www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Jela od krompira
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Povrće i salate ~
::  
Autor Poruka
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jul 24, 2004 12:40 pm    Naslov poruke: Jela od krompira Na vrh strane Na dno strane

Moj recept Smile

-1/2 kg krompira
-2 pavlake
-glavica crnog luka
-4 cesnja belog luka
-zacini,so,biber,vegeta,aleva paprika,persunov list
-1/2 kg pecuraka
-200 gr tvrdog sira trapista

Oljustiti krompir i obariti,iseci ga na kolutove,iseckati luk na kolutove i pecurke na kriske pa na malo ulja prodinstati,beli luk iseci na kockice,dodati pavlaku i zacine,sve to smesati sa krompirom i staviti u tepsiju,odgore narendati sir i staviti u rernu na 180 stepeni pola sata.




Poslednja prepravka: sanjica_021 datum Ned Okt 03, 2004 3:26 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 23, 2004 1:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KROMPIR MOG DETINJSTVA

Oko 1 kg krompira,200 gr. pirinča,2 glavice crnog luka, ulje. so, aleva paprika i malo brašna.
Krompir očistiti i iseći na kolutove. Luk iseckati na rezance i prodinstati na ulju da omekša a nikako da porumeni.Pirinač oprati.
U okruglu posudu za pečenje stavi se sloj luka pa krompir pa pirinač i tako redom dok se ne utroši sav materijal.
Zadnji red je krompir. Uzme se 1 kašika brašna i pomeša sa 2 dcl vode kao za štirak pa se u to doda 1 kašika aleve paprike i 1 šoljica od crne kafe ulja.Sa ovim se prelije preko krompira i još doda vode da ogrezne. Peče se tiho na 200 stepeni dok krompir ne omekša a gornja strana ne porumeni.Ide izvrsno uz zelenu salatu.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 11, 2004 2:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KROMPIR NAŠ NASUŠNI
Najproširenija svetska namirnica
Ako se kuva ili peče neoljušten, zadržava veliki deo vitamina C i drugih korisnih materija

Znate li koja je najproširenija namirnica na svetu? Krompir, dakako. Približno 280 miliona tona tog svima poznatog gomolja uzgoji se godišnje na našoj planeti. Mi, Evropljani, u tome prednjačimo: zaslužni smo čak za 80 odsto ukupne proizvodnje.
Krompir je u naše krajeve stigao davno i izdaleka. Pretpostavlja se da je u planinskim krajevima Južne Amerike bio poznat još pre naše ere. Evropski istraživači prvi put su saznali za krompir u 16. veku, prilikom susreta s indijanskim plemenima na novootkrivenom prekomorskom kontinentu. Po svemu sudeći, ta biljka je igrala važnu ulogu i u domorodačkoj mitologiji, jer su na obalama Perua pronađeni keramički predmeti s kraja 2. veka na kojima su prikazani motivi u vezi s krompirom. Do Evrope je krompir stigao različitim, međusobno nezavisnim putevima. Najpre je prenet u Španiju, gde se počinje uzgajati 1573. godine a verovatno nedugo zatim i u Engleskoj. Otud se proširio po čitavoj Evropi i, što je najzanimljivije, po Severnoj Americi. Dugo vremena krompir je bio retka i vrlo skupocena ukrasna biljka, što je nama danas gotovo nezamislivo. Tek na prelazu iz 17. u 18. vek on polako i teško, ali otada definitivno, postaje važna prehrambena kultura.
Ima mnogo različitih vrsta krompira, više od 1.500. I ne samo to: gotovo svake godine uzgajivači razviju poneku novu vrstu, koja je, barem po jednoj osobini, bolja od prethodnih.
Neizbežan u svako doba godine i u svakom jelovniku, krompir je očito postao naša potreba i naša navika. Treba još samo dodati - vrlo korisna navika. Jer, ako niste znali, krompir je jedna od retkih namirnica koja predstavlja potpuno hranivo. Drugim rečima, zahvaljujući hranljivim materijama koje sadrži, krompirom bi se čovek mogao održati u životu a da ne jede ništa drugo.
Dragoceni sadržaj
Krompir ima oko dva odsto biološki visokovrednih belančevina, 0,1 odsto isto tako vrednih masti i oko 18,9 procenata ugljenih hidrata, pre svega skroba. U sirovom stanju skrob je teško svarljiv, pa ga zato nikada ne jedemo bez prethodne termičke obrade. Sadrži i znatne količine mineralnih materija neophodnih ljudskom organizmu - kalcijum, mangan, fosfor, gvožđe, bakar, cink i molibden. Od vitamina najbogatiji je vitaminom C (dovoljno je 400 grama da pokrije našu dnevnu potrebu), te vitaminima B1 i B2 . Dok se u drugim vrstama povrća vitamin C kuvanjem dobrim delom uništava, u krompiru se on potpuno gubi samo ako se kuva oguljen i nasečen. Kuvan neoljušten, krompir će sačuvati trećinu svoje količine vitamina C, a pečen u ljusci (”u čakširama) - u celosti. Krompirova ljuska osim toga, sadrži fluor, element koji sprečava karijes. Zato treba što je moguće češće jesti krompir s ljuskom.
U organizmu se krompir svari za dva do tri sata, i samo mali procenat hranljivih materija ostaje neiskorišćen. Energetska vrednost 100 g kuvanog krompira iznosi prosečno 357 kJ ili 85 kcal.
Nisu svi sastojci u krompiru ravnomerno raspoređeni. Najviše je skroba u površinskim slojevima gomolja, a najviše belančevina tik pod korom. Zato je vrlo važno da krompir ljuštimo tanko, ili da ga kuvamo s ljuskom pa tek potom ogulimo.
Već po spoljnom izgledu krompira možemo ustanoviti koliko je skroba u gomolju. Tako, na primer, krompir hrapave ružičaste ljuske sadrži više skroba, pa je pogodan za pripremanje testa. Krompir glatke ljuske ljubičaste boje ima manje skroba i bolji je za jela u kojima treba da ostane ceo. Količinu skroba u krompiru možemo ustanoviti i tako da krompir rasečemo - ako je na prerezu beo i sluzav, sadrži više skroba od suvog.
Kako sačuvati hranljive sastojke?
Krompir se prilikom kuvanja lako raskuva, pa hranljivi sastojci prelaze u vodu. Da bi se to izbeglo, dodajte u vodu malo soli. Ako pripremate krompir za testo ili pire, najbolje ga je skuvati na pari. Ako nemate posebnu posudu za tu namenu, stavite u lonac cediljku, naslažite u nju opran neoljušten krompir, pa u lonac nalijte vode samo do cetke, poklopite i kuvajte. Krompir za koji pretpostavljate da bi se mogao raskuvati treba ocediti dok još nije sasvim omekšao, a zatim posudu dobro poklopiti, pokriti krpom i ostaviti da se u sledećih desetak minuta dokuva u vlastitoj pari. Krompir za testo možete neoljušten peći u pećnici, a tek ga onda oguliti i pasirati.
Vrednost krompira zavisi i od načina zaštite preko zime. Ako ga čuvamo na vlažnom betonskom podu, postaće tvrd i staklast. U smrznutom krompiru skrob se pretvara u šećer, pa nije više preporučljiv za hranu. Zbog toga ga valja spremiti u suve, zračne i tamne prostorije, složenog u drvene sanduke ili na drvene police. Tako će se sprečiti i prebrzo klijanje. Krompir koji klija gubi hranljive vrednosti, jer se za vreme klijanja mobilišu najbolji hranljivi sastojci za razvoj klice. No, ako klice već isteraju, treba ih što pre odstraniti.


Krompir sazačinskim biljem

Potrebno: 500 grama krompira, glavica luka, struk praziluka, 40 grama maslaca, 30 grama brašna, sok od pola limuna, pola čaše mleka, vezica peršuna i vlasca, po stručak dragušca, mirođije, majčine dušice i estragona, so, biber.
Krompire isecite na ploške, luk na kockice, praziluk na kolutiće. U šerpi ugrejte maslac, dodajte luk i praziluk i dinstajte desetak minuta. Pospite brašnom i zalijte vrućom supom od povrća. Posolite, pobiberite, zakiselite limunovim sokom, umešajte mleko pa kratko prokuvajte. Dve trećine naseckanog bilja stavite u sos od luka i praziluka, dodajte ploške krompira i kuvajte na umerenoj vatri dok ne omekša. Gotov krompir pospite preostalim začinskim biljem. Ponudite sa zelenom salatom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Američki krompir

SASTOJCI
1 kg krompira
500 grama mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
sos od paradajza
beli luk
puter
so
crni biber
kari
pavlaka
NAČIN PRIPREME
Skuvati 1 kg krompira u slanoj vodi i procediti ga. Dodati dosta belog luka i puter, pa napravati pire.

Propržiti na ulju 500 grama mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, pa dodati sos od paradajza, so, crni biber i kari.

U pleh naređati red krompira, pa red pripremljenog mesa i postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. Na kraju staviti 5 kašika pavlake.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krompiri na grčki način
SASTOJCI

krompir
ulje
so
biber
NAČIN PRIPREME
Krompire oljuštiti, a ulje, so i biber pomešati, pa uvaljati svaki krompir. Krompire složiti u pleh i peći na 200 stepeni

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:39 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zapečen krompir
SASTOJCI
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 struk mladog luka
krompir
3 jaja
1 slatka pavlaka
so, vegeta, biber
NAČIN PRIPREME
Sitno iseckati 1 glavicu crnog luka, nekoliko čenova belog luka, a jedan mladi luk iseći na kolutove.

Krompir iseći na kolutove, kao za musaku. Pomešati krompir sa sve tri vrste luka u posudi u kojoj će se jelo i peći, začiniti po ukusu solju, biberom i vegetom, pa preliti sa 3 umućena jaja i jednom slatkom pavlakom (neumućenom, tj. sipanom direktno iz tetrapaka!). Peći u rerni 40-60 minuta na 220 stepeni.

Količina sastojaka zavisi od broja osoba.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Salata od tunjevine s krompirom



SASTOJCI
1 krompir srednje veličine
1 konzerva od 80 grama tunjevine u vodi
1 mala glavica luka
50 ml jogurta
1/2 kašičice žutog karija
NAČIN PRIPREME
Krompir iseći na kockice i kuvati ga 3-4 minuta. Iscediti i ostaviti da se ohladi. Iscediti tunjevinu, a vodu ostaviti. Usitniti tunjevinu.

Izmešati tunjevinu, krompir i sitno iseckan luk. Pomešati jogurt sa ostatkom vode iz konzerve tunjevine, dodati kari i dobro izmešati. Preliti salatu i ohladiti je u frižideru.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pogačice s krompirom
SASTOJCI
130 grama masti
brašno po potrebi
1 jaje
3 krompira srednje veličine
1 čaša mleka
1 žumance
1 kašičica šećera
1/2 paketića kvasca
malo soli
NAČIN PRIPREME
Pomešati 130 grama masti sa jednim jajetom pa, po potrebi, dodati brašno kako bi se zamesilo testo. Testo ostaviti da naraste, a za to vreme oljuštiti 3 (mlada) krompira, iseckati ih na komadiće i staviti u šerpu. Naliti vodu tako da samo pokrije krompire i obariti krompire. Obarene krompire ispasirati u istoj šerpi u kojoj su se kuvali i spojiti s prethodnom masom.

Masu dobro izmešati i dodati 1 kašičicu šećera, malo soli, 1/2 paketića kvasca i 1 čašu mlakog mleka. Testo ostaviti da naraste, razvući ga oklagijom, pa pomoću čaše ili modlice praviti pogačice. Gotove pogačice poređati u podmazan pleh. Umutiti žumance i njime premazati pogačice. Po želji ih posuti susamom i ispeći u rerni.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:43 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šnite od krompira s mlevenim mesom
SASTOJCI
1 kg krompira
500 grama mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
nekoliko čenova belog luka
1 veza peršuna
1 šaka prezli
2 kašike paradajza iz tube
začini: so, biber, aleva paprika, cimet
2-3 jaja
NAČIN PRIPREME
Krompir oljuštiti i iseći ga na tanke šnite po dužini ili širini, u zavisnosti od veličine krompira.

Mleveno meso izmešati sa sitno iseckanim crnim i belim lukom, pa dodati ostale sastojke. Na kraju dodati 2-3 jaja da bi se dobila homogena masa, koju treba dobro izmešati.

Uzeti šnitu krompira, na nju staviti masu od mesa i rastanjiti je duž cele šnite, pa poklopiti drugom šnitom krompira iste veličine i napraviti lepo oblikovan sendvič od krompira i mesa.

Krajeve ovako spremljenih šnita umakati u smesu za pohovanje i prezle. Pržiti na ulju: najpre na jakoj vatri, a zatim smanjiti vatru i pažljivo okretati šnite. Šnite se po želji mogu preliti sa malo kečapa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Musaka od krompira s kačkavaljem
SASTOJCI
1 kg krompira
500 grama mlevenog mesa
7 glavica crnog luka
nekoliko čenova belog luka
1 veća veza peršuna
2-3 kašike paradajz pirea
1 šaka prezli
7 jaja
1 pavlaka
veći komad kačkavalja
začini: so, biber, ljuta aleva paprika, cimet, oraščić
NAČIN PRIPREME
Krompir oljuštiti i iseckati na kockice srednje veličine, pa pržiti kao pomfrit. U drugoj šerpi napraviti malo ređi sos od mesa, crnog i belog luka i paradajz sosa. Kad bude gotovo, dodati isitnjenu vezu peršuna i začine.

U podmazan pleh staviti krompir, po njemu rasporediti mleveno meso, preko mesa posuti prezle, narendati kačkavalj, pa sve preliti jajima izmućenim s pavlakom. Jelo odozgo posuti cimetom, oraščićem i preostalim narendanim kačkavaljem. Peći u rerni na srednjoj temperaturi. Kad se ispeče i malo prohladi, seći na veće kocke ili romboide.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 5:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KROMPIR SA RUZMARINOM

(za 4 osobe)


1 kg krompira
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika litića ruzmarina
biber i so



Krompir oljustite, operite i isecite na kriske, trudite se da budu ujednačene veličine. Kriske reaporedite po vatrostalnoj činiji, posolite i pobiberite, pospite ruzmarinom i zalite maslinovim uljem i jednom kašikom vode.
Poklopite i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni, dok ne poprimi zlatno žutu boju.
Ovako pripremljen krompir idealan je prilog jelima sa roštilja, i svim vrstama morske ribe.

_________________
 
sanjica_021
*Doktorovo~slculence*
*Doktorovo~slculence*



Godine: 45

Datum registracije: 12 Feb 2003
Poruke: 13486
Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Jul 31, 2005 8:14 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Krompir u umaku iznenadjenja

SASTOJCI:
# 1,5 kg belog krompira
# 200 grama slanine
# 3 veze mirođije
# 1 veza peršuna
# 1 kašika osušene žalfije
# 2 grančice ruzmarina
# 1/2 kg paradajza
# 3 kašike putera
# 4 kašike brašna

NAČIN PRIPREME

Oguliti krompir i iseći ga na prutiće, tanje nego za pomfrit. Vatrostalnu činiju namazati puterom i staviti krompir u nju. Rastopiti puter u tiganju i sipati brašno. Mešati i dolivati vodu dok se ne dobije kremasta masa, gustine kao za palačinke. Odmah dodati mirođiju, peršun, ruzmarin i žalfiju i mešati dok se smesa potpuno ne sjedini. U drugom tiganju ispržiti sitno iseckanu slaninu.

Preliti krompir najpre sosom, a zatim i slaninom. Staviti sve to u rernu da se peče na 250 stepeni oko 45 minuta. Za to vreme pomešati sve preostale sastojke i sjediniti ih vrućom vodom uz dodavanje soli. Kad je krompir gotov, preliti ga prokuvanim sosom iznenađenja.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Povrće i salate ~ -> Jela od krompira Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon