www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Korejska kuhinja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 12:57 pm    Naslov poruke: Korejska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Da je jelo bitna stvar, najbolje opisuje način na koji se Korejci pozdravljaju. Umjesto uobičajenog pitanja: 'Kako si?' ili 'Gdje ideš?', oni će jedni druge priupitati: 'Jesi li već ručao (ili večerao)?'

Kinezi i Japanci za uživanje riže koriste štapiće, no Korejci su se nekim čudom odlučili za žlicu. Kao posljedica istog, dok je u spomenutim državama držanje posude jako blizu ustiju sasvim u redu, u Koreji će se ova gesta uvrstiti među loše manire.

A manire su bitne

Imate li dobre manire, pazit ćete kako se ponašate pred starijim Korejcem za stolom. Ne započinjite niti završavajte s jelom prije njega. Točite li vino ili bilo kakvo piće osobi starijoj od sebe, za držanje boce koristite se objema rukama. Uspe li vama piće starija osoba, čašu treba držati dvjema rukama. Pijete li pred njima, gornji dio tijela treba zaokrenuti nekih 20 stupnjeva u stranu i tek onda popiti.

Prije jela svojoj domaćici uvijek recite: "Jal Muk Get Sup Ni Da" (Imat ću dobar obrok, hvala na tome), a poslije obroka: "Jal Muk Ut Sup Ni Da" (Imao sam dobar obrok, bilo je vrlo dobro). I nemojte pobrkati ova dva izraza.

Većina Korejaca voli ljutu i začinjenu hranu

Iako su kineska i japanska kuhinja imale svog utjecaja na nju, Koreja je zadržala specifičnu nacionalnu kuhinju. Riža je, dakako, osnovna namirnica, a tipičan korejski obrok sastoji se od riže, juhe, rižine vode i još 8 do 20 priloga od povrća, ribe, jaja, peradi ili morskog bilja. Većina ponuđenog bit će bogato začinjena crvenim paprom.

Nešto bez čega se ne može i što odete li u Koreju definitivno morate probati zove se - Kimchi ili Kimchee (pikantni prilog od povrća). Pa ako već mislite probati, najbolje da vam opišemo od čega se sastoji smjesa poslužena na stolu. Najčešće se priprema od krastavca, kineske repe i kupusa. Pripremljene namirnice se sjeckaju, zatim bogato začine crvenim paprom, lukom i češnjakom, koje se zatim fermentira u rasolu u velikim zemljanim posudama. Ponekad se dodaju i slani rakovi, školjke ili pašteta od inćuna. Tijekom fermentacije, koja traje oko mjesec dana, posude se drže potpuno ili djelomično zakopane u zemlji u podrumima ili prostorima napravljenim isključivo za ovu svrhu.


Želite li proći jeftinije hranite se u mnogobrojnih uličnim restauranima


Kao prilog jelima Korejci vrlo često koriste i crveni umak (gochujang) ili umak doenjang sličan japanskom misu, samo što je u korejskoj verziji jači okus soje. Doenjang i gochujang u korejskoj kuhinji neizbježni su koliko i Kimchi, no pitate li nekog Korejca o čemu se zapravo radi, reći će vam kratko da se radi o umaku od soje i bez puno objašnjenja obavijestiti vas da su oba ne samo ukusna nego i vrlo dobra za vaše zdravlje. Navodno gochujang sadrži i specijalni enzim za lakše gubljenje kilograma. No budući da mu je okus specifičan - istovremeno se čini sladak, ljut i slan -, za probu je najbolje kupiti manju staklenku.

Prženi sezam (Cham ke) i ulje od sezama (Cham girum) također su neizbježne namirnice korejske kuhinje. No koriste samo ono ulje koje je zadržalo specifičan miris sezama, ostala su, po mišljenju Korejaca - potpuno beskorisna stvar.

Vrlo često koristi se luk i češnjak. Iz tog razloga dobro je pojesti malo više kimchija. Ne spašava vas od zadaha iz ustiju, ali kontrolira isparavanje iz tijela. (Navodno baš zbog kimichija Korejci gotovo nikad ne zaudaraju). Nefermentirani umak od soje u Koreji nazivaju ganjang, a umak za juhu kook ganjang. Zbog ovog posljednjeg korejske juhe imaju ono nešto posebno, zbog čega ćete željeti repete.

Riža, psi, cijene

Kuhate li rižu na korejski način, od ukupne količine dodajte i 1/4 neke druge žitarice, primjerice ječma.

No ako se bojite da se u kuharevu loncu krčkao kakav mačak ili psić, možete se odlučiti za restoran koji nudi i zapadnjačku hranu. Svaki bolji hotel ima i ovu opciju. Ipak, bilo bi šteta, kućne ljubimce možete izbjeći i pristojnim pitanjem, a korejsku kuhinju tko zna kada ćete opet imati prilike okusiti.

Što se tiče cijena, važno je pripomenuti da je Japan valjda još jedina zemlja skuplja od Južne Koreje. No ako ste spretni i skromni, dan u Južnoj Koreji stajat će vas (uključujući hranu i spavanje, a napojnice se, kao i u Japanu ne smatraju potrebnima) 30 eura. A želite li ipak malo više komfora i par suvenira - ovu cijenu slobodno "poduplajte".



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 01, 2004 12:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bibimbab


Ni ovaj korejski specijalitet ne može zaobići njima omiljeni gochujang (istovremeno sladak, ljut i slan), tj. crveni umak od soje. Pažljivo aranžirajte i žvačite jednako tako polako.

Sastojci:


2 šalice riže (4 osobe),
100 g govedine
5 suhih shitake gljiva
1 krastavac
2 jaja
4 lista zelene salate
gochujang
začini
1žlica ulja sezamovog sjemena
1/2 žlice slanog sezamovog sjemenja
1žlica nasjeckanog luka
1 žličica nasjeckanog češnjaka
1/2 žlice soli
začini za govedinu
1žličica sojinog umaka
1/2 žličice nasjeckanog luka
1/2 žličice nasjeckanog češnjaka
mljeveni papar
1/4 žličice šećera
1 žličica sezamovog ulja
1/2 žličice sezamovog sjemena

Upute za pripremu:

1. Skuhajte rižu.

2. Začinite govedinu pa popržite na tavi. Ostavite po strani.

3. Razdvojite žutanjke i bjelanjke, izmutite ih i ispržite odvojeno. Narežite na tanke žute i bijele linije.

4. Shitake gljive namočite 15 minuta u vodi pa operite. Ocijedite vodu i narežite na linije. Zapecite 1 do 2 minute s malo začina.

5. Prepolovite krastavac, narežite na tanke linije. Posolite i ostavite 5 minuta. Ocijedite tekućinu. Malo začinite pa popržite na nagloj vatri manje od 1 minute.

6. Začinite salatu.

7. U zdjelu postavite rižu, pa okružite natrganom zelenom salatom. Sve ostalo postavite na salatu i poslužite uz ulje od sezama i topli umak od soje gochujang. (Ako želite, umjesto u jednoj, ponudite u nizu zdjelica.)

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Korejska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon