:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od kobasica
700 g krompira
1 kasika masti
1 mala glavica crnog luka (10 g)
1 kasika brasna
250 g suvih kobasica
1 zumance
so
1 kasika kisele pavlake
Pripremanje: Krompir oljustite, operite, iseckajte na kockice i skuvajte u slanoj vodi, pa ga izgnjecite viljsukom, ili propasirajte zajedno sa vodom. U drugoj posudi zagrejte mast, stavite ociscen i sitno isecen luk, malo ga proprzite i stavite brasno, promesajte i jos malo przite, ali tako da zaprska ostane svetla. Dodajte kobasice, ociscene i isecene na kolutove i nalijte pasiranim krompirom. Ukoliko je corba jako gusta, dolijte vode, posolite i kuvajte desetak minuta. Skinite sa stednjaka i zacinite razmucenim zumancetom i kiselom pavlakom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Corba od krompira sa kajmakom
3 krompira
1 sargarepa
1 mala glavica crnog luka (10 g)
1 paprika
1 strugani paradajz
3 kasike ulja + 2 kasike ulja za zaprsku
1 kasika brasna
1/2 kasicice aleve paprike
1 kocka za supu
1/2 veze persunovog lista
kasika kajmaka
Pripremanje: Krompir, sargarepu i papriku ocistite, operite i isecite na kockice. Paradajz operite, oljustite i istruzite na trenici. Luk ocistite, sitno isecite i proprzite na 3 kasike ulja. Dodajte ostalo povrce, jos malo przite, mesajuci, pa nalijte 1 l vrele vode. Kuvajte dok krompir ne omeksa. U maloj posudi napravite zaprsku od 2 kasike ulja, brasna i aleve paprike. Zaprzite corbu, ostavite da vri 2 - 3 minuta, skinite sa stednjaka, stavite kajmak, promesajte i pospite opranim i sitno isecenim persunovim listom.
|
_________________
|
|
|
|
|
ATAJLO Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 68
Datum registracije: 02 Nov 2004 Poruke: 147 Mesto: Cacak
|
|
NEŠTO od krompira
1,5 kg. krompira;
1/2l mleka;
1 čaša kisele pavlake;
5 jaja;
300gr. šunke;
300gr. kačkavalja;
biber;
origano;
aleva paprika;
Obariti krompir, ispasirati ga sa mlekom, kao za pire, u masu dodati ostale namirnice i začine, sipati u posudu i peći dok ne dobije reš koricu.
P.S. Naravno, šunku i kačkavalj što sitnije iseckati.
A, da, i soli ili "vegete", zaboravila sam.
Ne može da izgori, sem ako baš totalno ne zaboravite da je u rerni.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Bujon sa raviolama
Potrebno je:
- 100 g brasna, pola kasicice soli, kasika biljnog ulja
- 100 g smrznutog spanaca, 100 g ovcijeg sira
- so, biber, cen belog luka, 150 g zeleni za supu
- 800 ml pilece supe, kesica safrana, seckan persun
Za raviole zamesiti glatko testo od brasna, soli, jajeta, ulja i pola kasike hladne vode. Oblikovati u loptu i ostaviti u frizideru 30 minuta. Spanac otopiti i izgnjeciti, pomesati sa ovcijim sirom, solju i biberom. Ocistiti cen belog luka i ispasirati ga i zatim sve dobro sjediniti. Prepoloviti testo, pa ga na radnom stolu posutom brasnom, razvuci na dva pravougaonika. Na osam santimetara stavljati po malo fila. Vodom poprskati testo izmedju fila. Prekriti sa drugim pravougaonikom testa. Pritisnuti oko mesta na kojem se nalazi fil pa iseci raviole nozem. Oprati zelen za supu, ocistiti i iseckati. Supu zagrejati u velikoj serpi, pa dodati safran i povrce za supu i kuvati oko 5 minuta. U medjuvremenu staviti dosta slane vode da prokuva. Kuvati raviole oko 5 minuta. Izvaditi, ocediti i rasporediti na 4 tanjira. Preliti supom i posuti seckanim persunom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Knedle sa ribom i spanacem
Potrebno je:
- 400 g fileta stuke, so, 100 ml dobro rashladjene slatke pavlake
- 2 jajeta, 4 kasike rashladjenog maslaca, svez mleveni beli biber
- 400 g spanaca, muskat
Ribu ocistiti, oprati i posusiti. Sa dve kockice leda i 1/2 kasicice soli staviti u mikser i izmiksati. Zatim dodati pavlaku i masu jos jednom izmesati. Jaja razdvojiti. Zumanca i dve kasike hladnog maslaca dodati ribljem pireu i dobro izmiksati. Belanca cvrsto umutiti pa dodati ribljoj masi, zaciniti solju i biberom, oko 30 minuta ostaviti u frizideru. Spanac ocistiti, oprati i osusiti. Zagrejati posoljenu vodu, pa oko 1 minut blansirati spanac. Staviti u cediljku i ostaviti da se ohladi. Staviti da uvri posoljena voda. Iz mase sa ribom sa dve kasicice vaditi knedlice i kuvati ih u vodi oko 8 minuta, a zatim ih izvaditi i dobro ocediti. U tiganju zagrejati 2 kasike maslaca i dodati spanac, zaciniti solju, biberom i muskatom. Tada spanac servirati na tanjire i preko poredjati knedle. Ukrasiti cvetovima mirodjije.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pikantna supa od luka sa sirom
Potrebno je:
- 3 praziluka, litar supe od povrca, veza vlasca
- 2 grancice selena, 2 trougla topljenog sira (oko 60 g)
- so, biber, muskat
Praziluk dobro oprati, ocediti i iseci na 1/2 cm debele kolutove. Supu pustiti da se dobro zagreje pa u njoj praziluk kratko kuvati. Vlasac i selen ocistiti, pa oba sitno iseci. Neposredno pre serviranja pustiti da se sir otopi u supi. Pritom supa ne treba vise da se kuva, da se sir ne bi potpuno otopio. Zaciniti solju, biberom i muskatom. Dodati vlasac i selen. Po zelji supu ukrasiti listovima selena ili persuna i sluziti je uz kreker ili baget.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Corbica sa sargarepom
Potrebno je:
- 750 g sargarepe, koren celera
- 3 glavice luka, cen belog luka, 50 g dimnjene slanine
- 4 kasike maslinovog ulja, 750 ml supe
- konzerva belog pasulja (oko 450 ml), so, biber
- veza persuna, 150 g pilece dzigerice, 1/2 baget hleba
Povrce oprati i ocistiti. Iseckati sargarepu i celer na prutice, crni i beli luk ocistiti i sitno iseci, a slaninu iseci na krupnije kocke. Zagrejati u tiganju 2 kasike ulja i proprziti slaninu da postane hrskava. Zatim dodati crni i beli luk, sargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan persun. Oprati pilecu dzigericu, posusiti je odstraniti zile i ispasirati u mikseru. U ispasiranu dzigericu dodati sitno isecen crni luk i zaciniti po ukusu. Iseci baget hleb na kriske i posuti maslinovim uljem. Namazati masom od pilece dzigerice i kratko prepeci u rerni. Ukrasiti ostatkom persuna i servirati uz corbicu.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Ljuta krem supa
Za jednu osobu
Potrebno je:
- mala glavica luka, 1/2 cena belog luka
- 150 g sargarepe, jabuka, kasika maslaca
- 1/2 kasike brasna, 200 ml supe, so, cili u prahu
- zumance, 2 kasike slatke pavlake
Ocistiti i grubo iseckati crni i beli luk. Sargarepu oprati, ocistiti i iseci na komade. Jabuke oljustiti, podeliti na cetvrtine, izvaditi semenke i iseckati na kockice. Rastopiti maslac u nekoj vecoj serpi i prodinstati crni luk. Dodati sargarepu i jabuku i kratko proprziti, posuti brasnom, jos malo prziti i sve naliti supom. Pustiti da provri i na blagoj vatri kuvati oko 20 minuta. Posoliti i dodati cili ili ljutu paricicu. Ispasirati povrce zajedno sa vodom u kojoj se kuvalo, umutiti zumance i dodati ga uz mesanje, toploj, ali nikako vreloj supi. Posle toga supu vise ne kuvati. Sipati supu u tanjir, dodati u sredinu slatku pavlaku i vrhom noza razmutiti po supi. Po ukusu posuti cilijem i zacinskim biljem.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Krem corba od krompira
Potrebno je:
- 500 g krompira, 100 g korena celera, 500 ml bistre supe, so, biber, kasika maslaca, sargarepe, 200 ml pavlake, veza luka vlasca,
Krompir i koren celera ocistiti, sitno iseckati, oprati i kucati oko 20 minuta u instant supi. Sargarepu ocistiti, oprati i iseci na fine stapice. Pazljivo dinstati na maslacu ne vise od 5 minuta. Krompir i celer u supi ispirati, pa dodati pavalku i sve polako zagrejati. Zaciniti supu solju i biberom. Luk vlasac dobro oprati i iseci ga na sitne kolutove. Gotovu corbu posluziti garniranom sargarepom i iseckanim vlascem
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Bujon od mesa sa knedlama od prezli
Potrebno je:
- 2 stara hlebcica (od po oko 100 g), 8 kasika mleka
- veza persuna, veza bosiljka, 40 g rendanog ementalera, jaje, 40 g griza, so, biber, muskat
- veca sargarepa, stabljika celera, kasika maslinovog ulja, 800 ml bistre supe od mesa
Hleb sitno iseci, zagrejati mleko i ubaciti u njega hleb i ostaviti 30 minuta. Ocistiti, oprati, osusiti i sitno iseckati persun i bosiljak. Zajedno sa sirom, jajetom i grizom dodati u hleb. Zaciniti sa manje soli, a vise bibera i muskata, dobro zamesiti. Sargarepu ocistiti, oprati i iseci na stapice. Deblji deo stabljike celera ocistiti od listova, oprati i sitno iseckati. U serpi dobro zagrejati maslinovo ulje i na njemu izdinstati komadice sargarepe i celerove stabljike. Usuti supu i ostaviti da provri.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
JAGNJECA CORBA
1/2 kg jagnjetine iseckane u kockice, veza zeleni, veza praziluka, nekoliko zrna bibera, list lorbera, soli.
U dva litra vode kuvati meso, zelen, praziluk i zacine. Kad je meso mekano izvaditi zelen i propasirati a corbu procediti. Vratiti sve u corbu i zaciniti u mleku razmucenim jajetom i pre sluzenja dodati kasiku kajmaka.
--------------------------------------------------------------------------------
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
BELA GOVEDJA CORBA
1kg govedjeg mesa, 2 korena persuna, 2 korena pastrnaka, 1koren celera, struk praziluka, 1 glavica crnog luka, djumbir, 1 kriska slatkog kupusa, 15-20mahuna graska secerca i dva krompira (po izboru).
Meso oprati i staviti da se kuva u 2 litra vode i kad je napola kuvano dodati zelen i povrce. Glavicu luka ocistiti i samo zaseci na cetiri strane da se ne raspadne pri kuvanju. Corba je gotova kad je meso sasvim meko i kad nestane braon pena koja se pojavi pri kuvanju. Za supu: corbu procediti, staviti domace rezance i jos malo prokuvati. Za corbu: iseckat meso i zelen.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|