www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali saveti za pravljenje kolača



Ma koliko bili dobri majstori za kolače, nikad nije dosta malih tajni koje će vaše poslastice učiniti još lepšim; danas ćemo ih podeliti sa vama.


Mućenje jaja biće bolje i brže ako se prvo umute belanca, pa dodaju žumanca.


Kada dodate brašno, orahe ili slične sastojke, uvek promešajte masu kašikom ili mikserom na najmanjoj brzini.


Pleh za kolače pre upotrebe treba dobro podmazati puterom i posuti brašnom.


Kolače treba peći u rerni koja je zagrejana na potrebnu temperaturu i za vreme pečenja ne treba otvarati vrata rerne.


Za pravljenje slatkiša, kolača i pita treba koristiti meko brašno.


Za dodatak kremovima treba koristiti oštro brašno.


U glazuru od čokolade, pored putera, treba dodati i kašiku ulja da bi bila sjajna.


Da bi se krem koji se kuva na pari brže zgusnuo, možete dodati jednu kašičicu brašna.


Ako pravite voćni kolač, voće pre stavljanja u testo treba uvaljati u brašno da ne bi propalo.


Badem se lakše ljušti ako se prelije vrelom vodom.


Lešnik se peče pre same upotrebe, i to u rerni zagrejanoj na 150-200 stepeni.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Frižider
Da li ispravno koristite svoj frižider? Evo nekoliko saveta vezanih za održavanje frižidera i čuvanja namirnica koje vam Krstarica preporučuje.


GORNJA POLICA (8 stepeni)
To je mesto za jaja, mlečne proizvode, suhomesnate proizvode i ostatke hrane. Obratite pažnju na jaja, jer ukoliko je ljuska jajeta napukla, jaje ne treba čuvati, pošto klice koje se na njemu skupljaju mogu da prodru i u unutrašnjost. Jaja ostaju sveža u frižideru 3-4 nedelje. Sirovo meso ostaje sveže 2-5 dana, a sirovo mleveno meso 6-8 sati.

DONJE POLICE (5 stepeni)
Ovo je prostor za skladištenje mesa i ribe. Sirovo meso stavlja se ispod kuvanog. Prilikom otapanja frižidera, kapljice ne treba da dođu u dodir sa namirnicama jer se bakterije brzo razmnožavaju.

FIOKE NA DNU (10 stepeni)
U njima se čuva voće i povrće. Povrće bi trebalo oprati jer se na njemu skupljaju klice. Ananas, banane, citruse i ostalo egzotično voće ne bi trebalo držati u frižideru. Isto važi i za paradajz, boraniju, krastavce i tikvice. Najbolje mesto za čuvanje ovih namirnica je velika plastična kutija. Salati, šargarepi i drugom jestivom bilju rok trajanja može se produžiti ukoliko se najpre umotaju u vlažnu kuhinjsku krpu, pa onda stave u frižider. Frižider se ne sme prepuniti, jer tada vazduh ne može da cirkuliše.

PREGRADE NA VRATIMA (15 stepeni)
Ovde se održava temperatura pića i putera. Posle otvaranja tetrapaka sa sokom, sok bi trebalo presuti u bokal sa poklopcem ili ga pokriti folijom, jer će se u protivnom vitamini izgubiti.

U toku leta temperaturu u frižideru treba smanjiti za nekoliko stepeni u odnosu na temperaturu u toku zime i, naravno, vrata frižidera treba brže zatvarati.

ČIŠĆENJE FRIŽIDERA
Frižidere bi trebalo temeljno čistiti na svake 2-4 nedelje. Bakterije i druge štetne klice ne mogu biti uništene samo veoma niskim temperaturama. Pre početka čišćenja, potrebno je isključiti aparat iz struje, a zatim sve police, pregrade i zidove temeljno oprati vrelom vodom. Neprijatni i neželjeni mirisi najefikasnije se uklanjaju pomoću sirćeta razblaženog sa malo vode. Drugi način za postizanje istog efekta jeste da se napravi rastvor od jedne kesice sode bikarbone i dva litra vode, pa da se njime opere unutrašnjost frižidera. Zatim toplom vodom još jednom treba oprati frižider i u njega staviti krišku limuna, koja će dati osvežavajući miris.

Pre nego što se frižider ponovo uključi u struju, trebalo bi sačekati da se unutrašnjost potpuno osuši. U protivnom bi se od kapljica tečnosti mogle formirati manje ledene pločice.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Saveti iskusnih domaćica
Evo nekoliko godinama sticanih veština, odnosno saveta, mnogo starijih i iskusnijih domaćica, za ostavljanje određenih, trenutno aktuelnih, namirnica za zimu.

Boranija

Pošto je vreme za ostavljanje graška već prošlo, na redu je boranija. Boraniju u zamrzivač nikada nemojte stavljati blanširanu, niti obarenu. Pre stavljanja u zamrzivač, boraniju treba očistiti, oprati i izdinstati desetak minuta na masti. Mast ima ulogu omotača - boraniji daje prirodan ukus, pa je i nakon više meseci ukusna i sveža kao da je tek ubrana. Kada se ovako spremljena boranija potpuno ohladi, pakuje se u kese i zamrzava. Na isti način konzervira se i grašak.

Paprike

Ako u zamrazivač stavljate paprike za punjenje, a one po pravilu uvek zauzimaju mnogo mesta, izaberite lepe velike babure, odsecite im vrhove, očistite ih i dobro operite. U dublji sud stavite vodu (količina vode zavisi, naravno, od toga koliko paprika imate) i punu varjaču masti. Spustite paprike u vodu s mašću 3-5 minuta, tek da promene boju. Prohladite ih, spakujte u kese i zamrznite. Na ovaj način paprike se lakše pakuju, zauzimaju manje mesta u zamrzivaču, a i veoma su ukusne kada se odmrznu.

Voće

Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće, koje i te kako dobro dođe zimi kada nema ničeg, uvek ostavljajte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer čuva voće i ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 4:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali saveti

velika pomoc

Pripremanje torti i rolata nece vam oduzimati mnogo vremena, ako se pridrzavate odredenih saveta.
Prethodno pripremite i odmerit sve sastojke.
Upotrebljavajte secer u prahu, jer se brze rastapa.
Vodite racuna da kada ulupate belanca ubrzate proces pravljenja torte, jer belance ne moze da ostane duze vremena cvrsto, ili dodajte malo secera u belance kad ga lupate.
Bolje je ako se dno kalupa oblozi pergament papirom, a strane namazu maslacem, mascu ili uljem i pospu brasnom. Ukoliko nemate pergament papir i dno kalupa mozete premazati masnocom i posuti brasnom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 4:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali trikovi

Krem torte ce se lako seci i dobiti glatke ivice ako ih secete toplim nozem.

Torte se mogu bez problema seci ako posle svakog reza noz zamocite u hladnu vodu.

Za secenje krem torte noz treba umociti u toplu vodu.

Da je torta pecena najbolje cete znati ako iglu za pletenje ubodete u sredinu torte. Ako se tjesto zaljepi za iglu znaci da nije poceno.

Ako je torta jos vruca, treba je seci vrelim nozem, a ako je hladna onda je bolje seci koncem.

Da bi se bjelanca lakse i bolje ulupala treba im dodati malo soli.

Da torta u toku pecenja ne izgori treba je prekriti aluminijumskom folijom.

Da se torta lakse izvadi iz tepsije treba tepsiju obaviti vlaznom toplom krpom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako seci torte

Najbolje je da se biskvit tjesto za torte ispece dan ranije, jer se tada lakse sece. posto je dobro ohladeno. Veliki problem domacicama predstavlja secenje torti. Evo nekoliko savjeta kako cete ljepo i lako preseci tjesto.
Biskvit tjesto moze se presjeci velikim ostrim nozem ili koncem koji se omota oko torte, prekrsti i zategne. Pojedinacne slojeve podici pergament papirom i drzati ih na tom papiru.
Ako gornja povrsina torte nije ravna tortu treba obrezati i obrnuti je, a moze si i remom izravnati povrsina. Odsecene djelove biskvita treba izmrviti, navlaziti sa malo ruma, pomjesati sa pekmezom i upotrebljavati za filovanje torte.
Da bi torta bila sto ukusnija i da tjesto ne bi suvise upilo krem torta se moze premazati marmeladom ili toplim zeleom.
Spric za ukrasavanje torte treba drzati vertikalno nad povrsinom torte. Desnom rukom se istiskuje nadjev a ljevom rukom vodi vrh spica.
Pre pocetka ukrasavanja iz sprica treba istisnuti malo krema.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 16, 2004 5:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Stolno groždje: za energiju i lijek

--------------------------------------------------------------------------------

Iako su grozdovi bobica što vise s vitica vinove loze prikazani na najstarijim predmetima davnih civilizacija, stolno groždje, namjenjeno jelu, uzgojeno je u Europi tek u XVI stoljeu. Kad kupujete groždje imajte na umu da jednom ubrane bobice više ne dozrijevaju, pa kad kupujete, birajte sasvim zrele grozdove. Neka su jednoline boje i vrsto na peteljkama, da ne otpadaju, te da nisu preguste. Odmah ih spremite u hladionik, ali perite neposredno prije posluživanja. Izvadite ga pola sata prije, jer prehladno nema pravi okus, ni miris. Groždje se ne zamrzava, a od zimnice se priprema sok, te drhtalica (žele). Sušenjem gubi velik dio tekuine, a groždjice postaju prava mala energetska bomba. Naime, u svježem groždju šeeri su zastupljeni 15%, a u groždjicama ak 60%! No, sauvaju se najvredniji minerali, kojima groždje obiluje i to u tako sretnoj kombinaciji da se groždjice preporuuju sportašima, trudnicama i djeci. I svježe istisnuti sok groždja je upravo ljekovit. Groždje je izvrsno i u vonim salatama, te s nekim kremama. U nekim zemljama poslužuje se i uz slana jela, a u nas i uz divlja
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 16, 2004 5:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Topla okolada
cokoladni napitak ukusniji je skuhate li ga unaprijed, pa ostavite da se potpuno rashladi. Prije posluživanja ponovo ga dobro zagrijte, neprekidno mješajui.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 6:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Saveti domaćicama: Uklanjanje mrlja od voća



--------------------------------------------------------------------------------

Fleke od voća najefikasnije je oprati neposredno pošto su nastale

Za svaku vrstu tkanine najopasnije je ako mrlja dugo stoji jer tako vlakno upije boju, pa ju je veoma teško ukloniti. Najefikasnije je fleke od voća oprati neposredno pošto su nastale.

Sa šarenih tkanina postojanih boja mrlje ćete ukoniti ako tkaninu potopite u deterdžent i mrlju istrljate, a zatim isperete.

Sa šarenih tkanina nepostojanih boja mrlje se mogu ukloniti na tri načina. Prvi je kad se zaprljano mesto potopi u dvoprocentni oksižen pomešan sa nekoliko kapi amonijaka. Čim mrlja nestane tkaninu isprati. Zaprljano mesto može se istrljati u 90-procentnim alkoholom. Treći način je: pokvarenim mlekom natopiti mrlje i ostaviti da deluje oko pola dana, a zatim oprati u deterdžentu i isprati.

Sa svilenih ili vunenih tkanina mrlja će nestati ako se tamponiraju sirćetom. U tom slučaju, ispod mrlje staviti deblji frotir koji će služiti kao upijač.

Za mrlje na sintetičkim i osetljivim tkaninama "lek" je sok od limuna ili alkoholno sirće. I u ovom slučaju, ispod tkanine koja se čisti postaviti frotir kao upijač.

Sirće će odlično poslužiti i za otklanjanje mrlja od voća sa ruku.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 6:56 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mali trikovi

Ako napukne jaje

Razbilo se jaje ? Nemojte ga bacati. Možete uraditi sledeće: stavite ga u čašu punu vode, kojoj ste dodali so (20 g soli za litru vode, ako ćete jaje koristiti za pripremanje slanih jela) ili šećer (100 g šećera na litar vode, ako ćete ga upotrebiti za kolače). Tako ćete sprečiti proces oksidacije i moći da ga sačuvate u frižideru još dan-dva. Ako je samo ljuska popucala, biće dovoljno da u mešavinu vode i nekog antibaktericida (koji koristite za dezinfekciju cucle) potopite list hartije za pečenje, iscedite ga i u njega zamotajte jaje. Tako može da ostane u frižideru još jedan dan. Ako se, pak, pojavila samo mala pukotina, možete je »preparirati«sa nekoliko kapi rastopljenog voska, i vratiti u frižider, gde može da stoji još 24 h.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 2:08 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ZNANJE JE UMETI JESTI !


Savremena nauka o ishrani - nutricinologija i njena naučna dostignuća, mogu tačno da odrede koji su sastojci hrane potrebni ljudskom organizmu, u kojoj količini i kom obliku i u koje godišnje doba čovek treba da ih koristi. Takodje, nutricinologija određuje i kako treba da se hrane trudnice, bebe, dojilje, deca u različitim uzrastima, mladi i stariji ljudi, ljudi zaposleni na lakšim i težim poslovima. Ipak i pored svih saznanja nauke, najveći deo stanovništva na svetu hrani se prema navikama stečenim pre naučlnih saznanja o ishrani, jer je ishrana starija od nauke, a moć navike veća od moći nauke.
U tome leži raskorak izmedju zdrave i nezdrave ishrane i to je razlog svih problema koje štetna ishrana nanosi čoveku, a koje uslovljavaju dobro ili loše zdravlje, utiču na radnu sposobnost i dužinu ljudskog veka. Dobro poznavanje i pravilna primena savremenih naučnih saznanja o ishrani omogućuju nam danas da utičemo na većinu životnih procesa u našem organizmu.
Životne namirnice, koje čine našu hranu, ne sadrže podjednaku količinu materija potrebnih organizmu. Veliki broj namirnica sadrži obilje hranljivih materija potrebnih za održavanje organizma, dok drugi deo namirnica sadrži sastojke koji formiraju njegovu zaštitnu funkciju.
Osnovne hranljive i zaštitne materije su:
- belančevine
- masti
- ugljeni hidrati
- mineralne materije
- voda
- vitamini


Belančevine, masti i ugljeni hidrati sagorevaju u ljudskom organizmu i obezbedjuju mu toplotnu energiju. Ova toplota, stvorena u procesu razmene materija, meri se kalorijama:
- 1gr belančevina proizvodi 4,1 kaloriju
- 1gr masti proizvodi 9,3 kalorije
- 1 gr ugljenih hidrata proizvodi 4,1 kaloriju.


Pravilan način ishrane ne znači odricanje od hrane, već uspostavljanje ravnoteže sastavnih delova obroka.
Ispravan način ishrane potreban je i zdravom i bolesnom čoveku. Gojaznost, kostobolja, dijabetis, bolesti krvnih sudova, posledica su pogrešne ishrane, kao što su bolesti usled nedostataka vitamina (pelagra, skorbut, rahitis) ili minerala (anemija) rezultat neuravnotežene i nedovoljne ishrane. Umerenost u ishrani bitan je element fizičkog i psihičkog zdravlja, a ono zavisi i od dobrog varenja u organizmu, koje, opet, zavisi od načina pripremanja jela, dodatih začina i dužine pripreme.
I tako stižemo do kuvara. Sve priče o nauci ishrane počinju i završavaju se za trpezom.
Umetnost ili veština, nauka ili navika, znanje je UMETI JESTI!
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 3:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

PECIVA, KOLAČI, SLATKIŠI

Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda.

Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem.

Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta lako skliznuti na sredinu.

Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.


PIVO

Pivo će izgubiti gorčinu ako u čašu ledenog piva spustite režanj limuna, ostavite da odstoji nekoliko trenutaka, a onda pijete preko samog limuna.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Saveti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 2 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon