:: |
Autor |
Poruka |
DJ_IGGY Upućeni član

|
Godine: 42
Datum registracije: 25 Mar 2005 Poruke: 300 Mesto: ...u njenom srcu... VS

|
|
Sukob poznatog pop pevača i kompozitora Vlade Georgijeva i menadžera Saše Dragića, iz kojeg je Vlada izašao okrvavljene glave, usledio je posle skupa posvećenog autorskim pravima u organizaciji Radija S. Poznato je da je većina autora nezadovoljna radom državnih organa, koji bi trebalo da štite njihova prava, ali i radom SOKOJ-a, agencije za zaštitu autorskih prava. Vlado Georgijev je za „Blic” rekao da je na pomenutom skupu samo pokušao da zaštiti svoja prava i da podigne glas da bi svi shvatili koliko se ta prava ne poštuju. „Mislim da sam zbog toga i dobio batine, zato što nekima nije u interesu da autori zaista imaju svoja prava i da dobiju novac koji su svojim radom zaradili”, kaže Georgijev.
Direktor SOKOJ-a Ivan Tasić tvrdi da agencija nije kriva što su autori nezadovoljni visinom svojih autorskih honorara.
„Vlado Georgijev, Saša Dragić i još 7.000 autora u Srbiji nezadovoljni su jer se ne poštuje zakon o autorskim pravima. Mi imamo problem sa naplatom od onih koji su dužni da plate svako emitovanje ili drugačije korišćenje autorskog rada. Ne možemo da naplatimo novac od televizija, radija, hotela, koncertnih dvorana, diskoteka, mobilnih operatera... Svi krše zakon jer nema kazni. Mi ih potom tužimo i procesi traju godinama, dok sve ne naplatimo. Zašto se zakon ne sprovodi, niko ne zna”, kaže Tasić.
Što se tiče slučaja Vlade Georgijeva, koji je rekao da je za sva izvođenja svojih numera tokom godinu dana dobio samo 1.000 evra, a sigurno je bio jedan od pet najizvođenijih pevača, Tasić kaže da Georgijev prosto nije prijavio svoja dela SOKOJ-u i da oni zbog toga njemu obračunavaju najmanju tarifnu stopu. Sistem raspodele novca u SOKOJ-u je pun manjkavosti. Za prošlu godinu su naplatili milion i dvesta hiljada evra. Taj novac nije, kaže Tasić, raspodeljen na pravi način. U toku je akcija za promenu tih pravila.
Međutim, Miloš Janković, advokat Vlade Georgijeva, tvrdi da je Georgijev pokušao više puta da stupi u kontakt sa čelnicima SOKOJ-a, ali da su ga oni uvek izbegavali. „Zakon postoji i može se primeniti. Vlado, Balašević, Bregović - autori su koji su dobili bedne premije i honorare. Zato ih tužimo”, kaže Vladin advokat.
Ko je tukao Vladu Georgijeva, još uvek je nepoznato. Jedini poznati svedok tuče Maksa Ćatović izjavio za TV B92 da je čuo viku i svađu i da je Georgijevu i Dragiću rekao da je njihovo ponašanje neprilično i da izađu napolje. „Kada su krenuli, Dragić se iznenada okrenuo i pokušao glavom da udari Georgijeva. Tada su dotrčala trojica momaka i jedan od njih je udario Georgijeva pištoljem u glavu. Ne znam ko su ti momci”, rekao je Ćatović.
Na pitanje da li je MUP Srbije komentarisao Vladinu sumnju da su ga tukli policajci, menadžer Vlade Georgijeva Predrag Stojnić je odgovorio: „Mi bismo iskreno voleli da ta trojica nisu članovi MUP-a, ali na osnovu onoga što smo iz pouzdanih izvora čuli, sve ukazuje na to da jesu.” (Blic)
|
_________________ Volim plavo, makar i ofarbano! |
|
|
|
 |
kiler21 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 44
Datum registracije: 16 Dec 2005 Poruke: 1

|
|
Ma pijan kao letva bio!pa se kacio sa svima! 8)
|
|
|
|
|
 |
slatkica51 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 34
Datum registracije: 14 Dec 2005 Poruke: 21 Mesto: pula

|
|
yadan,mogu zamislit kako mu je bilo,pa nije on kriv samo je tražio svoje pare
|
_________________ lEiLa ŠkRiJeLj |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|