www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Palacinke
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~
::  
Autor Poruka
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:12 pm    Naslov poruke: Palacinke Na vrh strane Na dno strane

Istorijat palačinki

Da li ste znali da su prve palačinke (ako su se tada uopšte mogle tako nazvati) jeli antički ljudi? Naravno, to nisu bile palačinke kakve mi jedemo danas. Te proste, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i začina su antički Rimljani nazivali "Alita Dolcia" (latinski za "nešto slatko"). Zavisno od same mešavine sastojaka i načina pripreme, završni "proizvod" je izgledao kao mešavina palačinki, omleta i pogačica. Neke od ovih palačinki su bile slatke (voće, lešnici, med), druge su bile slane (sir, riba, meso). Ovi antički recepti su smatrani za srodne vaflima, kolačima, hlebu i krofnama. Palačinke, kakve ih mi znamo danas, su "izmišljene" u srednjovekovnoj Evropi.



Kroz istoriju, sastojci za palačinke (najbolje brašno, kukuruz, krompir), pribor (antičko kamenje za pečenje, srednjovekovna ognjišta, improvizovani tiganji koji su se koristili na logorskoj vatri, mikrotalasne pećnice) kao i "finalni proizvod" (tanke ili debele, slane ili slatke, prelivene puterom i sirupom ili nežno urolovane i posute voćem) su se prilagođavali raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim običajima. Galete (Francuska), tanke krompir-palačinke (Nemačka), flis-papir tanke palačinke (Francuska), "drop scones" (Škotska), palačinke od kukuruznog brašna (kolonijalna Amerika), bogato nafilovane (Rusija), "dadar gutung" (Indonezija), "bao bing" (Kina), i na kraju "samo-dodaj-vodu" mešavine (kasni 20. vek) - svi su oni pripadnici "porodice palačinki".


 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sama reč palačinka nastala je od maparske reči palacsinta (čitaj: palačinta), a ova iz rumunske placinta, to je došlo iz latinskog placenta od grčkog plak, genitiv plakos, u značenju "ploča". Zamena sufiksa -ta našim sufiksom -ka nalazi se i u bugarskoj palačinki. Na ukrajinskom je slično kao u maparskom: palahynta.



U Bosni i Hercegovini "jestvina od brašna, koja se zove i palačinka" naziva se prevrtača "jer kada se ispeče s jedne strane, prevrne se na drugu". U istom značenju koriste se i reči prevrta ("zamućeno vodom mlivo, koje se na tavi na maslu peče"), prevrata, prevratuša i prevrtuša ("I golemu vatru naložiše, vino piju, a pripiču janjce, jadne babe masnu prevrtušu").



Od reči palačinka dobili smo i nekoliko izvedenica. Uz umanjenicu palačinkica, zabeležene su još: palačinkarnica (objekat u kome se pripremaju i prodaju palačinke), palačinkaš (onaj koji voli da jede palačinke), kao i palačinkijada (u Osijeku, Hrvatska, nadmetanje u pečenju palačinki).



Među mnogobrojnim vrstama palačinki spominju se bečke, čokoladne, kineske, mesne, šarene, švajcarske, zelene, ali i hrskavci, omotići, zavežljajčići...



Sa samom reči palačinka možda je srodna i reč oplaha, "nekakav kolač, to se peče u Vrbniku (na Krku)". U Skokovom "Etimologijskom rečniku" ta reč ima oblik opljaha, dok u citatu - greškom - piše "nekakav kolač" (umesto kolač). Ako koja vrbnička bakica zna kakav je to kolač, molimo je da nam pošalje recept ;o)



Povezanost palačinki i "Shrove Tuesday" (dan pre početka hrišćanskog Velikog posta) je u pravljenju zaliha velike količine jaja i masti (oba zabranjena od strane Katoličke crkve tokom Velikog posta). Tradicija je počela u srednjevekovnom vremenu i nastavila se do danas (na nekim mestima) u formi "Dana palačinki". Postoji veliki broj običaja povezanih sa ovim danom. Npr. "Olney pancake race" se smatra najstarijim.



Prema g. Marvinu Spevaku sa Harvarda, čuveni Šekspir je pomenuo palačinke četiri puta u dva komada. Oba komada su bila komedije, i oba lika koja su spominjala palačinke su bili klovnovi. Interesantno, zar ne?



Svi znamo šta su palačinke, pa Anifevu rečničku definiciju navodimo samo reda radi: "vrsta jela (obično slatkog) od brašna, mleka (vode, piva) i jaja, u obliku okruglog tankog lista pečena u tiganju ili na vrućoj ploči, poslužuje se obično premazana nadevom". Anif navodi i tri izraza: palačinke sa orasima, sa pekmezom i sa sirom.



U stvarnosti postoji mnogo vrsta palačinki te nas i ne čudi da je u "Mili" objavljen poseban prilog s naslovom "Palačinke na 101 način". U tom prilogu pročitasmo kako je, "po legendi, savremene palačinke smislio ... kuvar pape Gelazija I kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena poslastica osvojila je Evropu, a u Francuskoj se uobičajeno prže za Svijećnicu." Francuzi" - tvrdi se u "Mili", "često jedu palačinke i rado se takmiče ko će uspeti da okrene isprženu palačinku tako da je baci u vazduh i, naravno, opet uhvati u tiganju.



Uz to se vezuje i praznoverje: na Novu godinu, na primer, valja da u ruci, kojom bacate uvis i okrećete palačinke, držite novčić, pa ako novčić ne ispadne, cele godine ćete imati novca. Uspešno bacanje palačinki vezuje se i uz proricanje: navodno je Napoleon pre svake bitke sam pržio i okretao palačinke. Ako bi mu koja ispala, osvajač je kretao u boj pun mračne strepnje. Kad je, pekući palačinke pod Moskvom, uspešno okrenuo četiri, a peta mu je pala na pod, posle poraza je mračno rekao: 'To je ona peta palačinka!'"



Na kraju, evo nekoliko isečaka iz raznih novina, časopisa i sajtova u kojima se spominju palačinke:

"Dva dana pred praznik Roždestva Hristovog 1761. godine vidjeli su Kseniju kako uznemireno trči snijegom zavejanim ulicama vičući: "Pecite palačinke! Pecite palačinke! Uskoro ce cijela Rusija peći palačinke." Iako su svi znali da je drevni ruski običaj nalagao da se u znak sjećanja na umrle peku palačinke, niko nije mogao da pronikne u značenje ovih neobičnih riječi. Dan kasnije je Carica Jelisaveta Petrovna iznenada umrla. Tada su svi razumjeli proročke riječi Blažene." (Žitije Blažene Ksenije Petersburške, www.kosovo.com)

"Od smrti baćuške Serafima do otkrivanja njegovih moštiju proteklo je 70 godina. Sećanje na njega nikada nije prestalo, strpljivo se čekalo obećano vađenje svetih moštiju. Pričale su mi starije monahinje da su do vađenja moštiju svakog 2. januara (dan upokojenja baćuške Serafima) u Sarovu pekli palačinke, i zato su u Sarov iz Divjejeva putovale naše sestre. Mati Amvrosija mi je kazivala kako je ona kao mlada odlazila u Sarov da bi premazivala palačinke. Palačinkama su posluživali sve poklonike..." (http://www.tel.hr/manastir-lepavina/sarovski.html)

"U "La creperie de Hampstead", Exhibition Road na South Kensington, London, Engleska, prave palačinke sa najnemogućijim nadevima, a sve po nekom originalnom francuskom receptu. Testo prave i peku pred vama, sve deluje sasvim logično i prosto, ali ništa od toga nismo uspeli da ponovimo kod kuće. Palačinkarnica je mala, u francuskim tonovima, i nežnog ambijenta..."

"The griddle method of cooking is older than oven baking, and pancakes are an ancient form. The first pancakes clearly distinguishable from plain griddle breads are sweet ones mentioned by Apicius; these were made from a batter of egg, mixed milk and water, and a little flour, fried and served with pepper and honey. An English culinary manuscript of about 1430 refers to pancakes in a way which implies that the term was already familiar, but it does not occur often in the early printed cookery books...Throughout Europe pancakes had a place among Easter foods, especially on Shrove Tuesday (or Mardi Gras), the last day before Lent. Customs varied from country to country...One peculiarly English institution is the pancake race. The oldest of these has been held at Olney in Buckinghamshire, in most years since 1445..." (Oxford Companion to Food, Alan Davidson [Oxford University Press: Oxford] 1999 (p. 571)

"Pancakes are traditionally served on Candlemas and Shrove Tuesday, to celebrate renewal, family life, and hopes for good fortune and happiness in the future. It is customary in France to touch the handle of the frying pan, and make a wish while the pancake is turned, holding a coin in the hand. In French rural society, crepes were also considered to be a symbol of allegiance: farmers offered them to their landowner...." (Larousse Gastronomique, Jenifer Harvey Lang, New American Edition [Crown Publishers: New York] 1989 (p. 332)

"Pancakes, which were so popular in all classes, could be made with the simplest kind of equipment. A skillet and a grill over a heap of small coals or wood were alll that was needed. For the hurried professional cook, pancakes were a boon. They were easily an quickly prepared. They were also useful to intersperse with the fish and egg dishes for fast- or fish-day meals, as well as to fill menus on meat days. One of the advantages of such batters, then and now, is that they can be mixed up ahad of time." (Dining With William Shakespeare, Madge Lorwin [Atheneum: New York] 1976 (p. 141)

"Pancakes have long been a staple of the American breakfast table, and their history is as old as that of the Native Americans who shaped a soft batter in their hands and called it, in the Narragansett, nokehick (it is soft), transmuted by early white settlers into " no cake." Cornmeal pancakes were called "Indian cakes" as early as 1607. The Dutch in America made similar cakes from buckwheat, panekoeken, which by 1740 were called "buckwheat cakes." English settlers brought with them the feast of Pancake Tuesday, an old name for Shrove Tuesday, the day before the Lenten fast begins...By 1745 Americans were also referring to hoe cakes," perhaps because they were cooked on a flat hoe blade...One of the most beloved versions of this simple cake is the Johnnycake [also known as journey cake], specifically associated with Rhode Island...The word "pancake" itself was not in general usage until the 1870s..." (Encyclopedia of American Food and Drink, John F. Mariani [Lebhar-Friedman: New York] 1999 (p. 229-30)

All's Well that Ends Well
"As fit as ten groats is for the hand of an attorney, as your French crown for you taffety punk, as Tib's rush for Tom's forefinger, as a pancake for Shrove Tuesday, a morris for May-day, as the nail to his hole, the cockold to his horn, as a scolding quean to a wrangling knave, as the nun's lip to the friar's mouth, nay, as the pudding to his skin." [2.02 23]

As You Like It
"Of a certain knight, that swore by his honor they were good pancakes, and wore by his honor the mustard was naught. Now I'll stand to it, the pancakes were naught, and the mustard was good, and yet was not the knight forsworn." [1.02 64-7]
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

> Testo za palačinke

Ako pripremate palačinke za dve osobe:

125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:

200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:

3 jaja
1/4 l mleka
1/4 l kisele vode
brašna po potrebi (tip 400, meko)
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za šest osoba:

300 g brašna (tip 400, meko)
3 jaja
4 kašike piva
5 kašika ulja
1/2 l mleka
kašičica soli i šećera
mlake vode po potrebi
Ako pripremate palačinke za osam osoba:

500 g brašna (tip 400, meko)
4 jaja
1/2 l mleka
2 kašičice soli i šećera
1 kašika ulja
mlake vode po potrebi
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.

Savet: testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.

Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.

Savet: testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.

U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.

Savet: koristite samo teflonske tiganje (npr. "Tefal" Thermospot) jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.

Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

> Kuhinjske tajne

Palačinke će vam bolje uspeti ako ostavite testo 20-30 minuta da masa nabubri. Za to vreme spremite nadev.



Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.



Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.



Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.



Da se palačinke ne bi lepile za tiganj, u komad čiste gaze zamotajte komadić butera i time pre pečenje svake palačinke namažite tiganj koji mora biti dobro zagrejan.



Palačinke se peku na malo ulja. Tiganj treba da je samo podmazan.



Mladoj, a često i veoma iskusnoj domaćici (ili domaćinu Wink najveći problem predstavlja okretanje palačinki. Mahanje tiganjem nije baš jednostavno. Nož koji se koristi kao pomoć često iskida testo. Najjednostavniji i najlakši način je da palačinku izručite na što ravniji poklopac, pokrijete tiganjem i sve naglo okrenete. Višak masti koja bi se mogla izliti je palačinka već upila.



Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na 300C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.



Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.



Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.



Ako su vam ostale palačinke, isecite ih na tanke rezance i iskoristite kao odličan dodatak supi. Međutim, ako ih ne možete iskoristiti u roku od jedan do dva dana, rezance od palačinki ostavite u plastičnu kesu i duboko zamrznite.



Palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150C, otprilike 30 minuta.



Ako palačinke pečete ranije, onda svaku pospite šećerom u prahu, da se međusobno ne zalepe.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

> Flambiranje

Spremanje jela pred stolom gosta u inostranstvu se danas praktikuje u mnogim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge hrane na visokom stručnom nivou. Kvalitetno spremanje jela za stolom gosta smatra se savremenim oblikom gastronomije na višem stepenu, a čini se na zahtev gostiju.

Jela koja se spremaju za stolom gostiju, moraju biti u kuhinji, poslastičarnici ili mesari obrađena do takve faze spremljenosti, da se samo završni deo obavi pred gostima. Pripremaju se od namirnica vrhunskog kvaliteta i moraju se spremiti u relativno kratkom roku, od 5 do 20 minuta.



Flambiranje je poseban način spremanja jela (pred gostom) pomoću raznih alkoholnih pića. Flambiranje se sastoji od paljenja alkoholnih para koje su nastale nakon što se jelu dodala određena količina alkoholnog pića (jedne ili više vrsta) koje zagrevanjem počinje da isparava. Flambira se gotovo uvek za stolom gostiju koji su jelo i naručili. Flambira se najčešće za dve ili više osoba.

Flambiranje, naime, zahteva opsežne pripremne radove, vrlo stručan rad, ali i najkvalitetnije sveže namirnice. Samo jedan obrok pripremljen na taj način bio bi preskup, zato se po pravilu istovremeno flambiraju najmanje dva obroka nekog jela.



Flambiranje je izuzetno popularno, jer se sagorevanjem alkohola dobija poseban ukus, stvara se izvanredan vizuelni ugođaj i propagandni efekat koji doprinosi ugledu restorana.

Za flambiranje se mogu koristiti sva pića koja imaju dovoljnu koncentraciju alkohola. Jedno jelo može se flambirati pomoću jednog, dva ili više pića koja zajedno daju harmoničnu aromu, izgled i ukus.



Prosečna kolicina alkohola u pićima koja se koriste za flambiranje treba prelaziti 50 % da bi se izazvao plamen bez teškoće i da bi bio izražajan.

Dakle, za intenzitet i izražajnost plamena važno je:
- piće pre flambiranja zagrejati (alkohol tada lakše isparava)
- smanjiti umak iskuvavanjem na najmanju meru da bi bilo što manje tečnosti koja bi piće suviše razvodnjila i time oslabila isparavanje alkohola
- kombinovati pića koja imaju nadprosečni procenat alkohola

S obzirom na to da se sva pića ne slažu sa svim jelima, potrebno je pronaći ono piće koje će najbolje odgovarati određenim jelima s obzirom na izgled, boju, miris, ukus i gustinu umaka.



Mesna jela se najčešće flambiraju vinjakom, viskijem, vodkom, džinom, rumom i tekilom.

Za flambiranje slatkih jela koriste se maraschino, cointreau, grand marnier, triple sec, curacao, cherry brandy i kruškovača.

Sam "čin" flambiranja se vrši na sledeći način:

Sipajte deo pića u veću supenu kašiku. Zagrejte piće polaganjem kašike na ugrejanu ploču štednjaka. Sačekajte pola minuta da alkohol počne da isparava i šibicom ga zapalite. Zapaljenim alkoholom odmah prelijte deo jela. Ostatkom pića ponovite postupak i zapaljeni alkohol prelijte preko neprelivenog dela samog jela. Alkohol će se razliti po jelu, sagoreti i dati mu poseban ukus.





I na kraju, jedan recept, pa ko voli - nek' izvoli!

FLAMBIRANE PALAČINKE "NA SLAVONSKI NAČIN"

Potrebno je: 4 palačinke, 20 g maslaca, 3 kašike šećera, 1 dl soka od narandže, džem od šljiva, 0.03l maraskina, 0.03l ruma.

U tiganj stavite maslac, dodajte šećer, karamelizujte ga, dodajte sok (oba soka) i u dobijeni umak stavite palačinke složene u trougliće namazane džemom od šljiva. Dodajte maraskino i flambirajte s rumom. Gotove palačinke slažite na plitke zagrejane tanjire i dekorišite.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slane palačinke

MEKSIČKE SLANE PALAČINKE

Potrebno je (za 4 osobe):

1 manja glavica crnog luka
1 kašika ulja
125 grama mlevene govedine
so, biber
1 ljuta aleva paprika
2 kašike pasulja iz konzerve
3 kašike kukuruza šećerca
1 ljuta papričica
2 paradajza
3-4 slane palačinke
40 g Gauda sira
peršun za ukras
Način pripreme:

Očistiti crni luk, oprati ga, a zatim sitno iseckati. Luk dinstati na ulju dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i sve peći na tihoj vatri. U ovu smesu dodati so, biber i alevu papriku. Ocediti pasulj i kukuruz. Papričice oprati, očistiti i iseći na kolutiće. Paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Sve dodati u meso, pažljivo promešati, pa peći oko 10 minuta.

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Ispeći 3-4 slane palačinke. Svaku palačinku filovati pripremljenim mlevenim mesom, pa ih poređati jednu do druge. Izrendati sir preko palačinki, pa ih zapeći 10 minuta. Peršun oprati, osušiti i iseckati nekoliko listića. Palačinke ukrasiti iseckanim peršunovim listom. Služiti dok je toplo.

Za ljuti ukus ovog specijaliteta mogu se koristiti meksički cili sos ili domaći ljuti pinđur i ljutenica iz zimnice.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PALAČINKE SA PILETINOM

Potrebno je:

12 palačinki
Za nadev:

2 bela mesa
250 g graška
120 g majoneza
2 dl pavlake
2 manja kisela krastavca
1 šargarepa
malo aleve paprike
so, biber, prezle, "pomešani začini"
Za paniranje:

2 jaja
brašno, prezle
Način pripreme:

Umutiti i ispeći palačinke. Piletinu skuvati, odvojiti je od kostiju i iseckati na kockice. Obariti grašak i šargarepu i dodati začine. Pomešati piletinu s povrćem, majonezom, iseckanim krastavčićima i pavlakom. Ovim filom nadevati palačinke i uvijati ih kao sarmice. Zatim ih uvaljati u brašno, jaja, prezle i pržiti na vrelom ulju.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

SOJINE PALAČINKE U CRVENOM UMAKU

Potrebno je (za dve osobe):

1/2 kg brašna
3 dl mleka (možete koristiti sojino)
5-6 dl vode
prstohvat soli
prstohvat kurkume
Promešati prvo suve sastojke, zatim dodati mleko i vodu. Poželjno je da mleko i voda budu sobne temperature.

Za nadev:

2 kašike ulja
1 mala kašičica sojinog sosa
70 g sojinih ljuskica
1 manja glavica luka
1 češnjak
malo celera
so, biber, crvena slatka paprika, origano
malo muškatnog oraščića
1 kašika paradajz sosa
Način pripreme:

Pripremimo četiri do šest palačinki i punimo ih nadevom. Sojine ljuskice prokuvamo oko pet minuta u vodi kojoj smo dodali jednu malu kašičicu sojinog sosa. Zatim ih iscedimo i stisnemo kako bismo odstranili suvišnu vodu. Luk i češnjak iseckamo na sitno, pa ga pržimo na ulju dok ne postane staklast i blago žute boje.

Zatim mu dodamo oko dve kašike narendanog celera i dinstamo još par minuta, te dodamo sojine ljuskice. Dinstamo još oko tri do četiri minuta, a zatim dodamo začine. Pustimo da se smesa malo ohladi i zatim punimo palačinke.

Palačinke punimo tako da smesu podelimo na četiri ili šest delova (zavisi koliko ih pripremamo). Smesu stavimo u sredinu palačinke po širini, i zatim krajeve okrenemo prema unutra za otprilike 2-3 cm.

Gornji i donji neokrenuti deo palačinke sada savijemo prema unutra. Levi i desni deo još pričvrstimo čačkalicama i sad su palačinke spremne za paniranje.

Crveni umak:

1 dl soka od paradajza
pola sveže crvene paprike
malo peršuna
so, biber
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašike biljnog ulja

Na pola kašike ulja pirjajte sitno iseckanu papriku i kada je već sasvim mekana dodajte joj sok od paradajza i ostatak začina. Prokuvajte još nekoliko minuta, pa tako pripremljen umak izmiksujte mikserom dok se paprika ne pretvori u fini umak. Dodajte maslinovo ulje i vaš umak je gotov.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PIKANTNE PALAČINKE SA ŠUNKOM

Potrebno je:

6 kašika brašna
6 jaja
250 ml mleka
so, biber
200 g kuvane šunke
veza mešanih začinskih trava
150 g kisele pavlake
2 kašike maslaca
4 kašike smese za pohovanje
Način pripreme:

Odvojiti 2 kašike mleka na stranu, a ostatak dobro umutiti sa brašnom, 4 jaja, solju i biberom. Ostaviti testo da odstoji oko 15 minuta. Iseckati šunku veoma sitno. Oprati začinske trave i fino ih iseckati. Šunku i začine dobro pomešati sa kiselom pavlakom, začiniti solju i biberom.

Zagrejati rernu na samo 50 stepeni. U velikom teflonskom tiganju zagrejeti kašiku maslaca. Ispeći 4 palačinke i držati ih u rerni na toplom. Na gotove palačinke ravnomerno rasporediti po kašiku fila od šunke. Zamotati palačinke i preseći ih na pola. Preostala jaja i dve kašike mleka zamutiti u tanjiru te posoliti i pobiberiti. Kratko sa svih strana potopiti gotove polovine palačinki u jaja, pa ih uvaljati u smesu za pohovanje. Zagrejati ostatak maslaca u tiganju.

Rolnice palačinki peći na blagoj vatri sa svih strana dok ne dobiju prepečeno zlatnu boju. Držati do serviranja na toplom. Kao ukusan prilog preporučujemo svežu zelenu salatu ili sitni slatki paradajz.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PUNJENE PALAČINKE

Potrebno je:

10-15 palačinki
Za nadev:

300 g mlevenog mesa (junećeg, svinjskog ili pilećeg)
50 g kuvane šunke
300 g mlevenog ili sitno iseckanog paradajza
1/2 glavice crnog luka
2 dl soka od paradajza začinjenog bosiljkom
šolja supe
margarin ili ulje
so, biber
Za preliv:

100 g rendanog sira
2 dl bešamel sosa
Način pripreme:

Očistite, operite i sitno iseckajte luk pa ga propržite na zagrejanoj masnoći, dok luk ne požuti, a onda dodajte seckanu šunku i mleveno meso. Odmah smanjite temperaturu, stalno mešajte dok meso ne promeni boju. Potom dolijte malo vode i dinstajte 1 sat. Dodajte paradajz, koji ste u međuvremenu pripremili, posolite, dodajte kašiku supe ili vode i kuvajte još 10 min. Gotovim filom punite palačinke, poređajte ih u vatrostalnu posudu u kojoj ćete ih zapeći, prelijte bešamel sosom, pospite narendanim sirom, stavite nekoliko listića maslaca, pa stavite u zagrejanu rernu da se zapeče.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ZAPEČENE MESNE PALAČINKE

Potrebno je:

8-10 palačinki
Za nadev:

15 g izrendanog ementalera
15 g izrendanog parmezana
1 l kuvanog kukuruza
50 g mlevenog mesa
2 glavice luka
3 češnjaka
1/2 tube koncentrata od paradajza
1 kocka goveđe supe
1 dl crnog vina
so, biber
tabasco sos
Na malo masnoće prepržite luk, dodajte češnjak, mleveno meso, koncentrat paradajza, vino i kocku supe. Kuvajte na laganoj vatri da meso omekša, umešajte polovinu kukuruza i narendani ementaler. Zasolite, zabiberite i pospite tabasco sosom prema ukusu.

Nafilujte palačinke, prekrijte preostalim kukuruzom i pospite parmezanom. Pecite 20 minuta na 250C.
 
SrebrnaTresnjica011
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 40

Datum registracije: 14 Jul 2004
Poruke: 4277

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PALAČINKE SA ŠUNKOM I POVRĆEM

Potrebno je:

3/4 šolje brašna
malo soli
1 jaje
1 šolja (250 ml) mleka
1 kašika putera
ulje za prženje

Za fil:

1/3 šolje na rezance iseckane šargarepe
1/3 šolje korena celera
1/3 šolje praziluka
jedna i po šolja na rezance iseckane šunke
Za beli sos:

2 šolje mleka
1/4 šolje brašna
2 kašike rastopljenog putera
1/4 kašičice mlevenih oraščića
1 šolja rendanog ementalera
so, biber
Način pripreme:

Dobro umutiti sve sastojke za palačinke i peći jednu po jednu na podmazanom tiganju. Držati na toplom. Skuvati povrće na pari, dodati šunku i filovati palačinke. Zagrejati mleko. Pomešati brašno i rastopljeni puter, pa polako doliti mleko. Dodati so, biber i oraščiće, pa kuvati sve dok sos ne bude gust. Preliti palačinke, posuti ih narendanim sirom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne postanu zlatno žute.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~ -> Palacinke Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 1 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon