www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Toskanska kuhinja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:16 pm    Naslov poruke: Toskanska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

"Mišići" od krumpira (prilog),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
600 g bijelog krumpira
200 g brašna
1 jaje
umak od rajčice (kupovni, za preljev)
ribani Parmezan


Opis:
U Toskani valjuške od krumpira nazivaju "mišići".
Krumpir operite, stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i kuhajte.
Kuhani krumpir ogulite dok je topao i usitnite gnječilicom.
U zdjeli krumpiru primiješajte brašno, jaje i prstohvat soli. Tijesto izradite u homogenu smjesu.
Tijesto razvaljajte u valjčiće promjera 1 cm, koje ćete narezati na komadiće dužine 2 cm. Prije kuhanja, svaki valjušak prislonite na stražnju stranu sita (ili na vilicu) kako bi dobio rebrasti ukras.
U međuvremenu zakuhajte vodu koju ste prethodno posolili. Kad voda zavri, dodajte valjuške i pustite da se kuhaju nekoliko minuta. Kad valjušci isplivaju na površinu, pokupite ih šupljikavom žlicom.
Valjuške stavite u zdjelu, začinite umakom od rajčica, pospite parmezanom i poslužite vruće.
Osim rajčicom, valjuške možete začiniti i mesnim umakom, ili samo maslacem i sirom.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Cikorija u rezancima (prilog),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
800 g cikorije
2 češnja češnjaka
brašno
juha od povrća
ribani parmezan
1 limun
60 g maslaca


Opis:
Cikoriju očistite, uklonivši tvrdi dio stabljike i listove.
Stabljiku stružite nožem, kako biste uklonili vlaknasti dio, narežite na komadiće dužine 7 do 8 cm i uronite u vodu kojoj ste dodali sok polovice limuna.
Dvije vrhom pune žlice brašna razrijedite s malo vode i ulijte u lonac kojeg ste napunili s 2 litre vode, preostalim limunovim sokom i malo soli.
Kada voda provri, dodajte cikoriju i kuhajte na umjerenoj vatri otprilike sat vremena. Kuhanu cikoriju ocijedite i pustite da se ohladi.
Cikoriju tada uvaljajte u brašno i zažutite na nekoliko minuta na maslacu i zgnječenom češnjaku.
Podlije s pola čaše juhe, posolite, popaprite i pustite da se umak zgusne. Pospite ribanim parmezanom i poslužite vruće, ukrašene grubo naribanim parmezanom

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Drobljenac s grožđem (desert),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
450 g brašna
15 g pivskog kvasca
1 kg grožđa
šećer
ružmarin
2 žlice maslinovog ulja


Opis:
Izradite brašno s vodom, kvascem i žlicom ulja. Namastite kalup za tortu i napunite ga s polovicom ukupne količine tijesta. Na tijesto tada složite dvije trećine grožđanih bobica i pospite s 3 žlice šećera.
Pokrijte grožđe preostalim tijestom i zalijepite rubove. Garnirajte preostalim grožđem i pospite preostalim šećerom, začinite s nekoliko listića ružmarina i prelijte s malo ulja.
Pustite tijesto da se diže 40 minuta i pecite pola sata na 200C. Drobljenac je pečen kad mu površina poprimi lijepu zlatnu boju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Odresci od svinjske jetre (glavno jelo),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
600 g svinjske jetre
300 g crijevne opne
kriške domaćeg kruha
sjemenke koromača
lovor i kadulja
juha od povrća
maslinovo ulje


Opis:
Jetru narežite na srednje velike komadiće i začinite paprom, solju i sjemenkama koromača.
Crijevnu opnu uronite na nekoliko trenutaka u toplu vodu, izvadite, dobro osušite i narežite na kvadrate kojima ćete moći omotati komade jetre i pričvrstiti ih čačkalicom.
Na opnu složite komadić jetre, pa povrh njega list kadulje, komadić kruha, list lovora i tako dalje, sve dok ne potrošite sve namirnice. Odreske bi bilo najbolje peći na žaru na ognjištu, svako toliko ih premazujući maslinovim uljem, no, bit će dobri i ako ih pečete u tavi, zažutivši ih na vrlo malo ulja i podlijevajući ih s malo juhe.
Odreske poslužite vruće, uz prilog od zelene salate.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kunić u umaku (glavno jelo),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
800 g mesa kunića
350 g umaka od rajčice
1 mrkva, 1 luk, 1 rebro celera
2 češnja češnjaka
4 lista lovora
borovnice
crveni feferon
crno vino
2 žlice octa
maslinovo ulje


Opis:
1 Pripremite marinadu od pola litre vina, octa, povrća koje ste očistili i narezali na krupnije komade, lovora, borovnica i feferona. Meso narežite na komadiće i pustite da se marinira otprilike 8 sati, pa ga ocijedite.

2 Povrće ocijedite od marinade (tekućinu sačuvajte), usitnite i popirjajte na 4-5 žlica ulja.

3 Dodajte meso kunića, posolite, popaprite i pustite da zažuti. Podlijte kutlačom marinade i pustite da tekućina ishlapi na jakoj vatri.

4 Jelu primiješajte umak od rajčice, poklopite i ostavite da se kuha otprilike dva sata na vrlo slaboj vatri.
Jelo po potrebi podlijevajte marinadom koju ste razrijedili s malo mlake vode. Poslužite uz pečeni krumpir ili grah.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tikvice punjene tunjevinom (glavno jelo),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
8 srednje velikih tikvica
150 g tune konzervirane u ulju
2 jaja
ribani parmezan
krušne mrvice
češanj češnjaka
suho bijelo vino
maslinovo ulje


Opis:
Tikvice operite, osušite i prerežite uzdužno napola. Očistite im sjemenke i pripremite nadjev: sjemenke pomiješajte s usitnjenom tunom, jajima, vezicom usitnjenog peršina, narezanim češnjakom, šakom parmezana, šakom mrvica, solju, paprom i malo ulja. Polovice tikvica nadjenite smjesom i pospite mrvicama.
Tikvice složite u vatrostalnu posudu, prelijte uljem i pola čaše bijelog vina, pospite parmezanom i mrvicama i pecite 30 minuta na 160-180C.
Ovako pripremljene tikvice izvrsne su kao toplo predjelo, prilog ili kao glavno jelo (ovisno o količini), ali bit će ukusne i hladne.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kajgana na aretski način (predjelo),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
8 jaja
1 mrkva
1 luk
1 rebro celera
3 zrele rajčice
peršin
brašno
mlijeko
maslinovo ulje


Opis:
Jaja umutite sa žlicom brašna, prstohvatom soli i pola čaše mlijeka. Vodite računa da smjesa treba biti tekuća i homogena.
Izaberite takvu tavu, u kojoj će kajgana imati oblik deblje palačinke.
Izlijte smjesu u vruću tavu na kojoj ste zagrijali 3 ili 4 žlice maslinovog ulja i pecite kajganu s obje strane, okrećući je uz pomoć tanjura.
Usitnjenu mrkvu, luk i celer pirjajte na 4-5 žlica ulja u tavi u kojoj ste pekli kajganu, dodajte rajčice narezane na komadiće, posolite, popaprite i pustite da se pirja 15 minuta. Dodajte komade kajgane i pirjajte još koju minutu. Komadiće kajgane pospite fino usitnjenim peršinom i poslužite vruće, povrh povrća.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 14, 2004 8:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pijana tuna (glavno jelo),
Specijalitet toskanske kuhinje


Sastojci:
600 g (4 kriške) svježe tune
1 luk
1 češanj češnjaka
peršin
brašno
crno vino
maslinovo ulje


Opis:
Tunu operite, prosušite i pobrašnite u dubokom tanjuru kojeg ste napunili brašnom. Začinite s malo soli i dosta papra. Očistite luk, narežite ga i popirjajte na 5 ili 6 žlica ulja, zajedno s usitnjenim češnjakom i peršinom.
Dodajte kriške tune i pustite da zažute na srednjoj vatri, okrećući ih da bi sa svih strana dobile lijepu jednakomjernu boju. Podlijte tunu čašom i pol crnog vina i pirjajte na umjerenoj vatri još petnaestak minuta.
Tunu poslužite vruću, prelivenu umakom, a kao prilog poslužite zelenu salatu ili krumpir začinjen peršinom.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Toskanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon