:: |
Autor |
Poruka |
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Francuska supa od luka*
Sastojci za 6 porcija:
-4 kašike butera
-5-6 glavica luka iseckanih na rebarca
-1 kašika šećera
-1 kašika brašna
-3/4 kašičice timijana
-6 šolja goveđe supe
-so, biber
-1/2 šolje belog vina ili šerija
-6-12 komada francuskog hleba (u zavisnosti od širine vekne)
-12 listića provolone sira (mogu da se koriste i grijer ili mocarela)
-peršun
Priprema:
Na buteru pržiti luk na srednjoj vatri oko 10 minuta. Posuti šećerom i pržiti par minuta.
Smanjiti temperaturu i pržiti još pola sata, mešajući povremeno da ne zagori.
Luk treba da bude potpuno mekan i karamelisan.
Dodati brašno i timijan, promešati i naliti goveđom supom. Povećati temperaturu, ostaviti da provri, pa smanjiti i kuvati na tihoj vatri 30 minuta.
U poslednjih 15 minuta sipati vino.
Dodati so i biber po ukusu.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Goveđa supa sa rezancima*
Sastojci za 5 porcija:
-1 kg goveđeg mesa (ribić ili od grudi)
-šargarepe
-peršunov koren
-paškanat
-1/2 celerovog korena
-1-2 krompira
l-ist peršuna
b-iber u zrnu
-so
Priprema:
Meso oprati, staviti u dovoljno veliki lonac (ja supu kuvam u ekspres loncu). Preliti hladnom vodom ako se želi dobra supa. Ako se želi mekano meso, onda toplom vodom. Supa se kuva 2-3 sata u zavisnosti od mesa. Zelen za supu spremiti dok se meso kuva i staviti u supu od prilike sat vremena posle početka kuvanja mesa. Luk očistiti, preseći ga na polovine, staviti na ringlu i zapeći. Kada je odozdole lepo pocrneo, staviti ga u supu. Staviti biber u zrnu i posoliti. Ako se želi jaka supa, posoliti na kraju kuvanja. Ako se hoće dobro meso posoliti kada se doda zelen.
Kada je meso kuvano, procediti supu kroz cediljku da bi bila bistra. Da se meso ne bi skroz osušilo ostaviti malo supe pored. Poklopiti ga da se ne hladi. U supu ukuvati bilo kupovne ili domaće rezance.
Prvo služiti supu. A posle meso za zelenišem. Uz meso dati sos od rena ili paradajz sos.
Ako se kuva u ekspres loncu staviti sve odmah, kuvati sat vremena i dalje raditi kao gore navedeno.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Gusta čorba od tikvica*
Sastojci:
-1 kg tikvica
-1 jaje
-3 kašike pavlake
-1 manja glavica crnog luka
-1 kašika ulja
-brašno
-so
Priprema:
Tikvice očistiti i iseći na kockice.
Na ulju propržiti iseckan crni luk, pa dodati brašno i naliti vodom.
Sipati tikvice, iseckan beli luk i kuvati.
Kada je čorba gotova, začiniti je razmućenim jajetom i pavlakom.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Hladna supa od krastavca*
Sastojci:
-1 krastavac
-1/2 l jogurta
-1-2 češnja belog luka
-1 kašika iseckanog peršuna
-so, biber (po želji)
Priprema:
Krastavac oljuštiti, oprati i sitno iseckati. Iseckanom krastavcu dodati jogurt, so, biber, ispresovan beli luk i sve dobro izmiksati. Izmiksanu supu izručiti u činiju, posuti peršunom i do služenja staviti u frižider da stoji.
P.S. Uzeti krastavac oko 250 g, a po želji pri služenju staviti kocke leda u supu. Lepa zeleno–žuta boja dobiće se, kada se izmiksaju iseckane ljuske krastavca (1 kašika), a umesto peršuna može se upotrebiti mirođija.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Jagnjeća čorba*
Sastojci:
-500 g jagnjetine
-1 manji koren celera
-1 paradajz
-1 glavica crnog luka
-1 šargarepa
-1 koren peršuna
-par listova kupusa
-šaka kukuruza
-sušeni začini
-1 šoljica ulja
-2 kašike brašna
-aleva paprika
-biber u zrnu
-so
Priprema:
Jagnjeće meso od vrata i rebara iseći na komade.
Očistiti zelen, oprati i naseći na kocke.
Kupus ieći na trake pa na kvadrate.
Crni luk sitno iseckati i propržiti na ulju.
Dodati meso, sušene začine i zelen, pa dinstati dok tečnost ne ispari.
Sipati 2 ravne kašike brašna i malo propržiti.
Umešati alevu papriku, biber i so.
Dodati seckan paradajz i kukuruz pa preliti vodom.
Kuvati povremeno dolivajući vodu.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Jednostavana paradajz čorba sa krompirom*
Sastojci za 3 porcije:
-tečni paradajz sos u tetra-paku (ili domaći)
-1 crni (crveni) luk
-beli luk
-vegeta, so, biber, paprika začin
-1 veći krompir
Priprema:
Paradajz sos istresti u šerpu i dodati još toliko vode (ili i više, zavisno od gustine koju želite). Unutra ubaciti celi crni luk prethodno oguljen, beli luk isto samo oguljen i krompir iseckan na kockice.
Dodati 1 kašičicu vegete, malo soli, bibera, paprike slatke.
Sve kuvati oko 20 minuta uz povremeno dodavanje vode, da se ne bi previše zgusnulo i povremeno mešanje. Kad je skuvano, izbaciti crni i beli luk. (Ili ostaviti beli ako neko voli).
Umesto krompira, čorba se može praviti i sa rezancima za supu ili i sa rezancima i krompirom zajedno.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Juneća čorba*
Sastojci za više od 10 porcija:
-bela i crvena šargarepa
-crni luk
-junetina
-jaja
-griz
-peršun
-po ukusu celer i paradajz sok
Priprema:
Izrendati belu i crvenu šargarepu, iseckati crni luk, junetinu iseckati na kockice i sve zajedno dinstati dok meso ne omekne. Zatim naliti vodu i kuvati, pri kraju kuvanja umutiti 2-3 jajeta (zavisno od količine čorbe) sa grizom (da bude tečno) i staviti i čorbu. Prokuvati.
Dodati seckani peršun. (Po ukusu u čorbu možete staviti i celer i paradajz sok)
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Kefir čorba*
Sastojci:
-2-3 litra kefira
-4 kuvane cvekle
-4-5 mlada luka (samo zeleni deo)
-5-6 tvrdo kuvanih jaja
Priprema:
U veću posudu sipati kefir, skuvati jaja i usitniti što se može sitnije, mladi luk isto usitniti, a kuvanu cveklu naribati, posoliti i jesti hladno.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Kim čorba*
Sastojci za 6 porcija:
-ulje i puter
-veća glavica luka
-2 kašike šećera
-1 kašika brašna
l-imun
-1-2 goveđe kocke
-pavlaka
-kockice belog hleba
-kim, so ili vegeta, biber
Priprema:
Na pola dl ulja pržiti šećer dok ne dobije smeđu boju. Dodati sitno seckan crni luk i dinstati 5-10 minuta. Dodati kašiku brašna, kratko propržiti i naliti 1,5 l vode. Ubaciti kašičicu mlevenog kima, kocke, biber, struganu koricu od limuna i kuvati pola sata. Na kraju umešati 1-2 dl umućene kisele pavlake (milerama) i sok od limuna po ukusu. Dosoliti vegetom ili solju po ukusu. Služiti sa kockicama hleba proprženim na puteru ili ulju.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Klin čorba*
Sastojci za 4 porcije:
-1 kašika masti
-1 glavica crnog luka
-1 kašika brašna
-mlevena paprika
-veza zeleni
-kockice starog hleba
Priprema:
U šerpi propržiti na masti glavicu sitno seckanog luka i kad požuti dodati kašiku brašna. Kad se sve dobro uprži dodati mlevene paprike a zatim naliti čistom vrućom vodom. Ako se kuvala i zelen, onda čorbom od te zeleni, posoliti i kuvati oko pola sata. Čorbu preliti preko kockica hleba proprženog u masti.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od celera*
Sastojci za 4 porcije:
-1 velika glavica celera (oljuštenog i sitno iseckanog)
-50 g luka (sitno seckanog)
-60 g putera
-100 ml suvog belog vina
-100 ml suvog vermuta
-750 ml jasne supe od povrća
-250 ml slatke pavlake (od toga 4-6 supene kašike umućeno)
-so
-beli biber
-sok od limuna
Priprema:
Propržiti celer i luk na puteru, naliti sa belim vinom i vermutom, dodati supu i slatku pavlaku i grejati dok ne provri. Smanjiti vatru, dodati so, biber i par kapi soka od limuna. Kuvati na slaboj vatri oko 20 minuta dok celer ne omekša. Posle toga sa "kuhinjskim električnim štapom“ izmutiti celu supu dok celer ne postane kao pire, još jednom ugrejati da provri i servirati u činijicama za supu sa umućenim šlagom (naravno ne slatkim).
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od cvekle*
Sastojci:
-4 kuvane cvekle
-1 glavica crnog luka
-1 kašika margarina
-1 l bujona od povrća
-350 ml slatke pavlake
-so, biber (po ukusu)
Ostali materijal:
-2 kašike oljuštenih i iseckanih badema
Priprema:
Na zagrejanom margarinu malo propržiti iseckan luk i cveklu. Dodati, so, biber, bujon i 200 ml umućene pavlake (promešati). Na smanjenoj temperaturi kuvati 5 min., ispasirati i procediti kroz gustu cediljku. Dodati ostalu pavlaku (umućenu), promešati i uz iseckane bademe služiti.
P. S. Bademe staviti u tanjir i zaliti supom.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|