjeva češnjaka
5 listova lovora
1 grančica ružmarina
papar, sol


Opis:
Svinjski but najprije oprati, posušiti krpom i dobro premazati struganim češnjakom, paprom i solju, te sitno narezanim listovima lovora i ružmarina. Ostaviti ga 20 do 25 dana u posudi. Ako je but deblji, objesiti ga 2 do 3 dana da se iscijedi voda, a zatim ga stisnuti između dvije daske. U njemu treba ostati što manje vode. But se zatim ponovo premaže začinima. Prstima treba prodrijeti do kosti i meso premazati paprom, solju i češnjakom. Kosti treba posebno premazati češnjakom. Tako pripremljeni svinjski but objesiti na suhi zrak (najbolja je bura) i sušiti 10 do 11 mjeseci.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 7:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pršut na maslinovom ulju (međujelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
200 g pršuta
maslinovo ulje
5 - 6 maslina
malo bijelog vina


Opis:
Domaći istarski pršut narežemo na fete, stavimo na vrelo ulje. Popržimo i podlijemo bijelim vinom. Poslužimo s maslinama.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 7:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Skuše na ribarski način (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
2 skuše, 800 g
400 g zrelih rajčica (ili pelati)
2 režnja češnjaka
peršin
brašno
maslinovo ulje


Opis:
Opranim skušama u tekućoj vodi odstranite utrobu te ih narežite na 4 fileta.
Uvaljajte filete u brašno i pržite ih polako s obje strane na 8 - 10 žlica vrelog ulja. Ne želite li upotrijebiti maslinovo ulje već jeftinije sjemenovo, pobrinite se da je kvalitetno.
Izvadite filete iz ulja, ocijedite ih i osušite na kuhinjskom papiru te lagano posolite.
Očišćenu vezicu peršina sitno isjeckajte. Oprane rajčice prepolovite, odstranite sjemenke pa ih narežite.
Zažutite sitno sjeckani češnjak na 5 - 6 žlica ulja (ovog puta maslinovog) i dodajte rajčice, malo soli i papra. Kuhajte na tihoj vatri 15 minuta dok se rajčica ne raspadne (upotrebom pasirane rajčice kuhanje se ubrzava).
Složite filete u umak i kuhajte na tihoj vatri još 10 minuta. Ugasite vatru, dodajte peršin i poslužite.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 7:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janjeći but na istarski način (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg janjećeg buta
10 dg istarskog pršuta
10 dg maslaca
15 dg mrkve
2 dl bijelog vina
1 janjeća maramica
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina
sol i papar


Opis:
Meso očistiti od kostiju, samljeti ga, posoliti i popapriti. Izmijesiti ga u obliku buta. Janjeći but omotati tankim kriškama pršuta. Zatim sve uviti u janjeću maramicu i posložiti u vatrostalnu posudu premazanu maslacem. Oko mesa posložiti krupno narezanu mrkvu, lovorove listove i ružmarin. Meso preliti vinom i peći u pećnici na umjerenoj vatri oko jedan sat. Kad je meso pečeno, izvaditi ga i narezati na tanke kriške. U umak od pečenja uliti malo vode, prokuhati ga i procijediti. Meso poslužiti uz umak i valjuške od krumpira.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 7:45 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kajgana sa suhom hobotnicom (predjelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
1 kg hobotnice
10 dg luka
0,12 l ulja
sol
jaja


Opis:
Sušenu hobotnicu namočiti u hladnu vodu jedan dan. Sitno isjeckani luk popržiti, dodati hobotnicu izrezanu na tanke rezance i pirjati. Povremeno malo podliti i pokriveno lagano pirjati dok hobotnica omekša. U drugoj posudi ugrijati ulje. Jaja dobro prethodno razmućkati, dodati ulju i uz dobro miješanje meko ispržiti. Na kraju pomiješati s hobotnicom, začiniti i vruće poslužiti

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Istarski brodet (glavno jelo),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
50 dg škarpine
50 dg ugora
25 dg sipe
1 dl maslinova ulja
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
1/2 vezice peršina
30 dg rajčice ili žlica koncentrata rajčice
2 žlice brašna
1 dl bijelog vina
2 lovorova lista
grančica ružmarina
5 zrna papra
sol


Opis:
Ribu očistiti,narezati na veće komade, uvaljati u brašno i popržiti s obje strane na zagrijanom ulju. Izvaditi i staviti na topli tanjur. Na istom ulju popržiti isjeckani luk, češnjak i peršin. Dodati očišćene i na kolutiće narezane sipe. Pirjati povremeno dolijevajući toplu vodu. Dodati oguljene i narezane rajčice ili rastopljeni koncentrat. Posoliti, popapriti, začiniti lovorom i mažuranom. Kad je sipa mekana, vratiti ribu, preliti vinom i pirjati dok se umak ne zgusne. Skinuti s vatre i poslužiti uz palentu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Istarska supica (prilog),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
9 dl dobrog istarskog suhog crnog vina (teran ili borgonja)
150 g domaćeg kruha
50 g šećera
1 žlica maslinovog ulja
papar na vrhu noža


Opis:
U bukaletu (glinenu ili drvenu) staviti zagrijano vino. Dodati šećer i papar. Na maslinovu ulju popržiti kriške kruha i ubaciti ih u bukaletu. Uroniti žlicu i poslužiti društvu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Smokve s piškotima (desert),
Specijalitet istarske kuhinje


Sastojci:
1 kg smokava
kutija piškota
rum
4 dl slatkog vrhnja


Opis:
Veliku, plitku posudu obložiti piškotima, dobro ih poprskati rumom i prekriti debelim slojem zašećerenog tučenog slatkog vrhnja. Na površinu gusto poslagadi oguljene i na komadiće izrezane smokve. Poslužiti vrlo hladno.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Istarska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon