www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

21. Kako izbjeći ljut okus paprike?
Oštrinu paprici daje alkaloid kapsaicin koji se nalazi u sjemenkama i pregradnim bijelim stijenkama. Zato ih je potrebno pažljivo odstraniti i papriku dobro isprati pod mlazom vode.




22. Kako još možete pripremiti paprike u pećnici?
Propirjane raznobojne paprike narezane na kocke stavite u vatrostalnu posudu, na njih stavite cijela ili razmućena jaja i pecite u pećnici. Poslužite kao samostalni obrok uz kruh.




23. Kako kombinirati paprike s ribom i mesom?
Crvena mesnata paprika dobra je u kombinaciji s mesom ili ribom u obliku ražnjića. Obratite pozornost da veličina narezanih paprika ne bude veća od veličine mesa kako joj rubovi prilikom pečenja ne bi zagorjeli.




24. Kako kuhati divlje šparoge?
Šparoge se kuhaju u širokoj posudi. U ključalu vodu stavite sol, po želji malo šećera i komadić maslaca. Kuhajte ih na srednjoj temperaturi 15 - 20 minuta.




25. Kako kupiti i čuvati prokulice?
Kod kupnje prokulica pazite da su glavice čvrsto zatvorene i svježe zelene boje. Za jednu osobu uzima se oko 250 g prokulice (koja ne smije stajati duže od dva dana).



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

26. Kako kupiti kvalitetan celer?
Kod kupnje ga obavezno uzmite u ruku, ako je lagan i kod lupkanja zvuči "prazno", sigurno je star i u sredini kašast.




27. Kako kupovati i pripremiti mahune?
Postoje zelene i žute, okruglaste i široke plosnate. Kod kupnje mahuna obratite pozornost da nisu drvenaste i da nemaju razvijenu sjemenku i čvrste niti. Najčešće se pripremaju u obliku salata, variva i složenaca.




28. Kako možete glazirati kuhanu mrkvu?
Kuhanu mrkvu narezanu na štapiće možete glazirati na soku od naranče i maslacu.




29. Kako najjednostavnije poslužiti mahune?
Kuhane tople mahune poprskajte svježe ocijeđenim limunovim sokom ili vinaigrette dressingom (ulje, ocat, začini), promiješajte i poslužite.




30. Kako najjednostavnije pripremiti brokulu?
Brokula se najednostavnije priprema s maslinovim uljem, vinom i češnjakom, a preporučuje se jer sadrži antioksidanse.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

31. Kako najjednostavnije pripremiti kuhanu repu?
Kuhanu repu s listovima ili bez njih začinite maslacem, limunovim sokom ili nekim umakom na bazi maslaca.




32. Kako napraviti palentu krumpiricu?
Krumpir kuhajte u slanoj vodi dok se na raskuha, a zatim dodajte kuruzno brašno ili krupicu te kuhajte do kraja. Masu potom rasporedite na drvenoj podlozi tako da bude iste debljine i ohladite. Režite je na šnite čvršćim koncem. Nekada je ovo jelo bila zamjena za kruh.




33. Kako očistiti korabicu?
Kad čistite korabicu, skinite najprije lišće, zatim s donje strane kod korijena odrežite deblju plošku pa korabicu ogulite. Mlado lišće sitno nasjeckajte i dodajte u jelo koje pripremate.




34. Kako očistiti šparoge?
Šparoge (bijele i zelene) trebate pravilno očistiti. Najprije odrežite tvrdi kraj, zatim oko 7 cm ispod vrška nožićem malo zarežite i vucite kožicu prema kraju šparoge. Ostruške i tvrde krajeve možete iskoristiti za juhu.




35. Kako odabrati i upotrijebiti grašak?
Kad kupujete mladi grašak, pazite da su mahune svježe i zelene. Očistite ga i upotrijebite isti dan jer prilikom stajanja sazrijeva, šećer se pretvara u škrob i okus se mijenja.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

36. Kako odabrati krumpir za zimnicu?
Za zimnicu izaberite samo kvalitetan krumpir s tankom ljuskom i plitkim očicama.




37. Kako oguliti rajčicu?
Rajčicu možete vro lako oguliti ako je na vrhu malo zarežete u križ, pa nakratko uronite u kipuću vodu.




38. Kako oplemeniti salatu od krumpira?
Salata od krumpira bit će ukusnija ako kuhan i narezan krumpir, dok je još topao, začinite uljem, a dio octa zamijenite bijelim vinom.




39. Kako paprike pripremiti za zimnicu?
Paprike možete čuvati u kiselom naljevu cijele, pečene, punjene s kupusom ili filetirane.




40. Kako poslužiti poriluk pripremljen na pari?
Topli poriluk možete poslužiti uz umak na bazi vrhnja, a ohlađeni u kombinaciji sa salatnim preljevom - vinaigrette.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

41. Kako poslužiti tjesteninu i umak od rajčice?
Prije nego što prelijete tjesteninu umakom od rajčice, poželjno je u njega umiješati malo svježeg maslaca, a jelo zatim posipati ribanim parmezanom koji će upotpuniti okus jela.




42. Kako pri čišćenju mladog krumpira izbjeći mrlje na prstima?
Ako mladi krumpir stružete ispod mlaza vode, ostavit će vam manje mrlja po rukama, a ostatak mrlja možete ukloniti limunovim sokom.




43. Kako pripremiti artičoke?
Oprane artičoke kuhajte u puno slane vode od 15 do 45 minuta. One se najčešće poslužuju s rafiniranim umacima.




44. Kako pripremiti cvjetaču?
Cvjetači prije kuhanja odstranite zelene listove, operite je pod tekućom vodom i razdijelite na cvjetiće. Zelene listove možete upotrijebiti za pripremu juha i složenaca, no odstranite zadebljalu žilu lista.




45. Kako pripremiti gurmansko predjelo s hrenom?
Naribani hren dobro izmiješajte s kremastim sirom pa tim namazom premažite tanke odreske pečenog bifteka. Na sredinu stavite popečene vrškove šparoga pa ih zarolajte u odrezak.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

46. Kako pripremiti jednostavan prilog od poriluka?
Poriluk očistite i operite, narežite na ploške i propirjajte na malo ulja s dodatkom češnjaka i đumbira.




47. Kako pripremiti kiselu repu?
Kiselu repu kuhajte u malo slane vode, a ako u njoj kuhate svinjetinu, onda je ne solite. Ako je prekisela, možete je prije kuhanja isprati vodom.




48. Kako pripremiti miješanu salatu sa svježom repom?
Svježu repu s više vrsta korjenastog povrća naribajte pa začinite po vlastitom ukusu (ulje, ocat, limun, aceto balsamico, sol).




49. Kako pripremiti mrkvu?
Mladu mrkvu očistite četkom, a u jesen i zimu mrkvu ostružite. Odmah je pripremite jer joj se na svjetlu uslijed stajanja na zraku smanjuje količina vitamina.




50. Kako pripremiti pečenu bundevu?
Isprobajte pečene polovice manjih bundeva s malo maslaca i javorova sirupa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Voće



1. Čime u nuždi zamijeniti limun?
Ako nemate limun, a potrebna vam je manja količina, pola čajne žličice jabučnog octa može nadomjestiti 1 čajnu žličicu limunova soka.




2. Čime zasladiti breskve kod pripreme bole?
Prije nego breskve prelijete vinom, zasladite ih šećerom u prahu ili šećernim sirupom.




3. Je li poželjno dinju peći?
Možete isprobati sljedeće: popecite je na maslacu zajedno s kojim drugim tropskim voćem - papajom, ananasom i bananom, dodajte med, cimet u prahu i rum, pa tako pečeno voće poslužite uz sladoled ili njime nadjenite palačinke.




4. Kako čuvati agrume?
Ako se plodovi čine teški u odnosu na veličinu, to je dobar znak sočnosti njihova mesa. Agrumi se obično mogu održati od tri do sedam dana na sobnoj temperaturi, a od dva tjedna do mjesec dana u hladnjaku.




5. Kako čuvati trešnje u hladnjaku?
Trešnje držite u donjem dijelu a nikako na gornjim policama jer hladnoća smanjuje njihovu aromu.




6. Kako dobiti kandiranu narančinu koricu?
Narančasti dio kore narežite na rezance julienne. Zatim u 200 ml vode ukuhajte 100 ml šećera i dodajte narezanu narančinu koricu. Kuhajte je dok voda gotovo ne ispari, izvadite pa uvaljajte u šećer u prahu i ostavite koricu da u šećeru odstoji oko 3 minute. Taj postupak zove se kandiranje narančine kore, a kandirana je kora idealna za pripremu božićnih kolača.




7. Kako dobiti mesnate kriške naranče bez kožica?
Kada želite čiste kriške naranče bez unutarnje kožice, najprije ogulite vanjsku koru, a zatim između unutarnjih kožica izrezujte čiste kriške.




8. Kako dobiti više limunova soka?
Kako biste dobili više soka od starog limuna, valjajte ga po stolu kružno pod pritiskom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

9. Kako je najbolje čuvati naranče?
Najbolje je naranče čuvati u hladnjaku na temperaturi od 5 do 10 C jer se u protivnom suše i mijenjaju okus.




10. Kako koristiti breskve u kombinaciji s plodovima mora?
Možete ih koristiti kod pripreme salate od hobotnice tako da se na kraju narezane breskve pomiješaju s ostalim sastojcima ili ih jednostavno koristite za ukrašavanje. Salata će dobiti osobitu aromu ukoliko koristite nektarine.



11. Kako koristiti jagode kod pripreme voćne pizze?
Ukoliko pripremate voćnu pizzu, pire od jagoda može vam poslužiti umjesto umaka od rajčica.




12. Kako koristiti kokosovo brašno?
Kokosovo brašno možete posipati po voćnim salatama, nabujcima od riže ili čokoladnim desertima. Sladak, bogat okus kokosa osobito se dobro slaže s jako začinjenim slanim jelima, osobito onima od piletine ili kozica.




13. Kako koristiti narančin sok za marinade?
Sok od naranče s češnjakom i svježe naribanim đumbirom koristite kao marinadu za piletinu na roštilju ili pripremite prženi svinjski odrezak mariniran u soku od naranče, umaku od soje, usitnjenim čili papričicama i češnjaku.




14. Kako koristiti narančinu koru?
Kada želite upotrijebiti narančinu koru, operite cijele naranče, a potom je ribajte, gulite ili režite po želji.




15. Kako koristiti određene sorte naranči?
Seviljske naranče koriste se za marmelade i umake u kojima njihova oporost daje podlogu masnom mesu, poput mesa guske ili patke. Jaffe i valencijska naranča zbog obilja soka koriste se kao dodatak desertima i voćnim salatama.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

16. Kako koristiti peteljke trešnji?
U kombinaciji s marcipanom peteljke možete koristi za dekoriranje slastica. Čaj od peteljki koji se priprema tako da se šaka peteljki stavi u kipuću vodu i kuha par minuta ima pak diuretična svojstva.




17. Kako koristiti ulje od lješnjaka?
Ulje od lješnjaka odličan je dodatak preljevima za salate ili umacima, osobito onima koji se poslužuju s teletinom ili patkom.




18. Kako lakše oljuštiti koru naranče?
Ako se naranče teško ljušte, preko njih prelijte vrelu vodu i pustite ih neka odstoje 5 minuta. Kora će se lako skidati, kao i bijeli dio ispod nje.




19. Kako marinirati dinju?
Opranoj dinji odrežite vrh i očistite je od sjemenki. U nju stavite šećer i rum, pokrijte je odrezanim vrhom, pa je stavite u hladnjak da marinira najmanje šest sati. Nakon toga je izrežite po želji i poslužite.




20. Kako najlakše breskvi skinuti kožicu?
Breskvu prvo kratko uronite u kipuću vodu, a zatim u hladnu. Nakon toga ćete vrlo lako odstraniti kožicu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

21. Kako najlakše sušiti jabuke?
Oguljenje i izdubljene jabuke narežite na ploške u obliku prstena. Zatim ih namočite u zasoljenu vodu oko 5 minuta. Kroz otvor ploški provucite konopac pa ih sušite na zračnom mjestu bez direktnog sunčeva svjetla. Ploške raspoređene na pleh možete sušiti i u pećnici na 70C dok ne budu potpuno suhe (nekoliko sati).




22. Kako oplemeniti koktele ili deserte aromom naranče?
Želite li samo aromu naranče, za koktel ili desert upotrijebite liker Cointreau.




23. Kako oprati jagode?
Jagode perite isključivo pod mlazom vode kako ne bi upile dodatnu količinu vode i time izgubile na aromi. Peteljke uklonite tek nakon pranja.




24. Kako pripremiti jabuke za pečenje?
Jabuke očišćene od sjemenki narežite na kriške debljine 2 cm pa ih pecite u tavi na maslacu ili ulju. Kora se ne guli kako bi jabuke zadržale strukturu prilikom pečenja. Tako pripremljene jabuke poslužite uz pečena mesa s umakom ili bez njega.




25. Kako pripremiti jagode za dekoriranje?
Ukoliko koristite jagode za dekoriranje umakanjem u čokoladu, očistite ih samo suhim kistom kako bi rastopljena čokolada bolje prianjala uz njih.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

26. Kako pripremiti svježu dinju za djecu?
Ako pripremate dinju za djecu, izrežite je u obliku broda, izvadite sočni dio ploda koji možete narezati na kockice ili u obliku kuglica, a koru upotrijebite za posluživanje.




27. Kako sačuvati boju namirnica?
Limunska kiselina zadržava boju namirnica, što je korisno kod namirnica koje brzo mijenjaju boju kad ih se nareže, poput jabuka, artičoka i celera, ili kad je potrebno da sastojci imaju svoju prvobitnu bijelu boju, kao kod gljiva.




28. Kako se dinja slaže s ribama?
Zelenu dinju isprobajte u kombinaciji sa slanim inćunima iz ulja, a za preljev iskoristite malo ulja od inćuna i limunov sok. Izvrsna je i u kombinaciji s dimljenim lososom.




29. Kako se dobiva esencija od jagoda?
Esencija od jagoda dobiva se izvlačenjem osnovnog okusa destilacijom. Koristi se kod priprema sladoleda, sorbeta, torti i nadjeva za kolače, a zanimljiv su dodatak salatama od svježeg voća, slanim i slatkim desertnim umacima te koktelima.




30. Kako se priprema voćna kaša od borovnica?
Meko voće lako se pretvara u voćne kaše. Kod pripreme voćne kaše od borovnica dobro ih je malo prokuhati kako bi im omekšala vanjska opna, a zatim ih propasirati kroz fino sito. Gusta voćna kaša od borovnica koristi se kao osnova za sladoled ili sorbet, koristi se u kombinaciji sa žitaricama kao slano ili slatko jelo te s jogurtom ili, primjerice, uz čokoladnu tortu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

31. Kako spriječiti tamnjenje jabuka narezanih za voćnu salatu?
Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice ili štapiće. Pokapajte limunovim sokom pa ih ostavite malo u hladnjaku. Na kraju ih umiješajte s ostalim voćem u salatu.




32. Kako sušiti trešnje?
Trešnje možete sušiti na zraku ili u zagrijanoj pećnici sa šećerom ili bez njega.




33. Kako u jabuci poslužiti waldorfsku salatu?
Jabuku prerežite nešto niže ispod peteljke, očistite je od sjemenki, a mesni dio lagano izvadite i narežite na kockice ili naribajte kao sastavni dio salate. Pripremljenom salatom nadjenite jabuke (koje ste prethodno nakapali limunovim sokom) i ukrasite gornjim dijelom jabuke s peteljkom.




34. Koja je prednost dodavanja narančina soka juhi od rajčice?
Ako kuhate juhu od rajčice s narančinim sokom, neutralizirat ćete kiselost rajčice i dobiti ukusniju juhu s manje kalorija jer nećete morati dodavati šećer i maslac.




35. Koja prehrambena i nutritivna svojstva ima voće?
Osim avokada, voće ne sadrži masti ili ih sadrži u vrlo maloj količini pa zato ima malu energetsku vrijednost, a zbog obilja vitamina i minerala veliku zaštitnu vrijednost.

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Saveti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 6 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon