www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bosanska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

kuhinja
PILEĆI ĆEVAP


1 veće pile
5 glavica crnog luka
3 paradajza
1 kašika putera

pavlaka
1/2 kašike brašna
malo soli
malo aleve paprike



Pile iseći na komade i staviti u šerpu. Dodati crni luk narezan na listiće, narezan paradajz, alevu papriku, so i puter. Poklopiti i pustiti da se lagano dinsta. Kad je meso gotovo, posuti brašnom pa jos malo dinstati. Zatim doliti malo vode i ostaviti jos neko vreme da kuva. Kad je sve gotovo, dodati pavlaku.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

kuhinja
ŠIŠ ĆEVAP


800 g masnijeg jagnjećeg mesa
500 g manjih glavica crnog luka
so
nekoliko zrna bibera

malo aleve paprike
120 g šargarepe
lišće celera i peršuna



Potrebno je imati 8 drvenih štapića dužine oko 15 cm. Meso iseći na veličinu većeg zalogaja. Luk iseći na veće komade koji se ne razdvajaju. Na štapiće nizati naizmenično meso i luk, tako da meso bude na početku i na kraju. Nanizane štapiće složiti u lonac, posoliti, dodati zrna bibera, iseckano lišće celera i peršuna i narendanu šargarepu. Doliti hladne ili mlake vode da pokrije sve to. Lonac staviti na jaču vatru, a kada provri smanjiti temperaturu i kuvati dok meso ne omekša. Kad je gotovo, dodati aleve paprike.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanska kuhinja
ISEČENI SOMUN


1 kg finog belog brašna
10 g kvasca,so



Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i ostaviti na toplom mestu 15-20 minuta. Brašno posoliti po ukusu, izdubiti i dodati narasli kvasac. Zamesiti malo redje testo dodajuci mlaku vodu. Ostaviti da testo odstoji. Nakon toga testo premesiti i oblikovati somun 20 - 30 cm. Ponovo ostaviti da odstoji, a pre stavljanja u pećnicu izrezati nekoliko puta nožem. Ramazanski ili bajramski somun se obavezno premaže jajetom i posipa curekotom(orijentalni začin).

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanska kuhinja
BOSANSKA POGAČA


1kg brašna
1/2 čaše kiselog mleka
malo praška za pecivo ili sode bikarbone
soli po ukusu



Prašak za pecivo izmešati sa brašnom, a zatim umesiti sa kiselim mlekom i mlakom vodom. Testo staviti na dasku posutu tankim slojem brašna i dalje ga mesiti i rastanjivati pa premazati uljem. Ovaj postupak treba ponoviti više puta. Na kraju, testo oblikovati, staviti u zamašćenu tepsiju i peći. Bosanska pogača je najukusnija dok je topla. Obično se servira sa slatkim kajmakom. Nikada se ne reže nožem, nego se lomi rukom. Pritom se lista i odličnog je ukusa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanska kuhinja
PEKSIMETI


fino pšenično brašno
mleko
jaja
puter
malo soli



Zamesiti testo od navedenih sastojaka, natrljati ga brašnom, rastanjiti i izrezati peksimete. Peksimeti mogu biti okrugli, pravougaoni ili romboidni. Svaki premazati umućenim jajetom i posuti curekotom. Peći na uzavreloj masnoći.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanska kuhinja
BAKLAVA




25 tankih kora (veličine tepsije)
600 g oraha
maslo ili puter
Tirit (vrsta tarane):

do 1 kg brasna
3 jajeta
250 g masla ili putera
Preliv:

2 kg sećera
1 l vode
limunov sok



Pripremite tirit na sledeći način. Brašno, jaja i puter se umese tako da se dobije tvrdo testo (kao za rezance). Testo se protisne kroz djevdjir (cediljku) i dobiju se sitne mrvice, koje se prosuše.

Orahe tahko iseckajte ili jednostavno sameljite. Najbolje je da napravite kombinaciju mlevenih i seckanih oraha.

Tepsiju podmažite puterom i pokrijte je sa 5 kora a svaku koru namastite malo rastopljenim puterom. Ovaj sloj kora se pospe tankim slojem tirita. Tirit prekrijte sa novih 5 kora, a svaku poprskajte rastopljenim puterom. Ovaj sloj kora pospite orasima. Na orahe se slozi sloj kora. Ukupno 5 puta kore, 2 sloja tirita i 2 sloja oraha. Poslednji sloj kora premažite puterom. Zatim se baklava izreže na pombove, pa se pece na srednjoj temperaturi otprilike 45-50 minuta. Baklava reba da je lepo porumeni.

Dok se baklava peče, pripremite preliv od sećera i vode koji treba kuvati 10 minuta.U preliv dodajte limunov sok. Kada je baklava pečena, topla se prelije sirupom i ostavi da se ohladi.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 5:38 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

TUFAHIJE




5 jabuka
500 gr šećera
0,5 l vode
1 kesica vanilin šećera
za nadev:

0,25 l slatke pavlake
150 gr secera
100 gr oraha
50 gr badema
1 limunova kora



Pola litre vode, 500 gr šećera i kesicu vanilin šećera staviti u posudu i kuvati. Jabukama iz sredine povaditi semenke i srce, zatim ih oguliti i staviti u posudi sa vodom i sećerom, kuvati 10 minuta.
Zatim skinuti sa šporeta, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mlevenih oraha, badema, slatke pavlake i šećera.

Masa se pripremi tako da se sastave mleveni orasi, bademi i slatka pavlaka i izmešaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatke pavlake i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.

Jabuke delišes (zlatni) su jabuke koje se prilikom kuvanja neće raspasti.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 2:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bilecki sutlijas
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: 100 gr. rize
˝ litre mlijeka
2 dl. vode
1 kasika margarina
60 gr. secera
25 gr. badema
200 gr. slatke pavlake
Slatko od visanja

Način pripreme: Rizu pomijesati sa mlijekom u jednu serpu, staviti da se kuha. Polako dodavati vodu i kuhati oko 13 minuta da bude malo gusto i tome dodati margarin, secer i bademe koje ste predhodno oljustili(ostraniti tanku ljusku sa jezgre tako sto ce se zagrijat u pecnici) i ukrupno isjeckali, zatim dodati pavlaku.
Sutlijas ce biti pravog okusa ako mu se doda slatko od visanja u vrijeme serviranja
Potrebno vrijeme za pripremu je oko sat vremena.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 2:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hadzibegovo Brdo (bombone)
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: 100 gr. Vode (sa bilecke zeljeznicke stanice, ali za sada je ta voda nedostupna pa cemo uzeti obicnu vodu)
450 gr. Obicnog secera
125 gr. Grozdanog secera
2 kasicice limunove kiseline
30 kapi crvene farbe za kolace
2 ml. visnjine arome

Način pripreme: 1. Voda, secer i grozdani secer kuhati bez mijesanja do 162 stepena celzijusa u obicnoj serpi
2. Izvaditi na teflon plocu ( ili neku slicnu koja podnosi temperaturu i ne lijepi za sebe) pa pustiti da se odmori ca. 4 minuta.
3. Boju i limunovu kiselinu dodati u masu i rolati zatim dodati aromu i dalje rolati dobro je imati rukavice jer ipak je masa jos uvjek topla (vruca).
4. Kada pocinje da se stvrdnjava ali jos uvjek ne pretvrdo treba sijeci najbolje je makazama (skarama) naravno bombone su duguljaste zato se i zovu Hadzibegovo brdo a pravljene su u Kuli ispod brda.
Da se nebi bombone lijepile jedna za drugu potrebno je uvaljati ih u secer u prahu
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 2:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pilotova Pita poljevusha
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: Recept je jednostavan.Stavis:

2 bataka, 2 krila i malo bjeline (kako ti se svidja, ja npr. ne volim previse mesa:)), jedno omanje pile ti je sasvim dovoljno (ako ne i previse))
400 g brasna
2,5 dcl vode
2,5 dcl mlijeka
jedno jaje
so

Način pripreme:
Sve to izmjesati u polugustu smjesu
Pripremiti piletinu, odnosno isjeci je na komade (batak i krila najbolje smekaju)
Smjesu izlijes u tepsiju i po njoj poredas piletinu.
Peces dok ne bude gotovo
Kada bude gotovo malo zalijes sa mlijekom (ali stvarno malo)
Sve to zalijes po mogucnosti domacim kajmakom i osatvis jos 2 min. u rerni.

izvadi i klopaj.

Nema nista bolje na dunjaluku !!!!

-------

I kao da je bilo nekad, i kao da je bilo tu...

----------------------------------------------
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pače
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: teleće nogice (pače), teleća koljenica. biber u zrnu, peršun, sol, bijeli luk, limunov sok

Način pripreme:

Teleće nogice i koljenicu dobro oprati i staviti u lonac zajedno sa peršunom, soli i biberom u zrnu. Dodati vode i kuhati 2 - 3 sata. Poslije kosti izvaditi iz vode, ohladiti, a onda odvojiti meso i koštanu srž od kostiju. Odvojeno meso staviti u jednu zdjelu, dodati vodu u kojoj su se kosti kuhale, i staviti na vatru da proključa. Prije posluživanja dodati sitno izrezan bijeli luk, peršun i limunov sok. Poslužiti vruće.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Travnicke punjene paprike
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:

Sastojci
1 kg. sitnijih paprika
10 dkg crvenog luka
40 dkg mesa bez kosti
8 dkg rize
1 - 2 kasike ulja
malo persunovog lista
20 dkg skorupa (slatkog kajmaka)
0.5 l slatkog mlijeka
malo aleve paprike
malo masla (butera, masnoce)
bibera


Način pripreme:

TRAVNICKE PUNJENE PAPRIKE ( NAS KANTON SmileSmileSmileWink) )
Haj'' blizu je.

Nacin pripremanja:

Paprikama se odreze poklopac, istresu sjemenke, odstrane drske, te paprike operu. Meso se isjeca (samelje), posoli, pobiberi, doda riza, luk ocisti i sitno isjeca,, te doda sitno isjecan persun. Ovo sve se izmijesa, doda nesto ulja, te jos izmijesa (izradi).
Ovom dolmom se pune paprike, zatvaraju poklopcem (vlastitim) i slazu u lonac. Doda se nesto vode i paprike poklope i kuhaju. U toku kuhanja dodaje se po potrebi vode, ali samo toliko da paprike ne bi izgorjele.

Kada su paprike kuhane, izmijesa se skorup i slatko mlijeko, paprike zaliju i dalje vrijuckaju dok se saft ne sjedini.

Pazljivo se serviraju sa saftom. Uzavrije se nesto masnoce uz dodatak malo aleve paprike i dolma zacvrkne odozgo.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Bosanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 2 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon