:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohovani pileci file
RECEPT=Od pileceg mesa sa grudi napraviti tanke snicle(file) prethodno odstranjene od kozice. Za cetiri osobe dovoljno je par pilecih grudi, tj. oko 10-12 filea. Svaki file posoliti, pobiberiti i dodati specijalni zacin za piletinu( karino ili sl.). Pripremiti za pohovanje, u jednom tanjiru 2-3 umucena jaja u drugom kukuruzno brasno malo posoljeno. Svaki file umakati u brasno, jaja i opet brasno i prziti dok ne porumeni na zagrejanom puteru. Kada se svi filei proprze vratiti ih u posudu(po mogucstvu zepter), smanjiti vatru i pustiti da se upare 10-15 minuta. Sluziti vruce
KOMENTAR=Kao prilog dodati obareni krompir ili pomfrit, preliti svaki komad pavlakom ili tartar sosom,ukrasiti seckanim komadima limuna i dodati malo seckanog persuna
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Plovka punjena jabukama
Dobro ugojenu mladu plovku zaklati, ocistiti od perja i droba i oprati. Namesto droba staviti nekoliko komada sitnih celih, ali oljustenih jabuka. Dodati u jabuke malo masti i otvor zasiti. Plovku namazati mascu, staviti u djuvec, pa peci kao i svako pecenje. Za vreme pecenja prelivati sokom, a s vremena na vreme dodati i malo vode. Ispecenu plovku iseci na komade, a pecene jabuke složiti na zdelu oko pecenja.
# ovo obaveyno isprobajte, gledajte da bude nedelja
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pile u prasetu
Oprati 2 pileta, dobro usoliti, pobiberiti, namazati sa 2 kašike zacina i u utrobu svakog pileta staviti 100gr suve slanine. Prase peci na ražnju, a u utrobu mu staviti pilice. Kada je prase peceno izvaditi pilice i služiti toplo.
Kod ovog jela je bitno da gostima hvalite i nudite pilice, a vi se žrtvujte i jedite prasetinu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pecena patka u crnom vinu
Potrebno je: Patka od 1-1,5kg Pola boce crnog vina 200g dimljene slanine 200g šampinjona 1 kašika paradajz pirea 2 male glavice crnog luka, limun, timijan, lorber, so, biber.
Slaninu iseckati na rezance, oprane i ocišcene pecurke iseci i poprskati sokom od limuna, iseckati crni luk. Ocišcenu patku propržiti sa svih strana u posudi u kojoj je sipano malo masnoce, dodati slaninu, pecurke, luk, naliti vinom, dodati paradajz pire, malo timijana, list lolbera, pobiberiti i posoliti. Dinstati sat i 15 minuta na tihoj vatri. Služiti sa testeninom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Curka punjena krompirom i sunkom
Mladu ugojenu curku zaklati, ocistiti od perja i droba, oprati, posoliti, namazati spolja mascu i ostaviti da stoji do upotrebe. Jedan kilogram krompira obariti, oljustiti i propasirati. Dve stotine grama sunke sitno samleti, dodati u pasiran krompir, kao i 2 decilitra kisele pavlake (milerama), 3 cela jajeta, soli, bibera, 20 grama maslaca i 150 grama masti. Sve to dobro izmesati. Spremljenu curku napuniti ovim nadevom i usiti otvor da ne bi nadev ispao. Curku staviti u djuvec, dodati 1 kasiku masti, metnuti djuvec u pecnicu i peci curku na jacoj vatri. Za vreme pecenja cesce prelivati mascu, vode ne treba dolivati. Curku peci 2 sata.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Živina
Mlado zaklano pile ocistiti od perja i droba, oprati ga, posoliti, iseci na delova i ostaviti da stoji 1 sat. U serpu staviti mast za prženje da se dobro zagreje na stednjaku. Razmutiti u dubljoj zdeli 1 celo jaje s 1 vodenom casom piva i malo soli. Jaje s pivom dobro umutiti, pa svaki komad pileceg mesa uvaljati prvo u brasno, zatim spustiti u s pivom razmucena jaja, ponovo vratiti u brasno, opet u pivo i jaja i najzad spustati na vremlu mast da se isprži i jedna i druga strana mesa. Meso treba pržiti sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Ovako panirano i pohovano pilece meso ima vrlo dobar ukus i lepu boju. Na isti nacin može se panirati i telece meso.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Peceno pile u slanini
Mlado pile obmotati reznjevima suve slanine i ispeci ga u pecnici dolivajuci pomalo vode. Peceno pile izvaditi iz masti u koju treba dodati cetvrt litre pavlake, šolju mleka, malo soli, soka od limuna, pa kada provri preliti preko isecenog pileta i služiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Peceno punjeno pile
Mlado, dobro ugojeno pile ocistiti od perja i droba, oprati ga i ostaviti na stranu. Oprati i samleti na masini za meso 100 grama mladog teleceg mesa. Isto tako samleti i pilecu džigericu, 2-3 režnja suve slanine, kao i jednu u mleku nakvasenu i dobro ocedjenu zemicku. Dodati soli, sitno tucanog bibera, 2 cesnja belog luka, sitno iseckanog, 2 zumanceta, 1 glavicu sitno isecenog i na masti prženog crnog luka. Sve zajedno promesati. Supljinu pileta gde je bio drob dobro namazati mascu ili maslacem i staviti pripremljeni nadev. U serpu metnuti 1 kasiku masti da se dobro zagreje i na zagrejanu mast metnuti nadeveno pile i pržiti ga u zaklopljenoj serpi, nalivajuci ga cesto sa pomalo vode. Gotovo pile iseci ostrim nožem (prethodno mu skinuti konac), ali tako da svaki komad dobije pomalo nadeva. Zasebno služiti, uz ovo pecenje, svež mladi grasak ili grasak iz konzerve.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pile u kajmaku
Ocistiti mlado, zaklano, ugojeno pile spolja i od droba, oprati ga i metnuti u lonac da se kuva. Kad pile bude mekano, ali se ne sme raspadati, izvaditi ga iz lonca i metnuti da se hladi. Za to vreme u serpu staviti 400 grama kajmaka, i to malo zrelijeg, pa usuti 3 kafene soljice mleka i staviti serpu na stednjak da bi se kajmak rastopio. U kajmak dodati i 2-3 cesnja belog luka. Pile iseci na komade i spustiti ga u kajmak. Pile u kajmaku pirjaniti dok ne bude potpuno mekano.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Đuveč sa ćuretinom
Đuveč sa ćuretinom
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
ćureće meso (do 1 kg)
2 glavice crnog luka
nekoliko manjih šargarepa
5-6 paprika
1 ljuta paprika
3-4 paradajza
so, Vegeta
1/2 kg krompira
Priprema
Ćureće meso koje je odstajalo nekoliko sati u zamrzivaču (ovo radimo da bi meso bilo mekše), odmrznite, isecite na krupnije komade i sa malo masnoće i vode dinstajte dok ne omekša toliko da se lako odvaja od kosti. Meso najpre dinstajte na oko 2 dl. ulja dvadesetak minuta, a onda isecite i dodajte 2 glavice crnog luka (srednje veličine) i stavite da se dalje dinsta. U meso moze da se doda nekoliko tanjih sargarepa isečenih na kolutove, radi lepše boje gotovog jela.
Za to vreme iseckajte na sitno 5-6 paprika (i jednu ljutu, po ukusu) i 2-3 paradajza, prethodno oljuštena. Sastavite sa mesom, posolite i začinite po ukusu. Ostavite da se dalje kuva.
U sud u kome ćete peći đuveč isecite na kockice krompira toliko da prekrije dno suda. Preko krompira sipajte meso sa dodacima, pa sve prekrijte tankim kolutovima paradajza da se đuveč ne sasuši. Po potrebi dodajte u sud vode da ne bude suvo.
Pecite na oko 200 stepeni.
Odlično ide sa puno belog vina
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ćuretina sa bukovačom
Ćuretina sa bukovačom
Obrok: Glavno jelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
500-600g ćurećeg mesa
nekoliko tanjih šargarepa
300-400g bukovače ili neke druge pečurke
kašika brašna
2 kašike Vegete ili nekog sličnog začina
malo belog vina
peršun, list celera
1-2 čena belog luka
Priprema
Ćurece meso bi trebalo (mada nije obavezno) da odstoji nekoliko sati u zamrzivacu, jer će biti puno mekše.
Odmrznite meso, isecite ga na krupnije komade i sa malo masnoće i vode dinstajte dok ne omekša toliko da se lako odvaja od kosti. U meso može da se doda nekoliko tanjih šargarepa isečenih na kolutove, čisto radi lepše boje gotovog jela.
Odvojite meso od kostiju i odstranite kožice ako ih ima, pa meso iseckajte na sitnije komade i ostavite na stranu.
U masnoću gde se dinstalo meso narežite bukovače u količini koju želite (ali ne bi trebalo da ih bude više od mesa) a komadiće veličine kako ste isekli meso. Ako pečurke ne puštaju sok, slobodno dodajte jos masnoće i malo vode. Dinstajte ih u poklopljenom sudu dok ne budu skoro meke.
Skinite sud sa vatre, dodajte u pečurke punu kašiku brašna i lagano promešajte. Umesto soli dodajte do dve kašike začina. Ako se masa zgusne, razredite je vodom ili belim vinom, toliko da dobijete sos gustine "tanjeg" bešamel sosa.
Vratite sud na vatru, sastavite ćuretinu sa prethodnom masom i mešajte dok se brašno ne zgusne. Po ukusu dodajte kašiku seckanog lista peršuna ili celera, ili neko čeno belog luka.
Odlično ide sa kuvanim testom i barenim povrćem kao prilogom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pohovane okruglice
Pohovane okruglice
Obrok: Predjelo
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Ispod 60 minuta
Vrsta: Meso
Sastojci
400 g kuvanog živinskog mesa
5 jaja, tvrdo kuvanih
1 kašika senfa
1/2 glavice crnog luka
1 čeno belog luka
malo karija u prahu
1/2 veze peršunovog lista
1 jaje
3-4 kašike mrvica (prezli)
ulje
so i biber
Priprema
Meso samleti sa crnim i belim lukom, dodati senf, kari i seckan peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Masu dobro ujednačiti i oblagati tvrdo kuvana, oljuštena jaja (kao knedle). Svaku okruglicu umočiti u brašno, pa u umućeno jaje i prezle i pržiti u vrelom ulju.
Na poslužavnik staviti listove zelene salate, preko njih poređati okruglice presečene napola i služiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|