:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Najbrža supa
Potrebno:
2 žumanca,
20 g putera,
2 kockice kokošije supe,
šoljica sitnih gotovih rezanaca,
sok od 1/2 limuna,
1,5 l vrele vode,
"Biozačin"
Priprema:
Stavite vodu da provri, dodajte puter, kockice za supu, rezanci. Ostavite da vri dok se rezanci ne iskuvaju (5 minuta). Dodajte limunov sok.
U posudi za služenje izmutite žumanca pa preko njih sipajte, malo po malo, celu količinu supe, neprestano mešajući. pospite seckanim peršunom i poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Riblja supa sa testeninom
Potrebno:
1,5 kg mešane morske ribe,
2 prazi luka,
1 glavica luka,
400 g naseckanog paradajza,
1 čen belog luka,
1 stručak majčine dušice,
1 list lovora,
malo šafrana
maslinovog ulja,
200 g sitnih makarona,
so, biber.
Priprema:
Ribu očistiti dobro operite pod tekućom vodom. I povrće očistite i operite, a luk, prazi luk i beli luk naseckajte i izdinstajte u većoj posudi na 4 kašike ulja. Dodajte paradajz, majčinu dušicu i lovor, posolite i ulijte oko 2 l mlake vode. Kuvajte desetak minuta na jačoj vatri, a onda dodajte svu ribu, biber, šafra i po potrebi još malo soli. Kuvajte još oko dvadeset minuta. Tada supu procedite i raskuvanu ribu s ostalim sastojcima propasirajte, tako da iz ribe izađe sav sok. Ponovo stavite na laganu vatru i kuvajte desetek minuta. U međuvremenu, skuvajte testeninu, dodajte je u riblju supu, promešajte i odmah poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Supa od graška
Potrebno: (za 6 osobe)
450 g očišćenog svežeg graška,
50 g putera,
1 čen beloga luka,
1,5 l pileće supe (može od kocke),
2,5 dl kisele pavlake,
so i bibera,
Priprema:
Grašak koji ste očistili juče ili koristite zamrznuti, skuvajte u vreloj vodi 5 minuta, dok zrna ne omekšaju. Procedite ga i tečnost sačuvajte.
Na zagrejanom puteru propržite iseckani beli luka i grašak (5 minuta). Dodajte supu i tečnost u kojoj se kuvao grašak. Kada supa provri, smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Supa od krompira
Potrebno: (za 4 osobe)
4 glavice luka,
1 jaje,
1 dl pavlake,
1,5 kocka supe,
vezica peršuna,
100 g narendanog parmezana (kačkavalja),
so po ukusu.
Priprema:
Oljuštite krompir i luk, isecite ih na veće komade i stavite u supu da se kuva. Nakon 30 minuta izvadite krompir i luk, ocedite i propasirajte, opet stavite u supu i vratite na vatru, posolite i pustite da provri. U međuvremenu, u drugoj posudi umutite jaje, dodajte sir i pavlaku, dobro promešajte i sve stavite u činiju za supu, prelijte kipućom supom, stalno mešajući. Pospite iseckanim peršunom i poslužite toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Supa od spanaća s jajima
Potrebno:
300 g spanaća,
40 g luka,
20 g brašna
4 kašike ulja,
2 dl mleka,
40 g pirinča,
2 tvrdo kuvana jaja,
peršun, aleva paprika, so
Priprema:
Sitno iseckajte luk i propržite ga na ulju dok ne omekša. Pospite ga brašnom i dalje pržite. Potom dodajte sitno isečen spanać, poklopite i ostavite da se malo kuva. Dolijte mleko, toplu vodu i posolite.
Kada provri, dodajte i pirinač koji treba da se kuva dok ne smekša. Na kraju, supu pospite seckanim peršunom, iseckanim kuvanim jajima i biberom. Umesto pirinča možete staviti 200 g krompira iseckanog na kockice.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Supa s kačkavaljem
Potrebno:
litar supe od kocke,
4 paradajza,
40 g putera,
2 žumanca,
60 g starog kačkavalja,
Priprema:
U vrelu supu od kocke isecite oljušten paradajz kuvajte 15 minuta. Dodajte putera i kuvajte još 5 minuta. Skinite sa šporeta. U činiji razmutite žumanca, lagano sipajte supu na njih i pospite struganim kačkavaljem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Supa na baštovanski način
Potrebno:
2 srednje glavice crnog luka,
100 g celera,
150 g šargarepe,
100 g spanaća,
1 kašika margarina,
100 g sveže kobasice,
100 g graška,
so, biber,
muškatni oraščić i peršunov list
po ukusu,
1 l mesnate supe (može od kocke),
Priprema:
Crni luk, celer i šargarepu očistiti i iseći na kockice, a spanać oprati i iseći na šire rezance. U odgovarajuću posudu staviti margarin da se malo zagreje, pa dodati luk, celer, šargarepu i - uz mešanje - pržiti oko 5 minuta.
Tada dodati spanać, pa i njega malo propržiti. Povrće naliti supom, kuvati oko 15 minuta, pa dodati seckane kobasice i grašak, te sve skupa lagano kuvati, dok namirnice ne omekšaju. U supu se mogu dodati i male knedle. Ukus doterati dodavanjem soli, bibera, struganog muškatnog oraščića i seckanog peršunovog lista.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od celera
***I nacin:***
200 g celera
1 1/2 l bistre supe od kostiju ili kocke
1/2 solje mleka
100 g suve slanine
masnoca (ulje ili mast)
Pripremanje: Celer oljustite, operite i isecite na kockice i malo dinstajte na masnoci. Nalijte supom i kuvajte dok ne omeksa. Posolite i dodajte mleko. Skinite sa stednjaka. U ciniju, koju cete izneti na sto, stavite na kockice isecenu slaninu, koju ste prethodno proprzili na masnoci, i preko nje sipajte corbu. Promesajte i posluzite.
***II nacin:***
1 veci koren celera
5 ravnih kasika pirinca
40 g maslaca ili 50 g margarina
2 kasike brasna
1 jaje
1 casa kiselog mleka
so, biber
strugani parmezan
Pripremanje: Celer oljustite, operite, isecite na tanke listice, spustite u slanu, vrelu vodu i kuvajte deset minuta, pa dodajte ociscen i opran pirinac. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok pirinac ne omeksa. Zaprzite corbu rumenom zaprskom od margarina (maslaca) i brasna. Ostavite da vri jos 5 minuta. Skinite sa stednjaka i zacinite corbu razmucenim jajetom i kiselim mlekom. Pobiberite i pospite parmezanom, prema ukusu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od graska i belog pileceg mesa
1/2 belog mesa od pileta
1 mala glavica crnog luka
300 g ociscenog graska
2 kasike ulja + 2 kasike ulja za zaprsku
1 kasika brasna
1 jaje
1/2 veze mirodjije
Pripremanje: Ocistite luk, operite meso i sve isecite na kockice. Proprzite na 2 kasike ulja. Dodajte grasak, promesajte, nalijte malo vode i dinstajte poklopljeno, povremeno mesajuci i dolivajuci pomalo vode. Kad grasak omeksa, sipajte 12 dl vode i pustite da provri. U maloj posudi napravite svetlu zaprsku od ulja i brasna i zaprzite corbu. Skinite sa stednjaka i vrelu corbu zacinite razmucenim jajetom. Pospite sitno seckanom mirodjijom i posluzite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od griza
3 kasike ulja
4 kasike griza
2 cena belog luka
1 kasicica vegete
biber, so
8 dl vode
2 kifle
40 g slanine
Pripremanje: Ulje zagrejte i na njemu przite griz dok ne dobije braon boju. Dodajte sitno isecen beli luk, vegetu, pobiberite i sasvim malo posolite, promesajte i nalijte mlakom vodom. Kuvajte 15 minuta. Za to vreme na slanini proprzite na kockice isecene kifle i posluzite sa corbom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od karfiola
1 karfiol (1/2 kg)
1 kasika masti
2 kasike brasna
1 l supe od kocke
1 jaje
2 kasike kiselog mleka
Pripremanje: Karfiol ocistite od spoljnih listova, operite i obarite u slanoj vodi. Prohladite i "iskidajte" na cvetice. Napravite svetlu zaprsku od masti i brasna, dodajte karfiol i nalijte supom od kocke. Kuvajte na tihoj vatri desetak minuta od trenutka kad je corba pocela da vri. Skinite sa stednjaka, a u posudi u kojoj cete corbu izneti na sto razmutite jaja sa kiselim mlekom i polako, mesajuci, sipajte corbu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od kima
2 kasike ulja
1 kasika brasna
1 l supe od kocke
1 glavica crnog luka
1/2 kasicice kima
1 zumance
3 kasike kisele pavlake
sok od 1/2 limuna
Pripremanje: Luk ocistite, sitno isecite i proprzite na ulju da bude staklast. Dodajte brasno i kim i przite jos malo, mesajuci. Nalijte supom od kocke i kuvajte 5 minuta. Skinite sa stednjaka. U ciniji u kojoj cete posluziti corbu razmutite zumance, pavlaku i sok od limuna, pa polako sipajte corbu, stalno mesajuci.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|