:: |
Autor |
Poruka |
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Torta s rumom i jagodama
SASTOJCI
300 grama jagoda
9 jaja
130 grama putera
200 grama šećera
2 čaše ruma
130 grama griz brašna
1 kesica vanilin šećera
NAČIN PRIPREME
Tri belanca dobro umutiti u čvrst sneg. Puter umutiti sa 3 žumanceta i 100 grama šećera. Dobijenoj masi dodati griz brašno i sneg od belanaca. Sve sipati u tepsiju prethodno posutu brašnom i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Jagode oprati i naseći uzduž na polovine. Ohlađenu koru prekriti jagodama, preliti sa 2 čaše ruma i kesicom vanilin šećera. Ulupati sneg od 6 belanaca sa 100 grama šećera, staviti preko jagoda i vratiti u rernu. Peći dok se ne uhvati žuta korica
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Niška nepečena torta
SASTOJCI
500 grama "pti ber" keksa ili drugog sličnog keksa u tablama
1 šolja vrelog mleka ili jake crne tople kafe
250 grama margarina ili putera
14 kašika prah-šećera
3 štangle rastopljene čokolade
50 grama sitno seckanih oraha
150 grama mlevenih oraha
NAČIN PRIPREME
Dobro umutite puter, dodajte šećer u prahu, rastopljenu čokoladu i mlevene orahe, pa sve izmešajte. Jednu po jednu pločicu keksa utapajte u mleko ili kafu, pa ređajte na pogodnu podlogu. Premažite tako poređan keks pripremljenim nadevom. Preko nadeva stavite drugi red keksa, ponovo stavite nadev i tako redom dok ne utrošite sav keks i nadev. Ostavite deo nadeva, pa premažite površinu torte. Pospite sitno seckanim orasima i stavite na hladno tako da se sve stegne i sjedini. Posle nekoliko sati, tortu isecite na veće komade u vidu pravougaonika i poslužite.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Petrova torta
SASTOJCI
Testo
4 jaja
4 kašike šećera
180 grama samlevenih oraha
Fil
200 grama poprženih, oljuštenih i samlevenih lešnika
2 dl mleka
200 grama čokolade
125 grama putera
4 žumanca
4 kašike šećera
1 narandža
Slatka pena
150-200 grama šećera
4 belanca
NAČIN PRIPREME
Za testo ulupajte sneg od belanaca, umešajte najpre šećer, pa kašikom jedno po jedno žumance i na kraju orahe. Pecite na srednje jakoj vatri više od pola sata.
Čokoladu otopite u mleku, dodajte mlevene lešnike, posebno izmešajte žumanca sa šećerom i u penastu smesu dodajte lešnike sa čokoladom, malo narendane narandžine kore i nekoliko kapi soka.
Posebno umutite puter i umešajte u ohlađen krem. Isecite testo na listove, poprskajte ih narandžinim sokom, nafilujte tortu kremom, stavite je u frižider da bi se dobro stegla i premažite je spolja.
Zatim u što manje vode skuvajte gust sirup od šećera. Ulupajte veoma čvrst sneg od belanaca i polako, mešajući mikserom, ulivajte kipući sirup. Tim šamom premažite celu tortu
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Svadbena torta
SASTOJCI
6 jaja
450 grama šećera u prahu
400 grama lešnika
3 dl slatke pavlake
1 vanilin šećer
1 kašičica putera
NAČIN PRIPREME
Dobro umutiti 6 belanaca, dodati 250 grama šećera u prahu i kesicu vanilin šećera, pa na kraju umešati 250 grama mlevenih lešnika. Promešati masu i od nje ispeći 5 kora.
Fil: 3 dl slatke pavlake ulupati u čvrstu penu. Postepeno dodavati 200 grama šećera u prahu. Ovom čvrsto ulupanom pavlakom premazivati kore, a svaku premazanu koru posipati prepečenim mlevenim lešnicima. Tortu i spolja premazati pripremljenim filom, ili bilo kojim filom po želji i obavezno svečano ukrasiti.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Torta od lešnika
SASTOJCI
8 belanaca
250 grama šećera
250 grama lešnika
Krem
8 žumanaca
8 kašika šećera
3 rebra čokolade
200 grama putera
NAČIN PRIPREME
Ulupati čvrst sneg od belanaca i šećera, pa dodati očišćene samlevene lešnike (prethodno malo propržene u rerni). Od ove mase ispeći 3 kore u umereno zagrejanoj rerni. Krem kuvati na pari, uz neprestano mešanje žumanaca sa šećerom i struganom čokoladom, sve dok se ne zgusne. Krem ohladiti, dodati umućen puter i filovati tortu, a zatim je posuti mlevenim lešnicima.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Katarinina torta
SASTOJCI
Prva kora
7 celih jaja
7 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
3 kašike rendane čokolade
Druga kora
5 belanaca
200 grama šećera
150 grama seckanih oraha
100 grama suvog grožđa
4 kašike brašna
2 kašike ulja
Fil
5 žumanaca
2 cela jaja
8 kašika šećera
200 grama putera
4 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
NAČIN PRIPREME
Za prvu koru umutiti 7 celih jaja sa 7 kašika šećera. Potom dodati 7 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 3 kašike rendane čokolade. Umućenu masu podeliti i ispeći 2 kore.
Za drugu koru 5 belanaca umutiti sa 200 grama šećera. Dodati 150 grama seckanih oraha, 100 grama suvog grožđa, 4 kašike brašna i 2 kašike ulja. Dobijenu masu ispeći u plehu podmazanom puterom.
Za fil 5 žumanaca i 2 cela jaja umutiti sa 8 kašika šećera i kuvati na pari. Kada se fil skuva, ohladiti ga i dodati 200 grama putera koji je prethodno umućen sa 4 kašike prah šećera. Dodati 1 kesicu vanilin šećera.
Filovati: prva kora-fil-druga kora-fil-prva kora i celu tortu premazati ostatkom fila i ukrasiti po želji.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Pesak torta
SASTOJCI
1,5 litra mleka
6 kesica pudinga od vanile
3 čaše šećera
1 margarin
3 kesice vanilin šećera
300 grama mlevenog keksa
300 grama kokosovog brašna
300 grama mlevenih oraha
jedan šlag
jedna čokolada
NAČIN PRIPREME
U 0,5 litra mleka razmutiti pudinge i šećer, pa ih skuvati u ostalom mleku dok se masa ne zgusne. U vruću masu umutiti margarin, pa masu podeliti na 3 dela: u prvi deo dodati vanilin šećer i keks, u drugi deo kokos, a u treći deo dodati orahe.
U okrugli ili četvrtasti kalup za tortu rasporediti mase jednu na drugu, i to navedenim redosledom. Pre služenja ukarasiti šlagom.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Bečka torta
SASTOJCI
300 grama oraha
240 grama šećera u prahu
225 grama putera
125 grama slatke pavlake
60 grama keksa
8 jaja
2 kašike kuvane kafe
1 vanilin šećer
1 limun
malo ruma
NAČIN PRIPREME
Penasto umutiti 6 žumanaca sa 120 grama šećera i 100 grama putera. Dodati 120 grama samlevenih oraha, 60 grama mlevenog keksa potopljenog u malo ruma, 2 kašike jake crne kafe i ulupan sneg od 6 belanaca. Od ove mase ispeći 2 kore.
Umutiti 2 žumanceta sa 120 grama šećera. Dodati 125 grama umućenog putera, 120 grama samlevenih oraha, narendanu koru od pola limuna, sve to izmešati i prohlađenu tortu filovati iznutra i spolja. Odozgo je posuti seckanim orasima.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Beogradska torta
SASTOJCI
380 grama šećera u prahu
350 grama putera
300 grama badema
150 grama brašna
18 jaja
1 vanilin šećer
1/2 mleka
NAČIN PRIPREME
Dobro umutiti 8 žumanaca sa 170 grama šećera u prahu, dodati 150 grama obarenih, oljuštenih i smalevenih badema, sneg od 8 belanaca i 70 grama mekog brašna. Od ove mase ispeći 3 kore na umerenoj vatri u puterom podmazanom i brašnom posutom plehu.
Umutiti 10 žumanaca sa 210 grama šećera u prahu, dodati 80 grama mekog brašna, jednu kesicu vanilin šećera i mešajući polako doliti 1/2 litra mleka, pa kuvati krem na pari neprestano mešajući. Kad krem postane gust, skloniti ga sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U ohlađen krem dodati 350 grama umućenog putera, izmešati i filovati tortu iznutra i spolja. Tortu odozgo posuti obarenim, oljuštenim i uzduž isečenim bademima.
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Čokoladna torta sa šlagom
SASTOJCI
300 grama margarina
250 grama šećera u prahu
250 grama mlevenog keksa
300 grama rastopljene čokolade
8 jaja
NAČIN PRIPREME
Odvojiti 8 belanaca i posebno ih čvrsto umutiti, pa sjediniti sa 8 žumanaca i ostalom masom. Dobijenu masu podeliti napola. Od prve polovine ispeći 3 kore, a drugi deo ostaviti za fil. Umutiti 2 šlaga, pa filovati tortu sledećim redosledom: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag...
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Torta od šargarepe
SASTOJCI
5 jaja
25 grama šećera
250 grama sitno rendane šargarepe
80 grama brašna
1 kašika praška za pecivo
2 kašike pekmeza od kajsija
100 grama čokolade
NAČIN PRIPREME
Odvojiti žumanca i belanca. Žumanaca i 25 grama šećera u prahu dobro umutiti i dodati rendanu šargarepu, kao i brašno promešano sa kašikom praška za pecivo. Penasto umutiti belanaca, pa ih polako dodati prethodnoj masi. Masu peći u podmazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu za tortu 20-25 minuta na 180 stepeni. Ohlađenu koru tanko premazati marmeladom od kajsija i preliti glazurom od čokolade
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Godine: 38
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
Zekina roze torta
SASTOJCI (za 10 parčića)
30 grama putera
2 jajeta
75 grama šećera
so
80 grama brašna
1 prašak za pecivo
150 grama džema od kajsija
300 grama šećera u prahu
crvena boja za namirnice
šarene bombonice od čokolade
dražeje jaja i kokosove ljuspice za garniranje
NAČIN PRIPREME
Zagrejati rernu na 190 stepeni. Rastopiti puter. Žumanca umutiti sa šećerom i kašikom mlake vode, pa sjediniti s puterom. Belance sa malo soli umutiti i dodati masi. Pomešati brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešati. Usuti masu u kalup obložen masnim papirom (prečnika 24 cm) i peći oko 25 minuta. Hladiti desetak minuta, zatim biskvit izvaditi iz pleha i potpuno ga ohladiti.
Preseći biskvit napola. Zagrejati marmeladu, propustiti je kroz sito i u što debljem sloju premazati donju koru. Pokriti drugom korom i blago pritisnuti. Izmešati šećer u prahu sa 3-4 kašike vode. Kašiku toga usuti u plastičnu kesicu i zatvoriti je. Ostatak preliva ofarbati roze bojom.
Od donjeg biskvita odseći 2 uveta. Sve preliti roze prelivom. Veliki biskvit ukrasiti pripremljenim ukrasima. Na vrhu kesice napraviti mali otvor i prelivom praviti bradu i usta na torti. Ostaviti da se sve osuši i stegne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|